Cum să eliminați conexiunile nedorite de la Wi-Fi

Wifi Connection Router Kick Feat
⏱️ 12 min read

Dacă încercați să navigați pe Web și întâmpinați o viteză redusă a rețelei din cauza congestionării lățimii de bandă, probabil că se datorează prea multor dispozitive conectate la router. Sunt șanse ca unele dintre aceste dispozitive să nu fie ale tale. Odată ce partajați parola Wi-Fi cu cineva sau vă conectați la Wi-Fi de pe dispozitivul altcuiva, parola rămâne la ei. Vă deschide posibilitatea de a vă conecta din nou la conexiunea Wi-Fi fără permisiunea dvs. Conexiunile nedorite pot reprezenta mai multe amenințări la securitate și confidențialitate, așa că este o practică bună să continuați să filtrați dispozitivele conectate pe Wi-Fi.

De ce deconectarea oamenilor de la Wi-Fi este o idee bună

Dacă persoane nedorite îți partajează conexiunea Wi-Fi, are potențialul de a crea probleme serioase. Cineva cu intenții și aptitudini greșite ți-ar putea fura informațiile personale dacă obține acces la rețeaua ta privată.

De asemenea, deschide riscul potențial de a vă compromite camera web și microfonul, ceea ce vă poate pune în pericol confidențialitatea.

De asemenea, faptul că aveți mai multe persoane conectate la rețeaua dvs. poate provoca congestionarea lățimii de bandă, ceea ce vă poate încetini viteza internetului. În plus, dacă aveți un plan limitat de date, este posibil să suferiți taxe nedorite pentru datele pe care le-au consumat.

Găsiți adresa IP a routerului dvs

Înainte de a face orice, trebuie să știți adresa pentru a accesa panoul de administrare al routerului Wi-Fi. În cele mai multe cazuri, este unul dintre următoarele:

 • 192.168.1.1
 • 192.168.0.1
 • 192.168.2.1
 • 192.168.1.254
 • 192.168.10.1
 • 192.168.11.1
 • 192.168.123.254
 • 192.168.3.1
 • 10.0.0.1
 • 192.168.8.1

Totuși, pentru a afla care este al tău:

 1. Căutați „CMD” și rulați Command Prompt ca administrator.
Deschide Cmd ca administrator
 1. Introduceți următoarea comandă: ipconfig
Administrator Command Prompt Ipconfig
 1. Linia de comandă va tipări o mulțime de informații despre rețeaua dvs. Găsiți și copiați adresa implicită a gateway-ului de aici.
Administrator Command Prompt Gateway implicit
 1. Introduceți adresa implicită a gateway-ului în bara de căutare a browserului pentru a fi redirecționat către panoul de administrare al routerului dvs. Wi-Fi.
Panou de administrare Wi-Fi

3 moduri de a elimina conexiunile nedorite din rețeaua dvs. Wi-Fi

Acum că vă cunoașteți adresa IP, puteți elimina conexiunile nedorite din rețea cu una dintre cele trei metode de mai jos:

1. Utilizați filtrarea MAC

Fiecare dispozitiv care se conectează la Internet are asociată o adresă de 48 de biți, care este cunoscută ca adresă MAC. Utilizați această adresă MAC pentru a identifica și bloca anumite dispozitive pentru a se conecta la rețeaua dvs. Wi-Fi.

Pentru a face acest lucru, trebuie să accesați panoul de administrare al Wi-Fi și să navigați la fila în care sunt listate toate dispozitivele conectate. Puteți vedea toate conexiunile, împreună cu detaliile lor. În unele cazuri, aceste detalii includ și adresa MAC a dispozitivelor conectate.

Găsiți adresa dvs. MAC

Toate routerele nu folosesc același software, așa că vi se poate oferi doar adresa IP a dispozitivului. Din fericire, putem găsi cu ușurință adresa MAC a unui dispozitiv folosind adresa sa IP și câteva comenzi. Urmați pașii de mai jos:

 1. Conectați-vă la panoul de administrare al routerului și navigați la lista de dispozitive conectate făcând clic pe „Controale parentale”. Copiați adresa IP a dispozitivului în cauză.
Adresa IP a panoului de administrare a routerului fără fir
 1. Faceți clic dreapta pe butonul Start și deschideți aplicația Windows Terminal ca administrator.
Deschideți Terminalul din bara de activități
 1. Tastați următoarea comandă: ping "IP address"
Windows Powershell Introduceți comanda Ping
 1. După ce sunt afișate câteva instrucțiuni de tipărire, introduceți a doua comandă arp -a
Administrator Windows Powershell Introduceți comanda Arp
 1. Comanda ARP listează informații detaliate despre dispozitivul pe care l-ați vizat prin adresa sa IP. Adresa MAC va fi menționată lângă adresa IP a dispozitivului. În acest exemplu, adresa IP este 192.168.0.1, iar adresa MAC este 50-2b-73-87-a3-20.
Administrator Windows Powershell Mac Adresă

Utilizați adresa MAC pentru a bloca conexiunile nedorite

Acum că aveți adresa MAC a dispozitivului pe care doriți să-l blocați din rețeaua Wi-Fi, întoarceți-vă la panoul de administrare al routerului și urmați pașii de mai jos pentru a-l pune pe lista neagră.

