Recent am devenit mentor al unui coleg de-al meu. Și mentoratul meu m-a întrebat despre Git de mai multe ori. Aceasta este pentru dumneavoastră coleg! PS Ar fi trebuit să scriu acest articol când am început dar sper să vă ajute acum!

Și amintiți-vă: Cel mai bun mod de a învăța orice este să faceți acest lucru singur! Și așa cum îmi spune mentorul întotdeauna: Udaraj!

Noțiuni de bază

Cum sa intelegeti Git o introducere in comenzile de baza

Deci, de ce este Git atât de important?

Să începem mai întâi prin a cita prima linie pe pagina Wikipedia a lui Git:

Git (/ ɡɪt /) este un controlul versiunii sistem de urmărire a modificărilor în fișiere computerizate și coordonarea lucrărilor pentru aceste fișiere între mai multe persoane.

Deci, asta înseamnă că cea mai importantă și mai importantă funcție a Git este de a permite echipelor să adauge (și să îmbine) cod în același timp la același proiect. Prin adăugarea acestei abilități la proiecte, face echipele mai eficiente și le oferă posibilitatea de a lucra la proiecte mai mari și probleme mai complexe.

Există, de asemenea, multe alte lucruri pe care Git le face foarte bine: ne permite să revenim la modificări, să creăm noi ramuri pentru adăugarea de funcții noi, să rezolvăm conflictul de fuziune etc.

Cum funcționează Git

Git stochează proiecte în depozite. Angajamente sunt făcute proiectului și îi spun lui Git că sunteți mulțumit de codul nou sau modificat pe care l-ați creat.

Codul nou / modificările sunt angajate la sucursale. Cea mai mare parte a muncii este angajată pe alte ramuri și apoi fuzionată cu ramura principală. Toate acestea sunt stocate în același director cu proiectul, dar într-un sub-folder numit .git.

Pentru a partaja codul cu colegii tăi Apăsați modificările aduse depozitului. Pentru a obține noul cod de la colegii tăi, tu Trage modificări din depozit.

Cum sa intelegeti Git o introducere in comenzile de baza

Atunci ce sunt GitHub, GitLab și Bitbucket?

Ei bine, mă bucur că ai întrebat! Aceste tipuri de aplicații se numesc servicii de gestionare a depozitelor. Acestea joacă un rol crucial în dezvoltarea software-ului modern.

Chiar dacă Git și GitHub sunt soluțiile de control al versiunilor pentru majoritatea companiilor, GitHub are câțiva concurenți puternici precum GitLab și Bitbucket. Cu toate acestea, dacă știți cum să utilizați GitHub, nu veți avea nicio problemă de lucru cu GitLab sau Bitbucket.

Deci, pentru a fi clar: Git este instrumentul, iar GitHub este serviciul pentru proiectele care utilizează Git.

Unde pot descoperi proiecte interesante și mă pot conecta la alți dezvoltatori?

GitHub, GitLab și Bitbucket au opțiuni de căutare în depozitele publice și posibilitatea de a urmări cu ușurință alți utilizatori.

Puteți vedea acum de ce este important să cunoașteți Git și Github (GitLab / Bitbucket)? Singurul lucru rămas înainte de a vorbi despre comenzi este să vă spun câteva reguli simple pe care să le urmați întotdeauna atunci când utilizați Git:

  • Regula 1: Creați un depozit Git pentru fiecare proiect nou
  • Regula 2: Creați o ramură nouă pentru fiecare funcție nouă

Comenzi

Pentru a începe cu Git trebuie să îl aveți pe computer. Dacă nu o aveți deja, puteți merge Aici și urmați instrucțiunile.

Inițializați un nou depozit Git: Git init

Tot ceea ce codificați este urmărit în depozit. Pentru a inițializa un depozit git, utilizați această comandă în interiorul folderului proiectului. Aceasta va crea un folder .git.

git init

Git add

Această comandă adaugă unul sau toate fișierele modificate în zona de stocare.

Pentru a adăuga un anumit fișier la etapă:

git add filename.py

Pentru a crea fișiere noi, modificate sau șterse:

git add -A

Pentru a aranja fișiere noi și modificate:

git add .

Pentru a aranja fișierele modificate și șterse:

git add -u

Git commit

Această comandă înregistrează fișierul în istoricul versiunilor. -M înseamnă că urmează un mesaj de confirmare. Acest mesaj este unul personalizat și ar trebui să-l utilizați pentru a le informa colegilor sau viitorului dvs. ce a fost adăugat în acel commit.

git commit -m "your text"

Stare Git

Această comandă va lista fișierele în culori verzi sau roșii. Fișierele verzi au fost adăugate pe scenă, dar nu au fost încă comise. Fișierele marcate cu roșu sunt cele care nu au fost încă adăugate pe scenă.

git status

Lucrul cu sucursale

Git branch branch_name

Aceasta va crea o nouă ramură:

git branch branch_name

Git checkout branch_name

Pentru a trece de la o ramură la alta:

git checkout branch_name

Git checkout -b branch_name

Pentru a crea o ramură nouă și a comuta automat la aceasta:

git checkout -b branch_name

Acest lucru este scurt pentru:

git branch branch_name
git checkout branch_name

Ramură Git

Pentru a lista toate sucursalele și a vedea în ce sucursală sunteți în prezent:

git branch

Jurnal Git

Această comandă va lista istoricul versiunilor pentru ramura curentă:

git log

Push & Pull

Git push

Această comandă trimite modificările angajate către un depozit la distanță:

git push

Git pull

Pentru a trage modificările de pe serverul de la distanță pe computerul dvs. local:

git pull

Pentru mai multe comenzi și o explicație detaliată a celor enumerate, vă recomand să verificați oficialul Documentație Git.

Sfaturi si trucuri

Aruncați toate modificările fără angajament

Așa cum se spune, această comandă vă va arunca toate modificările necomandate:

git reset --hard

Eliminați un fișier din git fără a-l scoate din computer

Uneori, când utilizați comanda „git add”, puteți ajunge să adăugați fișiere pe care nu doriți să le adăugați.

Dacă nu sunteți atent în timpul unui „git add”, puteți ajunge să adăugați fișiere pe care nu ați dorit să le comiteți. Ar trebui să eliminați versiunea etapizată a fișierului, apoi să adăugați fișierul la .gitignore pentru a evita să faceți aceeași greșeală a doua oară:

git reset file_name
echo filename >> .gitignore

Editați un mesaj de confirmare

Este foarte ușor să remediați un mesaj de confirmare:

git commit --amend -m "New message"

Mulțumesc că ai citit! Consultați mai multe articole de acest fel pe profilul meu Routech: https://www.freecodecamp.org/news/author/goran/ și alte lucruri distractive pe care le construiesc pe pagina mea GitHub: https://github.com/GoranAviani