Cum să configurați Leafnode ca server USENET offline

Leafnode Featured Image
⏱️ 15 min read

A face față cu serverele de știri la distanță poate fi o durere pentru cititorul frecvent USENET. De cele mai multe ori, aceste servere pot fi lente și nesigure. În plus, dacă accesați prea des furnizori gratuiti, cum ar fi cu AIOE, aceștia vă pot limita conexiunea și vă pot interzice adresa IP. Acești factori pot face experiența USENET dureroasă pentru unii.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce este Leafnode?

Leafnode este un proxy offline pentru serverele USENET. Acesta descarcă postări de știri de pe un server de știri la distanță și îl servește ca serviciu local în sistemul dumneavoastră. De asemenea, poate lua mai multe servere USENET ca surse în amonte și le poate îmbina pentru a servi ca o singură sursă. Acest lucru este util dacă doriți să vă abonați la mai multe grupuri de știri deservite de diferiți furnizori.

Site-ul Leafnode 01 Leafnode

În plus, Leafnode permite utilizatorului să aibă copii offline ale grupurilor de știri urmărite. Acest lucru este important atunci când o conexiune la Internet nu este întotdeauna disponibilă sau dacă doriți să arhivați grupurile de știri la care vă abonați. În cele din urmă, Leafnode este simplu, ușor de configurat și funcționează cu toate cititoarele moderne USENET.

Cum funcționează un proxy USENET?

După cum am menționat mai sus, Leafnode este un server proxy USENET, deci acționează în esență ca server de știri pentru cititorii dvs. de știri.

Server proxy Leafnode 02

Totuși, spre deosebire de un server USENET tradițional, Leafnode nu obține copia completă a tuturor ierarhiilor de la alte servere. Leafnode primește doar postările pe care îi spuneți să le primească în condițiile pe care le-ați stabilit.

Leafnode interacționează cu două programe: fetchnews și expira.

  • Fetchnews este programul care îi spune lui Leafnode la ce grupuri de știri să se aboneze și câte ar trebui să obțină. De asemenea, încarcă postările de știri și răspunsurile tale.
  • Texpire este programul de întreținere care elimină postările vechi din grupurile de știri. De asemenea, repara mesajele duplicate sau sparte și actualizează datele generale pentru serverul de știri.

Aceste două programe permit lui Leafnode să ruleze în mare parte nesupravegheat. Odată ce ați terminat de configurat, Leafnode se va comporta ca și cum ar fi un server USENET la distanță.

Leafnode 03 Trei programe

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că puteți configura Leafnode într-o rețea mică și puteți permite mai multor utilizatori să se conecteze la aceasta pentru a citi postările de știri. Prin urmare, puteți reduce cantitatea de lățime de bandă pe care o folosește rețeaua dvs. pentru a accesa USENET.

Instalarea Leafnode

Leafnode este conceput pentru a fi cât mai simplu posibil. Acest lucru se aplică atât instalării, cât și întreținerii acestuia. Cu asta, instalarea Leafnode este doar o chestiune de a-l obține din depozitul distribuției tale.

De exemplu, în Debian și Ubuntu 21.10, puteți obține Leafnode de la apt:

sudo apt install leafnode
Leafnode 04 Instalați Leafnode

Configurarea Leafnode

În timpul instalării, Leafnode vă va întreba despre câteva detalii despre serverul la distanță la care doriți să vă conectați. În primul ecran, vă va întreba despre adresa serverului de la distanță. De exemplu, dacă doriți să vă conectați la AIOE, trebuie să puneți nntp.aioe.org Aici.

În cazul meu, mă conectez prin intermediul Eternul septembrieașa că adaug adresa aici.

Leafnode 05 Adresă de la distanță

Configurarea descărcărilor automate USENET

De acolo, programul de instalare vă va întreba despre metoda preferată de a prelua postările de știri. Aveți trei opțiuni aici: PPP, Permanent și Nici unul.

  • PPP va descărca automat postări noi ori de câte ori vă conectați la Internet.
  • Permanent va descărca automat postări de știri la fiecare oră.
  • Nici unul nu va activa preluarea automată a știrilor. Va trebui să rulați comanda fetchnews pentru a vă sincroniza cu serverul de la distanță.

În cazul meu, nu vreau ca Leafnode să se conecteze automat la serverul de știri fără știrea mea, așa că aleg Nici unul.

Tipul de conexiune Leafnode 06

Activarea controalelor de acces

Programul de instalare Leafnode vă va întreba dacă doriți să activați Controlul de acces pentru serverul dvs.

Acest lucru este relevant dacă utilizați Leafnode ca server de știri local pentru mai mulți utilizatori. Vă permite să utilizați fișierul /etc/hosts pentru a controla ce clienți pot accesa serverul și care nu.

