Cum să formatați un hard disk în Windows 10

Cum să formatați un hard disk în Windows 10
⏱️ 5 min read

Practica formatării unui hard disk pe Windows a existat încă din cele mai vechi timpuri, când sistemul de operare era inscripționat pe tabletele de ceară, iar strămoșii cu cunoștințe tehnice ar ști cum să șteargă ardezia cerată. Astăzi procesul este mai avansat, deși este destul de ușor de făcut. Aici vă vom spune tot ce trebuie să știți despre formatarea unui hard disk pe Windows 10 și cum să o faceți.

Notă: Asigurați-vă că ați făcut o copie de siguranță a tuturor datelor dacă formatați o unitate existentă. Acest ghid vă arată cum să formatați un hard disk din Windows. Cu toate acestea, dacă doriți să formatați unitatea pe care este instalat sistemul dvs. de operare, va trebui să porniți computerul pe un disc de instalare Windows sau ISO și să faceți acest lucru de acolo.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

De ce să formatați un hard disk?

Formatarea este procesul prin care ștergeți toate datele de pe un hard disk, astfel încât datele noi să poată fi scrise deasupra acestuia. Există câteva sisteme de fișiere diferite pe care puteți formata o unitate (NTFS, FAT32 și exFAT fiind cele mai populare), fiecare dintre acestea funcționând bine în Windows, dar este posibil să nu funcționeze pe diferite dispozitive.

Dacă computerul dvs. a încetinit, vă puteți auzi hard disk-ul luptându-se cu citirea și scrierea (măcinând sunete de clic în computer) și ați încercat orice altceva, atunci ar putea fi timpul pentru un format. Alternativ, vă recomandăm să formatați un nou hard disk pe care tocmai l-ați cumpărat, astfel încât acesta să funcționeze pe computer.

Cum să formatați un hard disk

Notă: în Windows nu puteți formata partiția C: deoarece aici se află fișierele de sistem Windows. Puteți formata doar discul secundar (sau extern) sau o altă partiție din discul principal.

Pentru a obține o imagine mai clară a lucrurilor, accesați „Utilitarul de gestionare a discurilor” din Windows. (Apasă pe Victorie , tastați „disc management” și selectați „Creați și formatați partiții de hard disk”.)

Aici veți vedea toate unitățile de disc – interne și externe – conectate la computer. Dacă tocmai ați introdus un nou hard disk, acesta ar trebui să fie listat, dar spațiul din acesta va fi „Nealocat”. Dacă doriți să formatați un hard disk activ existent, puteți face una dintre următoarele:

  • Faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o formatați și faceți clic pe „Ștergeți volumul”, care va transforma acea unitate (sau partiție) în spațiu nealocat și ștergeți toate datele de pe acea unitate. Acest lucru este util dacă doriți să creați partiții (mai multe despre asta într-un pic).

cum-să-formatați-un-hard-disk-format-direct

  • Alternativ, faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o formatați și selectați „Formatare”, care vă va duce la opțiunile de formatare a unității direct într-un alt sistem de fișiere.

Dacă ați ales opțiunea „Ștergeți volumul” și unitatea respectivă este acum „Spațiu nealocat”, va trebui să decideți dacă doriți ca întreaga unitate să fie o singură partiție sau dacă doriți să creați partiții separate pe acea unitate (utilă pentru o mulțime de lucruri, cum ar fi dacă doriți să instalați un al doilea sistem de operare, cum ar fi Ubuntu, pe acea unitate sau dacă este o unitate externă, s-ar putea să doriți să aveți o partiție NTFS pentru lucrurile dvs. Windows, dar și o partiție exFAT dedicată , care este compatibil cu PS4.)

După ce ați decis, faceți clic dreapta pe bara mare neagră care reprezintă spațiul nealocat și faceți clic pe „Volum simplu nou”. Vom crea mai întâi o partiție NTFS de 60 GB, deci este „60000” în MB. Evident, ar trebui să introduceți numere relevante pentru dvs. Dacă doriți ca întreaga unitate să fie o singură partiție, introduceți același număr ca și „Dimensiunea maximă” afișată.

cum să formatați un hard disk nou-simplu-volum

Apoi, alegeți ce literă de unitate doriți să aibă noua unitate / partiție.

În ecranul următor, iată lucrurile cheie pe care trebuie să le cunoașteți:

  • Sistemul de fișiere: Alegeți dintre NTFS, exFAT sau FAT32. NTFS este cel mai rapid sistem pentru Windows, dar cel mai puțin compatibil cu alte dispozitive. FAT32 este destul de universal, dar limitează dimensiunile fișierelor, în timp ce exFAT este o versiune modernizată a FAT32 fără limite de dimensiune, deci, în general, o opțiune mai bună.
  • Dimensiunea unității de alocare: Cu cât dimensiunea unității este mai mare, cu atât este mai mare viteza de citire tehnică, dar ar trebui să o adaptați la dimensiunea fișierelor de pe unitatea dvs., altfel riscați să pierdeți spațiu. Dacă creați un hard disk pentru vizionarea de filme, alegeți o dimensiune mare a unității de alocare. Dacă sunt lucruri mai generale, alegeți unul mai mic.
  • Efectuați un format rapid: Dacă aveți timp liber, vă recomandăm să nu selectați această opțiune. Un format complet vă va scana discul pentru sectoarele defecte și le va remedia, ceea ce va asigura o performanță mai bună pe termen lung.

cum să formatați o partiție de formatare a unui hard disk

După ce ați selectat opțiunile care vi se potrivesc, continuați și faceți clic pe Următorul, apoi pe Finalizare. Unitatea sau partiția va fi creată și o veți vedea în fereastra de gestionare a discului. Observați că cealaltă jumătate a unității noastre este încă nealocată. Dacă dorim să completăm acest lucru, repetăm ​​procesul de mai sus, dar cu parametrii pe care îi dorim pentru acea partiție.

cum să formatați o partiție creată pe un hard disk

Concluzie

Pe scurt, acesta este modul în care formatați un hard disk utilizând Windows 10. Aceleași reguli se aplică SSD-urilor, unităților SATA, unităților flash USB și unităților interne / externe. Nu uitați să faceți toate copiile de rezervă în prealabil!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x