Codificarea a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. Mulți oameni doresc să înceapă programarea și să devină dezvoltatori. Deci, cum puteți dezvolta un obicei de codare?

Acum câteva zile, am început să citesc Puterea Obiceiului de Charles Duhigg. Această carte m-a făcut să mă gândesc mult la motivul pentru care unii oameni se luptă zilnic cu programarea. Cred că este din cauza procesului obișnuit. Majoritatea oamenilor nu știu cum funcționează obiceiurile și au nevoie de exemple concrete.

În acest articol, vă voi explica ce este un obicei și vă voi oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să creați un obicei de programare zilnic.

Ce este un obicei?

Înainte de a începe, este esențial să definiți ce este un obicei și cum vă formați unul.

Dacă verificăm definiția cuvântului „obicei” pe Google, găsim acest lucru:

„Obiceiurile sunt rutine de comportament care se repetă în mod regulat și tind să apară subconștient” – Wikipedia

„un model de comportament dobândit prin repetarea frecventă sau expunerea fiziologică care se manifestă în mod regulat sau cu facilități sporite de performanță” – Dicționar Meriam-Webster

„un tipar de comportament recurent, adesea inconștient, care este dobândit prin repetarea frecventă” – Dicționarul gratuit

„ceva ce faci des sau regulat, deseori fără să te gândești la asta” – Dicționar MacMillan

După cum puteți vedea, un obicei este un proces automat în viața voastră. Luați spălatul dinților, de exemplu.

Este interesant să definiți componentele unui obicei pentru a înțelege cum funcționează.

Fiecare obicei include trei componente: un indiciu, o rutină și o recompensă.

Cum sa faci din programare un obicei zilnic
Bucla de obișnuință

Ce este reperul?

Indicatorul este un eveniment din viața ta care declanșează un obicei. De fiecare dată când faceți ceva automat, acesta a fost început de un indiciu.

De cele mai multe ori, un indiciu este definit de timp, o stare emoțională, o locație sau o acțiune.

De exemplu, dacă lucrez și miros brusc cafeaua din direcția colegului meu, se declanșează obiceiul meu „Luând o pauză de cafea”.

Care este rutina?

Rutina este ceea ce faceți în timp ce se desfășoară procesul de obișnuință. Puteți defini orice doriți să fie în această parte. Așa cum am spus mai devreme, poate fi: „Voi face o pauză de cafea”.

Care este recompensa?

Recompensa este elementul final al procesului. Cu alte cuvinte, ce a făcut această rutină pentru tine. Pentru exemplul pauzei de cafea, recompensa este „Mulțumită cofeinei, mă simt mai puțin obosită și sunt mai dinamică”.

Cu cât recompensa este mai pozitivă și mai plăcută pentru tine, cu atât creierul tău va salva obiceiul.

„Acest proces din creierul nostru este o buclă în trei pași. Mai întâi, există un indiciu, un declanșator care îi spune creierului să intre în modul automat și ce obicei să folosești. Apoi, există rutina, care poate fi fizică sau mentală sau emoțional. În cele din urmă, există o recompensă, care vă ajută creierul să-și dea seama dacă această buclă specială merită să fie amintită pentru viitor. În timp, această buclă – tac, rutină, recompensă; Indicația și recompensa se împletesc până când apare un puternic sentiment de anticipare și pofta. În cele din urmă, indiferent dacă se află într-un laborator MIT rece sau pe aleea dvs., se naște un obicei. ” – Charles Duhigg, Puterea obișnuinței: de ce facem ceea ce facem în viață și afaceri

Un mic exercițiu

Iată ceva ce puteți face: luați unul dintre obiceiurile zilnice și încercați să definiți reperul, rutina și recompensa. Odată ce ați făcut acest lucru, sunteți gata să citiți următoarea parte despre cum să vă creați obiceiul zilnic de programare.

Cum să faci din programare un obicei zilnic

Tot ce trebuie să faci pentru ca programarea să devină o activitate zilnică este să creezi o rutină.

Sunteți liber să definiți ce doriți pentru fiecare parte a acestui exercițiu, dar vă voi oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta.

Pentru indiciu, puteți încerca să definiți ceva în funcție de timp:

 • În fiecare dimineață chiar după ce mă trezesc
 • Când mă întorc de la serviciu
 • În pauza mea de prânz
 • [Insert a time-based cue]

Rutina va fi elementul nostru cel mai direct de definit. Puteți spune doar „Vreau să codific 30 de minute”, „Voi învăța [Insert a skill] timp de 30 de minute “sau multe altele.

În cele din urmă, una dintre cele mai critice părți va fi recompensa. După cum am recomandat în prima parte a primul meu articol de productivitate, trebuie să-ți stabilești obiective. Vă va ajuta să definiți o recompensă. De fiecare dată când îți exersezi obiceiul, ești mai aproape de obiectivul tău.

Încercați să determinați un obiectiv pe termen lung și, în interiorul acestuia, o mulțime de obiective mici.

De exemplu, puteți spune:

 • Mă apropii de obiectivele mele pentru săptămână.
 • Mă apropii puțin de obiectivul meu final.
 • Dacă codific imediat după trezire, îmi voi face micul dejun ca recompensă.
 • [Insert a reward]

O provocare care te poate ajuta

Una dintre cele mai bune modalități de a te obișnui este să urmezi un 100DaysOfX provocare. Această provocare este concepută pentru a vă ajuta să creați un model și să vă angajați în fiecare zi prin partajarea a ceea ce ați făcut pe Twitter, Instagram sau blogul dvs.

