Cum să comprimați și să împărțiți fișierele în Ubuntu

Cum să comprimați și să împărțiți fișierele în Ubuntu

La fel ca majoritatea distribuțiilor Linux moderne, Ubuntu vine cu multe instrumente în mod implicit pentru fiecare nevoie. Printre acestea, veți găsi un Manager de arhive cu care puteți stoca fișiere în pachete comprimate. Cu toate acestea, există o mică problemă: s-ar putea să fie în continuare prea mari pentru ceea ce aveți nevoie. În astfel de cazuri, cel mai bun pariu este să comprimați și să împărțiți fișierul în părți mai mici.

Deși Ubuntu vine cu instrumentele necesare pentru a face acest lucru, din păcate, Managerul de arhive nu este cel mai bun pentru astfel de sarcini. Atunci va trebui să vă întoarceți la terminal. Din fericire, procesul este ușor și puteți comprima și împărți fișierele în bucăți mai mici cu o singură comandă. Să vedem cum.

Cunoașteți-vă compresia

Înainte de a începe, trebuie să explicăm ceva despre toate formele de compresie care vor ajunge să vă economisească timp prețios: nu se acumulează.

Cu aceasta, vrem să spunem că, dacă aveți o grămadă de fișiere foarte comprimate, nu veți câștiga mult prin recomprimarea acestora cu un alt tip de compresie. Să presupunem că doriți să partajați fișiere precum imagini JPG deja foarte comprimate, fișiere video MP4 sau alte arhive comprimate. În acest caz, nu are rost să folosiți cele mai mari setări de compresie disponibile. Este mai bine să selectați „stocarea” acestora (fără comprimare) într-o arhivă.

Pentru fișierele necomprimate sau ușor comprimate, totuși, cum ar fi fișierele TXT, bazele de date mari sau mediile necomprimate, alegerea pentru cea mai mare setare de compresie poate produce fișiere radical mai mici.

Abordarea clasică Linux

Să presupunem că doriți să comprimați un fișier precum Windows 10 ISO folosit aici. Puteți apela la instrumentele clasice precum tar, split, și bzip pentru comprimare și împărțire în fișiere mai mici.

ad-banner

1. Porniți terminalul. Calea rapidă este prin apăsare CTRL + ALT + T. Apoi, mutați în dosarul în care aveți fișierul mare pe care doriți să îl stocați într-o arhivă divizată. Pentru a menține lucrurile curate, creați un subfolder numit „împărțit”, unde vom stoca arhiva împărțită, cu:

Comprimarea fișierelor împărțite în Ubuntu Mkdir Split

Apoi, introduceți-l cu:

Comprimați fișierele împărțite în Ubuntu Cd Split
  1. Utilizați următoarea comandă pentru a comprima fișierul sau folderul într-o arhivă divizată:

Pentru Windows 10 ISO, comanda noastră arăta astfel:

  • „~ / Data / Windows10.iso” este calea și numele fișierului fișierului pe care am vrut să-l comprimăm.
  • split -b 50m afirmă că dorim să împărțim arhiva noastră în 50 MB părți. Schimbați această valoare pentru a reflecta dimensiunea pe care ați prefera-o.
  • Windows10_ISO.tar.bz. este numele de fișier al fișierelor de arhivă împărțite. Observați că există un punct suplimentar la sfârșitul său. Asta pentru că fiecare bucată va avea, de asemenea, un număr la sfârșitul său, reflectând poziția sa în secvență.
Comprimă fișierele împărțite în Ubuntu Tar Split Bz

Curând după aceea, în funcție de dimensiunea fișierelor pe care le comprimați și de viteza computerului, veți găsi părțile arhivei divizate în subfolderul divizat.

Comprimarea fișierelor împărțite în Ubuntu Fișierele împărțite comprimate

Dacă le verificați dimensiunea colectivă, aceasta va fi mai mică decât totalul necomprimat.

Comprimarea fișierelor împărțite în Ubuntu Dimensiunea fișierelor împărțite comprimate

Pentru a vă recupera fișierele originale, va trebui mai întâi să reasamblați toate părțile într-o singură arhivă cu:

Apoi, extrageți conținutul cu:

În cazul nostru, cele două comenzi de mai sus ar arăta astfel:

Cu toate acestea, putem face mai bine folosind un instrument de compresie mai nou, așa cum veți vedea în continuare.

Soluția modernă de înaltă compresie

7Zip este un arhivator modern care oferă rate de compresie ridicate și vine, de asemenea, cu suport pentru arhive separate. Astfel, este o soluție mai bună pentru sarcina la îndemână. Cu toate acestea, Ubuntu nu vine cu el. Pentru a instala versiunea Linux, p7zip, utilizați:

Comprimați fișierele împărțite în Ubuntu Instalați P7zip

Comprimarea fișierelor într-o arhivă divizată cu aceasta este chiar mai ușoară decât soluția implicită pe care am văzut-o anterior. Trebuie doar să specificați dimensiunea fiecărui fișier divizat, numele fișierului de bază al arhivei și ceea ce doriți să comprimați, cu:

Pentru exemplul nostru de Windows 10 ISO, pentru a-l comprima într-o arhivă multipart în care fiecare parte ar avea dimensiunea de 50 MBsin, comanda arată ca:

Comprimarea fișierelor divizate în Ubuntu 7z Comprimarea

După un timp, veți găsi rezultatele în subfolderul divizat și vor lua dimensiuni mai mici decât dacă ați folosi abordarea tar-split-bzip pe care am văzut-o mai înainte.

Comprimarea fișierelor împărțite în Ubuntu 7z Compresia a fost finalizată

Pentru a vă recupera fișierele, extrageți numai primul fișier al secvenței, iar 7z va trece automat prin restul:

În exemplul nostru, acesta a fost:

De asemenea, merită remarcat faptul că, în zilele noastre, aveți la dispoziție multe alte opțiuni pentru crearea arhivelor comprimate cu instrumente precum pigz sau plzip.

Vi se par practice arhivele divizate comprimate? Ce instrumente de compresie folosiți pentru a le trata? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Legate de:

  • Cum să comprimați și să extrageți fișiere pe Android utilizând ZArchiver
  • Cum se comprimă arhivele folosind toate nucleele procesorului cu Tar
  • Cum se simplifică compresia 7z cu Bash Aliases
Scroll to Top