de Baptiste Pesquet

Cum să lansați propria carte open source populară și profitabilă

Cum sa lansati propria carte open source populara si profitabila
O rachetă Soyuz lansată de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Sunt autorul Calea JavaScript, o carte open source auto-publicată pentru învățarea codării. În ciuda lipsei oricărui public inițial, acesta a depășit clasamentele GitHub la nivel mondial în timpul lansării sale.

Aceasta este povestea acestui succes neașteptat.

Inițierea proiectului

La începutul acestui proiect, eu a explicat de ce am început-o și am trecut în revistă câteva dintre alegerile mele inițiale. Pe scurt:

 • Era nevoie de o carte care să învețe JavaScript modern începătorilor.
 • Am decis să auto-public această carte și să o scriu în aer liber GitHub. Procedând astfel, speram să ajung la cât mai mulți oameni posibil. De asemenea, pentru a beneficia de mare model colaborativ aceasta se află în centrul sursei deschise.
 • Cartea ar avea un Creative Commons BY-NC-SA licență. Permite oricui să împărtășească sau să se bazeze pe munca mea, atât timp cât sunt respectate unele reguli. În special, nu sunt permise scopuri comerciale în afara mea.

De asemenea, unii factori cheie în decizie au fost:

 • Textul este încă un mijloc excelent pentru a transmite cunoștințe. Așadar, alegerea unei cărți în locul unui material video.
 • Am scris deja două cursuri online pe același subiect (aici și Acolo). Feedback-ul pentru ei a fost foarte pozitiv, așa că am știut că am la îndemână un conținut destul de solid.
 • Am vrut să-mi perfecționez abilitățile JavaScript și am știut direct că predarea ceva este o modalitate excelentă de a-l stăpâni.

Ceea ce îmi lipsea era un public inițial, ceva adesea văzut ca un atu critic pentru acest tip de proiect. Din moment ce cineva trebuie să înceapă de undeva, am continuat oricum.

Alegerea unui model de afaceri

Fiecare creator se confruntă cu aceeași dilemă. Cum să împărtășiți munca dvs. cu lumea care ar avea un impact și, de asemenea, ar fi profitabilă? Nu există un răspuns definitiv la această întrebare veche.

Revoluția digitală a răsturnat lucrurile pentru autori. A redus la zero costurile de distribuție și partajare. În „economia reputației” noastre, creatorii de conținut trebuie să lupte pentru a atrage atenția consumatorilor. Ca un jucător nou în acest domeniu, reușita întâlnirii va fi foarte dificilă dacă tot conținutul dvs. se află în spatele unui perete de plată. O parte din ea are pentru a fi disponibil gratuit.

Pentru autori, cea mai obișnuită tactică de marketing este acum să vă împărțiți munca în mai multe părți. Primul gratuit, oferă clienților potențiali o privire asupra conținutului și stilului dvs. În speranța că clienții conectați vor cumpăra celelalte piese.

Alternativa lui Kyle Simpson alegere pentru că are destul succes Nu-l cunoști pe JS seria de cărți m-a atras. La fel ca el, am decis să ofer întregul conținut al cărții gratuit, dar să las utilizatorilor să plătească pentru o experiență de lectură mai bună prin intermediul versiunii de cărți electronice.

Luând exemplu din un alt bestseller auto-publicatAm ales să includ exerciții și proiecte de codare chiar în carte, dar vând soluțiile lor ca un plus.

Acest model de afaceri „hibrid” părea un echilibru rezonabil între deschidere și profit potențial.

Construirea unui public (sau nu)

Un alt sfat de marketing obișnuit este crearea unui anumit public printr-o listă de e-mail, folosind un conținut existent (de exemplu, propriul blog) ca magnet.

Nu-mi place foarte mult această abordare și nu am vrut să-mi deranjez cititorii cu niciun abonament.

De asemenea, am avut în vedere lansarea unei campanii de crowdfunding. Fără niciun public inițial, acest lucru mi s-a părut o mulțime de muncă pentru un rezultat foarte incert, așa că m-am ferit de el. Poate data viitoare!

Instrumente și proces

Cel mai bun format de fișier pentru autor orice carte (nu numai cele tehnice) este text simplu. Nu este nevoie de un editor dedicat. Nicio problemă de interoperabilitate. Capacitatea de a utiliza un controlul versiunii sistem ca. Git pentru a urmări modificările.

