Există două moduri de formatare a codului în Markdown. Puteți utiliza codul inline, punând backticks (`) în jurul unor părți ale unei linii, sau puteți utiliza un bloc de cod, căruia unii randatori vor aplica evidențierea sintaxei.

Cod Inline

Puteți utiliza formatarea codului inline pentru a sublinia o mică comandă sau o bucată de sintaxă într-o linie pe care o scrieți.

De exemplu, poate doriți să menționați JavaScript Array.protoype.map() metodă. Prin utilizarea formatării codului în linie, este clar că acesta este un fragment de cod. S-ar putea să-l utilizați și pentru a ilustra o comandă terminal, cum ar fi yarn install.

Pentru a utiliza formatarea codului inline, pur și simplu înfășurați codul pe care doriți să îl formatați în backticks. Pe o tastatură QWERTY cu aspect american standard, aceasta poate fi găsită în stânga „1” și deasupra tastei Tab. Mai multe informații despre locația backtick-ului pe tastaturile internaționale sunt furnizate mai jos.

De exemplu, scrierea `Array.prototype.map ()` în markdown va fi redată ca Array.prototype.map().

Blocuri de coduri

Pentru a scrie fragmente de cod mai lungi sau mai detaliate, este adesea mai bine să le plasați într-un bloc de cod. Blocurile de coduri vă permit să utilizați mai multe linii, iar markdown-ul îl va reda în propria casetă și cu font de tip cod.

Pentru a realiza acest lucru, începeți blocul cu o linie de trei backticks. Acest lucru semnalizează reducerea faptului că creați un bloc de cod. Va trebui să terminați cu o altă linie de trei backticks. De exemplu:

“”
var add2 = funcție (număr) {
returnează numărul + 2;
}
“”

va reda în markdown ca:

var add2 = function(number) {
  return number + 2;
}

Evidențierea sintaxei

Deși nu sunt acceptate în mod nativ de markdown, multe motoare de markdown, inclusiv cel folosit de GitHub, vor sprijini evidențierea sintaxei. Aceasta înseamnă că, spunând limbajului limbajul pe care îl utilizați în blocul de cod, acesta va adăuga culori precum ar face un IDE.

Puteți face acest lucru adăugând numele limbii pe aceeași linie cu deschiderea celor trei căpușe din spate. În exemplul de mai sus, dacă în loc ca prima linie să fie „ați putea scrie„ js, atunci evidențierea JavaScript va fi aplicată blocului.

var add2 = function(number) {
	return number + 2;
}

Evidențierea sintaxei poate fi aplicată mai mult decât doar JavaScript. Puteți utiliza „html:

<div class="row">
  <div class="col-md-6 col-md-offset-3">
    <h1>Hello World</h1>
  </div>
</div>

“” rubin:

"Hello World".split('').each do |letter|
  puts letter
end

sau “python:

a, b = 0, 1
while b < 10:
    print(b)
    a, b = a, a + b

Rețineți că nu toate motoarele de reducere vor aplica evidențierea sintaxei.

Backticks pe tastaturi internaționale

Locația tastei backtick poate fi diferită pe diferite tastaturi și, dacă nu utilizați o tastatură QWERTY cu aspect american, poate fi dificil de găsit. Acest ghidul util enumeră câteva dintre modalitățile de a găsi cheia de backtick, pe care le-am colectat aici mai jos:

QWERTY și QWERTZ:

Cum sa formatati codul in Markdown

AZERTY:

1611592564 206 Cum sa formatati codul in Markdown
1611592564 114 Cum sa formatati codul in Markdown