Cum să creați bare de instrumente personalizate în LibreOffice pentru scriere focalizată

Cum să creați bare de instrumente personalizate în LibreOffice pentru scriere focalizată
⏱️ 6 min read

Se spune adesea că 80% dintre utilizatorii tipici de software de birou folosesc doar aproximativ 20% din software. Interfețele inteligente sunt, în general, concepute pentru a oferi acces rapid la aceste caracteristici cele mai frecvent utilizate. Dar dacă sunteți acel 20% care se adâncește mai mult în software? Sau ce se întâmplă dacă utilizați o fracțiune și mai mică din instrumente și doriți să creați ceva mai concentrat?

LibreOffice are diverse instrumente care vă permit să configurați întreaga interfață pentru a pune opțiunile de care aveți nevoie exact acolo unde aveți nevoie de ele. În acest tutorial creăm o colecție de bare de instrumente axate pe sarcini care pot fi activate după cum este necesar. De asemenea, creăm un meniu suplimentar și îl încărcăm cu instrumentele noastre necesare.

Configurați o nouă bară de instrumente

În LibreOffice Writer, selectați „Instrumente -> Personalizați …” din bara de meniu. În fereastra rezultată, unde vom face toate aceste personalizări, selectați fila Bara de instrumente din partea de sus. Veți vedea configurarea barei de instrumente standard în dreapta, cu toate instrumentele disponibile în stânga.

Puteți crea mai multe bare de instrumente specifice fiecărei sarcini de scriere.

Puteți muta icoane aici, dar vom începe de la zero, mai degrabă decât să ajustăm ceea ce este deja acolo. Lângă meniul derulant Țintă, faceți clic pe pictograma roată și selectați „Adăugați…” Dați barei de instrumente un nume descriptiv și definiți dacă doriți să vedeți pictograme, text sau ambele în produsul final. După ce ați terminat, puteți selecta această nouă Bara de instrumente din meniul derulant Țintă și sunteți gata să creați.

Adăugați conținut

Definirea barei de instrumente este pur și simplu un caz de a găsi pictogramele corespunzătoare din stânga și de a face clic pe săgeata orientată spre dreapta din centrul coloanelor pentru a le adăuga. De sus în jos în coloană echivalează cu stânga-dreapta pe bara de instrumente în sine și există săgeți în extrema dreaptă pentru reordonarea elementelor, sau pot fi glisate și plasate.

Sub noua coloană a barei de instrumente, există o opțiune de inserare a unui separator și, cu o pictogramă selectată, o opțiune de modificare. Aceasta înseamnă că puteți adăuga propria etichetă la o pictogramă sau chiar puteți schimba pictograma în sine. Dacă doriți să mergeți la tot porcul, veți găsi milioane de icoane interesante la Proiect Substantiv. Pictogramele ar trebui să fie PNG de 24 x 24 pixeli. Cele mai mari vor fi reduse.

Captură de ecran care prezintă opțiunile de configurare a barei de instrumente din LibreOffice Writer.
Puteți filtra pictogramele disponibile cu meniul derulant Categorie, apoi selectați și comanda pictogramele.

După ce sunteți mulțumit, apăsați OK pentru a închide fereastra. Bara de instrumente este activată și dezactivată în „Vizualizare -> Bare de instrumente”, așa că vizitați acolo și selectați numele barei de instrumente. Dacă sunteți în căutarea unei experiențe concentrate, puteți opri și cele standard, așa cum am făcut.

Adăugați stiluri la o bară de instrumente

Captură de ecran care arată interfața pentru a adăuga diferite stiluri la o bară de instrumente.
Pe lângă instrumentele standard, toate paragrafele, caracterele și stilurile de pagină sunt disponibile pentru adăugare.

În plus față de pictogramele disponibile în LibreOffice, este posibil să adăugați Stiluri de pagină, Paragraf și Stiluri de caractere la o bară de instrumente, ceea ce este excelent dacă lucrați la un document cu un stil mare, cum ar fi un CV sau un scenariu. Acestea sunt adăugate în același mod, dar nu vin cu propriile pictograme – în schimb, veți vedea numele stilului în bara de instrumente. Utilizați butonul Modificare pentru a adăuga o pictogramă din setul integrat sau pentru a încărca propria dvs.

Creați un meniu

Captură de ecran care arată ecranul de configurare a meniului personalizat în LibreOffice.
Așezarea stilurilor cele mai utilizate aproape de partea de sus a interfeței poate fi cu adevărat utilă pentru scrierea focalizată.

Uneori este posibil să doriți o opțiune puțin eliminată din interfața principală pentru a reduce aglomerația. În acest caz, este logic să adăugați un meniu la bara de meniu și să completați conținutul. Procesul este același cu cel al unei bare de instrumente. Accesați secțiunea Meniu a ferestrei Personalizare, utilizați pictograma roată pentru a crea un nou meniu, apoi completați-l cu opțiunile de care aveți nevoie. În cazul nostru, am mutat stilurile de paragraf din bara de instrumente într-o intrare din meniu numită Screenplay. Acest lucru este vizibil în extrema dreaptă a barei de meniu.

Definiți aspectul

Captură de ecran care arată opțiunile de selecție a setului de pictograme în LibreOffice.
Personalizați setul de pictograme pentru a arăta excelent în modul întunecat sau luminos.

Apoi, vom schimba aspectul barelor de instrumente. Accesați „Instrumente -> Opțiuni” și căutați sub opțiunea Personalizare. Există șase teme din care puteți alege; am ales tema întunecată. Faceți clic pe Aplicare pentru a vedea culorile pictate pe interfața dvs.

Este posibil să observați acum că pictogramele dvs. sunt întunecate pe un fundal întunecat. Pentru a rezolva acest lucru, accesați secțiunea Vizualizare și faceți clic pe meniul drop-down Stil pictogramă. Există câteva opțiuni disponibile pentru „modul întunecat”. Pentru o măsură bună, am făcut clic și pe meniul derulant al Barei de instrumente sub Dimensiunea pictogramei și am ales Extra Mare. Apasă din nou Aplică pentru a vedea modificările tale. Pentru a finaliza aspectul „mod întunecat”, accesați Culori aplicație și setați fundalul aplicației la un gri închis.

A avea o suită de birou independentă și completă instalată pe computerul dvs. înseamnă a putea adapta mediul în funcție de nevoile dvs. specifice în orice moment. Pentru cei dintre noi care scriem în diverse scopuri, dimensiunea unică nu este întotdeauna cea mai bună opțiune, deci este minunat să poți face o aplicație care să se potrivească circumstanțelor în care este utilizată. Cu toate acestea, dacă acest lucru se simte cam prea mult ca exagerat, există multe procesoare de text care încearcă să ofere utilizatorilor o experiență fără distragere.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x