Cum să găsiți cel mai bun canal WiFi pentru frecvența de 5 GHz

Cum să găsiți cel mai bun canal WiFi pentru frecvența de 5 GHz
⏱️ 5 min read

Dacă ați jucat vreodată cu routerul dvs., există șanse mari să faceți acest lucru pentru a schimba canalul WiFi, deoarece internetul dvs. era prea lent sau poate pentru că ați citit undeva acel canal „X” (doar un exemplu; nu există ‘ un canal X real) este cel perfect, liber de alte persoane și interferențe de semnal.

Dar acum, când majoritatea routerelor sunt livrate cu capacitatea de a transmite semnale pe frecvențe de 5 GHz, mai degrabă decât doar pe cele de jos 2,4 GHz, o mare întrebare care continuă să apară este „Care este cel mai bun canal de 5 GHz?”Ca și în cazul canalelor de 2,4 GHz, nu există un răspuns universal; depinde de cantitatea de oameni din jurul tău care utilizează același canal și interferențe externe ale semnalului, printre altele, dar mai sunt câteva lucruri de luat în considerare dacă routerul dvs. are frecvența mai rapidă de 5 GHz și pentru a verifica cel mai bun canal WiFi pentru conexiunea de 5 GHz .

Există mai multe canale la 5 GHz

Când accesați setările routerului la o frecvență de 5 Ghz, veți vedea că mai aveți destul de multe canale de unde alege. Cu cât canalul este mai mare, cu atât este mai mare frecvența, crescând în trepte de 5 MHz pe canal. Acest tehnic înseamnă cu cât este mai mare frecvența, cu atât mai multe date pot fi transportate pe ea în mai puțin timp, dar nu este chiar atât de simplu, așa că, înainte de a merge și a selecta cel mai înalt canal posibil pe routerul WiFi, sunt câteva lucruri de luat în considerare .

La 5 GHz sunt disponibile patru „benzi”, fiecare conținând o grămadă de canale WiFi. Iată o imagine pentru a vă face o idee. („Banda ISM este rezervată pentru uz industrial, științific și medical.) Prima bandă, UNII-1, este concepută în principal pentru uz casnic, deoarece de la Unii-2 în sus, routerul dvs. trebuie să aibă DFS (selecție dinamică a frecvenței) și TPC (controlul puterii de transmisie) încorporat, care va regla automat canalul și puterea de ieșire a routerului, astfel încât să nu interfereze cu semnalele militare, radar, stațiile meteo și așa mai departe.

Conectați-vă la router și veți putea vedea ce canale de 5 GHz vă sunt disponibile. Canalele de 5 GHz nu se suprapun în general (spre deosebire de multe dintre cele de 2,4 GHz), deoarece în multe țări canalele adiacente sunt „legate” pentru a avea o lățime de bandă mai mare. Aceasta înseamnă că pe routerul dvs. puteți vedea că canalele sunt toate cele patru numere. Există douăzeci și trei de canale care nu se suprapun la 5 GHz, spre deosebire de doar trei la 2,4 GHz, ceea ce face ca fiecare canal să fie la fel de bun atunci când vine vorba de a nu avea interferențe de la alte canale.

best-5ghz-channel-bands-2ghz-5ghz-settings-x

Deci, care este cel mai bun canal de 5 GHz?

După cum am menționat anterior, nu există un canal „cel mai bun” universal pentru frecvențele de 5 GHz, dar există modalități de a afla care este cel mai bun pentru dvs. Descărcați o aplicație WiFi Analyzer, cum ar fi WiFiInfoView pe PC sau WiFiAnalyzer pentru Android, apoi aruncați o privire la situația canalului din zona dvs. Există o mulțime de oameni pe același canal ca tine? Asta te-ar putea încetini. Dacă utilizați WiFIAnalyzer, atingeți pictograma meniu din stânga sus, apoi „Evaluare canal” și atingeți „5 GHZ” în partea de sus a ecranului. Acest lucru vă va evalua canalul pe baza puterii semnalului, a congestiei și a interferențelor.

best-5ghz-channel-bands-wifianalyzer-channel-rating

Numerele mai mari de canale, care funcționează la frecvențe mai mari, tind să fie utilizate de radar, stațiile meteorologice și militari. Dacă se întâmplă acest lucru în timp ce utilizați WiFi-ul, atunci semnalul dvs. poate fi lovit la o altă frecvență. Aceasta nu ar trebui să fie o problemă, deși poate provoca interferențe de moment, pe măsură ce canalul dvs. este schimbat. Există, de asemenea, unele modele vechi de telefoane care încă funcționează la frecvențe / canale mai mari, deși probabilitatea ca acest lucru să vă afecteze semnalul este foarte mică.

Cu toate acestea, poate că cel mai bine este să rămânem la canalele din prima „bandă” despre care am vorbit mai devreme (36, 40, 44, 48), deoarece acestea sunt destinate uzului casnic și sunt cel mai puțin susceptibile de a obține interferențe din partea factorilor externi . Deoarece acestea tind să fie canalele „implicite”, vor fi mai mulți oameni care le vor folosi, motiv pentru care ar trebui să utilizați un verificator WiFi pentru a găsi care sunt cele mai puțin aglomerate, oferindu-vă în același timp cel mai bun semnal.

Concluzie

Unul dintre avantajele mari ale 5G este că suprapunerea canalului este o problemă virtuală, așa că aproape orice canal pe care decideți să îl utilizați nu va fi afectat de acesta. Având în vedere cantitatea de canale disponibile, lăsarea routerului pe „Auto” este probabil să vă plaseze pe unul cu cel mai mic congestion și interferență. Dacă acest lucru nu funcționează, instrumentele și sfaturile de mai sus ar trebui să vă ghideze către canalul de 5 GHz care va profita la maximum de routerul dvs. modern și elegant.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x