Cum să evitați problemele la instalarea Windows 11

1643525755 Cum sa evitati problemele la instalarea Windows 11
⏱️ 12 min read

Windows 11 este următoarea lansare majoră a sistemului de operare desktop care va începe să se instaleze pe dispozitivele compatibile pe 5 octombrie 2021. Deoarece laptopurile și computerele desktop care îndeplinesc cerințele minime vor primi noua versiune ca upgrade gratuit, procesul va necesita finalizarea reinstalare, ceea ce înseamnă că doriți să fiți pregătit pentru a evita erorile și problemele înainte de a începe instalarea.

Deși este recomandat să instalați Windows 11 pentru a accesa toate noile funcții, interfața reproiectată și pentru a profita de cele mai recente îmbunătățiri de securitate, procesul poate duce și la probleme nedorite. De asemenea, în primele zile ale lansării, sunt așteptate erori și erori neașteptate, deoarece construirea unui sistem de operare care va rula pe multe configurații hardware este foarte dificilă.

În acest ghid, veți afla câteva sfaturi pentru a evita problemele și erorile în timpul instalării Windows 11.

Verificați compatibilitatea cu Windows 11

Deși Windows 11 va fi oferit ca un upgrade gratuit pentru dispozitivele care rulează deja Windows 10, nu orice computer va putea face upgrade, deoarece cerințele de sistem s-au schimbat. Ca rezultat, pentru a evita problemele, doriți să vă asigurați că configurația hardware a computerului dvs. îndeplinește cerințele minime înainte de a încerca să faceți upgrade.

Acestea sunt cerințele hardware minime pentru Windows 11:

  • Procesor: CPU de 1 GHz sau mai rapid sau System on a Chip (SoC) cu două sau mai multe nuclee.
  • BERBEC: 4GB.
  • Depozitare: 64 GB (minimum).
  • Firmware de sistem: UEFI, capabil de pornire sigură.
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0.
  • Grafică: DirectX 12 (minimum) cu driver WDDM 2.0.
  • Rezoluția afișajului: Afișaj de înaltă definiție (720p) mai mare de 9″ în diagonală, 8 biți pe canal de culoare.
  • Rețele: Sunt necesare un cont Microsoft și conexiune la internet pentru configurarea Windows 11 Home.

După cum se menționează în cerințe, Windows 11 necesită un Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0. Fără el, nu veți putea face upgrade prin Windows Update. Puteți folosi acești pași pentru a verifica și a activa modulul pe computer. De asemenea, noua versiune trebuie să aibă Secure Boot activată în setările UEFI ale plăcii de bază.

Windows 11 nu va fi compatibil cu toate procesoarele. De exemplu, noua versiune va suporta procesoare Intel Core 8th Gen și procesoare superioare, pe lângă unele procesoare Pentium, Atom, Celeron și Xeon. Dacă mergeți la AMD, Windows 11 va suporta doar a doua generație Ryzen (inclusiv Threadripper) și procesoare mai noi, alături de unele procesoare EPYC și Athlon. În ceea ce privește suportul ARM, noua versiune de Windows va suporta Qualcomm Snapdragon 850, 7c, 8c, 8cx prima și a doua generație și Microsoft SQ1 și SQ2.

Dacă aveți un procesor Intel din a 7-a generație, probabil că veți avea ghinion. Cu toate acestea, veți putea instala Windows 11 dacă dispozitivul are cipul 7820HQ. De asemenea, procesoarele Intel Core X și Xeon W vor fi acceptate, dar numai dacă dispozitivul are drivere Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH).

Dacă computerul nu îndeplinește cerințele minime, ați putea în continuare să faceți upgrade, dar pe propriul risc, folosind fișierul ISO sau Instrumentul de creare media. Cu toate acestea, atâta timp cât dispozitivul include un procesor pe 64 de biți cu cel puțin două nuclee, 4 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare și un cip TPM 1.2 activat.

Avertismentul este că instalarea nu va fi acceptată, astfel încât să nu primiți actualizări de securitate sau drivere. Nu va exista nicio garanție de stabilitate și nici nu veți primi asistență de la Microsoft.

Dacă nu sunteți sigur că computerul are aceste componente necesare, puteți utiliza aplicația PC Health Check sau un instrument terță parte cunoscut sub numele de WhyNotWin11 pentru a determina dacă dispozitivul poate rula Windows 11.

Instalați Windows 11 prin Windows Update

Windows 11 oferă mai multe metode de upgrade, dar metoda preferată este utilizarea Windows Update pentru a descărca și instala noua versiune manual. De obicei, în primele zile ale unei lansări, nu este recomandat să grăbiți actualizarea, deoarece este posibil să nu fie încă pe deplin compatibil cu computerul dvs. Acesta nu este un secret și este unul dintre motivele pentru care Microsoft lansează actualizări majore în fețe și plasează rețineri temporare pe anumite dispozitive pentru a preveni problemele.

