Cum să începeți cu Final Cut Pro

Cum să începeți cu Final Cut Pro

⌛ Reading Time: 5 minutes

Final Cut Pro X este suita profesională de editare video Apple. S-a schimbat mult de pe vremurile de pe Final Cut Pro 7 și, deși nu toată lumea a fost mulțumită de schimbare, programul este incontestabil mai ușor de gestionat de începători. Cu funcția de prindere asemănătoare iMovie și o interfață rulată prin drag-and-drop, nu veți avea nicio problemă pentru a începe cu Final Cut Pro.

Instalarea Final Cut Pro X

Puteți achiziționa Final Cut Pro X din Mac App Store pentru 299 USD. Din păcate, nu există o demonstrație sau o probă disponibilă. După ce ați descărcat și instalat programul, deschideți-l pentru prima dată.

În mod implicit, Final Cut Pro (FCP pentru prietenii săi) se va configura cu unele implicite utile.

Importarea conținutului media

Înainte de a putea edita ceva, trebuie să obțineți fișierele video brute în Final Cut Pro. Exemplul de mai jos acoperă cazul fișierelor video digitale care au fost deja transferate pe un hard disk local. Dacă doriți să urmați împreună cu aceleași fișiere media, descărcați-le din Ripple Training.

Pentru a importa conținut media, fie faceți clic pe butonul „Import” din browserul media, fie alegeți „Fișier -> Import -> Conținut media”. De asemenea, puteți apăsa Comanda + Eu.

Aceasta va deschide fereastra de import. Găsiți clipurile pe care doriți să le importați și faceți clic pe „Importați toate”. Clipurile vor popula browserul media într-o clipă.

fereastra final-cut-pro-intro-import

Lucrul cu cronologia

Cronologia din partea de jos a ecranului este locul în care veți crea videoclipul editat. Aici veți pune clipurile dorite în tăietura finală. Aici putem tăia clipuri, schimba ordinea clipurilor, aplica efecte – aproape tot ce faci în FCP se întâmplă în Cronologie.

Proiecte

Pentru a începe editarea, faceți clic pe butonul „Proiect nou” din cronologie și continuați cu opțiunile implicite. FCP va crea un „Proiect” în biblioteca dvs. media, care este versiunea salvată a cronologiei dvs. Final Cut va potrivi automat caracteristicile cronologiei cu caracteristicile videoclipului dvs.

final-cut-pro-intro-creation-project

Cel mai simplu mod de a aduce fișiere video în cronologie este să trageți și să fixați. Începeți prin a trage toate clipurile din biblioteca dvs. media în cronologie. Creăm ceea ce se numește „editare asamblare”: toate clipurile pe care dorim să le includem în tăierea finală, în ordinea în care vrem să apară.

final-cut-pro-intro-adăugarea-primul-clip

Odată ce sunt toate acolo, apăsați bara de spațiu pentru a reda secvența. Pe măsură ce urmăriți, luați în considerare modul în care puteți modifica editarea pentru a o îmbunătăți. Există clipuri care trebuie scurtate pentru că sunt plictisitoare? Clipul începe înainte ca microfonul să înregistreze sau cu zgomot de manipulare nedorit? Ce parte a clipului este cea mai importantă pentru a vă descrie narațiunea? Totul are o narațiune, chiar și proiecte tutoriale.

Tunderea

Dacă credeți că trebuie să tăiați câteva clipuri, aveți perfectă dreptate. De asemenea, este foarte ușor. presa T pentru a aduce instrumentul de tundere. Cursorul dvs. se va schimba pentru a reflecta selecția instrumentului. Trageți cursorul în jos într-un spațiu între două clipuri.

final-cut-pro-intro-tundere-în-cronologie

După ce vedeți instrumentul de tuns, faceți clic și trageți capătul clipului spre mijlocul clipului. Aceasta va scurta clipul în cronologie și va reda mai puține imagini. Puteți face același lucru la începutul clipului ca la sfârșitul clipului.

Pe măsură ce tăiați, veți vedea că celelalte clipuri se „lipesc” automat, chiar și atunci când schimbați lungimea unui clip. Este un ajutor imens pentru noi, deoarece evită cadrele negre accidentale.

Audio

Clipurile audio sunt adăugate la cronologie și editate la fel ca videoclipurile. Trageți fișierul audio în cronologie pentru a-l plasa.

editarea-final-cut-pro-intro-audio

Veți vedea o formă de undă care descrie nivelul volumului piesei. Este posibil să observați că pista audio este mai scurtă decât clipurile dvs. Dacă da, puteți încerca să tăiați cu sunetul. Pentru credit suplimentar, ați putea încerca să creați o extensie perfectă a pistei existente. Nu este ușor, dar instrumentul Blade (B) vă va fi de ajutor.

Tranziții

Dacă doriți să faceți tranziția între clipuri, deschideți biblioteca de tranziții din dreapta jos. Dacă nu vedeți fereastra de tranziții, apăsați Ctrl + Comanda + 5 sau faceți clic pe pictograma în formă de X cea mai îndepărtată la dreapta în bara de deasupra cronologiei.

final-cut-pro-intro-add-transition-2

Trageți tranziția dorită la granița dintre două clipuri pentru ao aplica. Rețineți că este posibil să nu puteți plasa o tranziție dacă aveți clipul extins la lungimea sa maximă.

Exportul videoclipurilor

Când sunteți gata să partajați videoclipul cu lumea, îl veți exporta din FCP. Acest lucru se face în „Fișier -> Partajare”. Selectați „Master File” pentru a exporta un fișier video digital. Celelalte presetări sunt utile atunci când aveți nevoie de ele, dar, în majoritatea cazurilor, veți dori doar un fișier.

final-cut-pro-intro-export-command

Puteți ajusta setările de export în fila „Setări” a ferestrei de partajare.

opțiuni finale-cut-pro-intro-export

Pentru acest tutorial, valorile implicite sunt bune, deși vor face un fișier destul de mare. Experimentați schimbarea setărilor la un moment dat pentru a vedea ce fel de efect au.

Concluzie

Aceasta a fost, evident, o introducere în barebones a celor mai importante părți ale Final Cut Pro. Vă va ajuta să faceți primii pași ca editor, dar veți dori să căutați alte resurse de instruire pentru a obține o imagine mai completă.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.