Cum să convertiți BIOS-ul moștenit în UEFI în Windows 10

Cum să convertiți BIOS-ul moștenit în UEFI în Windows 10
⏱️ 4 min read

În versiunile anterioare de Windows, ați fost forțat să reinstalați întregul sistem de operare dacă doriți să faceți conversia din Legacy BIOS sau Master Boot Record (MBR) în UEFI sau GUID Partition Table (GPT). Cu toate acestea, în Windows 10 Microsoft a introdus un instrument nou și simplu numit MBR2GPT care vă permite să convertiți de la Legacy BIOS la UEFI cu doar două comenzi.

Iată cum puteți ascunde de la Legacy BIOS la UEFI în Windows 10.

Lucruri pe care trebuie să le știți în prealabil

Deși convertirea BIOS-ului vechi la UEFI în Windows 10 este ușoară, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți și să le faceți înainte de a continua.

1. Nu se vor pierde date în timpul conversiei Legacy BIOS în UEFI. Cu toate acestea, ca măsură de precauție, vă rugăm să faceți o copie de rezervă a sistemului.

2. Ar trebui să utilizați Windows 10 v1703 sau o versiune ulterioară. Dacă nu sunteți sigur, apăsați Victorie + R, tip winver și apăsați Enter. Pe a doua linie ar trebui să vedeți „versiunea 1703” sau o versiune ulterioară. De exemplu, la data scrierii acesteia, cea mai recentă versiune de Windows 10 este v1809.

3. Discul pe care încercați să îl convertiți nu trebuie să aibă mai mult de trei partiții. Dacă aveți mai mult de trei partiții pe unitatea de instalare Windows 10, fie îmbinați, fie ștergeți partițiile în exces.

4. Dacă utilizați BitLocker pentru a vă cripta sistemul, decriptați unitatea și dezactivați protecția BitLocker înainte de a începe procesul de conversie. Cu protecția BitLocker activată, Windows 10 nu vă poate converti unitatea din Legacy BIOS în UEFI.

5. După conversie, este posibil să trebuiască să schimbați setările firmware-ului plăcii de bază din Legacy BIOS în UEFI. În funcție de producătorul plăcii de bază, procedura de trecere de la una la alta va fi diferită. Aveți la îndemână manualul plăcii de bază pentru a vă ușura lucrurile.

Verificați dacă utilizați BIOS vechi

Ultimul lucru pe care trebuie să îl verificați este dacă utilizați Legacy BIOS. La urma urmei, nu este utilă conversia dacă sunteți deja pe UEFI.

Pentru a afla, căutați „Creați și formatați partiții de hard disk” în meniul Start și apăsați Enter pentru a deschide instrumentul de gestionare a discului încorporat. Acum, faceți clic dreapta pe discul de instalare Windows și selectați „Proprietăți”.

În fereastra de proprietăți, accesați fila „Volume”. Aici, dacă vedeți „Master Boot Record (MBR)” lângă „Stil de partiție”, vă aflați pe Legacy BIOS.

Convertiți BIOS-ul vechi în UEFI

După ce ați confirmat că sunteți pe Legacy BIOS și ați făcut backup pentru sistemul dvs., puteți converti Legacy BIOS în UEFI.

1. Pentru a efectua conversia, trebuie să accesați promptul de comandă de la pornirea avansată Windows. Pentru asta, apăsați Victorie + X, accesați „Închideți sau deconectați-vă” și faceți clic pe butonul „Reporniți” în timp ce țineți apăsat butonul Schimb cheie.

win10-bios-to-uefi-select-restart

2. Acțiunea de mai sus va reporni sistemul pe ecranul de pornire avansată. Aici, accesați „Depanare -> Opțiuni avansate” și selectați opțiunea „Prompt de comandă”.

win10-bios-to-uefi-select-command-prompt

3. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să validăm discul pe care încercăm să îl convertim. Tastați comanda de mai jos și apăsați Enter.

Dacă vedeți mesajul „Validare finalizată cu succes”, puteți trece la pasul următor. Dacă vedeți erori, este posibil ca discul sau sistemul dvs. să nu îndeplinească cerințele de conversie.

win10-bios-to-uefi-validate-command

4. După validarea discului, executați comanda de mai jos.

De îndată ce executați, Windows 10 va începe procesul de conversie, adică va adăuga toate fișierele de încărcare necesare UEFI și componentele GPT și apoi va actualiza datele de configurare a încărcării.

win10-bios-to-uefi-convert-command

5. Acum reporniți sistemul, lansați ecranul cu setările firmware-ului plăcii de bază și schimbați-l din Legacy BIOS în UEFI. Procedura pentru a trece de la Legacy BIOS la UEFI depinde de producătorul plăcii de bază. Consultați manualul pentru pașii exacți.

6. După pornirea în Windows 10, puteți verifica dacă sunteți convertiți sau nu. La fel ca înainte, deschideți fereastra de proprietăți a discului din instrumentul Gestionare disc și accesați fila „Volume”. Aici, ar trebui să vedeți „Tabel de partiții GUID (GPT)” lângă „Stil de partiție”.

Comentează mai jos împărtășind gândurile și experiențele tale cu privire la utilizarea metodei de mai sus pentru a converti Legacy BIOS la UEFI în Windows 10.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x