Lucrul în ingineria software înseamnă să înveți întotdeauna lucruri noi. Trebuie să fim la curent cu noile tehnologii, instrumente, paradigme. Acesta este unul dintre cele mai frumoase aspecte ale jobului, dar și unul dintre cele mai dificile. Suntem întotdeauna ocupați, avem puțin timp liber și învățăm ceva nou la locul de muncă poate fi greu.

Îmi place să studiez și să cercetez, dar tocmai din acest motiv m-am străduit să finalizez orice am început. Sunt întotdeauna prea multe lucruri pe care doresc să le învăț, așa că m-am mutat de la unul la altul prea des.

Odată ce mi-am dat seama că pierd timp și energie, am creat câteva reguli simple pentru a învăța în mod eficient lucruri noi în timpul liber. Sper că le veți găsi utile! ?

Alege ceva ce vrei să înveți, nu ceva pe care tu trebuie sa învăța

Primul pas este să decideți ce să învățați. Regula mea: ați ales ce ați dori să învățați în acest moment. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să aibă legătură cu munca ta. Dacă este, este bine. Dar nu te împinge: orice vei învăța te va îmbunătăți ca profesionist, într-un fel sau altul.

Dacă ești ca mine, există cel puțin zece lucruri noi pe care ai vrea să începi să le înveți. Aceasta este o problemă: ce să alegem mai întâi? Nu există un răspuns ușor, prietene … Dar, pentru a simplifica puțin jocul, împart subiectele în trei categorii.

Cunoștințe aplicative
Cunoștințele aplicative se referă la instrumente / cadre / biblioteci. Are nevoie de mai puțin timp pentru a învăța și îl puteți aplica imediat. Gândiți-vă la cunoștințele aplicative ca la o „abordare lacomă”: oferă o valoare ridicată acum și o valoare mică ulterior.

Să presupunem că decideți să învățați Apache Kafka. Este utilizat pe scară largă în industrie și intenționați să îl integrați în proiectul dvs. la locul de muncă. Este o idee bună și veți beneficia de învățarea ei imediată. Dar dacă vă gândiți la anii următori, va exista o nouă versiune a acesteia sau chiar un instrument mai bun.

Cunoștințe fundamentale
Cunoștințele fundamentale se referă la bazele informaticii. Poate fi greu de învățat, deoarece poate fi mai teoretic. Mai mult, nu îl veți aplica a doua zi. Cunoașterea fundamentală este o „abordare hipermetropă”: are nevoie de timp, dar va fi valoroasă pentru totdeauna.

Programarea funcțională este un bun exemplu de cunoștințe fundamentale. Este nevoie de timp pentru a-l învăța, mai ales dacă doriți să intrați adânc în partea matematică. Este probabil că nu veți beneficia imediat de aceasta. Dar va schimba modul în care raționezi cu privire la probleme și acest lucru va dura pentru totdeauna.

Cunoștințe orizontale
Cunoștințele orizontale sunt non-tehnice. Are impact asupra mai multor aspecte ale vieții tale – cum ar fi modul în care gândești, rezolvi problemele, comunică. Cunoașterea orizontală nu înseamnă îmbunătățirea cunoștințele tale, este vorba folosindu-l mai bine.

Săptămâna aceasta am început o carte despre cum să mă concentrez mai bine pentru a fi mai productiv. Nu îmi va îmbunătăți competențele tehnice, dar mă va ajuta să lucrez mai bine – și să trăiesc mai bine, sunt sigur.

Cum să alegi?
Ok, am acordat un pic mai multă structură diverselor posibilități. Fiecare tip de cunoștință este valoros, încercați să le amestecați puțin. Alegerea depinde de nevoile dvs. actuale. Ai început un proiect care implică un instrument interesant pe care nu-l cunoști? Începeți să învățați acest instrument! (cunoștințe aplicative). Îți plac sistemele distribuite și vrei să aprofundezi subiectul? Să ne scufundăm în el! (cunoștințe fundamentale). Te simți obosit și mereu stresat? O carte bună despre cum să faci față stresului poate fi de ajutor! (cunoștințe orizontale).

