Acum aproximativ șase luni, am început o nouă funcție de inginer software.

Este primul meu job cu normă întreagă de dezvoltator vreodată. Iar aterizarea a fost punctul culminant al a doi ani intensi de învățare.

Înainte de a-mi începe căutarea unui loc de muncă, am finalizat întregul curriculum al Routech – totul în timp ce lucram cu normă întreagă ca profesor.

În toate acestea, am învățat multe despre stabilirea obiectivelor și realizarea lor.

De asemenea, am învățat cum să suport rezistența respingerilor repetate și a eșecului care vin odată cu schimbarea carierei.

Am decis să scriu despre cariera mea schimbând carierele – de la predare la dezvoltare – din două motive.

În primul rând, sunt întrebat despre asta aproape în fiecare zi pe social media. Și acest articol poate servi drept resursă definitivă pentru persoanele care doresc sfatul meu.

Al doilea motiv pentru care scriu acest lucru este că călătoria mea a fost una sinuoasă. Aceasta nu este povestea „am terminat un bootcamp în 12 săptămâni și am primit primul meu loc de muncă în tehnologie”. Cred că acest lucru ar putea fi o încurajare pentru dvs. dacă vă luptați și pentru a obține prima dvs. oportunitate de dezvoltator.

Deci, fără alte întrebări, iată sfatul meu pentru dvs.

Aflați ce oportunitate există acolo – apoi învățați în consecință.

Unii dintre voi ar putea să-și permită să-și ia timpul liber și să se concentreze doar asupra învățării. Dar pentru cei dintre voi care nu pot, doriți să începeți să lucrați la lucruri din viața reală cât mai curând posibil.

Pentru a face acest lucru, puneți-vă întrebări de genul: Unde ați dori să fiți în 1-2 ani? Ce companii vi se par interesante? Unde ai vrea să trăiești și să lucrezi?

Pe baza răspunsurilor dvs., cercetați piața. Uitați-vă la ofertele de locuri de muncă pentru acele companii pe care le-ați listat sau în țara în care doriți să trăiți.

Sau dacă visul tău funcționează de la distanță, caută locuri de muncă la distanță care te par interesante.

După ce ați găsit toate aceste posturi de locuri de muncă, începeți să enumerați toate abilitățile pe care le solicită.

Apoi puneți toate acestea prin filtrul propriilor preferințe. Acest lucru vă va oferi o listă destul de bună pentru a vă ghida în călătoria dvs. de învățare.

Când îți stabilești obiective, trebuie să știi exact ce vrei. Dacă întinzi ambițiile prea mult, riști să pierzi concentrarea.

Un exemplu în acest sens: învățarea limbajelor de programare.

Sigur, este bine să știi mai multe limbi. Dar dacă prioritatea dvs. este să obțineți un loc de muncă rapid, cel mai important lucru este să vă concentrați asupra principiilor de programare care depășesc orice limbaj particular. Și, în același timp, trebuie să înveți acele abilități comercializabile care te vor face angajabil cât mai curând posibil.

Începeți să câștigați experiență în timp ce învățați, în orice mod puteți

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă noii dezvoltatori este lipsa de experiență. Companiile doresc să aveți 1-2 ani de experiență, dar dacă nimeni nu vrea să vă angajeze, cum puteți obține această experiență?

Sfatul meu este să începeți să câștigați orice fel de experiență cât mai curând posibil, în timp ce învățați încă.

În timp ce făceam curriculum-ul Routech, am dat peste 1milionwomentotech, un program online care urmărește să aducă educație tehnică femeilor și persoanelor non-binare.

Am fost interesat să urmez cursurile și ei căutau voluntari, așa că m-am înscris atât ca student, cât și ca voluntar.

A fost o experiență de învățare incredibilă. Și nu numai că am obținut pregătire, dar am avut și prima mea experiență reală de lucru la o organizație la distanță. Mi-am făcut prieteni și am primit o scrisoare de referință excelentă la sfârșitul voluntariatului meu.

Dacă aveți ocazia să faceți stagii, acesta este, de asemenea, un mod excelent de a obține experiență de lucru cât mai curând posibil. Nu toată lumea are privilegiul de a putea face un stagiu neremunerat, dar există și multe stagii plătite.

Am fost un Outreachy intern și a fost una dintre cele mai uimitoare experiențe din viața mea. Outreachy este un program care organizează stagii plătite cu proiecte gratuite și open-source pentru persoanele care sunt subreprezentate în industria tehnologică. Mi-a plăcut atât de mult încât acum sunt mentor Outreachy pentru LibreHealth!

Alte opțiuni pentru a beneficia de experiență practică sunt:

  • Construiți-vă propriile proiecte, singur sau cu un prieten,
  • Contribuind la proiecte Open Source (puteți ajuta la remedierea erorilor sau la scrierea / traducerea documentației) și
  • Freelancing. Puteți începe prin a crea site-uri web pentru afacerile prietenilor și ale familiei. Vă va ajuta să deveniți încrezători în abilitățile dvs. și, de asemenea, să adăugați la portofoliul dvs.

