Cum să creați arhive autoextractabile cu shar în Linux

Cum să creați arhive autoextractabile cu shar în Linux
⏱️ 5 min read

Nu este enervant, chiar obositor, să explici unui contact ce este și cum să-l despachetezi după ce le-ai trimis o arhivă? Dacă ai răspuns „da”, îți va plăcea Shar în Linux.

Cu Shar, puteți „împacheta” mai multe fișiere într-unul singur. Dacă îl trimiteți unui contact de-al dvs., va trebui doar să se asigure că este executabil și să îl ruleze pentru a-l extrage. Nu există comenzi complicate și nu este nevoie să le ghidați prin proces.

Să vedem cum îl puteți folosi pentru a împacheta un grup de fișiere într-un singur fișier „shar”.

Instalați Shar

Shar nu este inclus în mod implicit în majoritatea distribuției Linux, așa că va trebui să îl instalați mai întâi pentru a putea crea arhive de fișiere Shar care se extrag automat. Totuși, nu îl veți găsi în Software Center și nici singur prin apt. În schimb, va trebui să instalați pachetul „sharutils” mai mare care îl conține. Pentru aceasta, porniți terminalul și utilizați comanda:

Găsiți și pregătiți fișierele

Shar este un instrument de linie de comandă și acționează asupra unei grămezi de fișiere simultan, plasându-le într-o singură arhivă. Astfel, pentru comoditate și ușurință în utilizare, creați un folder temporar și mutați sau copiați toate fișierele pe care doriți să le includeți într-o arhivă Shar în folderul temporar.

Cu terminalul încă activ, cd în directorul dvs. nou creat.

Extragerea automată cu Shar Ls

Împachetează-ți fișierele

Pentru a crea arhiva Shar, rulați următoarea comandă:

Schimbați „fișierul-arhivă” cu numele de fișier preferat.

Extragerea automată cu fișierele Shar Pack

Să „dezasamblăm” acest lucru pentru a înțelege modul în care îl puteți folosi pentru fișierele dvs.

  • shar la început este, desigur, programul în sine.
  • ./* este intrarea și, în acest caz specific, înseamnă „toate fișierele din directorul în care ne aflăm”.
  • > este divizorul dintre intrarea și ieșirea comenzii. Programul îl înțelege ca „luați fiecare intrare din stânga parantezei și combinați-o într-un singur fișier definit în dreapta parantezei”.
  • ../archive-filename.shar este calea și numele fișierului de ieșire. Îl puteți schimba în orice doriți.

Procesul este destul de rapid și de obicei nu durează mai mult de câteva secunde (în funcție de performanța computerului).

Extragerea automată cu Shar Pack completat

Odată ce ați creat arhiva, puteți partaja noul fișier cu persoanele de contact. Deși și ei vor trebui să instaleze sharutils pentru ca extragerea automată să funcționeze, așa cum veți vedea în pasul următor că totul va fi mai simplu decât să se ocupe de arhive tipice.

Extragerea arhivei shar

Când prietenul tău primește arhiva Shar, tot ce trebuie să facă este să o execute și apoi să o ruleze.

Presupunând că prietenul tău are deja sharutils instalate, pot extrage arhiva cu următoarele comenzi:

Extragerea automată cu Shar Make Exe
Extragerea automată cu Shar Run Shar

Și asta a fost – fișierele pe care le conținea au fost extrase chiar lângă acesta în același folder. Acum eliminăm fișierul original pe care ni l-au trimis.

Extragere automată cu fișiere extrase Shar

Majoritatea desktopurilor Linux oferă suport cuprinzător pentru formate de compresie precum tar, gz, zip etc., așa că shar nu este foarte util în acest caz. Cu toate acestea, dacă utilizați Linux într-un mediu server (sau fără cap), shar va fi foarte util, deoarece puteți extrage cu ușurință o arhivă fără a fi nevoie să vă amintiți diferitele comenzi – nu există pași suplimentari, nu există steaguri și comutatoare și nu alte programe de instalat. În plus față de shar, Windows, macOS și Linux vin cu o aplicație nativă pentru a crea arhive auto-extrase. Verifică!

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x