Cum să optimizezi performanțele vitezei de citire și scriere pe Windows 10 prin crearea unui disc RAM

Cum să creați un disc RAM în Windows 10 pentru viteze super rapide de citire și scriere
⏱️ 12 min read

Dacă doriți să accelerați procesul de citire și scriere a datelor pe computerul dvs. cu Windows 10, soluția poate fi crearea unui disc RAM (Random Access Memory). Un disc RAM este un spațiu de stocare temporar creat pe RAM-ul sistemului dvs. de operare, ceea ce înseamnă că datele pot fi citite și scrise mult mai rapid decât pe un hard disk tradițional. În plus, discul RAM poate face procesul de încărcare a aplicațiilor mult mai rapid și poate reduce timpul de pornire și oprire a calculatorului.

Pentru a crea un disc RAM în Windows 10, urmați următorii pași simpli. În primul rând, deschideți “Managerul de dispozitive” și apăsați pe “Controlor IDE ATA/ATAPI”. Alegeți “Controler IDE ATA/ATAPI standard” pentru discul RAM. După aceea, mergeți la “Managementul computerului” și apăsați pe “Gestiunea dispozitivelor de stocare”. Apoi, faceți clic pe “Dispozitivele de stocare virtuale” și selectați “Disc RAM”.

Apoi, alegeți mărimea discului pe care doriți să o atribuiți discului RAM și configurați opțiunile de utilizare a discului. De exemplu, puteți seta volumul discului RAM la 4GB sau mai mare, dacă aveți suficient RAM disponibil. Asigurați-vă că ați salvat toate setările, apoi puteți începe să utilizați discul RAM pentru a citi și scrie date și aplicații mult mai rapid decât înainte.

Trebuie să fiți atent, deoarece discul RAM este temporar și datele vor fi șterse de fiecare dată când opriți sau reporniți computerul. Din acest motiv, este recomandat să utilizați discul RAM numai pentru sarcini temporare și să salvați orice date importante pe un hard disk sau pe un alt sistem de stocare permanent.

În concluzie, dacă doriți să accelerați procesul de citire și scriere a datelor pe computerul dvs. cu Windows 10, crearea unui disc RAM este o opțiune bună și simplă. Această soluție poate îmbunătăți semnificativ performanța calculatorului și poate face utilizarea acestuia mult mai confortabilă.

Discurile RAM sunt soluții temporare de stocare a datelor digitale, care sunt de obicei de 50-100 de ori mai rapide decât HDD-urile mecanice și de aproape 10 ori mai rapide decât cele mai rapide și mai bune SSD-uri. Folosirea discurilor RAM într-un PC ar putea, teoretic, să îmbunătățească semnificativ performanța în ceea ce privește vitezele de citire/scriere. Așa că astăzi vă vom arăta cum să creați un disc RAM (uneori numit și o unitate RAM) pe computerul dvs. cu Windows 10. Vă vom oferi, de asemenea, mai multe informații despre tehnologie și beneficiile acesteia, precum și vă vom arăta Discul RAM vs. . SSD pentru a vă oferi o înțelegere mai cuprinzătoare a subiectului.

Creați un disc RAM în Windows 10 pentru a îmbunătăți performanța computerului

Vom folosi un program gratuit pentru Windows 10 de la terți, numit ImDisk Toolkit pentru această demonstrație astăzi. Cu toate acestea, există o serie de alte astfel de programe disponibile, inclusiv AMD Radeon RAMDisk, Dataram RAMDisk, Gavotte RAMDisk și multe altele. Toate au propriile lor avantaje și dezavantaje, dar ImDisk este un software consacrat și este adesea considerat purtător de standarde în industrie alături de ofertele Dataram. Așadar, fără alte prelungiri, să cercetăm și să vedem cum putem crea un disc RAM (unitate RAM) pe computerele noastre cu Windows 10. Cu toate acestea, vom începe cu mai multe detalii despre discul RAM, beneficiile sale și punctele sale de referință față de dispozitivele de stocare SSD flash.

Ce este discul RAM?

Un disc RAM (numit și o unitate RAM) face parte din memoria cu acces aleatoriu a unui computer, care este rezervată special pentru a fi tratată ca o unitate de stocare obișnuită de către sistemul de operare. Odată ce montați un disc RAM, îl puteți utiliza ca unitate de stocare secundară normală și chiar puteți instala programe pe el. Denumită uneori o unitate RAM virtuală sau o unitate RAM software, este diferită de o unitate RAM hardware care utilizează cipuri RAM pentru a crea SSD-uri super-rapide alimentate cu baterie.

Cum se compară discurile Ram cu SSD-urile?