Este important să începeți să faceți acest lucru în timp ce învățați. Pentru că cel mai bun mod de a-ți cimenta într-adevăr cunoștințele este să le folosești de fapt în scenarii din lumea reală.

Începeți interviul cât mai curând posibil.

Interviurile sunt experiențe de învățare. Puteți afla ce doriți și ce nu doriți într-o companie doar prin modul în care merge un interviu. De asemenea, cu cât ai mai multă experiență de intervievare, cu atât devii mai puțin nervos.

Am început să aplic pentru locuri de muncă înainte să mă simt 100% pregătit, pentru că știam că nu mă voi simți niciodată 100% pregătit.

Aplicați chiar dacă nu îndepliniți toate cerințele și pregătiți-vă pentru interviu.

Dacă sunteți nervos că sunteți sub-calificat, nu fiți. Lăsați-l pe cei care intervievează să decidă.

Dacă ai ajuns la interviu, atunci ei sunt cu siguranță interesați de tine.

Luați notițe despre ceea ce cer și pregătiți întrebări și pentru intervievator. Aceasta este oportunitatea dvs. de a afla ce caută companiile și cum vă puteți pregăti să le oferiți asta.

De asemenea, rețineți că interviul merge în ambele sensuri: vă evaluează, dar ar trebui să le evaluați și pe ei. Este o stradă cu două sensuri, iar cunoașterea acestui lucru ar trebui să vă ajute să vă simțiți mai încrezători și mai puțin stresați în timpul interviului.

Vorbeste cu cat mai multi oameni care au realizat ceea ce vrei sa realizezi.

Dacă cunoașteți pe cineva care a obținut un loc de muncă după ce a învățat singur, puneți-i întrebări! Fii specific.

Întrebările vagi sunt mai puțin susceptibile să vă ofere informații valoroase, deoarece călătoria fiecărei persoane este diferită. Dar dacă ești specific, poți obține o perspectivă valoroasă.

De exemplu, oamenii mă întreabă deseori „cum ai trecut de la profesor la dezvoltator?” Mi se pare o întrebare foarte dificilă de răspuns și răspunsul este cam inutil. Este doar povestea mea personală. (Puteți citi în detaliu aici dacă doriți.) Și atâtea aspecte ale acestuia sunt extrem de unice pentru circumstanțele mele personale.

Dar dacă cineva întreabă: „Cum ți-ai umplut golurile de cunoștințe cu abilitatea X?” Le pot oferi informații mai utile, le pot indica resurse, le pot oferi exemple pe care le pot pune în practică și așa mai departe.

Nu subestimați abilitățile pe care le aveți.

Când schimbați cariera, amintiți-vă: ați putea fi junior la programare, dar aveți o experiență valoroasă și abilități transferabile.

Dacă ați lucrat deloc în viața dvs., aveți cunoștințe tehnice și non-tehnice care pot fi aplicate în multe situații la noul dvs. loc de muncă.

Mulți dezvoltatori juniori sunt schimbători de carieră care au mai avut locuri de muncă. Probabil că erau buni la vechile lor locuri de muncă și au o experiență de viață care îi deosebește de alți candidați.

Acești schimbători de carieră sunt, de obicei, suficient de motivați încât au avut mari șanse să învețe un set complet nou de abilități. Acest lucru arată o mare forță personală și vă face să vă distingeți ca un candidat și un potențial atu pentru companie.

Experiența dvs. anterioară, chiar dacă nu are legătură, este valoroasă! Trebuie doar să găsești o modalitate de a o reutiliza și de a o folosi în avantajul tău în noua ta carieră.

Fiți gata să dați greș, ridicați-vă, îndepărtați-vă praful și încercați din nou. Multe ori.

Dacă nu eșuezi la lucruri, nu vei reuși niciodată la lucruri. A învăța să faci orice în viață înseamnă să greșești de multe ori înainte de a-ți înțelege în cele din urmă.

Nu vă faceți griji cu privire la respingeri. Învață de la ei, ia notă și mergi mai departe. Amintiți-vă că persistența este cel mai bun prieten al dvs. și, în cele din urmă, veți obține slujba dacă pur și simplu o veți ocupa suficient de mult timp.

Poți sa faci asta.

Cred că aproape orice vrei să faci în viață este realizabil.

Nivelul de dificultate poate varia în funcție de punctul de plecare. Dar cu cât te pui mai mult acolo și vorbești cu oamenii, cu atât câștigi mai multe perspective și conexiuni, ceea ce te va ajuta în călătoria ta.

Vă mulțumim că ați citit acest lucru și mult noroc.

Și dacă doriți ajutor pentru a rămâne motivat pe măsură ce aplicați pentru locuri de muncă, vă puteți alătura grupului meu Telegram, Junior Devs.