Cum să creați diapozitive Beamer frumoase cu Emacs

Org Beamer 00 Featured Image
⏱️ 16 min read

Emacs este un program extrem de versatil. Pe lângă faptul că este un editor de text, poate fi clientul dvs. de e-mail, cititorul de știri și chiar instrumentul de urmărire a finanțelor. Acest lucru se datorează faptului că puteți adapta cu ușurință Emacs-ul la orice scop și situație.

Cum Să Convertiți Un Articol Înt...
Cum Să Convertiți Un Articol Într -Un Videoclip Gratuit Online?

Beamer este un modul LaTeX care vă permite să creați diapozitive de prezentare într-un mod similar cu crearea documentelor LaTeX. Aici vă vom arăta cum să-l utilizați pentru a crea prezentări în Emacs.

Cum funcționează Beamer?

Beamer este o extensie a sistemului de documente LaTeX care vă permite să creați un modul de diapozitive personalizabil.

Org Beamer 02 Site web Beamer

O diferență cheie între Beamer și LaTeX implicit este că folosește cadre în loc de secțiuni. Un cadru Beamer este o pagină de document în care puteți modifica conținutul și geometria acestuia. De exemplu, este ușor pentru Beamer să folosească o temă complet diferită între mai multe cadre.

Org Beamer 03 Sample Slide Emacs

Această abordare îi permite lui Beamer să fie atât flexibil, cât și portabil.

Folosind Beamer în Emacs

Una dintre cele mai ușoare moduri de a utiliza Beamer în Emacs este prin modul Org. Cu asta, instalarea Org Mode și LaTeX este incredibil de ușoară. Mai întâi, trebuie să instalați LaTeX prin depozitul de pachete al distribuției dvs.

În Ubuntu, rulați următoarea comandă pentru a instala LaTeX:

sudo apt install texlive-full

De acolo, Ubuntu va descărca și instala toate pachetele necesare pentru a rula corect întreaga suită LaTeX pe computer.

Pentru a instala Org Mode în Emacs, apăsați Alt + X, apoi tastați „package-install”. Aceasta va afișa apoi o solicitare în care puteți introduce pachetul pe care doriți să îl instalați. Tip org.

Org Beamer 05 Instalează pachetul Emacs

Făcând asta, îi va spune lui Emacs să descarce, să compileze, apoi să instaleze codul sursă pentru Org în instalarea ta Emacs.

Org Beamer 06 Org instalat în Emacs

Crearea unei prezentări de bază în Emacs

Cu modul LaTeX și Org instalat, acum puteți crea primul document Beamer.

 1. presa Ctrl + Xapoi Ctrl + F pentru a deschide promptul Emacs File Buffer. De acolo, furnizați un nume de fișier pentru documentul pe care doriți să îl faceți.
Org Beamer 07 Meniul Emacs File Buffer
 1. Apoi, apăsați Ctrl + C, Ctrl + Eapoi #. Aceasta va insera șablonul implicit de organizație pentru a începe noul document.
Org Beamer 08 Selectați șablonul Emacs
 1. Când Org vă întreabă tipul de șablon pe care doriți să-l utilizați, tastați „default” pentru a insera șablonul implicit în document.
Org Beamer 09 Șablon implicit Emacs

Acest șablon conține valorile implicite recomandate pentru orice document organizație. În cea mai mare parte, acest șablon va fi suficient pentru o prezentare de bază.

Org Beamer 10 Șablon de inserare Emacs
 1. Următorul lucru de făcut este să îi spuneți Org că doriți să creați o prezentare Beamer. Pentru a face acest lucru, trebuie să adăugați următoarea linie la sfârșitul șablonului:
#+LaTeX_CLASS: beamer
#+LaTeX_CLASS_OPTIONS: [bigger]
Org Beamer 11 Adăugați suport pentru Beamer

După ce ați terminat, puteți începe acum să creați primul dvs. diapozitiv. Org folosește primele două niveluri ale documentului pentru a stabili atât categoria, cât și secțiunea prezentării. Știind acest lucru, luați în considerare următorul exemplu:

* Introduction
** First Topic
*** The Introduction to the First Topic
	Welcome to the first topic, this is the first slide
	of the first topic.
 • Primul nivel servește ca diapozitiv de categorie și titlu pentru toate diapozitivele de sub el. Acest lucru vă permite să grupați diapozitivele de sub el în funcție de o anumită temă. În acest exemplu, am etichetat primul nivel drept „Introducere”.
 • Al doilea nivel servește ca o subcategorie pe care o puteți folosi pentru a specifica în continuare diapozitivele. Aceasta este similară cu \section{} blocați pe un document LaTeX obișnuit.
 • În cele din urmă, al treilea nivel sunt diapozitivele care vor fi afișate în rezultatul final al Beamer. Aceasta înseamnă că orice conținut pe care îl scrieți la acest nivel va fi afișat ca text în prezentarea dvs.
Org Beamer 12 Exemplu de document Beamer
 1. Pentru a exporta diapozitivul ca prezentare Beamer, apăsați Ctrl + Capoi Ctrl + E. Aceasta va afișa meniul de export al organizației. presa Schimb + O pentru a compila și deschide prezentarea.

Adăugarea de marcatori și simboluri la diapozitive

Pe lângă crearea de diapozitive de text simple, este, de asemenea, posibil să includeți marcatori și simboluri speciale în prezentarea dvs. Beamer.

Org Beamer 13 Exemplu de diapozitive cu simboluri

Pentru a adăuga marcatori într-un diapozitiv Beamer, tot ce trebuie să faceți este să creați un marcator Org sub titlul unui diapozitiv. Org îl va detecta și îl va converti în omologul său Beamer. De exemplu, acesta este un extras pentru un slide Beamer cu trei puncte:

* Introduction
** First Topic
*** The First Topic in Bullets
	- Hello! This is the first bullet.
	- Hi there, this is the second bullet.
	- Lastly, this is the third bullet.
Org Beamer 14 Beamer Slide Cu Gloanțe

Pe de altă parte, utilizarea simbolurilor speciale în Beamer poate fi dificilă. Acest lucru se datorează faptului că va trebui să furnizați caracterul lor specific de control LaTeX. De exemplu, pentru a scrie simbolul grecesc „α” va trebui să scrieți codul \alpha în documentul dvs. Org.

O modalitate de a rezolva această problemă este prin Finalizarea filei organizației. Aceasta este o caracteristică încorporată care oferă sugestii utile pentru caracterele speciale pe care le puteți introduce. Pentru a utiliza acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să începeți să introduceți numele unui caracter și să apăsați Esc + Tab.

Org Beamer 15 Sugestii de finalizare Emacs

Adăugarea de imagini la diapozitive în Emacs

Beamer are și suport pentru imagini native. Tot ce trebuie să faceți este să furnizați calea fișierului a imaginii între paranteze pătrate duble.

Org Beamer 16 Emacs Org Link-uri

Calea fișierului pentru aceste legături poate fi fie absolută, fie relativă. De exemplu, următorul cod creează două diapozitive Beamer care afișează două imagini diferite:

* Introduction
** First Topic
*** The First Image of the Topic
	- Hello! This is the first image with an absolute link.
	[[/home/ramces/tmp/org/presentation/img1.jpg]]
*** The Second Image of the Topic
	- Hello again! This is the second image with a relative link.
	[[./img2.jpg]]
Org Beamer 17 Exemplu de diapozitive cu imagine

Adăugarea de tabele la diapozitive în Emacs

Pe lângă simboluri și imagini, puteți introduce și tabele în prezentarea dvs. Beamer folosește sintaxa implicită de tabel LaTeX pentru conținutul tabelului pe care apoi îl convertește într-un tabel cu linii imprimabile.

Org Beamer 18 Cod Tex Cu Tabel

O problemă cu această abordare este că sintaxa tabelului LaTeX poate deveni incredibil de complexă. LaTeX vă permite să schimbați însăși natura modului în care creați și formatați tabelele cu linii. Deși acest lucru poate fi util pentru utilizatorii avansați, poate fi o problemă pentru începători.

Modul organizație vă permite să ocoliți această cerință și să creați tabele gata de prezentare prin propria funcție de tabel. În plus, crearea unui tabel în stil Org este, de asemenea, incredibil de ușoară. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți simbolul țevii (|) și apăsați Tab.

Org Beamer 19 Slide With Org Table Emacs 1

Aceasta va genera apoi automat un tabel cu o singură coloană în care puteți introduce datele pe care doriți să le prezentați. De acolo, puteți extinde coloanele și rândurile pe care le puteți utiliza tastând dincolo de tabelul curent și apăsând Tab.

