Cum să extindeți partițiile de pe hard disk în Windows 10

Cum să extindeți partițiile de pe hard disk în Windows 10
⏱️ 4 min read

Partițiile de pe hard disk sună destul de intimidante. Spuneți doar fraza „Extinderea unei partiții de pe hard disk” și veți obține viziuni despre munca grea, sub capotă, care necesită o suflantă și un vizor de sudură.

Dar nu este chiar atât de înfricoșător și de fapt extrem de util. Înseamnă că puteți scoate bucăți de memorie din partițiile de pe hard disk pe care nu le folosiți mult și le puteți pune acolo unde aveți nevoie cu adevărat de acea memorie. Am făcut asta recent, când partiția sistemului de operare Windows de pe un computer la care lucram era atât de plină încât nu am putut instala actualizări și a remediat lucrurile imediat!

Iată cum să o faci.

Utilizarea spațiului nealocat

În primul rând, veți dori să evaluați situația spațiului pe disc aruncând o privire în „Windows Disk Management”. Pentru a face acest lucru, faceți clic pe butonul Start, tastați disk, apoi faceți clic pe „Creați și formatați partiții de pe hard disk”.

extinde-partiția-hd-spațiu nealocat

În fereastra Gestionare disc, veți vedea informații despre toate hard disk-urile, partițiile lor și cât spațiu aveți pe fiecare.

Imaginea vă arată situația mea de gestionare a discului (și îmi amintește că trebuie să obțin un alt hard disk). Ne vom concentra pe Diskul 1, unde puteți vedea că am o partiție mare (F 🙂 împreună cu una mai mică (D 🙂 și aproximativ 3 GB de spațiu nealocat.

Vom extinde volumul „D” de la aproximativ 2 GB la 20 GB.

Dacă partiția pe care doriți să o extindeți nu este cea pe care ați instalat Windows, atunci procesul este simplu. Mai întâi, să turnăm tot acel spațiu nealocat în „D.” Pentru a face acest lucru, faceți clic dreapta pe volumul pe care doriți să îl extindeți – „Volum nou (D :)” în cazul meu – și faceți clic pe „Extindeți volumul”.

Faceți clic prin expert până când ajungeți la ecranul „Selectare discuri”, apoi în caseta „Selectați spațiul în MB”, tastați cât spațiu doriți să adăugați partiției, ținând cont de maximul disponibil. Văzând că am aproximativ 3 GB de spațiu nealocat pe acel hard disk, voi pune totul în partiția pe care vreau să o extind.

extinde-hd-partiție-extinde-volum

Faceți clic pe „Înainte”, apoi pe „Finalizare” și, după un moment, ar trebui să vă întoarceți în fereastra Gestionare disc, afișând acum partiția nou extinsă.

Mutarea spațiului de la o partiție la alta

Dar dacă nu aveți spațiu nealocat și trebuie să furați spațiu de stocare de pe altă partiție? Nici o problema. Trebuie doar să micșorați volumul unde doriți să obțineți spațiu de stocare, apoi să introduceți noua memorie nealocată în partiția pe care o extindeți.

extinde-partiția-hd-reduce-volumul

Faceți clic dreapta pe volumul pe care doriți să îl micșorați (pentru mine, acesta este volumul considerabil „F:”) și faceți clic pe „Reduceți volumul”. Introduceți cantitatea de spațiu pe care doriți să o adăugați partiției (15 GB în cazul meu), apoi faceți clic pe „Micsorează”. Vă veți întoarce la ecranul Gestionare disc și veți vedea un bloc negru mare de spațiu nealocat.

extinde-hd-partiție-extinde-2

Apoi, urmați pașii de sub titlul meu anterior (Utilizarea spațiului nealocat) pentru a adăuga acel spațiu nealocat la partiția pe care o extindeți.

extinde-hd-partiție-20gb-volum

Opțiunea „Extindeți volumul” nuanțat

Dacă volumul pe care doriți să îl extindeți este cel pe care ați instalat Windows, există șansa să nu îl puteți extinde folosind Disk Management, deoarece volumul este ocupat.

Pentru a vă ajuta în acest sens, încercați versiune gratuită a MiniTool Partition Wizard. Dacă volumul pe care doriți să îl extindeți este ocupat, acesta va reporni computerul, apoi îl va extinde înainte de pornirea Windows.

Este destul de simplu de utilizat. După ce ați instalat Partition Wizard și l-ați deschis, faceți clic dreapta pe volumul pe care doriți să îl extindeți, faceți clic pe „Extindeți”, alegeți cât spațiu doriți să adăugați, apoi faceți clic pe „Aplicați” în partea stângă sus. O va face imediat sau vă va solicita să reporniți computerul, astfel încât să îl poată extinde în afara Windows.

extinde-hd-partiție-partiție-vrăjitor

Concluzie

Este surprinzător de ușor să vă amestecați cu partițiile de pe hard disk și să realocați spațiul de la unul la altul. Nu vă fie frică să faceți acest lucru, dar nici nu treceți peste bord. Crearea a prea multe partiții vă poate schimba unitatea de disc (cu permisiunea dvs.) de pe un disc de bază pe un disc dinamic care va cauza probleme dacă unitatea de disc în cauză este cea pe care este instalat Windows.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x