de Carl Dawson

Cum să deveniți un cercetător de date independent

Cum să vă comercializați serviciile, să găsiți clienți și să percepeți mai mult ca freelancer în domeniul științei datelor

Cum sa deveniti un cercetator de date independent
Fotografie de rawpixel pe Unsplash

Deși este adevărat că cea mai bună știință a datelor este realizată de cei care își cunosc organizația foarte bine, există multe despre știința datelor care se pretează bine consultării angajamentelor de stil. Am lucrat ca freelancer în știința datelor (și, în general, în analize) pentru o perioadă mai bună de un deceniu și în această postare vă voi arăta cum să lucrați independent, folosind abilitățile dvs. în domeniul științei datelor.

Singura cerință

Într-adevăr, trebuie să faceți un singur lucru pentru a deveni un om de știință independent de date – trebuie să îi determinați pe clienți să vă plătească bani pentru a lucra în domeniul științei datelor. Asta e.

Alte postări pe acest subiect vor discuta lucruri precum obținerea unei licențe de afaceri, economisirea a 6 luni de cheltuieli. Acestea vor enumera toate abilitățile în care ar trebui să fiți competenți înainte de a vă căuta primul client. Dar așa faci lucrurile în mod greșit. Ai putea avea toate abilitățile din lume, o licență de afaceri și un ou de cuib. Dar fără a plăti clienți, nu sunteți independent, faceți doar o pauză în carieră.

Acestea fiind spuse, să începem lucrurile importante.

Cum să obțineți clienți

Există un proverb în lumea independentă care merge cam așa – oricine poate obține un prim client, dar numai un adevărat om de afaceri poate obține un al doilea. Ceea ce înseamnă acest lucru este că oricine poate găsi un client prin rețeaua sa. Aceștia pot răni prieteni, veri, unchi de succes. Ei pot contacta angajatorii anteriori. Ei pot vorbi cu destui oameni încât să se împiedice în cele din urmă de o muncă.

Exploatarea rețelei astfel este atât o binecuvântare, cât și un blestem. Când aterizați primul client în ziua următoare după ce ați început experimentul independent, veți crede că va fi întotdeauna atât de ușor. Te vei baza pe rețeaua ta pentru a-ți obține următorul proiect. Și veți naviga prin relația cu primul dvs. client, fără a depune vreodată lucrările de vânzări și marketing necesare pentru a vă asigura că vă așteaptă altul când ați terminat. Numai pentru a descoperi că rețeaua sa uscat.

Lasă-mă să fiu clar. Tu ar trebui să spune tuturor că știi că mergi independent. O rețea nu doare niciodată. Dar, dacă doriți să faceți o încercare serioasă de a fi un om de știință de date independent, nu vă puteți baza pe rețeaua dvs. pentru a vă găsi proiecte de fiecare dată când nu mai lucrați.

Știința datelor este diferită de majoritatea disciplinelor independente – foarte puțini oameni au nevoie de ea (spre deosebire de serviciile de coafură, de exemplu), succesul este obiectiv (spre deosebire de designul logo-urilor) și este o muncă de mare valoare, care nu a fost încă comercializată (spre deosebire de codarea de bază ). Este important să țineți cont de aceste distincții atunci când vă planificați eforturile de marketing și generare de clienți potențiali.

Vă cunosc client

De obicei, există doar o mână de oameni în fiecare organizație care au puterea de a achiziționa servicii de consultanță în domeniul științei datelor. Sunt CEO, CTO, managerul ingineriei software și șeful departamentului care lucrează la un proiect crucial în domeniul lor (cum ar fi un șef de risc sau șef de resurse umane).

Acești oameni sunt clienții tăi. Ar trebui să-i cunoști.

Dacă ați creat un site web care descrie serviciile dvs. și ați creat o campanie AdWords în speranța că acești oameni vor căuta „Freelance Data Scientist” în Google, ați greșit. Acest grup de oameni nu te va găsi niciodată așa. Ceea ce găsiți dacă căutați „Freelance Data Scientist” sunt articole ca acesta (inclusiv altul de-al meu), articole care explică cum să deveniți un cercetător independent de date sau cum este viața de zi cu zi a unui cercetător independent de date .

Persoanele aflate în poziția de a vă achiziționa serviciile nu încep cu dorința de a cumpăra, ci încep cu o problemă.

Iată un caz cu caz explicație despre ceea ce vreau să spun:

Directorii executivi sunt supuși presiunii pentru a rămâne competitivi și profitabili. Problema lor este de a găsi cele mai bune modalități de a câștiga un avantaj pe o piață competitivă. (De obicei) nu le pasă dacă vă cunoașteți Adaboost de la Adagrad. Pur și simplu au nevoie de ajutor pentru a îmbunătăți unul sau două numere după performanța lor la locul de muncă.

