Cum să monitorizați temperatura procesorului în Windows 11: Top 6 metode eficiente

How to Check the CPU Temperature in Windows 11
⏱️ 15 min read

Articolul respectiv se concentrează pe furnizarea a 6 metode eficiente pentru a verifica temperatura procesorului în sistemul de operare Windows 11. Aflați cum să utilizați instrumente native ale sistemului de operare, cum ar fi Task Manager și PowerShell, dar și alte programe dedicate, cum ar fi Core Temp sau HWMonitor. Autorul articolului prezintă în detaliu fiecare metodă, explicând pașii necesari pentru a verifica temperatura procesorului și oferind imagini clare pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine procesul. Verificarea constantă a temperaturii procesorului poate ajuta la detectarea problemelor de supraincalzire care pot cauza probleme grave de performanță și funcționalitate a computerului.

Există multe instrumente pentru a efectua teste de stres al procesorului pe Windows, dar trebuie să verificați în mod continuu temperatura procesorului atunci când efectuați un proces atât de solicitant. Vă va ajuta să măsurați temperatura procesorului și cât de bun este sistemul de răcire. În alte cazuri în care vă confruntați cu probleme de supraîncălzire, puteți verifica citirile temperaturii de bază ale procesorului pentru a afla dacă cauza este procesorul. Așadar, în acest tutorial, am inclus șase metode diferite pentru a verifica temperatura procesorului în Windows 11. Puteți chiar să verificați temperatura procesorului fără niciun software terță parte sau utilizând niște programe de bază și avansate. În această notă, să mergem mai departe și să învățăm cum să monitorizăm temperatura procesorului în Windows 11.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 (2022)

În acest ghid, am acoperit șase metode diferite pentru a verifica temperatura procesorului în Windows 11. Puteți vedea temperatura fiecărui nucleu atât pentru procesoarele Intel, cât și pentru AMD. Am adăugat și avertismente pentru procesoarele AMD acolo unde este necesar. Dar mai întâi, să aflăm care este un interval de temperatură sigur pentru procesoare.

Care este intervalul de temperatură ideal și sigur pentru procesorul dvs.?

În mod ideal, procesorul tău temperatura ar trebui să fie în jur de 60 până la 70 de grade Celsius (140 până la 158 grade Fahrenheit) când rulați aplicații esențiale și aproximativ 40 până la 45 grade Celsius (104 până la 113 grade Fahrenheit) când este inactiv. De asemenea Intervalul de temperatură al procesorului pentru jocuri sigure este de aproximativ 70 până la 80 de grade Celsius. Dacă procesorul dvs. pornește în mod regulat peste aceste intervale de temperatură, trebuie să curățați computerul, să actualizați sistemul de răcire și să aplicați din nou pasta termică.

Acum, mulți dintre voi s-ar putea să se întrebe: în ce moment ar trebui să vă faceți griji pentru temperatura ridicată a procesorului? Ei bine, aș spune că dacă vă aflați la 10 grade Celsius față de temperatura maximă de funcționare a procesorului (cunoscută și sub numele de Tj. Max sau Temperature Junction), ar trebui să reduceți tensiunea și treceți la un profil de overclocking moderat.

De asemenea, trebuie să curățați praful din interiorul laptopului sau desktopului și să vă actualizați sistemul de răcire. Acest lucru ar trebui să scadă temperatura procesorului computerului tău cu Windows 11.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 fără software

Dacă nu doriți să utilizați software terță parte pentru a verifica temperatura procesorului în Windows 11, puteți face acest lucru prin intermediul ecranului BIOS sau UEFI. De acolo, puteți monitoriza temperatura procesorului în timp real. Am scris un tutorial detaliat despre cum să introduceți BIOS/UEFI în Windows 11, așa că urmați acel ghid pentru instrucțiuni detaliate. În acest ghid, vom explica pe scurt cum puteți verifica temperatura procesorului în Windows 11 folosind ecranul BIOS sau UEFI.

1. Mai întâi, deschideți meniul de pornire și mutați cursorul la meniul de alimentare. Acum, apăsați și mențineți apăsată tasta „Shift”. pe tastatură și faceți clic pe „Reporniți”. Puteți elibera tasta „Shift” acum, iar computerul dvs. va porni direct la ecranul de pornire avansat.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 (2022)

2. Alternativ, puteți deschide aplicația Setări și puteți lansa de pe ecranul de pornire avansat și de aici. Apăsați comanda rapidă de la tastatură Windows 11 „Windows + I” pentru a deschide aplicația Setări Windows și navigați la Sistem -> Recuperare. Apoi faceți clic pe butonul „Reporniți acum” lângă „Pornire avansată”.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 fără software

3. Apoi, pe ecranul de start Avansat, faceți clic pe Depanare și apoi alegeți „Setări firmware UEFI„. Când vi se solicită, faceți clic pe „Reporniți”.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 fără software