Vitezele de citire/scriere ale unei unități RAM sunt de obicei cu un ordin de mărime mai rapide decât SSD-urile, cea mai rapidă formă de stocare secundară disponibilă pe piață. Câștigul de performanță se datorează mai multor factori, inclusiv timpul de acces, performanța maximă și tipul de sistem de fișiere. Câștigul mai mare se datorează performanței de vârf mai mari, care, în cazul unităților RAM, este limitată doar de viteza memoriei RAM, a magistralei de date și a procesorului. SSD-urile, pe de altă parte, sunt mai limitate de viteza magistralei de stocare, cum ar fi SATA sau USB. Alte forme de medii de stocare, cum ar fi HDD-urile și unitățile optice, sunt și mai lente datorită timpilor de acces mai mari.

Disc RAM vs SSD: Benchmarks

Pentru a măsura diferența de viteze de citire/scriere dintre unitatea RAM și SSD-ul M.2 din laptopul meu furnizat de companie, am pornit CystalDiskMark 8, instrumentul gratuit standard în industrie pentru compararea discurilor de stocare. Deloc surprinzător, bătălia dintre discul RAM și SSD s-a dovedit a fi o greșeală. În timp ce unitatea M.2 nu este deloc lent, unitatea RAM o depășește cu un ordin de mărime. Este de 7-8 ori mai rapid la viteze de citire secvențială și de aproape 20 de ori mai rapid la viteze de citire aleatoare pentru cantități mici de date. Diferența este la fel de marcată pentru vitezele de scriere, variind de la 5-6 ori pentru secvențial și de 3-4 ori pentru aleator.

Discuri RAM: beneficii și dezavantaje

Beneficiile discurilor RAM în ceea ce privește avantajul vitezei lor sunt clar de văzut. Din punct de vedere tehnic, programele instalate pe o unitate RAM ar avea timpi de încărcare aproape instantanei, deoarece datele lor ar fi stocate pe cel mai rapid tip de memorie disponibil. Deschiderea fișierelor, vizualizarea documentelor și încărcarea jocurilor sau a aplicațiilor ar avea loc aproape instantaneu de fiecare dată, deoarece datele dvs. ar fi pur și simplu copiate într-o altă bucată de RAM. Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor sale evidente, există o problemă majoră care a împiedicat hack-ul de disc RAM să devină un mijloc mai utilizat pentru a accelera computerele lente ale oamenilor.

Cea mai mare problemă aici este că RAM este memorie volatilă. Ceea ce înseamnă că toate datele stocate acolo se vor pierde în momentul în care PC-ul se oprește sau există o întrerupere de curent. Desigur, ați putea salva datele de pe discul ram într-un fișier imagine înainte de fiecare închidere și să-l reîncărcați la fiecare pornire pentru a atenua problema, dar asta ar crește timpii de pornire și oprire a sistemului, învingând astfel scopul creării de discuri RAM în primul rând.

Discurile RAM îți rezervă, de asemenea, o mare parte din memorie, ceea ce înseamnă că nu o poți folosi pentru nimic altceva. Deși este în regulă pe computerele cu o tonă de memorie RAM, s-ar putea să nu funcționeze pe sisteme mai vechi sau mai ieftine fără multă memorie de rezervă. Cu toate acestea, toate spusele și gata, jocurile și programele instalate pe unitățile RAM par să se deschidă și să ruleze semnificativ mai repede decât cele instalate pe SSD-urile standard. Acest lucru este valabil mai ales pentru programele care nu folosesc în mod normal RAM pentru cache și în schimb salvează fișiere mici în spațiul de stocare secundar.

Discuri RAM hardware

Unele SSD-uri super premium folosesc cipuri RAM în loc de flash pentru stocare, ceea ce le face mult mai rapide decât unitățile SSD standard. Aceste unități conțin baterii încorporate care asigură că pot păstra datele scrise pe ele chiar și atunci când computerul este oprit. Cu toate acestea, creșterea electronică și costul cipurilor semiconductoare înseamnă că astfel de unități de stocare sunt, de asemenea, semnificativ mai scumpe și, de obicei, nu sunt destinate consumatorilor cu amănuntul (acesta am fi tu și eu). În schimb, ele sunt destinate centrelor de date și cercetătorilor care pot necesita viteze ultrarapide în scopuri critice, indiferent de cost.

Cum se creează un disc RAM în Windows 10?

Puteți crea cu ușurință discuri RAM pe computere Windows folosind instrumente terțe mici și ușoare. După cum am menționat deja, folosim un utilitar numit „ImDisk” pentru a crea discul RAM pe computerul nostru cu Windows 10. Cu toate acestea, puteți utiliza o varietate de alte programe similare disponibile gratuit.

Notă: Metodele prezentate în acest articol vor funcționa atât pe computere desktop, cât și pe laptop. De asemenea, folosesc Windows 10 pentru această demonstrație, dar metodele detaliate aici vor funcționa și pe versiunile mai vechi de Windows, inclusiv Windows 7, 8 și 8.1..