De exemplu, dacă utilizați Leafnode într-un intranet în care vă așteptați ca fiecare client să acceseze serverul de știri, nu este nevoie să activați „Controale acces”.

Leafnode 07 Control de acces

În ciuda acestui fapt, este în general o practică bună să blocați toate conexiunile de intrare și să le activați numai pe cele dorite. În plus, dacă utilizați Leafnode doar ca proxy local pentru propria mașină, atunci trebuie să activați această opțiune.

În cazul meu, voi folosi doar această instanță Leafnode în această mașină, așa că voi activa Controlul accesului.

Preluare inițială pentru grupurile USENET

După aceea, programul de instalare Leafnode vă va întreba dacă doriți să vă conectați la serverul USENET la distanță acum. Acest lucru va permite lui Leafnode să obțină lista grupurilor de știri disponibile pe server.

Leafnode 08 Prima preluare

Cu toate acestea, dacă utilizați un serviciu care necesită autentificare, cum ar fi Eternal September, nu ar trebui să preluați niciun grup de știri folosind această opțiune. Acest lucru se datorează faptului că nu am furnizat încă informațiile despre contul nostru către Leafnode, iar actualizarea chiar acum nu ne va oferi lista completă a grupurilor de știri.

În cazul meu, pentru că mă conectez prin Eternal September, aleg nr.

Configurarea Leafnode

De acolo, puteți regla în continuare anumite aspecte ale comportamentului Leafnode prin fișierul său de configurare.

De exemplu, există setări care vă vor permite, printre altele, să utilizați un cont USENET pentru a prelua știrile. De asemenea, puteți seta anumiți parametri care îi vor spune lui Leafnode ce postări poate descărca și cât timp să le stocheze.

Leafnode 09 Fișier de configurare

Locația fișierului de configurare variază în funcție de distribuția Linux pe care o utilizați. În Debian și Ubuntu se află la „/etc/news/leafnode/config”.

sudo vim /etc/news/leafnode/config

Setarea numelui de utilizator și a parolei implicite

Fișierul de configurare pentru Leafnode este extins și bine documentat. Fiecare opțiune are o scurtă descriere a ceea ce face, iar unele chiar au exemple care ilustrează cum să o setați corect.

Pentru a utiliza un cont USENET în Leafnode, trebuie să anulați comentariul username și password variabile. Când ați terminat, setați-vă informațiile în ele.

Leafnode 10 trece nume de utilizator

În cazul meu, am adăugat informațiile contului pentru contul meu Eternal September.

Cum se creează filtre de postare

O caracteristică cheie a Leafnode este că puteți manipula modul în care postările sunt tratate în timp ce sunt descărcate fie prin filtrarea postărilor, fie prin setarea anumitor grupuri de știri să nu fie tăiate după un număr de zile.

Filtrarea postărilor poate apărea în două moduri:

  • Pe baza proprietăților generale ale unei postări date. De exemplu, puteți filtra după numărul de rânduri, precum și după dimensiunea unei postări.
  • Pe baza termenilor specifici găsiți în antetele postărilor. Acest lucru se realizează prin crearea unei liste de expresii regulate într-un fișier de filtrare.

Pentru a filtra pe baza proprietăților generale, activați-le direct din fișierul de configurare. De exemplu, puteți seta minlines variabilă la 3, ceea ce ar spune lui Leafnode să nu primească nicio postare cu lungimea mai mică de trei linii.

Leafnode 11 Filtru global

Pe de altă parte, pentru a filtra pe baza anumitor cuvinte, trebuie să activați opțiunea filterfile în Leafnode. Faceți acest lucru prin decomentarea filterfile variabilă și oferind o cale către fișierul dvs. de filtrare.

În cazul meu, folosesc calea implicită pentru fișierul de filtrare.

Leafnode 12 Filterfile

Sintaxa de bază a fișierului de filtrare arată cam așa:

Header-Property:^/regex/$

Fiecare linie din fișierul de filtrare ar trebui să indice o anumită proprietate de antet a unei postări. De exemplu, dacă doriți să filtrați toate postările din Google Mail, introduceți ceva de genul acesta:

^From:.*[A-Za-z0-9]*\.*[A-Za-z0-9]*\@gmail\.com$
Leafnode 13 Regex Filterfile

Cum să arhivezi grupurile USENET

În mod implicit, Leafnode elimină toate grupurile pentru postările care au mai mult de 20 de zile. Acest lucru îi permite lui Leafnode să-și mențină dimensiunea fișierului redus și este util atunci când sunteți abonat la grupuri care văd între 100 și 200 de postări pe zi.

Cu toate acestea, pot exista cazuri în care doriți să arhivați toate postările dintr-un anumit grup de știri. Faceți acest lucru activând groupexpire variabil.