4. Acum, veți porni pe ecranul BIOS/UEFI al computerului dvs. cu Windows 11. Dacă aveți interfața UEFI modernă, temperatura procesorului va apărea pe pagina de pornire în sine. De exemplu, PC-ul meu arată că temperatura de bază a procesorului este de 44 de grade Celsius.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 (2022)

5. Dacă computerul cu Windows 11 are ecranul BIOS vechi, găsiți temperatura procesorului în meniul „Putere” sau „Monitor H/W”.. Dacă nu puteți găsi temperatura CPU nicăieri, va trebui să instalați un program terță parte. Citiți mai departe pentru cele mai bune aplicații terță parte pentru a vedea temperatura procesorului în Windows 11.

temperatura cpu-ului bios moștenit
Sursa: ASRock

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

Core Temp este una dintre cele mai bune aplicații pentru a verifica temperatura procesorului pe PC Windows 11. Aplicația este ușor, gratuit și oferă citiri precise ale temperaturii tuturor nucleelor ​​CPU. Singurul dezavantaj al Core Temp este că încearcă să instaleze o aplicație în pachet în timpul configurării, ceea ce este puțin enervant. Cu toate acestea, îl puteți dezactiva în timpul instalării. Acum, cu acest lucru clarificat, să învățăm cum să monitorizăm temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp.

1. Continuați și descărcați Core Temp din link aici. După aceea, instalați aplicația folosind fișierul EXE descărcat, dar asigurați-vă că dezactivați caseta de selectare pentru a evita instalarea bloatware-ului pe computerul cu Windows 11.

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

2. După instalare, deschideți Core Temp și va începe să arate temperatura în timp real a tuturor nucleelor. Obține citirea temperaturii curente în a doua coloană. Rețineți că „Tj. Max” este cea mai ridicată temperatură la care poate funcționa nucleul procesorului, dar este întotdeauna recomandat să o mențineți cu 20-30 de grade sub valoarea maximă pentru a evita deteriorarea hardware-ului.

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

3. Veți găsi și că Core Temp adaugă pictogramele sale la zona de notificare pe bara de activități Windows 11, permițându-vă să verificați temperatura curentă a tuturor nucleelor ​​CPU dintr-o privire.

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

4. De asemenea, aș sugera câteva modificări pentru a face monitorizarea temperaturii CPU folosind această aplicație o ușoară. Click pe “Opțiuni -> Setări” în Core Temp și treceți la fila „Zona de notificare”. Aici, selectați „Temperatura cea mai ridicată” pentru a reduce numărul de pictograme din zona barei de sistem. Acum va fi arată doar cea mai ridicată temperatură dintre toate nucleele CPUdar puteți vedea toate citirile dacă treceți cu mouse-ul peste pictograma din bara de sistem.

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

5. În afară de asta, accesați fila „General” și activați „Activați autentificarea la pornire„. Aceasta va lansa automat Core Temp atunci când vă conectați la computerul cu Windows 11.

Monitorizați temperatura procesorului în Windows 11 cu Core Temp

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 cu HWMonitor

Dacă sunteți în căutarea unui program avansat pentru a verifica temperatura procesorului în Windows 11, HWMonitor este o alegere excelentă. Împreună cu temperatura curentă a tuturor nucleelor ​​CPU, programul afișează și valorile temperaturii pentru placa de bază, GPU și hard disk. De asemenea, puteți găsi o mulțime de alte informații, cum ar fi frecvența de bază utilizată, viteza ventilatorului etc. Practic, HWMonitor este un utilitar uimitor care face mai mult decât afișarea temperaturii CPU. Așa funcționează:

1. Deschideți site oficial de HWMonitor și descărcați varianta clasica a aplicației. Apoi instalați-o pe computerul dvs. cu Windows 11.

2. Apoi deschideți programul și caută modelul procesorului tău. De exemplu, al meu este „Intel Core i3 10100”. În această secțiune, trebuie să extindeți „temperaturile” pentru a vedea temperatura tuturor nucleelor ​​CPU.

Rețineți că nu afișează temperatura curentă a tuturor nucleelor ​​CPU din zona barei de sistem. Pentru asta, trebuie să vă bazați pe Core Temp descris în secțiunea anterioară.

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 cu HWMonitor

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 cu Open Hardware Monitor

Continuând, Open Hardware Monitor este una dintre aplicațiile mele preferate pentru a verifica temperatura procesorului pe Windows 11. Este open source, gratuit de utilizat și, cel mai important, ușor de înțeles pentru utilizatorii generali. Nici măcar nu trebuie să instalați aplicația. Doar descărcați și extrageți fișierul ZIP și rulați programul. În câteva secunde, va afișa temperatura exactă a procesorului pe computerul dvs. cu Windows 11. Iată pașii de urmat.