Org va reajusta și dimensiunea tabelului pentru a se potrivi noului conținut. De exemplu, acesta este un diapozitiv care are trei coloane:

*** The First Table of This Topic
	- Hello again! This is a slide with three columns
	   | This is | the first | row |
     |---------+------------+-----|
     | This is | the second | row |
     | This is | the third | row |
     |---------+------------+-----|
     |     |      |   |

Odată terminat, acum puteți converti acest diapozitiv trecând prin meniul Export al organizației. De acolo, Org va converti apoi fiecare celulă de tabel în echivalentul său Beamer respectiv.

Org Beamer 20 Tex Org Comparație Emacs

Schimbarea temei Beamer implicite în Emacs

În mod implicit, Beamer utilizează tema „implicit” în toate diapozitivele sale. Este o temă generică albastru-alb care urmează indiciile de design LaTeX. Deși acest lucru va funcționa pentru aproape orice tip de prezentare, unii utilizatori ar putea găsi această temă prea formală și tehnică.

Org Beamer 21 Tema Beamer implicită

Pentru a schimba tema implicită în Beamer, adăugați #+LaTeX_HEADER: variabilă la începutul documentului. Urmează asta cu Nume a temei pe care doriți să o utilizați. De exemplu, acesta este un document Beamer care folosește tema Berlin:

#+title: sample-beamer
#+author: Ramces Red
#+startup: beamer
#+LaTeX_CLASS: beamer
#+LaTeX_CLASS_OPTIONS: [bigger]
#+LaTeX_HEADER: \mode<beamer>{\usetheme{Berlin}}
 
* Introduction
** The First Topic
*** The First Topic of This Topic
	- Hello! This is the first slide of the first topic. I am using the Berlin theme here!
Org Beamer 22 Tema Berlin Beamer

întrebări frecvente

Este posibil să folosiți titlurile secțiunilor ca markeri pentru diferite diapozitive?

Da! Este pe deplin posibil să folosiți atât titlurile de nivel întâi, cât și cele de al doilea ca markeri pentru diapozitive. Acest lucru poate fi util atunci când trebuie să creați doar câteva diapozitive și nu aveți nevoie de subtitluri suplimentare pentru prezentarea dvs.

Pentru a schimba acest comportament, tot ce trebuie să faceți este să mergeți la preambulul documentului și să căutați #+OPTIONS:. Aceasta este o variabilă specială care determină modul în care va arăta și se va comporta documentul dvs. organizației.

De acolo, trebuie să găsiți H: parametrul din lista de valori a variabilei. Acesta este ceea ce controlează ce titluri sunt convertite în diapozitive în Beamer. Valoarea corespunzătoare va dicta nivelul de titlu pe care organizația îl va folosi pentru diapozitivele sale. Pentru a utiliza titlurile de nivel superior, trebuie să furnizați o valoare fie 1, fie 2.

Este posibil să adăugați fișiere audio și video într-un slide Beamer?

Din pacate nu. Beamer nu acceptă niciun fișier multimedia în afară de imagini.

O modalitate de a rezolva acest lucru este utilizarea unui plugin LaTeX terță parte, cum ar fi multimedia. Pentru a începe să-l utilizați, trebuie să scrieți următoarea linie la începutul preambulului documentului:

#+LATEX_HEADER: \usepackage{multimedia}

De acolo, puteți utiliza următoarea linie de cod pentru a crea un cadru cu un singur fișier video atașat la acesta:

#+begin_latex
\begin{frame}
\movie[width=\textwidth,height=3cm]{Video Label}
{samplemovie.mp4}
\end{frame}
#+end_latex

Emacs spune „Cheie nevalidă” ori de câte ori încerc să-mi export documentul Org. Instalarea mea este stricata?

Nu! Acest lucru se datorează, cel mai probabil, deoarece Emacs nu vede în prezent o instalare adecvată a Beamer. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unui număr de lucruri, dar cauza comună este că Beamer nu este instalat corect în sistemul dumneavoastră. Pentru a remedia acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să deschideți terminalul mașinii și să tastați următoarea comandă:

sudo tlmgr install beamer

Acest lucru va forța instalarea TeXLive să caute și să verifice dacă Beamer este prezent în sistem. De acolo, va reinstala Beamer sau va obține o nouă copie de pe internet. Odată terminat, trebuie să reîncărcați Emacs pentru a vedea dacă acum detectează instalarea Beamer.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x