Dacă doriți să faceți upgrade cu Windows Update imediat ce Windows 11 este gata, deschideți Setări > Actualizare și securitate > Windows Update și apasă pe Verifică pentru actualizări buton. Sub notificarea „Actualizarea la Windows 11 este gata – și este gratuită”, faceți clic pe descarca si instaleaza buton.

Notificare de actualizare Windows 11 (Sursa: Microsoft)

Dacă computerul dvs. nu vede noua versiune, motivul ar putea fi că nu este încă pregătit pentru dispozitivul dvs. sau configurația hardware nu îndeplinește cerințele minime. Puteți folosi modalități alternative de actualizare, inclusiv „Asistentul de actualizare” sau „Instrumentul de creare a conținutului media”. Cu toate acestea, dacă actualizarea nu este disponibilă mai întâi prin Windows Update, probabil că veți întâmpina probleme.

Pentru a evita erorile și alte probleme, ar trebui să așteptați câteva luni înainte de a face upgrade, cu excepția cazului în care noua versiune include ceva de care aveți nevoie. Dacă nu puteți aștepta, consultați sfaturile de mai jos pentru a minimiza problemele în încercarea de a instala noua experiență Windows.

Faceți backup pentru sistemul și fișierele curente

Înainte de a face upgrade la Windows 11 de la Windows 10, o copie de rezervă completă este cel mai important pas, deoarece poate ajuta la recuperarea fișierelor sau a întregului sistem în caz de probleme. Ar trebui să vă faceți întotdeauna timp pentru a crea o copie de rezervă completă înainte de orice instalare pentru a avea o modalitate de a reveni la o versiune anterioară dacă ceva nu merge bine.

Backup complet înainte de upgrade la Windows 10
Backup complet înainte de upgrade la Windows 10

Procesul de actualizare la o nouă versiune de Windows se desfășoară fără probleme, iar sistemul are un mecanism de derulare înapoi dacă există o problemă în timpul instalării. Cu toate acestea, se recomandă și să creați o copie de rezervă în cazul în care ceva nu reușește. Cel puțin, ar trebui să creați o copie de rezervă a fișierelor pentru a vă proteja fotografiile, videoclipurile și alte fișiere.

Evitați problemele de stocare în timpul upgrade-ului Windows 11

Stocarea rezervată este o caracteristică concepută pentru a rezerva o parte din spațiul de stocare disponibil al sistemului în avans pentru a procesa actualizări. Cu toate acestea, există încă șanse să întâmpinați probleme de stocare în încercarea de a finaliza upgrade-ul Windows 11, chiar și atunci când caracteristica este activată. De exemplu, este posibil să vedeți mesajul de eroare 0x80070070 – 0x50011, 0x80070070 – 0x50012 sau 0x80070070 – 0x60000.

Problemele de stocare sunt frecvente pe computerele cu capacitate limitată a hard diskului. Puteți evita problemele asigurându-vă că are cel puțin 64 GB spațiu disponibil pentru descărcare și instalare.

Dacă dispozitivul nu are suficient spațiu, utilizați aplicația Setări pentru a șterge fișierele temporare și alte fișiere inutile. De asemenea, puteți conecta o unitate flash USB goală, cu cel puțin 8 GB de spațiu de stocare pentru a o folosi ca stocare temporară pentru a efectua upgrade.

Windows 10 Sens de stocare înainte de 21H1
Sensul de stocare

Reparați Windows Update pentru a descărca Windows 11

Deși ar putea dura ceva timp înainte ca un dispozitiv să primească automat oferta de upgrade Windows 11 prin Windows Update, uneori, mecanismul de actualizare nu funcționează conform așteptărilor și poate ajunge să fie motivul pentru care noua versiune nu este disponibilă.

Dacă aveți de-a face cu probleme de actualizare Windows, puteți reseta componentele sistemului pentru a rezolva actualizările blocate care încearcă să se descarce. Dacă nu puteți remedia problema, instrumentul „Asistent de actualizare” ar putea fi o abordare alternativă pentru instalarea Windows 11 după ce acesta devine disponibil.

Eliminați blocurile pentru a descărca Windows 11

Dacă computerul a fost configurat anterior să amâne upgrade-urile utilizând setările politicii de grup, atunci Windows 11 nu se va descărca prin Windows Update până când nu eliminați blocarea. Puteți consulta acest ghid pentru a anula modificările.

O conexiune măsurată poate bloca și instalarea actualizării Windows 11. Dacă aveți o conexiune prin cablu sau fără fir setată ca măsurată, puteți elimina blocarea din Setări > Rețea și Internet > Wifi (sau Ethernet), selectând rețeaua și dezactivând „Setați ca conexiune măsurată” comutator.