CTO-urile și managerii de software sunt persoanele la care apelează directorii executivi atunci când consideră că o problemă de afaceri trebuie rezolvată prin utilizarea inteligentă a tehnologiei. CTO-urile nu caută să angajeze oameni de știință independenți de date pentru naiba. Niciun CTO pe care l-am întâlnit nu a avut problema „bugetul meu este prea mare”. Aceștia sunt oamenii care vor încerca să descopere lucrurile singuri (cu ajutorul echipelor lor). Aceasta înseamnă că vor căuta răspunsuri specifice la întrebări specifice. Care este cel mai bun algoritm pentru Churn Prediction? Pot folosi Azure ML cu AWS Redshift? Acel tip de lucru.

În cele din urmă, managerii departamentali care conduc proiecte specifice pe verticală nu caută cercetători independenți de date, deoarece nu au nicio idee despre ce este un cercetător de date. Ei trebuie să știe cum să calculeze cifra de afaceri a angajaților pe o bază pro-rota pe un grup de peste 10.000 de angajați. Aceștia trebuie să știe cum să automatizeze anumite secțiuni ale procedurilor de subscriere pentru a reduce orele de muncă petrecute pentru sarcini minore. Au nevoie de sfaturi oneste de la un expert în cuvinte pe care le pot înțelege.

Difuzarea de reclame împotriva cuvintelor „Freelance Data Scientist” ar putea fi mult mai ușoară, dar este mult mai puțin eficientă decât a ajuta oricare dintre aceste persoane cu problema lor reală.

Alegeți o nișă

Știința datelor este un domeniu larg. Aproape fiecare om de știință de date care își merită puterea ar putea pune împreună un depozit de date rudimentar, să creeze un tablou de bord, să implementeze regresia liniară de la zero și să antreneze o rețea neuronală convoluțională. Acesta este ceea ce face ca terenul să fie distractiv.

Din păcate, diverse seturi de abilități fac afaceri care nu se pot distinge.

Pentru a ajunge la clienții dvs. (enumerați mai sus) va trebui să creați planuri de marketing dedicate în mod special problemelor lor.

Unii oameni cred că știința datelor este deja o nișă. Aș argumenta altfel, dar această distincție semantică nu este chiar importantă aici – cu cât poți fi mai concentrat, cu atât mai bine va funcționa marketingul tău.

Reacția pe care o doriți de la cineva care vă vizitează site-ul este „Nu pot să cred că există”. Doriți să veniți cu o ofertă atât de unică și adaptată unui anumit grup de oameni încât decizia lor de a cumpăra (sau cel puțin să vă contacteze) să devină automată.

Asta nu înseamnă că nu poți face altceva pentru întreaga ta carieră și că vei fi întotdeauna cunoscut pentru un singur lucru. Înseamnă că oamenii care îți pasă să te găsească voi Te-am găsit. Odată ce ați intrat în ușă și după ce ați acumulat încredere, puteți lucra cu ei la orice proiecte doriți. De fapt, dacă faceți primul proiect bine, probabil că vă vor cere să faceți al doilea, indiferent dacă este sau nu în nișa dvs.

Pentru a vă oferi câteva exemple de nișe, iată cele pe care le-am avut de-a lungul carierei mele:

  • Construirea de depozite de date pentru proiecte de științe de date în afacerile FMCG
  • Crearea motoarelor de recomandare pentru site-urile web de conținut
  • Prezicerea evenimentelor rare din comerțul cu amănuntul și e-commerce (cumpărare, churn, fraudă, furt)
  • Utilizarea viziunii computerizate în aplicațiile SaaS

Fiecare dintre acestea se bazează pe un domeniu specific al științei datelor și o industrie specifică. Pentru prima dvs. nișă, ar trebui să alegeți domeniul științei datelor cu care vă simțiți cel mai confortabil și o industrie care vă interesează.

Marketing prin partajare

Odată ce ați ales o nișă, trebuie să începeți să lucrați în interiorul acesteia. Majorității oamenilor le place să învețe și majoritatea oamenilor vor încerca mai întâi să-și rezolve singuri problemele. Vei parcurge un drum lung învățându-i pe ceilalți.

Am citit atât de multe bloguri de știință a datelor care analizează aceleași seturi de date Kaggle de mai multe ori. Sau mai rău, folosesc np.linspace pentru a genera un set de date pentru a explica unele concepte sau fenomene. Nu așa funcționează știința datelor în afaceri. Articolele de acest gen încep prea târziu (nu descriu eforturile de recuperare și curățare a datelor) și se opresc prea devreme (nu descriu impactul soluției asupra afacerii).