Printre diferitele limbaje de marcare bazate pe text disponibile. am ales Markdown deoarece știam deja și îmi plăcea sintaxa ei. Markdown este, de asemenea, un cetățean de primă clasă pe GitHub, ceea ce a fost esențial pentru acest proiect.

Un autor auto-publicat are nevoie de un lanț de instrumente pentru a transforma fișierele manuscrise brute în diferite formate de cărți electronice (PDF, EPUB, MOBI). Pentru mine Leanpub platforma a bifat toate casetele: asistență Markdown, integrare cu GitHub și o structură echitabilă de redevențe (90% minus 50 de cenți pe vânzare).

Am folosit editorul de text gratuit Cod Visual Studio pentru crearea fișierelor de cărți de pe computerul meu. Are un suport Markdown extraordinar și o previzualizare foarte convenabilă a fișierelor side-by-side (vezi imaginea de mai jos). Extensii precum Comenzi rapide de reducere și markdownlint poate fi instalat pentru a deveni și mai productiv.

Cum sa lansati propria carte open source populara si profitabila

După ce s-au ales toate instrumentele, am elaborat schița cărții (un prim pas foarte important) folosind cursurile mele anterioare ca bază. Apoi m-am scufundat în procesul de scriere.

Publicarea timpurie

Motto-ul lui Leanpub este „Publică devreme, publică des”. Platforma vă permite să publicați versiuni anterioare ale lucrărilor dvs. Primiți feedback și creați tracțiune, permițând un MVP– ca o abordare a autorului de carte.

Este o idee grozavă pe hârtie … Care din păcate nu a funcționat deloc pentru mine. La o lună de la începerea procesului de scriere, am făcut publică cartea pe Leanpub. Până la acel moment, prețul cărții electronice era de 0 USD, astfel încât oricine îl putea obține gratuit.

I-am spus rețelei mele personale despre asta, twitted despre aceasta, a trimis-o la Reddit și Știri despre hackeri. Am contactat și alți autori de cărți sau indivizi proeminenți. Am contactat și eu Kyle Simpson, Robin Wieruch și Routech’s Quincy Larson, caut sfaturi si sprijin.

Rezultatul a fost un sac mixt. Câteva vedete GitHub, o mână de mesaje pe Twitter și Reddit. Un fir HN care a ieșit din subiect și a fost îngropat. Execuția a fost slabă, lipsa oricărui public inițial era prea dezavantajată acolo.

Majoritatea comentariilor au fost de genul „Ping me back when is finished”. Este posibil ca oamenii să nu dorească să investească timp pentru a citi cărți în curs, ceea ce este de înțeles până la urmă.

Dar, răspunsurile individuale de la Kyle, Robin și Quincy au fost aprinse. Au jucat un rol important în a mă menține motivat. Le sunt foarte recunoscător.

Faza de scriere

Chiar și după această lansare devreme dezamăgitoare, eram încă convins că cartea mea merită ceva. Nu am vrut să renunț după ce am petrecut deja zeci de ore pe ea. Folosind o schiță de carte neschimbată, am urmat un traseu fără feedback și am continuat să scriu singur până când cartea a terminat.

Asta a fost cea mai grea. Petrecerea a nenumărate ore, zi de zi, doar pentru a vedea cum lucrurile se conturează foarte lent. Inevitabil, apar îndoielile: cum ar putea avea vreodată succes? Toate acestea sunt o pierdere uriașă de timp? De ce îmi provoc asta?

Cheia pentru a depăși aceste obstacole este punând presiunea corectă asupra ta. Dacă angajamentul dvs. de timp este prea rar, veți pierde motivația și veți renunța. Dar, încercarea de a avansa prea repede, neglijând alte aspecte importante ale vieții tale pe parcurs, este riscantă pe multe niveluri.

La urma urmei, acesta a fost doar un proiect secundar. Risc scăzut, presiune scăzută! Autoeditarea înseamnă că nu aveam termene de respectat, care pot fi atât o binecuvântare, cât și un blestem. Am încercat să folosesc acest lucru în avantajul meu: eram liber să investesc timp în ceva în care credeam, dar în ritmul meu.

Am găsit un echilibru rezonabil (aproximativ 10-15 ore pe săptămână) între muncă, viața personală și procesul de scriere. Pauze lungi și periculoase limitate. Acest articol despre proiecte secundare oferă sfaturi utile pentru a continua lucrurile în această fază.