Windows 10 dezactivează conexiunea măsurată pentru upgrade
setări de conexiune măsurată

Dezinstalați aplicațiile neesențiale pentru a preveni problemele

De obicei, software-ul de securitate terță parte poate cauza probleme de instalare. Dacă aveți un antivirus (altul decât Microsoft Defender Antivirus) sau un alt tip de software de securitate, ar trebui să le dezactivați sau să le dezinstalați temporar înainte de a face upgrade la Windows 11. Aplicațiile concepute pentru versiuni mai vechi ale sistemului de operare pot cauza, de asemenea, probleme. Dacă bănuiți că o aplicație poate cauza o problemă, cel mai bine este să o eliminați. Îl puteți reinstala după instalare.

Puteți dezinstala programe de securitate din Setări > Aplicații > Aplicații și caracteristici, selectați aplicația, faceți clic cel Dezinstalează butonul și urmați instrucțiunile de pe ecran.

Windows 10 dezinstalează aplicațiile incompatibile
Windows 10 dezinstalează aplicațiile incompatibile

Preveniți problemele de setări după instalarea Windows 11

Procesul de instalare poate reseta uneori unele dintre setările tale anterioare, cum ar fi aplicațiile implicite, setările de confidențialitate și multe altele. Dacă aveți anumite configurații, ar trebui să rețineți setările înainte de a face upgrade la Windows 11. Dacă ceva se schimbă în timpul procesului, le puteți reformula mai târziu.

Acasă aplicația de setări Windows 10
Setări Windows 10

Deconectați perifericele neesențiale pentru a evita problemele

Dispozitivele de stocare (cum ar fi unitățile flash USB și hard disk-urile externe), imprimantele și camerele conectate la laptop sau computer desktop pot cauza erori și alte probleme în timpul procesului de instalare. Aceasta înseamnă că cel mai bine este să deconectați toate perifericele pentru a evita multe probleme la instalarea Windows 11. Aveți nevoie doar de un monitor, tastatură și mouse și o conexiune la internet.

Bluetooth poate provoca, de asemenea, probleme. Dacă aveți un dispozitiv care utilizează această tehnologie fără fir, dezactivați-l înainte de a face upgrade de la Setări > Dispozitive > Bluetooth și alte dispozitive și stingerea Bluetooth comutator.

Remediați erorile de upgrade la Windows 11

Dacă ați luat toate măsurile de precauție, ați urmat corect pașii de instalare și dispozitivul mai are o problemă, probabil că nu sunteți singurul cu aceeași problemă. În această situație, ar trebui să cercetați eroarea online pentru a determina dacă alte persoane au aceeași problemă și o soluție.

Microsoft va publica astfel de informații, stare și posibile soluții pe Site-ul de bord pentru sănătate Windows 11 când este o problemă cunoscută.

Pe lângă erorile și erorile neașteptate cu Windows 11, există o mulțime de probleme cunoscute (nu sunt considerate erori) care pot apărea în timpul procesului de actualizare a oricărei versiuni de Windows. De exemplu, un cod de eroare care începe cu 0xC1900101 (de exemplu, 0xc1900101 – 0x20004, 0xc1900101 – 0x2000C, 0xc1900101 – 0x20017, 0xc1900101 – 0x30018, 0xc1900101 – 0x3000d, 0xc1900101 – 0x4000D, 0xc1900101 – 0x40017) este de obicei o eroare de driver.

Dacă vedeți o eroare 0xC1900208 – 0x4000C, înseamnă că o aplicație este incompatibilă cu upgrade-ul. 0x80070070 – 0x50011 (0x50012 sau 0x60000) este o altă eroare comună și, de obicei, înseamnă că nu există suficient spațiu pentru a finaliza actualizarea.

Faceți upgrade manual la Windows 11

Când problema este dispozitivul dvs. și nu noua versiune de Windows, cea mai bună modalitate de a minimiza problemele este să efectuați o instalare curată a Windows 11, să reconfigurați setările, să reinstalați aplicațiile și să restaurați fișierele din backup.

În loc de o instalare curată, puteți încerca și o actualizare la loc folosind Instrumentul de creare media pentru a vă păstra aplicațiile, setările și fișierele.

O actualizare in loc este un proces simplu. Trebuie doar să descărcați Instrument de creare media de la Microsoft, lansați configurarea și utilizați Actualizați acest computer acum opțiune. Apoi selectați opțiunea de a vă păstra fișierele și aplicațiile și continuați cu indicațiile de pe ecran.

Dacă nu sunteți pregătit pentru Windows 11, nu trebuie să faceți nimic pentru a-l bloca, deoarece este disponibil doar ca actualizare opțională. Cu toate acestea, dacă ajungeți să faceți upgrade, dar aceasta creează probleme, puteți oricând să eliminați și să reveniți la versiunea anterioară.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x