Cum să defragmentați hard disk-ul Windows

Windows Defragmentation
⏱️ 11 min read

Datorită diferenței de tehnologie, HDD-urile sunt în mod inerent mai lente decât omologii lor SSD, iar performanța lor scade în timp pe măsură ce stocați din ce în ce mai multe date pe ele. Acest lucru poate fi atribuit fragmentării datelor în timpul procesului de scriere. Cu toate acestea, există o soluție simplă pentru aceasta numită defragmentare. În acest articol, vom trece peste câteva metode simple pentru a vă ajuta să vă defragmentați hard disk-ul Windows și să obțineți o creștere semnificativă a performanței.

Ce este defragmentarea?

Pentru a înțelege ce este defragmentarea, trebuie să știți cum funcționează un hard disk. Gândiți-vă la acesta din urmă ca la un tren în care autocarele stochează și transportă date. De fiecare dată când adăugați mai multe date pe hard disk, acestea sunt împărțite în bucăți sau fragmente mai mici, iar un nou autocar este adăugat la tren pentru a stoca acele date. Acești antrenori sunt adăugați într-o manieră secvențială.

Cu toate acestea, ori de câte ori ștergeți un fișier, autocarul care conține acel fișier este golit, dar nu este eliminat complet din tren, ceea ce creează un spațiu gol. Pe măsură ce un hard disk citește și scrie date, mai multe astfel de spații sunt create în timp.

Acum, în timpul procesului de stocare a mai multor date, hard disk-ul umple antrenoarele goale cu câteva fragmente de date și creează noi antrenoare pentru piesele rămase. Acest lucru duce la împrăștierea datelor pe întregul hard disk. Chiar dacă pare eficient că acele spații goale sunt în sfârșit folosite, nu este cazul.

Problema aici este că, ori de câte ori fragmentele de date sunt stocate mai departe unul de celălalt, este nevoie de ceva timp pentru ca computerul să-și amintească totul înainte de a putea fi prezentate din nou. Acest lucru încetinește viteza generală de citire a acelui hard disk. Acesta este un alt motiv pentru care computerele bazate pe hard disk tind să încetinească atunci când spațiul de stocare este aproape plin. Procesul de inversare a acestei defecțiuni și de reorganizare a datelor de pe hard disk se numește defragmentare.

În zilele noastre, Windows defragmentează automat hard disk-urile mecanice. Cu toate acestea, funcționează numai pentru unitățile care sunt conectate fizic la placa de bază. Deci, dacă aveți un HDD vechi sau extern, este întotdeauna o idee bună să-l defragmentați singur pentru o performanță mai bună.

Cum să vă defragmentați hard diskul în Windows 10 și 11

Acum că știm ce înseamnă defragmentarea, putem începe cu pașii pentru a o face manual pe computer.

1. Utilizați Instrumentul de optimizare a discului

 1. Deschideți instrumentul de optimizare a discului – căutați programul „Defragmentați și optimizați unitățile” în Căutare Windows.
 2. Valentin Dikul - Moscow Circus
Deschideți Utilitarul de defragmentare disc Windows
 1. Selectați hard disk-ul din lista de unități disponibile și faceți clic pe Analizați. Rețineți că, dacă aveți un SSD, această opțiune va fi indisponibilă.
Analizați hard diskul
 1. Verificați procentul de fișiere fragmentate din rezultate.
Fragmentarea hard diskului

Notă: Nu există o regulă strictă și rapidă cu privire la cât de fragmentată ar trebui să fie unitatea dvs. înainte de a o putea defragmenta. Cu toate acestea, ar trebui să încercați să mențineți nivelul de fragmentare sub 5%, astfel încât procesul de defragmentare să nu dureze prea mult.

 1. Faceți clic pe Optimizare dacă doriți să vă defragmentați unitatea. Este de preferat să efectuați această acțiune atunci când nu aveți nevoie să folosiți computerul pentru nimic altceva, pentru a permite Windows să defragmenteze corect hard diskul.
Optimizați drive-urile

Când Windows a terminat procesul, programul Optimize Drives ar trebui să arate unitatea dvs. ca 0% fragmentată.

