Cum să găsiți identificatorul de securitate al oricărui cont de utilizator în Windows

Cum să găsiți identificatorul de securitate al oricărui cont de utilizator în Windows
⏱️ 4 min read

Dacă ați încercat vreodată să gestionați permisiunile de fișiere și foldere sau ați navigat prin registry, este posibil să fi văzut un șir lung de valori, ceva de genul „S-1-5-21-3011698416-3634052959-2884390752-500”. Acestea sunt cunoscute sub numele de identificatori de securitate sau SID-uri. Fiecare utilizator va avea atașat un SID unic. Dacă nu ați auzit niciodată de SID-uri (identificatori de securitate), s-ar putea să vă întrebați ce sunt aceștia în lume. La urma urmei, nu veți vedea niciodată acești identificatori de securitate la vedere, de exemplu, în panoul de control sau în aplicația Setări.

Ce este un SID?

Un identificator de securitate este un șir unic de valori care este emis de o autoritate, precum controlerul de domeniu Windows, fiecărui principal de securitate și grup de securitate. Identificatorul de securitate este creat automat atunci când este creat un principal de securitate sau un grup. Odată ce SID-ul este creat, acesta este stocat în baza de date de securitate și este recuperat când și când este necesar.

Combinând SID-ul și drepturile utilizatorului, Windows vă oferă utilizatorului un jeton de acces de fiecare dată când vă conectați la sistemul dvs. La rândul său, acest jeton de acces oferă contextul de securitate și vă oferă permisiuni și drepturi adecvate pentru a vă gestiona sistemul Windows.

Pur și simplu, SID este una dintre părțile importante ale modelului de securitate Windows.

În afară de SID-urile generate automat, Windows are și câteva SID-uri universale bine cunoscute, precum Toată lumea, Autoritatea locală, Lumea, Autoritatea NT și Toate serviciile. Puteți găsi toate SID-urile cunoscute aici.

Există multe modalități de a găsi SID-ul unui anumit utilizator sau al tuturor utilizatorilor de pe Windows. Voi arăta câteva dintre ele. Folosește-l pe cel care se potrivește nevoilor tale.

Găsiți SID-ul utilizatorului curent

Pentru a găsi SID-ul utilizatorului curent, puteți utiliza una dintre cele două comenzi, ambele fiind comenzi cu o singură linie.

Mai întâi, căutați „Command Prompt” în meniul Start și deschideți-l. După deschiderea promptului de comandă, executați comanda de mai jos. Va afișa corect numele de utilizator actual al SID-ului asociat acestuia.

Alternativ, puteți utiliza comanda Windows Management Interface (WMIC). Doar executați comanda de mai jos și va afișa SID și numele de utilizator.

find-sid-wmic-current-user

Găsiți SID-ul unui anumit utilizator

Dacă doriți să vizualizați SID-ul unui anumit utilizator, atunci tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți %username% în comanda WMIC de mai sus cu numele de utilizator real al utilizatorului.

Odată înlocuită, comanda arată ca următoarea:

find-sid-wmic-specific-user

Găsiți SID-ul tuturor utilizatorilor

În afară de conturile de utilizator pe care le creați, Windows creează automat unele conturi implicite, cum ar fi guest, administrator, WDAGUtilityAccount etc. Dacă doriți să găsiți SID-urile tuturor utilizatorilor din sistemul dvs., executați comanda de mai jos:

găsiți-sid-wmic-toți-utilizatorii

Există, de asemenea, o comandă PowerShell pentru a realiza același lucru. Deschideți PowerShell din meniul Start. Acum, executați comanda de mai jos și va afișa toate SID-urile tuturor utilizatorilor împreună cu numele de utilizator.

find-sid-powershell-wmic

Găsiți SID folosind Registry Editor

În mod surprinzător, puteți utiliza Editorul de registry pentru a găsi SID-ul oricărui utilizator cu doar câteva clicuri. Dacă nu vă place să vă ocupați de Linia de comandă sau PowerShell, atunci aceasta este o alternativă bună.

Pentru a începe, căutați „regedit” în meniul Start și deschideți-l, apoi mergeți la următoarea locație:

Sub tasta ProfileList veți vedea atât SID-urile contului de utilizator, cât și cele cunoscute. SID-urile contului de utilizator vor fi mai lungi. Pentru a găsi ce SID aparține utilizatorului, faceți clic pe SID în panoul din stânga și veți vedea numele de utilizator în panoul din dreapta lângă valoarea ProfileImagePath.

find-sid-registry

Comentează mai jos împărtășind gândurile și experiențele tale despre utilizarea metodei de mai sus pentru a găsi SID-ul utilizatorilor în Windows.

Credit de imagine: John Swindells

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x