Xcode este instrumentul pe care dezvoltatorii îl folosesc pentru a construi aplicații pentru ecosistemul Apple – MacOS, iOS și toate lucrurile Apple.

Acest ghid vă va prezenta cum să instalați cu succes Xcode pe Mac, de la început până la sfârșit.

Iată câteva sfaturi la îndemână de știut înainte de a începe:

 • Xcode rulează numai pe un Mac. Dacă sunteți pe un computer, din păcate nu veți putea folosi Xcode.
 • Veți avea nevoie de o conexiune la internet bună și stabilă. Cea mai recentă versiune are o dimensiune de aproximativ 8 gigaocteți.
 • Asigurați-vă că aveți cel puțin 30 de gigaocteți de spațiu liber pe computer. Cel mai recent .xip fișierul (v11.4.1 în momentul scrierii) are ~ 8 gigaocteți. Când îl dezarhivați, sunt alți 17 gigaocteți. Apoi, veți avea nevoie de instrumentul pentru linia de comandă, care este încă 1,5 gigaocteți.

Iată o prezentare generală a pașilor pentru instalarea Xcode

 1. Descărcați Xcode
 2. Instalați instrumentul pentru linia de comandă
 3. Deschideți noua versiune
 4. Sterge fisierele

Rețineți că am enumerat câteva comenzi Terminal în pașii de mai jos. Aceste comenzi pot fi introduse în directorul dvs. de lucru actual. Aceasta înseamnă că nu este nevoie să navigați la un anumit folder.

Dacă vrei cu adevărat, mai întâi poți tasta cd înainte de a tasta comenzile în pașii de mai jos. Aceasta vă va întoarce înapoi la dosarul de pornire.

ad-banner

Pasul 1: Descărcați Xcode

Există două modalități de a face acest lucru. Pentru cea mai recentă versiune și o instalare teoretic „ușoară”, puteți utiliza App Store. Nu recomand această opțiune.

Prefer să folosesc site-ul dezvoltatorului. Aceasta vine cu opțiunea bonus de a putea descărca orice versiune doriți.

Opțiunea # 1: Descărcați prin App Store pentru cea mai recentă versiune (nu opțiunea mea preferată)

În teorie, acesta ar trebui să fie un proces fără probleme și fără durere. Dar dacă instalarea eșuează din orice motiv la ultimul pas, este foarte greu de depanat.

Există câteva motive pentru eșec și nu există o modalitate ușoară de a afla care este cauza principală. Dacă întâmpinați o eroare, va trebui să descărcați din nou întregul fișier din nou de fiecare dată când încercați să remediați eroarea. Deoarece cea mai recentă versiune este de 8 gigaocteți, nu mi-a plăcut prea mult această abordare.

Dar dacă te simți curajos, iată pașii:

 • Deschideți App Store pe Mac
 • conectare
 • Căutați Xcode
 • Faceți clic pe instalare sau actualizare

Opțiunea 2: Descărcați prin intermediul site-ului pentru dezvoltatori pentru o anumită versiune (opțiunea mea preferată)

Cum sa descarcati Xcode si sa il instalati pe Mac
O captură de ecran a https://developer.apple.com/download/more/
 1. Mergeți la secțiunea „mai multe” din Site-ul dezvoltatorului Apple
 2. Conectați-vă cu ID-ul contului dvs. iTunes
 3. Introduceți versiunea dorită și descărcați Xcode_x_x_x.xip fişier. Rețineți că Xcode 11.4.1 este de 8 gigaocteți, deci va dura ceva timp în funcție de conexiunea dvs. la internet.
 4. Odată ce fișierul este descărcat, faceți clic pe .xip pentru a-l extrage. Laptopul dvs. îl va extrage în același folder în care l-ați descărcat. Acest proces de extracție este automat. Nu trebuie să mai faceți nimic după ce faceți clic pe .xip fişier. Acest pas va dura câteva minute.
 5. [Optional] Odată extrasă, redenumiți aplicația în „Xcode11.xx” dacă utilizați mai multe versiuni.
 6. Trageți aplicația în folderul Aplicații
 7. [Optional] Setați noua versiune Xcode ca implicită. Deschideți terminalul și tastați sudo xcode-select -switch /Applications/Xcodex.x.x.app . A inlocui x.x.x cu numărul versiunii. De exemplu: Xcode11.4.1.app. Va trebui să introduceți parola de administrator a computerului. Sunt destul de sigur că acest lucru va actualiza versiunea Xcode implicită pentru toți utilizatorii de pe computerul dvs., deci este mai bine să verificați mai întâi cu alți utilizatori

Pasul 2: Instalați instrumentul pentru linia de comandă (CLT)

Dacă aveți mai mulți utilizatori pe computer, va trebui să actualizați CLT pentru fiecare utilizator.

