Cum să colectați, să organizați și să partajați cercetările dvs. cu Zotero

Come raccogliere, organizzare e condividere le tue ricerche con Zotero
⏱️ 9 min read

Când se cercetează un subiect, se colectează și se administrează toate informațiile, cum ar fi datele bibliografice și referințele, acesta poate deveni haotic. Acolo este Zotero vă poate ajuta, deoarece această aplicație gratuită și open-source este specializată în colectarea și organizarea cercetărilor. Să vedem cum să-l folosim.

Instalare

Creatorii lui Zotero oferă doar o descărcare generică pentru fiecare aromă Linux. Depinde de utilizatori să îl instaleze pe computerul lor. Pentru Ubuntu sau orice alte distribuții care acceptă pachete de snap, puteți instala Zotero într-o clipă.

Odată instalat, veți găsi Zotero printre restul software-ului instalat.

Cercetare cu Zotero instalat

Utilizatorii de Windows și Mac îl pot descărca pur și simplu de pe site-ul său oficial și îl pot instala ca orice altă aplicație.

Pentru a profita mai bine de Zotero, vă recomandăm să instalați suplimentul Zotero Connector pentru browser. Acest lucru vă va permite să adăugați cu ușurință elemente la Zotero în timp ce navigați.

Cercetare cu Zotero First Run

Urmăriți pentru a instala un conector pentru browserul ales.

Cercetați cu Zotero Install Connector

Odată terminată această a doua parte, sunteți gata să începeți să utilizați aplicația.

Colectarea

Cu Zotero și conectorul browserului instalat, puteți începe să colectați informații despre orice subiect doriți. Să presupunem că cercetați distribuțiile Linux.

Cercetare cu site-uri de navigare Zotero

Pentru a salva un fragment de text în colecția dvs., selectați-l, faceți clic dreapta pe acesta și alegeți „Zotero Connector -> Save to Zotero -> Create Zotero Item and Note from Selection”.

Cercetați cu fragmentul de salvare Zotero

O altă fereastră pop-up va apărea în partea dreaptă sus, informându-vă că selecția dvs. va fi salvată în biblioteca principală.

Cercetare cu selecția Zotero Collection

Merită remarcat faptul că nu trebuie să păstrați note suplimentare despre sursa fiecărui fragment pe care îl salvați – Zotero face asta automat.

Organizați și editați

Când reveniți la interfața Zotero, veți găsi o intrare nouă care vă așteaptă. În intrare, veți vedea meta-informațiile Zotero salvate cu fragmentul dvs. afișat pe o filă Info din dreapta. Lângă Info, veți mai avea trei file: Note, Tag-uri și Related.

Cercetare cu Zotero Info colectate
  • Fila Note prezintă toate notele atașate la o intrare și vă permite să adăugați mai multe.
  • Fila Etichete este locul în care puteți adăuga cuvinte cheie care vă pot ajuta să organizați tot ce capturați în sub-colecții tematice. În acest fel, puteți păstra conectate intrările din diferite colecții și foldere.
  • Fila Related vă permite să adăugați astfel de conexiuni manual selectând direct alte intrări.
Căutați cu Zotero Adăugați etichete

Totuși, unde este fragmentul pe care l-ați salvat? Zotero a păstrat-o ca o notă text în intrarea dvs. Intrarea în sine constă din fragmentul dvs. și toate datele conexe pe care le-ați văzut în fila Informații și notele și etichetele suplimentare pe care le adăugați. De asemenea, puteți atașa linkuri suplimentare către adrese URL sau fișiere (faceți clic dreapta -> Adăugați atașament).

Cercetați cu Zotero Adăugați atașamente

Dacă extindeți această primă intrare, veți vedea nota dvs. Dacă faceți clic pe nota în sine, nu veți mai vedea aceleași file ca înainte. În schimb, acum îl veți putea edita în editorul de text încorporat Zotero.

Cercetați cu Zotero Edit Note

Mai jos, veți vedea un instantaneu. Aceasta este o instanță salvată a paginii web în care ați salvat fragmentul. Zotero salvează o versiune completă a acesteia la nivel local, astfel încât veți putea să o accesați în viitor. Pentru a vedea această instanță salvată în browser, faceți dublu clic pe Instantaneu. Pentru a vizita sursa (site-ul), faceți clic dreapta pe o intrare și alegeți „Vizualizați online”.

Puteți face clic pe pictograma verde plus pentru a adăuga mai multe elemente la o intrare sau pentru a crea intrări noi de la zero.

Cercetare cu Zotero Adăugați mai multe

Puteți menține lucrurile organizate strângând cercetări despre anumite subiecte în diferite colecții / foldere. Pentru a crea astfel de colecții / foldere, faceți clic dreapta în arborele de navigație din partea stângă a Zotero. Apoi, alegeți „Colecție nouă” din meniul pop-up care apare.

Cercetare cu Zotero New Collection

Puteți muta intrările existente din alte colecții în noua dvs. sau, după cum am văzut mai devreme, puteți salva notele noi acolo din meniul pop-up din browser.

Cercetarea cu Zotero Save to Subsection a fost extinsă

Pentru a crea Citație / Bibliografie pentru una sau mai multe intrări, selectați-le, faceți clic dreapta pe ele și alegeți „Creați bibliografie din elementul…” Puteți selecta mai multe intrări, fie ținând apăsat Ctrl (selecție aleatorie) sau Schimb (selectarea intervalului) când faceți clic pe ele.

Cercetare cu Zotero Creați bibliografie

Zotero va prezenta o fereastră de unde puteți alege dintre diferite stiluri de citare și personaliza ieșirea. Îl poți încorpora ulterior în munca ta.

Cercetare cu stil bibliografic Zotero

Puteți crea rapoarte în același mod, prezentând informații despre intrările selectate într-un mod mai prietenos cu oamenii.

Cercetare cu rapoarte Zotero

Zotero vă poate ajuta, de asemenea, atunci când colaborați cu alții la proiecte mari sau când doriți să vă împărtășiți cercetările.

Distribuiți și exportați

Pentru a partaja conținutul dvs. cu alții, va trebui să configurați un cont de sincronizare și să vizitați versiunea online a Zotero. Începeți prin a efectua o vizită la „Editați -> Preferințe -> Sincronizare”. Faceți clic pe „Creați un cont” dacă nu ați configurat deja unul și înregistrați-vă pe site-ul Zotero.

După activarea contului, reveniți la aplicația Zotero. Revizitați opțiunile de sincronizare și introduceți numele de utilizator / adresa de e-mail și parola pe care le-ați utilizat pentru a vă înregistra. Apoi, faceți clic pe „Configurați sincronizarea”.

Interfața se va actualiza pentru a vă prezenta opțiuni de sincronizare. Puteți selecta bibliotecile pe care doriți să le partajați altora făcând clic pe „Alege bibliotecile …” și dacă doriți ca acel program să se sincronizeze automat. De asemenea, puteți alege să partajați conținutul complet al textelor dvs. și al fișierelor atașate.

Cercetare, mai bine

Folosirea unei soluții precum Zotero este mult mai bună decât încercarea de a înțelege mii de note diferite, organizarea cercetării, crearea de citări adecvate și distribuirea acestora cu alții. Dacă preferați ca notele dvs. să fie organizate într-un stil de rețea, încercați Obsidian.

Legate de:

  • Cum să utilizați Goodnotes pentru a vă gestiona mai bine ziua
  • Cum să începeți cu aplicația MacOS Notes
  • Joplin Notes, o aplicație excelentă Open-Source pentru luarea de note pentru toate platformele

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x