Ideea aici este: alegeți ceea ce simțiți mai important pentru dvs. chiar acum și rămâneți la el. Nu începe mai multe lucruri în paralel, decât dacă ai mult timp liber. Altfel, vei ajunge să pierzi timp și energie. Alegeți una și concentrați-vă asupra ei. Odată ce l-ați terminat, alegeți altul care se potrivește nevoilor dvs. în acel moment. Repet din nou: ați ales ce ați dori să învățați în acest moment.

Găsiți orice resursă eficientă pentru a învăța subiectul și intrați adânc în el oricând vă simțiți confortabil

Odată ce alegeți subiectul, este timpul să îl obțineți. Puteți face acest lucru în mai multe moduri. Citiți o carte, vizionați un videoclip pe Youtube, înscrieți-vă într-un MOOC, citiți documentația, citiți povești pe Medium. Nu este important Cum înveți noul subiect, dar îl înveți suficient pentru a fi solid.

De asemenea, nu este important cand îl înveți. Aveți timp liber luni seara? Asta e! Compania dvs. vă permite să petreceți câteva ore de lucru învățând lucruri noi? Chiar mai bine!

Pentru mine, naveta. Petrec aproximativ o oră în fiecare dimineață și în fiecare seară într-un tren, de luni până vineri. În loc să fiu leneș pe o rețea socială, prefer să investesc timp în învățare.

Puneți în practică ceea ce învățați

Pentru mine, cel mai bun mod de a învăța ceva este să devin practic. Odată ce ai învățat ceva nou, pune-l în practică. Dacă este vorba de cunoștințe orizontale, încercați să vă schimbați obiceiurile conform noilor concepte. Dacă ați mers cu cunoștințe fundamentale sau aplicative, începeți un nou proiect. Puteți merge fie cu un proiect complex, fie cu unul simplu.

Proiectul complex poate dura luni de muncă, dar este o șansă bună să aduni mai multe subiecte pe care le-ai învățat. Am luat această abordare cu Scalachain, unde am pus laolaltă ceea ce am învățat despre blockchain, Scala și Akka.

Proiectul simplu este mai rapid de finalizat și vă permite să vă concentrați asupra unei anumite părți. Poate fi un loc de joacă bun pentru a testa ceva care va face parte dintr-un proiect complex. Urmând această linie, am creat un proiect simplu pentru a încerca Akka Cluster, pentru că îl voi integra în Scalachain.

Împărtășiți-vă experiența cu alții

Împărtășiți întotdeauna ceea ce învățați. Puneți fiecare proiect pe care îl creați pe GitHub sau orice platformă publică preferați. Scrieți o poveste pe Medium sau o postare pe blog pe site-ul dvs. personal, pentru a vă împărtăși experiența.

Acest lucru este important din câteva motive: în primul rând vă puteți valida cunoștințele. Încercarea de a explica ceva altora este cel mai bun mod de a te face solid în acest sens. Veți primi feedback-uri sau contribuții, ajutându-vă să înțelegeți și mai bine subiectul. Al doilea motiv este că vei câștiga vizibilitate. Companiile vor aprecia că vă puteți arăta competențele, nu doar să le enumerați într-un CV.

Împărtășirea muncii tale îi va ajuta atât pe ceilalți, cât și pe tine însuți. Acesta este lucrul minunat: schimbul de cunoștințe este întotdeauna un câștig-câștig!

Bucurați-vă de plimbare

Acest lucru este fundamental. Nu trebuie să devină un al doilea loc de muncă, acesta este ceva ce faci din plăcere. Nu vă împingeți să lucrați la asta atunci când vă simțiți obosit sau preferați să faceți altceva. Nu este important dacă îți ia o săptămână, șase luni sau chiar un an. Nu există termene aici.

Concluzie

Gata, băieți. Aceste reguli simple pot părea banale, dar m-au ajutat foarte mult în organizarea drumului meu de învățare. Simțiți-vă liber să mă urmați GitHub sau Mediu dacă sunteți curioși de ceea ce voi învăța și împărtăși! ?