Noțiuni de bază

Windows, MacOS și Linux au interfețe de linie de comandă. Linia de comandă implicită Windows este promptul de comandă. Promptul de comandă permite utilizatorilor să își folosească computerul fără să arate și să facă clic cu mouse-ul.

Promptul de comandă este un ecran negru în care utilizatorii tastează comenzi pentru a-și folosi computerul. Aceleași sarcini care pot fi realizate prin indicarea și clicul cu mouse-ul se pot face și cu promptul de comandă. Diferența este că multe sarcini, cum ar fi crearea de foldere și ștergerea fișierelor, pot fi realizate mai rapid în promptul de comandă.

De asemenea, permite utilizatorilor să își configureze computerul și să ruleze programe pe care altfel nu le-ar putea face arătând și făcând clic.

Deschiderea liniei de comandă

Pentru a accesa promptul de comandă, faceți clic pe meniul de pornire Windows din bara de instrumente Desktop (puteți apăsa și butonul Windows de pe tastatură) și tastați cmd și a lovit enter. Va apărea promptul de comandă, va afișa un text ca mai jos:

C:UsersYourUserName>

C:UsersYourUserName se numește directorul dvs. curent de lucru (directorul este un alt mod de a spune folderul). Este ca o adresă stradală care vă spune unde vă aflați pe computer.

Directorul de lucru curent poate fi un ghid în timp ce navigați prin computer. În dreapta > putem tasta cd, care înseamnă Change Directory și numele unui director în care doriți să navigați. În acest caz vom tasta Documents. introduce cd Documents iar directorul curent de lucru ar trebui să arate după cum urmează:

C:UsersYourUserNameDocuments>

Pentru a reveni la un tip de director și a introduce cd... Directorul dvs. actual de lucru ar trebui să revină la acest lucru:

C:UsersYourUserName>

Cu cd și cd .. comenzi pe care le puteți deplasa înainte și înapoi prin directoare. Acest lucru ar putea părea foarte simplu la început, dar pe măsură ce aflați mai multe comenzi, promptul de comandă va deveni un instrument foarte util și eficient.

Iată o listă de comenzi comune:

Cum sa deschideti si sa utilizati linia de comanda in

Exemple de utilizare:

Realizarea unui Director

mkdir name_of_the_directory_you_want_to_make

Obținerea de informații despre o comandă

your_command /?

Ștergerea unui fișier și a conținutului

rm /s name_of_directory_you_want_to_delete

Sfaturi utile:

  • Comanda Ipconfig afișează adresa IP a computerului
  • Dacă tastați o parte din numele unui director și apăsați pe tab tasta promptul de comandă îl va completa automat și dacă apăsați pe tab tasta în mod repetat, va parcurge directoare care încep cu aceeași literă
  • Puteți utiliza alte shell-uri sau instrumente precum git bash sau cmder pentru a adăuga mai multe comenzi și funcționalități la promptul de comandă
  • Unele sarcini necesită să executați promptul de comandă ca administrator, făcând clic pe butonul Windows și tastând cmd admin și a lovit enter cheie
  • Dacă știți calea către un fișier sau director poate tasta cd PATH_TO_YOUR_DIRECTORY în loc să schimbe de mai multe ori directoare pentru a ajunge la un director sau la un fișier
  • Când apăsați tasta săgeată sus, va apărea comanda introdusă anterior și, dacă o apăsați în mod repetat, va parcurge toate comenzile introduse anterior