Cum să micșorați o mașină virtuală Virtualbox în Windows 10

Cum să micșorați o mașină virtuală Virtualbox în Windows 10

VirtualBox este unul dintre cele mai populare instrumente de dezvoltare Windows disponibile astăzi. Vă permite să instalați un alt sistem de operare deasupra sistemului dvs. de operare nativ Windows 10. În acest fel puteți comuta între aceste sisteme de operare după bunul plac.

Dar, în timp, mașina virtuală (VM), cunoscută și sub numele de sistem de operare invitat, poate crește din cauza fișierelor salvate și a altor activități pe care le-ați făcut în sistemul de operare.

Destul de amuzant, ștergerea fișierelor direct din interiorul VM-ului nu eliberează spațiul de stocare pe care îl poate folosi sistemul gazdă. Dacă aveți nevoie să eliberați mai mult spațiu de stocare, aceștia sunt pașii pentru a micșora o VirtualBox VM și pentru a recupera spațiul pierdut.

Memorie dinamică vs. memorie cu dimensiune fixă

Dacă ați selectat opțiunea „Dimensiune fixă” când ați creat prima dată VM, acest ghid nu va funcționa pentru dvs. Motivul este că ați acceptat deja o dimensiune fixă ​​pe care VirtualBox o poate folosi pentru sistemul de operare pentru oaspeți. Nu poate crește și nici nu se poate micșora dincolo de o limită stabilită.

Dacă ați selectat „Dynamic Size” la crearea VM, atunci sunteți setat pentru următorii pași. Dynamic Size permite sistemului de operare să-și crească dinamic alocația de stocare.

1. Ștergeți și goliți spațiul din sistemul de operare pentru oaspeți

Puteți face acest lucru atât pentru sistemul de operare Windows, cât și pentru cel Linux.

Pentru Windows ca sistem de operare pentru oaspeți

1. Ștergeți fișierele nedorite din sistemul de operare Windows guest. Accesați Coșul de reciclare din sistemul de operare pentru oaspeți și ștergeți toate fișierele inutile. Dezinstalați toate aplicațiile nedorite și eliminați toate copiile de rezervă inutile (cum ar fi Windows.old, vechile puncte de restaurare Windows etc.). Scopul este de a elibera cât mai mult spațiu posibil din interiorul sistemului de operare pentru oaspeți.

2. Deschideți Defragmentare disc. Dacă sistemul dvs. de operare invitat este Windows 10, trebuie doar să căutați „defragmentare” în meniul Start și să deschideți opțiunea „Defragmentați și optimizați unitățile”.

Alegeți discul pe care doriți să îl defragmentați și faceți clic pe „Optimizare”.

windows10-optimize-drives

3. Descărcați fișierul Ștergeți fişier. Acesta este un utilitar de linie de comandă pentru a șterge în siguranță fișiere din sistem. Extrageți utilitarul SDelete pe desktop. Ar trebui să găsiți 3 fișiere în dosar: Eula, sdelete și sdelete64.

folderul windows10-sdelete

4. Apoi, deschideți promptul de comandă și cd în folderul SDelete.

Rulați următoarea comandă:

windows10-sdelete-rulează

-z pavilion instruiți-l la zero spațiu liber, care este necesar pentru optimizarea discului virtual. Reducerea la zero a spațiului liber înseamnă umplerea întregului spațiu liber cu zerouri, astfel încât acestea să poată fi eliminate și recuperate ulterior.

5. De îndată ce termină acest proces, închideți invitatul Windows și VirtualBox. Acum ar trebui să vă întoarceți la sistemul dvs. de operare Windows 10 nativ.

Pentru Linux ca sistem de operare pentru oaspeți

Dacă Linux este ceea ce ați instalat pe VirtualBox, urmați pasul următor pentru a elibera memoria intern.

Notă: folosim Ubuntu pentru acest tutorial.

1. Porniți invitatul Linux din Virtualbox. La pornire, apăsați în mod repetat butonul „Esc” pentru a iniția interfața de încărcare avansată.

2. Vă vor fi afișate mai multe opțiuni de încărcare. Selectați „Opțiuni avansate pentru Ubuntu”.

linux-guest-ubuntu-grub-menu

3. Selectați „Mod de recuperare”.

linux-guest-ubuntu-advanced-options

4. Alegeți folderul rădăcină când vi se solicită.

shrink-virtualbox-linux-guest-os-recovery-menu

5. Apoi, alegeți „boot la recuperare” și apăsați Enter pentru întreținere.

6. În interiorul interfeței de comandă, rulați următoarele comenzi:

Va apărea un ecran cu o listă a tuturor unităților atașate pentru un musafir Linux. Găsește-l pe cel pe care vrei să-l ștergi. (În acest caz este „/ dev / sda1”.)

ubuntu-guest-root-df

7. Rulați:

Acest cod va găsi blocurile nealocate cu conținut de valoare diferită de zero și le va umple cu zero pentru a putea fi recuperate ulterior.

8. De îndată ce programul a fost executat, rulați:

Această comandă închide sistemul de operare Linux. Acum opriți VirtualBox și închideți aplicația.

2. Recuperați spațiul liber în sistemul de operare pentru oaspeți

După ce ați eliberat spațiu de stocare în sistemul de operare pentru oaspeți, este timpul să revendicați spațiul și să îl adăugați înapoi la sistemul de operare gazdă.

1. Deschideți promptul de comandă în Windows 10. În linia de comandă executați această comandă:

windows10-diskpart

2. Ar trebui să apară un nou program shell numit DISKPART. Selectați Da când solicită accesul administratorului.

windows10-diskpart-uac

3. În Diskpart va trebui să specificați calea către fișierul dvs. VDisk. Acest fișier este unitatea de hard disk virtuală pentru sistemul de operare invitat. După ce îl aveți, copiați calea și rulați:

Faceți clic pe Enter pentru a rula.

4. Când își finalizează procesul, executați:

5. Rulați:

shrink-virtualbox-linux-guest-os-compact-vdisk

6. Așteptați să finalizeze acest proces, apoi rulați:

Acum, tot spațiul pe care l-ați eliberat în sistemul de operare pentru oaspeți ar trebui recuperat de sistemul dvs. de operare nativ Windows 10.

Încheierea

Dacă nu sunteți atent cu privire la utilizarea VirtualBox, dimensiunea sistemului de operare pentru oaspeți poate crește exponențial fără cunoștința dumneavoastră. Când se întâmplă acest lucru și vă epuizați spațiul de stocare în sistemul gazdă, acest tutorial vă va ajuta să micșorați VirtualBox VM și să recuperați spațiul pierdut, astfel încât să îl puteți folosi la altă utilizare.

Scroll to Top