De exemplu, dacă vreau să arhivez grupul de știri comp.unix.misc, voi adăuga următoarea linie la fișierul meu de configurare:

groupexpire comp.unix.misc = -1
Leafnode 14 Grupuri de arhivare

În plus, această variabilă poate fi folosită și pentru a schimba vârsta implicită de tăiere pentru anumite grupuri de știri. De exemplu, dacă vreau să tăiați un grup cu volum mare, cum ar fi misc.internet.news.discuss la fiecare cinci zile, pot introduce această linie în fișierul meu de configurare:

groupexpire misc.news.internet.discuss = 5
Leafnode 15 Prune Mai multe grupuri

Cum să configurați mai multe servere USENET

După cum am discutat mai sus, Leafnode permite, de asemenea, utilizatorilor săi să preia postări de pe mai multe servere la distanță. Acest lucru este util dacă utilizați cititoare USENET care se pot conecta doar la un server la un moment dat.

În plus, puteți seta și o serie de opțiuni care modifică comportamentul serverelor suplimentare la distanță. Puteți seta nopost variabilă la 1 pentru a face ca un server la distanță să preia doar postări și să nu trimită postări prin intermediul acestuia.

Pe de altă parte, puteți seta variabila noread a face invers.

Leafnode 16 mai multe servere

De exemplu, dacă vreau să setez Aioe ca un server suplimentar „numai în citire” pentru instanța mea Leafnode, pot introduce următoarele în fișierul meu de configurare:

server = news.aioe.org
nopost = 1

Crearea unui cronjob pentru a actualiza Leafnode

Pe lângă scriptul de descărcare automată, Leafnode poate fi actualizat și printr-un cronjob. Acest lucru ne permite să avem mai multă flexibilitate atunci când dorim să ne actualizăm grupurile de știri. De exemplu, putem face astfel încât Leafnode să se actualizeze la fiecare 12 ore și atunci când pornim computerul.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să edităm crontab-ul utilizatorului de știri. Utilizatorul de știri este contul de sistem care gestionează direct folderul „/var/spool/news”, precum și rularea serverului Leafnode.

Pentru a edita crontab-ul utilizatorului de știri, putem rula următoarea comandă:

sudo crontab -e -u news
Leafnode 17 Cron Job

Acum putem introduce comanda pe care dorim ca utilizatorul de știri să o execute în mod regulat. Un exemplu de crontab pentru Leafnode arată cam așa:

* 3 * * 0 /usr/sbin/texpire
* 2,14 * * * /usr/sbin/fetchnews
@reboot /usr/sbin/fetchnews

Acest crontab va executa programul de întreținere Leafnode, teexpire, la ora 3 dimineața în fiecare duminică, dar va rula și programul fetchnews o dată la 12 ore.

Felicitări! Acum aveți cunoștințe de bază despre utilizarea Leafnode ca proxy de server USENET. Cu asta, dacă sunteți în căutarea unor cititoare USENET pentru Leafnode, vă recomandăm aceste cinci opțiuni.

întrebări frecvente

1. Am descărcat Leafnode în Debian, dar am făcut o greșeală cu scriptul de instalare inițial. Cum pot să mă întorc la el?

Folosește dpkg-reconfigure program pentru a reinițializa scriptul de instalare pentru Leafnode. Acest program, totuși, nu este inclus în variabila implicită PATH.

Pentru a-l rula, puteți tasta următoarea comandă:

sudo /usr/sbin/dpkg-reconfigure leafnode

2. Vreau să rulez Leafnode în LAN-ul meu. Cum pot face acest lucru?

Puteți face asta editând atât fișierele „/etc/hosts.deny”, cât și „/etc/hosts.allow”. Acest lucru vă permite să filtrați toate conexiunile de intrare la serverul dvs. Leafnode.

Un exemplu de fișier hosts.deny arată cam așa:

leafnode: ALL

Pe de altă parte, fișierul hosts.allow care permite conexiuni locale care utilizează 192.168.254.* arată cam așa:

leafnode: 127.0.0.1 192.168.254.0/255.255.255.0

Va trebui să schimbați allowstrangers variabilă pentru a permite STRANGERS și setați valoarea acesteia la 42.

3. Vreau să descarc multe postări când mă conectez pentru prima dată, dar nu vreau să-mi umple spațiul pe disc. Există vreo modalitate prin care pot face asta?

Da! Pentru a face acest lucru, trebuie să fii conștient doar de două variabile: initialfetch și delaybody.

Dacă doriți să descărcați toate postările dintr-un anumit grup de știri, comentați initialfetch variabilă pentru a spune lui Leafnode că doriți să obțineți toate postările disponibile de la serverul la distanță din acest grup de știri.

Cu toate acestea, descărcarea postărilor întregi poate ocupa mult spațiu. Puteți reduce acest lucru doar descarcând anteturile postărilor și corpurile postărilor care vă interesează. Pentru aceasta, trebuie să setați delaybody variabilă la 1.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x