Pasul 1: Descărcați și instalați ImDisk

  • Mai întâi, descărcați Setul de instrumente IMDisk (gratuit) Arhivați arhiva de pe pagina oficială Sourceforge a dezvoltatorului și extrageți conținutul într-o locație la alegerea dvs. Acum deschideți folderul și rulați fișierul batch install.bat.

Instalarea fișierelor batch ImDisk

Notă: Dacă vi se solicită controlul contului utilizatorului (UAC), faceți clic sau atingeți „Da” pentru a aproba. De asemenea, puteți dezactiva solicitările UAC enervante pentru a vă îmbunătăți fluxul de lucru.

  • În fereastra de configurare a programului de instalare, bifați toate casetele din secțiunea „Componente” și apoi faceți clic/apăsați pe Instalare. Instalarea sa va dura cu greu o secundă sau două.

Instalator ImDisk

Pasul 2 – Utilizați ImDisk pentru a crea un disc RAM în Windows 10

  • Rulați ImDisk. În fila De bază [1]selectați dimensiunea RAM [2] pe care doriți să îl alocați pe discul RAM. De asemenea, puteți opta pentru funcția de memorie dinamică bifând „Alocați memorie dinamic” [3]. Lăsați restul setărilor ca implicite și faceți clic Bine [4] pentru a crea discul RAM.

Creați un disc RAM în Windows 10

Notă: Funcția de memorie dinamică, dacă este aleasă, ar permite ca dimensiunea discului RAM să se schimbe din mers, cu mai mult spațiu alocat dacă este necesar. Este mai lent, dar va economisi multă memorie atunci când este utilizată doar o mică parte a discului RAM..

  • Voi acest calculator (Computerul meu în versiunile anterioare de Windows) și veți vedea o unitate nouă cu litera și dimensiunea pe care le-ați ales. Acesta este discul tău RAM.

Disc RAM nou în Windows 10

  • Pentru a anula toate modificările, puteți elimina discul RAM făcând clic pe Dezasamblați în fila De bază din fereastra de setări ImDisk, așa cum se vede mai jos.

Dezasamblați

Pasul 3: Evitați pierderea datelor de pe discul RAM după fiecare oprire

RAM este o memorie volatilă, ceea ce înseamnă că datele de pe discul RAM vor fi șterse automat de fiecare dată când opriți computerul. Cu toate acestea, puteți salva datele care erau pe discul RAM la închidere și le puteți reîncărca rapid la pornire. Iată cum procedați:

  • muta la Date geană [1] în fereastra de setări ImDisk. Acum, în câmpul pentru „Încărcare conținut din fișierul sau folderul imagine”, navigați la (sau introduceți) calea fișierului imagine [2] cu datele de pe discul RAM salvate automat pentru a fi sincronizate la următoarea pornire. Asigurați-vă că bifați „Sincronizare la oprirea sistemului” [3]. Clic Bine [4] odata facut.

Sincronizeaza-te

Bucurați-vă de viteze ultra-rapide de citire/scriere cu discul RAM pe computerul dvs. cu Windows 10

Folosind tutorialul nostru anterior, ar trebui să puteți crea cu ușurință un disc RAM pentru a accelera computerul cu Windows 10. Și, deoarece doriți să vă jucați cu configurațiile RAM de pe computer pentru o performanță mai bună, consultați ghidul nostru despre cum să alocați mai multe RAM către aplicații specifice Windows 10. În cele din urmă, consultați și ghidurile noastre care detaliază cele mai bune sfaturi și trucuri Windows 10 și pașii pe care îi puteți lua pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei pe computerul dvs. Windows.

Discurile RAM sunt soluții rapide de stocare temporară a datelor digitale, capabile să îmbunătățească semnificativ performanța unui PC în ceea ce privește vitezele de citire/scriere. Există numeroase programe terțe care permit crearea de discuri RAM pe computere cu Windows 10, însă acestea sunt limitate de faptul că folosesc memorie volatilă, ceea ce duce la pierderea datelor atunci când PC-ul se oprește sau există o întrerupere de curent. Cu toate acestea, discurile RAM sunt de până la 100 de ori mai rapide decât HDD-urile mecanice și de aproape 10 ori mai rapide decât cele mai rapide SSD-uri. Discurile de stocare SSD hardware care folosesc cipuri RAM sunt și mai rapide decât discurile SSD standard, dar sunt semnificativ mai scumpe și destinate mai multor centrelor de date și cercetătorilor.
Și iată-ne ajunși la finalul acestui articol! Sper că informațiile prezentate au fost utile pentru tine și că ți-ai satisfăcut curiozitatea în ceea ce privește lumea tehnologiei. Continuă să fii la curent cu cele mai noi noutăți în domeniu și nu uita să ne vizitezi din nou pentru a descoperi articole interesante și incitante. Până data viitoare, rămâi conectat!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x