2. Optimizarea programului

Puteți pune întreg acest proces de defragmentare într-un program automat din aceeași locație.

 1. Căutați secțiunea „Optimizare programată” și faceți clic pe „Modificați setările”.
Modificați setările de program
 1. Din meniul drop-down „Programa de optimizare”, setați frecvența la Săptămânal sau Lunar și faceți clic pe Alegeți.
Setați programul de defragmentare
 1. Verificați unitățile pentru care doriți să programați defragmentarea și faceți clic pe OK.
Selectați Drives
 1. Faceți clic pe OK încă o dată pentru a salva modificările.

3. Utilizați linia de comandă

 1. presa Victorie + X și alegeți „Windows Terminal (Admin)” din meniul pop-up.
Deschideți terminalul Windows
 1. Pentru a defragmenta acea unitate, utilizați următoarea comandă, înlocuind X cu litera de unitate:
defrag X
Defragmentare prin terminalul Windows

Așteptați finalizarea procesului de defragmentare.

Comanda de degagmentare Windows Terminal

Dacă doriți să defragmentați întregul sistem, cu excepția unității principale, utilizați în schimb această comandă: defrag /E X:. Aici, X este litera unității pe care doriți să o excludeți.

4. Utilizați un instrument de defragmentare terță parte

În loc să utilizați instrumentul de defragmentare încorporat, puteți utiliza și instrumente de defragmentare terțe, cum ar fi MyDefrag sau Auslogics Disk Defrag, pentru a obține aceleași rezultate.

 1. descarca si instaleaza Instrumentul Auslogics Disk Defrag pe computerul dvs.
 2. Lansați Disk Defrag. Pe ecranul de start, selectați unitatea de stocare și faceți clic pe Defrag.
Selectați Drive și începeți defragmentarea
 1. În funcție de dimensiunea unității, poate dura ceva timp pentru a vă defragmenta HDD-ul.
Defragmentare în curs
 1. Odată ce procesul este finalizat, veți primi un mesaj care spune „Defragmentare finalizată”.
Fragmentarea discului finalizată
 1. Închideți Disk Defrag.

întrebări frecvente

Care sunt beneficiile defragmentării hard disk-ului?

Ori de câte ori computerul creează un fișier nou, acesta salvează fișierul în diferite locații în bucăți. Data viitoare când doriți să deschideți acel fișier, va trebui să deschideți toate locațiile în care sunt stocate datele. Acest lucru necesită timp suplimentar, deoarece sistemul dvs. citește discul de mai multe ori. Prin defragmentarea unității dvs., veți reuni acele bucăți de date și veți crește la rândul său performanța dispozitivului.

Există motive pentru a nu defragmenta computerul?

Dacă computerul dvs. are instalat un hard disk mecanic sau aveți un hard disk extern, doriți întotdeauna să defragmentați acele discuri. Singura excepție în care nu trebuie niciodată să defragmentați computerul este atunci când folosește doar o unitate SSD sau o unitate M.2 NVMe, deoarece acestea sunt versiuni moderne ale unităților mecanice și se defragmentează automat, fără a necesita intervenție manuală. Dacă defragmentați aceste unități, în cel mai bun caz, nu va face nimic, dar poate provoca, de asemenea, uzură inutilă dacă este făcută de mai multe ori.

Cât de des ar trebui să defragmentați un hard disk?

Pentru majoritatea utilizatorilor de Windows, defragmentarea unui HDD o dată pe lună ar trebui să fie bine. Puteți utiliza caracteristica de „optimizare programată” încorporată a computerului pentru a seta un ciclu lunar de curățare pentru hard disk. Nu numai că reduce nevoia de a o face manual, dar îmbunătățește și performanța HDD-ului. Cu toate acestea, dacă defragmentarea obișnuită a hard diskului nu o accelerează, ar trebui să luați în considerare actualizarea la un SSD.

Credit imagine: Pixabay

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x