Motivul pentru care vă spun despre această provocare este că a devenit faimos pe Twitter cu 100DaysOfCode.

Vă recomandăm să citiți regulile de pe site și să începeți. Veți vedea, la început, poate părea mare și imposibil, dar veți găsi distractiv de făcut.

În plus, cu siguranță veți primi asistență pe Twitter, ceea ce vă va motiva.

“Ești pasionat de auto-perfecționare? Dornic să-ți schimbi obiceiurile, ai încercat să o faci de atâtea ori, dar ai avut dificultăți în a le schimba? Viața pare întotdeauna să iasă în cale, nu există suficient sprijin și simți că ești singur în el? Găsește-te gândindu-te: „La ce folosește toată această îmbunătățire de sine dacă par să mă întorc întotdeauna de unde am început?” – 100DaysOfX

Dacă îți recomand această provocare, este pentru că o fac. Sunt încântat de rezultate și abia încep.

La rândul meu, fac provocarea 100DaysOfReading. Mi-am dorit întotdeauna să încep să citesc, dar nu mi-am luat niciodată timpul să o fac. Datorită acestei provocări, sunt în ziua 17 și am terminat deja o carte și jumătate.

Bucla mea obișnuită:

 • În fiecare zi înainte de prânz sau înainte de culcare (tacul).
 • Am citit 20 de pagini sau mai mult (rutina).
 • Mă apropii de obiectivul meu pe termen lung de a citi zilnic. Sunt aproape de obiectivul meu pe termen scurt de a termina cartea. Mă bucură pentru că am vrut mereu să citesc zilnic (recompensa).
 • Public un citat din cartea pe care o citesc cu câteva explicații și text motivațional pe Twitter-ul meu (angajamentul).

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă creați obiceiul de programare.

Planificați-vă sarcinile

Pentru a lucra în fiecare zi și a-mi atinge obiectivele lunare, îmi planific toate sarcinile cu o seară înainte. Am pus pe hârtie ceea ce vreau să fac și, de fiecare dată când o fac, o voi zgâria de pe listă. Vă recomand să faceți acest lucru cu obișnuința de programare zilnică, deoarece vă va motiva și vă va mulțumi mult atunci când vă terminați toate obiectivele.

Dacă aveți nevoie de mai multă structură în munca dvs., definiți ce veți face, cum, când și de ce.

De exemplu, voi crea o pagină de destinație pentru site-ul meu (ce voi face). Voi folosi Vue.JS pentru a-l construi (cum). O voi face între 8am și 10am (când). O să mă ajute să înțeleg mai bine Vue.JS și să mă ajute să încep să primesc adresele de e-mail ale vizitatorului meu.

Codifică-ți proiectul de vis

Ce ar putea fi mai bun decât codarea zilnică în timp ce lucrați la proiectul viselor voastre? Dacă aveți nevoie de motivație, este un mod excelent de a programa în fiecare zi. Nu vă fie frică să luați inițiativa. Dacă o faci puțin în fiecare zi, te vei motiva și mai mult și îți vei da rezultate într-un timp scurt.

Găsiți domeniul în care doriți să lucrați

Lumea programării este vastă – web, software, AI, încorporat și multe altele.

Una dintre dificultățile semnificative este de a defini ce doriți să faceți ca programator.

Nu este ușor pentru toată lumea, dar alegerea unui subiect și respectarea acestuia pot fi un bun factor de motivație pentru a practica zilnic.

De exemplu, dacă alegeți programarea web, concentrați-vă doar pe asta. Chiar dacă este încă un subiect important, ați eliminat software-ul, AI, încorporat și orice altceva. Acesta este un început bun.

Pentru a merge mai departe, puteți alege între front-end și back-end.

Vă spun toate acestea pentru că de multe ori, când începeți, vă demotivați rapid, deoarece există prea multe lucruri și nu vă puteți concentra pe o anumită temă.

Un mediu bun

Ceva care vă poate motiva în programarea zilnică este un mediu de lucru plăcut. Nu recomand să lucrați în patul dumneavoastră. O să obosiți ușor.

Încercați să lucrați la un birou sau la o masă și faceți tot ce aveți nevoie pentru a vă simți confortabil în acel spațiu. Vă va face să doriți să lucrați mai eficient.

Lecturi suplimentare

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre procesul de obișnuință, vă invit să citiți Puterea Obiceiului de Charles Duhigg. Această carte m-a ajutat foarte mult în timp ce scria acest articol și multe dintre exemplele pe care ți le-am dat au fost inspirate de ea.

Am auzit și de asta Obiceiuri atomice: o modalitate ușoară și dovedită de a construi obiceiuri bune și de a le sparge pe cele rele de James Clear. Această carte oferă un cadru pentru a vă îmbunătăți obiceiurile zilnice. Autorul încearcă să ofere îndrumări practice cu privire la modul de a face modificări.

Concluzie

Plănuiești să faci din programare un obicei zilnic? Ai de gând să te angajezi la 100DaysOfCode?

Simțiți-vă liber să împărtășiți acest articol dacă v-a plăcut.

Nu ratați conținutul urmărindu-mă Stare de nervozitate și Instagram.

Puteți găsi alte articole de genul acesta pe site-ul meu: herewecode.io.

Vreau mai mult?

 • În fiecare săptămână primiți o ofertă motivațională cu câteva sfaturi, un scurt tutorial în câteva diapozitive și o imagine a dezvoltatorului Instagram.
 • Înscrieți-vă la buletinul informativ și primiți cele mai recente articole, cursuri, tutoriale, sfaturi, cărți, motivație și alt conținut exclusiv.