Dacă aveți de gând să scrieți o postare pe blog pentru a explica un concept în speranța că un potențial client îl va găsi, trebuie să explicați în articol cum se rezolvă conceptul al lor problemă.

Persoanele care caută clienți ai științei datelor nu ar trebui să scrie niciodată o expunere generală a unui anumit algoritm. Mergeți la distanță suplimentară și găsiți o zonă cu probleme în nișa dvs. pe care o puteți aplica. Și faceți asta mult. Cu cât scrieți mai mult despre nișa dvs., cu atât mai mulți oameni vor echivala numele dvs. cu acea zonă specifică, veți deveni angajați fără probleme.

Dacă construiți un corp suficient de mare din acest tip de muncă, jocul dvs. SEO va fi în formă maximă și clienții vor începe să vă găsească. Nu toată lumea se va converti, dar unii vor face și vor fi oamenii ale căror probleme știi cum să le rezolvi.

Construiți un proces

Acum că primiți clienți, trebuie să optimizați procesul de lucru cu ei. Acest lucru este important din două motive:

  1. Ajută angajamentul să meargă ușor și previne fluirea scopului
  2. Vă permite să extrageți și să refolosiți livrabilele cheie

Un alt avantaj al unei nișe este că ajungeți să vedeți aceleași probleme de nenumărate ori. Puteți reutiliza aceiași algoritmi, puteți explica soluția în același mod și puteți rula aceleași întâlniri de descoperire din nou și din nou. Acest lucru vă economisește o cantitate incredibilă de timp și vă permite să vă concentrați asupra muncii importante din proiect.

Procesul pe care ajungi să îl dezvolți va deveni un punct de vânzare. Va fi lucrul pe care îl folosiți pentru a explica modul în care lucrați în studiile de caz și prezentările pitch. Deci, cât mai curând posibil, ar trebui să începeți să documentați etapele fiecărui proiect, să vă ordonați toate livrabilele și să învățați cum să scrieți studii de caz pe baza procesului dvs.

Dublați tariful

Majoritatea profesioniștilor independenți percep prea puțin. Vor face niște algebre și vor afla cât au câștigat pe oră la vechea lor slujbă și vor folosi asta. În ciuda multor sfaturi contrare, acesta pare să fie modul în care merg oamenii.

Deci, ceea ce voi spune este aceasta – dacă nimeni nu împinge înapoi rata dvs. atunci când trimiteți o propunere, dublați-o data viitoare. Și dublează-l până când cineva spune că este prea mult.

Ar putea fi ușor să scrieți acest lucru ca lacom sau autodistructiv, dar faptul este că, dacă faceți o muncă de nișă, veți deveni foarte repede un expert în acest sens. Experții pot percepe o primă. Ar trebui să fiți răsplătit în mod adecvat pentru dezvoltarea proceselor și a rezultatelor care vă permit să efectuați munca mai repede decât oricine altcineva. De ce ar trebui să fii penalizat pentru că ești eficient?

Aveți o strategie de ieșire

Fără un plan specific, relațiile cu clienții merg pe calea entropiei. Ei spun că se vor întoarce la tine când vor avea un proiect nou, vei spune mulțumiri pentru oportunitate.

Momentul în care ați terminat munca excelentă pentru un client este momentul exact potrivit pentru a solicita recomandări și mărturii. Când ați terminat, trimiterea unui e-mail cu un scurt chestionar despre modul în care a decurs procesul și solicitarea numelor și detaliilor de contact ale persoanelor cu probleme similare vă face să arătați ca un profesionist căruia îi pasă de a ajuta comunitatea.

Singura dată când aceasta ar fi o problemă a fost în cazul în care lucrarea nu era standard. Deci, faceți treabă bună și cereți să fiți îndrumați.

Citatele strălucitoare vă ajută cu dovezi sociale pentru materialele dvs. de marketing. Și chestionarul de ieșire vă permite să determinați ce ar fi fericit să vadă clientul într-un studiu de caz despre ei.

Solicitarea unui client să vă scrie o recomandare (fără a fi insistent) îi oferă șansa de a reflecta la lucrurile bune care s-au întâmplat pe tot parcursul proiectului și de a termina cu o notă înaltă în loc de sentimentele presate și grăbite pe care le pot lăsa de obicei implementările la scară largă. tu cu.

Mulțumesc pentru lectură

Dacă aveți întrebări despre a fi un cercetător independent în date, nu ezitați să mă trimiteți prin e-mail.

Dacă sunteți interesat să obțineți sfaturi mai specifice cu privire la freelancing-ul ca cercetător în date, vă ofer acum un curs.

Publicat inițial la machinelearningphd.com pe 9 martie 2019.