Descarca .dmg

1611698645 895 Cum sa descarcati Xcode si sa il instalati pe Mac
O captură de ecran a https://developer.apple.com/download/more/

Pentru a actualiza CLT, accesați site-ul dezvoltatorului de aplicații și descărcați instrumentul pentru linia de comandă .dmg.

Dacă nu ați instalat niciodată Xcode înainte, este posibil să puteți actualiza cu terminalul dvs. introducând xcode-select --install în loc să vizitați site-ul dezvoltatorului.

Dar dacă aveți o versiune existentă a Xcode instalată pe computerul dvs., probabil că veți vedea această eroare:

xcode-select: error: command line tools are already installed, use “Software Update” to install updates

Aceasta înseamnă că va trebui să accesați site-ul dezvoltatorului.

Instalarea CLT

Cand .dmg a terminat descărcarea, faceți dublu clic pe fișier pentru a-l deschide. Aceasta va deschide o fereastră care arată astfel:

1611698645 102 Cum sa descarcati Xcode si sa il instalati pe Mac

Faceți dublu clic pe casetă și urmați instrucțiunile pentru a instala CLT. Va dura câteva minute pentru a finaliza.

Vă poate întreba la sfârșitul instalării dacă doriți să mutați acest lucru la coșul de gunoi. Când face acest lucru, vorbește despre mutarea .dmg fișierul în coșul de gunoi. Deoarece nu ar trebui să mai aveți nevoie de acest fișier. Întotdeauna spun da la asta.

Pasul 3: Deschideți Xcode

Deschideți folderul Aplicații și deschideți noua versiune a Xcode. Dacă ați redenumit Xcode, asigurați-vă că deschideți aplicația corectă

Xcode vă poate solicita să instalați componente suplimentare. Faceți clic pe instalare. Va dura câteva minute.

1611698645 219 Cum sa descarcati Xcode si sa il instalati pe Mac

În timpul instalării, verificați dacă versiunea dvs. implicită Xcode este cea pe care tocmai ați descărcat-o:

 • Deschideți terminalul
 • Tip brew config
 • Ar trebui să vedeți versiunile „CLT” și „Xcode”, precum și orice altceva. Aceasta ar trebui să reflecte versiunea pe care tocmai ați descărcat-o. În cazul meu, am descărcat Xcode 11.4.1.
CLT: 11.4.1.0.1.1586360307
Xcode: 11.4.1 => /Applications/Xcode11.4.1.app/Contents/Developer

Odată ce componentele sunt instalate, Xcode se va lansa. Ar trebui să puteți prelua vechile dvs. proiecte și să continuați de unde ați rămas fără probleme *.

* Rețineți că, dacă utilizați instrumente proxy, cum ar fi Charles, va trebui să reinstalați din nou certificatele respective în simulatorul dvs.

Dacă întâmpinați erori în timp ce încercați să construiți sau să rulați un proiect, verificați dispozitivul pe care încercați să îl lansați. Este posibil ca noua versiune să nu-și amintească dispozitivul pe care îl utilizați înainte. Dacă da, faceți clic pe dispozitiv și alegeți „Adăugați simulatoare suplimentare” din meniul derulant pentru a adăuga dispozitivul dorit.

1611698645 16 Cum sa descarcati Xcode si sa il instalati pe Mac

Pasul # 4. Ștergeți fișierele

Dacă nu aveți nevoie de versiunile mai vechi de Xcode pe computer, le puteți dezinstala și puteți recupera spațiu pe hard disk.

De asemenea, puteți șterge fișierul .xip fișierul versiunii pe care tocmai l-ați descărcat, precum și fișierul CLT.dmg fişier.

Asta este tot. Sper că acest lucru v-a ajutat să instalați cu succes Xcode. Distrează-te cu el!