1611163989 152 Cum sa lansati propria carte open source populara si profitabila
Statisticile mele de comitere pe GitHub în faza de scriere

Din fericire, am avut câteva materiale existente pe care să le construiesc. Unii experimentează scrierea de conținut pe cont propriu … Și, de asemenea, un soț foarte înțelegător;)

Ziua lansării

După opt luni de muncă constantă și câteva ultime ore petrecute febril cu aranjarea lucrurilor ici și colo, cartea mea a fost gata în sfârșit!

Dezavantajul scrisului în vid, așa cum am făcut-o, este că lansarea cărții dvs. devine un eveniment destul de mare. După o investiție atât de mare în timp, este un sentiment extraordinar (și, de asemenea, o ușurare mare) să arăți lumii creația ta finalizată.

Din lipsă de ceva mai bun, mi-am reutilizat strategia de lansare anterioară. Stare de nervozitate, Reddit și Știri despre hackeri (calendarul trimiterilor pentru cea mai mare vizibilitate). De asemenea, aceiași oameni drăguți care m-au ținut motivat după lansarea timpurie.

Spre uimirea mea, rezultatul a fost de data aceasta copleșitor de pozitiv. Kyle Simpson și Quincy Larson au trimis cu amabilitate pe Twitter despre zeci de mii de adepți.

Oră de oră, am urmărit cu uimire de neîncredere cum comentarii și retweet-uri îngrămădite în căsuța de e-mail. În cele din urmă am știut că cartea mea va avea un impact.

Lansarea este, de asemenea, momentul fericit în care se întâmplă magia open source. Oamenii pot citi și partaja cartea dvs. gratuit. Crearea de tracțiune fără niciun efort de marketing. Dar pot îmbunătăți și calitatea acestuia prin contribuții folosind GitHub probleme și trage cereri.

Întrucât nu sunt nativ în limba engleză și nu aveam alături un editor care să verifice conținutul. Știam că cartea mea conține multe greșeli de eroare și erori la lansare. Speram că oamenii vor ajuta la identificarea și corectarea lor și nu am fost dezamăgit.

Iată câteva cifre adunate la două zile după lansare:

 • Depozitul de cărți de pe GitHub avea mai mult de 51k vizualizări din 17k vizitatori unici. Cea mai mare parte a acestui trafic a venit de la Hacker News, urmat de Reddit.
 • A câștigat mai mult de 2.400 de stele, și devenind # 1 tendință repoîn întreaga lume pentru o zi.
 • Povestea Hacker News a ajuns la # 5 rang pe prima pagină, generând peste o sută de comentarii.
 • Cititorii au trimis 30 de cereri de tragere, corectând multe dintre greșelile inițiale ale cărții. Erori greșite în mare parte, dar și îmbunătățiri gramaticale și chiar câteva erori de codare.
 • Am primit deja două cereri de traducere, către spaniolă și chineză.

Una peste alta, mult mai mult decât ceea ce aș putea visa.

Rezultatul financiar

O carte open source poate fi profitabilă până la urmă? Desigur, este prea devreme pentru a spune. La două zile după lansare, a devenit cea mai bine vândută carte a săptămânii a Leanpub, cu mai mult de 1.000 USD în redevențe.

1611163989 857 Cum sa lansati propria carte open source populara si profitabila
Tabloul de bord al redevențelor Leanpub la două zile după lansare

Profitabilitatea nu a fost motivul pentru care acest proiect a fost început în primul rând. Cu toate acestea, modelul hibrid de stabilire a prețurilor, cu surse gratuite și cărți electronice / corecții plătite, va contribui în cele din urmă la reputația cărții, oferind în același timp venituri pasive binevenite.

Mai târziu, aș putea crea o versiune broșată a cărții (Poate Amazon CreateSpace) dacă există vreo cerere pentru aceasta. Un curs online interactiv care oferă o experiență de utilizator mai bogată este deja în curs.

Cel mai important, am profunda satisfacție că am contribuit cu ceva semnificativ la comunitate. Mii de oameni din întreaga lume vor folosi cartea mea pentru a învăța să codeze, să îmbunătățească JavaScript și le poate schimba viața în bine.

Și asta nu are preț.

Concluzie

Nu toate au fost trandafiri, dar auto-publicarea unei cărți open source de succes fără un public anterior este cu siguranță posibilă.

Sper că această mică poveste te-a distrat. Sper, de asemenea, că vă poate inspira să începeți un proiect creativ pe cont propriu, fie că este o carte sau ceva complet diferit.

Aștept cu nerăbdare să văd ce veți realiza!