1. Accesați această pagină și descărcați Open Hardware Monitor. Următorul, extrageți fișierul ZIP folosind aplicații precum WinRAR și WinZip.

monitorizare hardware deschisă

2. După aceea, deschideți folderul extras și rulați “OpenHardwareMonitor” aplicație.

monitorizare hardware deschisă

3. Și gata! Puteți verifica temperatura tuturor nucleelor ​​CPU extinderea „temperaturile” sub numele procesorului din aplicație. Arată chiar și temperatura pachetului CPU, măsurată cu senzorul din interiorul procesorului.

monitorizare hardware deschisă

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 cu HWiNFO

HWiNFO este un alt program de calitate profesională pentru a verifica temperatura procesorului pe Windows 11. Este avansat și listează toți senzorii conectați la computer cu diferite citiri. Puteți vedea temperatura tuturor nucleelor ​​CPU și funcționează atât pentru procesoarele Intel, cât și pentru procesoarele AMD. Așa o faci.

1. Deschideți aceasta pagină și deversare HWiNFO imediat. După aceea, instalați programul folosind fișierul EXE descărcat.

2. Apoi, deschideți programul și asigurați-vă că activați caseta de selectare pentru “numai senzori„. Acum faceți clic pe „Start”.

HWiNFO

3. Fereastra va părea puțin intimidantă la început, dar nu vă faceți griji. Căutați numele procesorului dvs. cu „dts” pseudonim dacă ai un procesor Intel. DTS este senzorul termic digital al Intel, care este încorporat în procesor și transmite informații despre temperatura curentă a tuturor nucleelor. În această secțiune, găsiți „Temperaturile centrale” și extindeți-l. Și iată-l!

HWiNFO

5. În cazul în care aveți un procesor AMD Ryzen, ar trebui verificați citirea „CPU (Tctl/T die)” sub numele procesorului dvs. AMD. Aceasta este temperatura procesorului tău AMD.

Cum să verificați temperatura procesorului în Windows 11 (6 metode)

Verificați temperatura procesorului în Windows 11 cu Ryzen Master (pentru procesoarele AMD)

Dacă aveți un procesor AMD, ar fi mai bine să utilizați Ryzen Master pentru a găsi cea mai precisă temperatură a procesorului în Windows 11. Spre deosebire de alte programe care afișează citiri „tctl”, Ryzen Master afișează temperatura „tdie”, care este considerată apropiată de temperatura reală a procesorului. Veți descoperi că alte aplicații adaugă în jur de 10 grade Celsius citirilor lor (de obicei când sunt inactive) în timp ce măsoară temperatura procesorului AMD Ryzen. Prin urmare, este mai bine să utilizați Ryzen Master dacă computerul dvs. cu Windows 11 rulează pe procesor AMD.

1. Deschide această pagină și derulați până jos pentru a deversare Maestrul Ryzen. După aceea, instalați programul.

2. Apoi, deschideți Ryzen Master și veți găsi temperatura procesorului Ryzen în partea de sus. Da, este atât de ușor pentru utilizatorii de procesoare AMD.

Maestru Ryzen

Cele mai bune modalități de a găsi temperatura procesorului pe un computer cu Windows 11

Iată cele mai simple șase moduri de a verifica temperatura procesorului computerului tău Windows 11. Am enumerat toate programele simple și avansate pentru a obține o citire precisă a temperaturii procesorului Intel sau AMD. Core Temp ar trebui să fie suficient pentru utilizatorii de bază, dar dacă doriți mai multe informații, puteți încerca HWMonitor sau HWiNFO. Oricum, asta e tot de la noi. Dacă doriți să testați GPU-ul pe computerul dvs. cu Windows 11, urmați articolul nostru la îndemână. În cele din urmă, dacă aveți întrebări sau sugestii pentru orice altă aplicație care face mai bine sarcina, vă rugăm să ne anunțați în secțiunea de comentarii de mai jos.

În acest tutorial, am învățat cum să monitorizăm temperatura procesorului în Windows 11 utilizând diferite metode, inclusiv fără software terță parte, și prin utilizarea de programe precum Core Temp, HWMonitor, Open Hardware Monitor și HWiNFO. Am aflat, de asemenea, ce interval de temperatură este considerat sigur pentru procesor și ce trebuie făcut în cazul în care temperatura depășește acest interval. Verificarea constantă a temperaturii procesorului va ajuta la menținerea performanței și la prevenirea deteriorării hardware-ului.
Mulțumesc că ai petrecut timp alături de mine și de pasiunea mea pentru tehnologie! Vă doresc să fiți mereu la curent cu cele mai inovatoare gadgeturi și să vă bucurați de toate beneficiile pe care tehnologia ni le oferă. Căutați mereu să învățați și să explorați, iar împreună vom face lumea mai inteligentă și mai conectată. La revedere și nu uitați să vă întoarceți pentru mai multe noutăți din domeniul tehnologiei!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x