Cum să configurați un server web local (Windows, Mac, Linux)

So richten Sie einen lokalen Webserver ein (Windows, Mac, Linux)
⏱️ 7 min read

Atunci când dezvoltă un site web, un designer web trebuie să-și poată vedea paginile web în același mod ca și utilizatorul final. Uneori este suficient să faceți clic și să vizualizați fișierele HTML în browserul web, dar dacă doriți să testați conținut dinamic, va trebui să configurați un server web local. A face acest lucru este destul de simplu și poate fi realizat cu ușurință pe Windows, MacOS și Linux. Există multe tipuri de servere web disponibile, dar folosim Apache în acest tutorial, deoarece este cel mai comun server din jur, foarte ușor de configurat și compatibil cu toate sistemele de operare majore.

Configurați un server web local pe Linux

Apache a fost conceput pentru sistemele de operare de tip Unix. Linux se încadrează în această categorie, iar instalarea și configurarea unui server web Apache se pot face într-un singur pas.

Aici ne ocupăm de linia de comandă. Cele mai populare distribuții vă permit să instalați Apache fără a o compila din sursă folosind o singură comandă simplă.

Pentru distribuția Debian, Ubuntu și Ubuntu:

Pentru Red Hat și CentOS

Odată instalat, navigați în browserul dvs. web la „127.0.0.1” sau „localhost”. Dacă afișează „Funcționează!” asta înseamnă că instalarea dvs. Apache are succes.

Pentru a înțelege mai bine modul în care Apache servește această pagină web, să o edităm. Pentru a face acest lucru, navigați la directorul web rădăcină al mașinii locale Linux.

Deschideți „index.html” ca root cu editorul de text preferat.

Căutați „Funcționează!” și schimbați textul cu ceva aleatoriu, cum ar fi „Faceți tehnologia mai ușoară!” (Ar putea fi ceva cu adevărat.) Asigurați-vă că salvați fișierul.

Acum reîmprospătați pagina web pe 127.0.0.1. Ar trebui să vedeți „Faceți tehnologia mai ușoară!” unde „Funcționează!” a fost anterior.

Server Web Ubuntu Edit Implicit

Acum că ați configurat un server web simplu, puteți juca cu setările de configurare din „apache2.conf”.

Notă: rețineți că de fiecare dată când efectuați o modificare a configurației, va trebui să reporniți Apache pentru ca aceasta să se aplice.

Dacă acest lucru nu funcționează, îl puteți reporni executând direct fișierul upstart.

Configurați un server web local pe macOS

Lucrul bun despre macOS este că Apache este instalat pe acesta în mod implicit. Tot ce trebuie să faceți este să îl porniți.

În Finder, accesați „Aplicații -> Utilitare”, apoi faceți dublu clic pe Terminal pentru al deschide.

Aplicația Macos Open Terminal

Pentru a porni serverul web Apache deja preinstalat, rulați următoarea comandă:

Pentru a testa dacă serverul nostru web rulează, navigați la „127.0.0.1” sau „localhost” în browserul dvs. web.

Server Web Macos Funcționează

Putem schimba conținutul paginii web navigând pur și simplu la rădăcina documentului la fel ca în Linux. Singurul lucru diferit este locația căii.

Acum editați fișierul „index.html.en” folosind editorul de text preferat. Schimbați „Funcționează!” la „Hello World!”

mac-nano-open-index-html

Dacă ne reîmprospătăm pagina web găzduită pe 127.0.0.1, acum vedem modificările reflectate.

Server web Macos Hello World

Pentru a configura în continuare serverul web Apache sub macOS, navigați la fișierul „httpd.conf”.

La fel ca Linux, puteți reporni cu ușurință serviciul Apache folosind apachectl comanda cu privilegii root.

Configurați un server web local pe Windows

Spre deosebire de Linux și macOS, Windows nu este bazat pe Unix, deci nu există un singur liner care să îl instaleze. Din fericire, există mai mulți vrăjitori de instalare care grupează lucruri precum Apache, MySQL și PHP pentru a ne face viața mai ușoară. Unul dintre ele este XAMPP.

Notă: XAMPP este disponibil și pentru Linux și Mac OS X.

Descărcați versiunea Windows a XAMPP și începeți instalarea. Executați programul de instalare când vi se solicită. Puteți selecta doar Apache dacă tot ce aveți nevoie este un server web. Cu toate acestea, dacă intenționați să utilizați o bază de date, vă recomandăm să selectați și MySQL.

Instalator Windows Xampp

Continuați instalarea și faceți clic pe „Finalizare” după finalizare. În mod implicit, va fi lansat panoul de control XAMPP.

Panoul de configurare Windows Xampp

Dacă este necesar, faceți clic pe „Start” pentru Apache și MySQL.

Dacă navigați la „127.0.0.1” sau „localhost” în browserul dvs. web, ar trebui să vedeți pagina de configurare XAMPP.

Configurarea paginii web Windows Xampp 1

Pentru a crea o nouă pagină web, procedura este aceeași. Deschideți blocnotesul și creați un exemplu de fișier HTML. Denumiți-l „hello.html”.

Notepad Windows Bună ziua

Salvați-l în rădăcina documentului aflată în „c: xampp htdocs ”.

Navigați la acesta utilizând browserul web accesând 127.0.0.1/hello.html. Veți putea vedea pagina web pe care ați creat-o.

Pagina Web Windows Xampp Bună ziua

Notă: WampServer este o altă opțiune solidă pentru instalarea Apache pe Windows.

Concluzie

Apache este o soluție excelentă pentru a construi atât site-uri web simple, cât și complexe, dar nu este singura opțiune. În timp ce Apache se integrează bine pe toate cele trei platforme, vă recomandăm să vă uitați IIS ca opțiune pentru Windows, deoarece acceptă multe caracteristici de autentificare Windows pe care Apache nu le acceptă. Cu toate acestea, pentru a testa pur și simplu funcționalitatea de bază a unui site web, Apache este perfect.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x