Como controlar as prioridades do aplicativo com Ananicy no Linux

Cum să controlați prioritățile aplicației cu Ananicy în Linux

Auto Nice Daemon este vechi și modificarea manuală a priorităților software-ului este enervant. Nu există o modalitate modernă de a controla câte resurse ar trebui să utilizeze fiecare program? Întâlni Ananicie (Un alt demon Auto NICe), o soluție modernă automată, cu ajutorul căreia puteți crea profiluri pentru software-ul dvs. pentru a acorda prioritate aplicațiilor care vă interesează. Să vedem cum poți face asta.

Instalare

Ananicy are nevoie de systemd pentru a funcționa, deci nu este compatibil cu fiecare distribuție sub soare. Pentru a-l instala pe Ubuntu, Mint, Debian și distribuții compatibile, utilizați:

Dacă sunteți pe Arch, Manjaro sau o altă distribuție similară, o puteți instala cu:

Ananicia se bazează și pe ea schedtool, deci dacă nu este deja instalat, asigurați-vă că adăugați și acest lucru. Puteți face acest lucru pe distribuții compatibile Debian și, respectiv, compatibile Arch, cu:

Odată ce totul este configurat, permiteți demonului să îl activeze întotdeauna și să vă monitorizeze aplicațiile:

Aplicațiile de control Ananicy Activează Ananicy

Pentru a porni aplicația efectivă, utilizați:

ad-banner

Dacă vă aflați într-un sistem cu putere redusă, în care fiecare software se luptă pentru resurse, poate începe să se simtă oarecum mai receptiv imediat.

Verificați presetările

Ananicy vine în prealabil cu o grămadă de reguli pentru multe aplicații populare. Pentru a le verifica, deschideți terminalul preferat și vizitați directorul regulilor Ananicy:

Ananicy Control Apps Presets

Regulile pentru fiecare aplicație sunt stocate în fișiere separate. De exemplu, pentru a verifica regulile prestabilite pentru popularul client qBittorrent de partajare a fișierelor, puteți utiliza:

Le puteți folosi ca bază pentru propriile reguli.

Adăugați propriile reguli

Pentru a crea reguli pentru o aplicație, ar trebui să știți numele procesului acesteia. Din fericire, pe Linux, acesta este de obicei același cu numele aplicației. Puteți utiliza top comanda pentru a verifica numele procesului.

Găsiți un proces care vă blochează computerul și notați numele acestuia. Să folosim aplicația timeshift ca exemplu.

Creați un fișier text nou în directorul regulilor lui Ananicy. Este mai bine dacă utilizați numele aplicației pentru o referință viitoare mai ușoară. Asigurați-vă că fișierul dvs. se termină cu „.rules” pentru ca Ananicy să îl recunoască ca fișier de reguli.

Aplicațiile de control Ananicy creează o regulă personalizată

Cel mai simplu mod de a crea o regulă pentru o bucată de software este doar prin menționarea numelui și clasificarea tipului său. Ananicy vine cu tipuri predefinite pentru jocuri, aplicații multimedia, editoare de documente etc. Pentru a le verifica, utilizați comanda:

Ananicy Control Apps Tipuri de descărcare

Fiecare dintre acestea vine cu diferite valori nice, ionice, cgroup și alte valori, dar este sugerat să nu mergeți mai departe decât să modificați valoarea frumoasă a unei aplicații. Cu toate acestea, pentru aplicațiile care citesc și scriu foarte mult în memoria dvs., merită, de asemenea, să le definiți prioritatea de intrare-ieșire folosind parametrul ioclasă.

Având în vedere toate acestea, suntem pregătiți să elaborăm propria noastră regulă personalizată:

Ananicy Control Apps Personal Timehift Regula

Regula de mai sus:

  • Precizează numele aplicației
  • Definește tipul acestuia
  • Îi atribuie o prioritate diferită față de presetări
  • Setează prioritatea de intrare / ieșire ca inactivă

Teoretic, trebuie doar să precizați numele unei aplicații și orice altceva este opțional. Practic, dacă faceți doar asta, Ananicy va recunoaște doar existența aplicației, dar nu va încerca să o controleze. Pentru aceasta, va trebui să-i definiți cel puțin tipul.

Tipul său vine cu valori predefinite diferite de intrare / ieșire și probabil veți găsi una care se potrivește cu modul în care doriți să restricționați o bucată de software. Uneori, totuși, ca în cazul nostru cu timehift, poate doriți să le modificați mai departe. Atunci va trebui să specificați în mod explicit valoarea drăguță sau ioclasă pe care o doriți dacă este diferită de cea inclusă în presetarea de tip Ananicy.

BG_CPUIO preset pe care l-am selectat se potrivește cu tipul aplicației noastre, deoarece, ca soluție de rezervă, rulează de obicei în fundal, dar poate consuma multe cicluri de procesare în timp ce efectuați citiri și scrieri continue. Cu toate acestea, presetarea BG_CPUIO i-ar atribui cele mai mici valori posibile de frumos și ionice, ceea ce ar putea face ca un proces de rezervă să dureze. Din această cauză, am crescut valoarea frumoasă la 17 și ioclasa la cel mai bun efort, pentru a accelera oarecum procesul.

Să aruncăm o privire la un alt exemplu. DLC-ul „Joker’s Carnival” al lui Batman: Arkham City este una dintre piesele mele preferate de jocuri. Acțiunea sa se bazează pe mișcarea fluidă, totuși, și am putut să o simt bâlbâind în Linux Mint ori de câte ori un alt software rulează în fundal. Astfel, pentru aceasta am vrut să fac contrariul – să-i sporesc prioritatea față de orice altceva.

Ananicy Control Apps Batman In Action

Verificând Monitorul de sistem al Linux Mint după ce ați rulat jocul prin Steam cu Proton, putem vedea numele procesului său ca „BatmanAC.exe”. Pentru a-i da un impuls frumos cu Ananicy, am creat o nouă regulă numită „BatmanAC_ody.rules” ca înainte. Cu toate acestea, în acest caz, conținutul său a fost:

Ananicy Control Apps Custom Batman Rule

Acest lucru a fost suficient, deoarece tipul „Joc” vine cu o „-5” valoare drăguță, prioritizând o aplicație peste orice altceva. Astfel, nu trebuie să declarați în mod explicit valoarea frumoasă sau să creați reguli mai complicate.

O reporniți mai târziu, pentru o măsură bună, iar Ananicy va fi activ, gata să intre în acțiune pentru a vă modifica prioritățile software-ului. Valoarea pe care o vedeți pentru procesul BatmanAC.exe în captura de ecran de mai jos a fost atribuită automat, fără a fi nevoie de nicio intervenție a utilizatorului.

Ananicy Control Apps Batman System Monitor

Rețineți că nu trebuie să faceți acest lucru pentru tot software-ul dvs., dar tragerea frâielor pe cele mai exigente procese de fundal și creșterea celor mai interactive pot face o diferență în ceea ce privește modul în care se simte utilizarea computerului. Poate reduce la minimum bâlbâiala și poate oferi o experiență mai lină peste tot.

Folosiți deja Ananicy sau o altă soluție similară care vă permite să controlați modul în care resursele computerului sunt alocate aplicațiilor dvs.? Renunțați manual la software-ul dvs.? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Legate de:

  • Sfaturi și trucuri Bash pentru a lucra mai inteligent în terminal
  • Tmux vs. Screen: Care este cel mai bun terminal multiplexor?
  • Utilizați nnn ca Manager de fișiere pentru terminalul Linux
Scroll to Top