 1. Navigați la secțiunea de filtrare a adreselor MAC. Unde veți găsi aceste setări depinde de interfața de utilizare a panoului de administrare. De cele mai multe ori acestea vor fi în fila Securitate sau Setări avansate. În cazul nostru, a fost în fila Avansat.
Setări avansate pentru router wireless Tenda
 1. Setați modul de filtrare ca „Lista neagră” (în partea de sus).
 2. Introduceți adresa MAC a dispozitivului pe care doriți să îl introduceți pe lista neagră în câmpul „Adresă MAC pe lista neagră” și adăugați-o la listă apăsând pe butonul „+” de sub „Operare”.
Router wireless Tenda Adăugați filtru Mac
 1. Asigurați-vă că salvați modificările înainte de a închide fila apăsând „OK”.
Faceți clic pe butonul Ok pentru a salva modificările
Salvați modificările după listarea neagră

2. Activați numai dispozitivele din lista albă

În timp ce introducerea pe lista neagră a unui dispozitiv îi interzice complet să se conecteze la rețeaua dvs., hackerii pot oricând să se alăture utilizând alt dispozitiv. Pentru a preveni o astfel de situație, o abordare mult mai sigură ar fi să puneți pe lista albă adresele MAC ale dispozitivelor selectate.

Practic, puteți spune routerului să permită numai anumite dispozitive și să blocheze automat orice alte solicitări de conectare. Iată cum să îți pui pe lista albă dispozitivele de încredere.

 1. Navigați la opțiunile de filtrare a adreselor MAC de pe panoul de administrare al routerului și selectați opțiunea de listă albă în loc de lista neagră. Este posibil ca acest pas să nu fie același pentru dvs., deoarece fiecare router are o interfață de utilizare diferită, dar conceptul rămâne același. Cu unele routere precum cele ale D-Link, obțineți o altă secțiune de setări dedicată listei albe de dispozitive în loc de o comutare între cele două funcții.
Modul Lista albă a routerului wireless Tenda
 1. Așa cum am adăugat o adresă MAC în câmpul de mai jos pentru a o lista neagră, introduceți adresa MAC a dispozitivului pe care doriți să-l adăugați pe lista albă și adăugați-o la listă apăsând pe butonul „+” din dreapta. Alternativ, puteți selecta opțiunea „Lista albă a tuturor dispozitivelor online”.
Routerul wireless Tenda Adăugați o adresă Mac la Whileli
 1. În cele din urmă, salvați modificările pe care le-ați făcut și numai dispozitivele adăugate la această listă vor putea accesa rețeaua dvs. Wi-Fi.
Setări de salvare a routerului fără fir Lista albă

3. Schimbați parola Wi-Fi sau SSID

Dacă nu doriți să treceți prin bătaia de cap de a trece pe lista neagră sau pe lista albă a unui dispozitiv, puteți schimba pur și simplu numele sau parola Wi-Fi-ului. Toate dispozitivele conectate la rețeaua dvs. vor fi deconectate automat. Reconectați dispozitivele dvs. de încredere introducând noua parolă.

 1. Mergeți la panoul de administrare al routerului și navigați la meniul de setări pentru a găsi opțiunea de a schimba numele sau parola Wi-Fi. În cele mai multe cazuri, aceste setări se află în fila Securitate sau în secțiunea Setări WLAN.
 2. Pentru a schimba numele Wi-Fi, pur și simplu introduceți un nume nou în caseta de nume Wi-Fi. Puteți seta nume diferite pentru benzile dvs. de 2,4 GHz și 5 GHz.
Schimbați Ssid router wireless
 1. În mod similar, pentru a schimba parola Wi-Fi, introduceți o nouă parolă în caseta pentru parolă Wi-Fi. Asigurați-vă că setați o nouă parolă puternică, care este un amestec de litere mari și minuscule, numere și simboluri, pentru ca oamenii să ghicească mai greu sau să spargă software-ul. Faceți clic pe „OK”.
 1. Salvați setările pentru a finaliza modificările apăsând „OK”.
Router wireless Confirmă modificări

întrebări frecvente

1. Care este cea mai bună criptare de securitate pentru Wi-Fi-ul meu?

WPA3 este cel mai recent și mai sigur protocol de criptare Wi-Fi disponibil în 2022. Rețineți că multe routere Wi-Fi nu îl acceptă încă.

2. Cum pot identifica dacă cineva folosește Wi-Fi-ul meu fără a trece prin panoul de administrare al routerului?

Există mai multe moduri de a afla dacă cineva are acces neautorizat la rețeaua dvs. Wi-Fi:

 • Dacă vă confruntați cu o viteză scăzută, ar putea însemna că banda largă este extinsă pe mai multe dispozitive. Dacă viteza nu crește chiar și după ce deconectați toate dispozitivele de la capătul dvs., ar putea foarte bine să însemne că altcineva vă folosește rețeaua Wi-Fi.
 • Latență mare în timp ce jucați jocuri multiplayer online sau vă conectați printr-un apel video.
 • Dacă Wi-Fi-ul dvs. repornește de mai multe ori de la sine, ar putea însemna că altcineva încearcă să-și forțeze drumul spre a vă sparge rețeaua.
 • Dacă rețeaua dvs. Wi-Fi nu mai afișează protecție WPA, ar putea însemna că a fost compromisă și că cineva se află deja în rețeaua dvs.

3. Există software pe care să îl pot folosi pentru a monitoriza dispozitivele conectate la rețeaua mea?

Există multe software-uri pe care le puteți folosi pentru a elimina un dispozitiv necunoscut de pe rețelele dvs. Wi-Fi, cum ar fi JamWiFi sau Netcut. Dar aceste aplicații sunt doar soluții temporare și la fel ca executarea unui simplu atac de de-autentificare Wi-Fi, care nu interzice definitiv pe cineva. Cu toate acestea, le poate deconecta temporar.

Credite imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x