Cum să profitați de instrumentele îmbunătățite de accesibilitate ale Windows 11

Windows 11 Blue Background
⏱️ 19 min read

Windows 11 conține diverse îmbunătățiri de accesibilitate în comparație cu Windows 10, dar cea mai vizibilă este schimbarea numelui. Setul de caracteristici cunoscut sub numele de „Ușurință de acces” în Windows 10 a fost transformat în Accesibilitate în cea mai recentă versiune de Windows. Microsoft a schimbat chiar pictograma într-una în formă umană, care este pictograma de accesibilitate recunoscută în majoritatea părților lumii.

În acest articol, vom parcurge ofertele actualizate de accesibilitate în Windows 11, vom aborda modul în care acestea pot diferi uneori de Windows 10 și vom sugera cum aceste funcții pot fi utilizate de utilizatorii Windows.

Accesul la Centrul dvs. de accesibilitate

În Windows 11, Centrul de acțiune este un spațiu excelent pentru a ajunge rapid la lucrurile de care aveți nevoie, inclusiv la setările de accesibilitate.

 1. Faceți clic pe Wi-Fi/Volum/Baterie din bara de activități din colțul din dreapta jos pentru a afișa Centrul de acțiuni. Ca alternativă, utilizați comanda rapidă de la tastatură Victorie + A pentru a deschide Centrul de acțiune.
 2. Din cutie, veți putea găsi aici pictograma Accesibilitate, precum și controlul sunetului, luminozitatea, modul avion și Focus Assist.
Accesibilitate Acces rapid
 1. Acum, dacă nu vedeți Accesibilitatea ca opțiune sau dacă doriți să schimbați ceea ce apare în meniul Centrului de acțiuni, faceți clic dreapta oriunde în meniu pentru a afișa butonul „Editați setările rapide”.
 1. Pentru toate plăcile pe care doriți să le eliminați, faceți clic pe pictograma Fixați cu bară.
Accesibilitate Acces rapid Personalizare
 1. Dacă doriți să adăugați piese în meniul Acces rapid, faceți clic pe butonul „+Adăugați” pentru a afișa următorul meniu.
 1. De aici, adăugați opțiunile pe care le utilizați cel mai des în bara de meniu Acces rapid. De asemenea, puteți găsi și fixa meniul Accesibilitate de aici dacă din anumite motive nu se completează automat în meniul Acces rapid.
Accesibilitate Acces rapid Personalizare meniu

Verificarea opțiunilor de acces rapid

Dacă faceți clic pe pictograma butonului Accesibilitate din meniul Centrul de acțiuni, veți deschide un alt meniu cu opțiuni pentru a activa sau dezactiva funcțiile frecvent utilizate.

Meniul de accesibilitate

Acestea sunt departe de singurele instrumente de accesibilitate disponibile pe Windows 11 și puteți deschide meniul complet de setări fie făcând clic pe „Mai multe setări de accesibilitate” în acel meniu cu acces rapid, fie utilizând Victorie + U scurtătură.

Caracteristici disponibile

Cele mai ușoare părți ale meniului Accesibilitate la care se ajunge sunt acele opțiuni de comutare care se află în Centrul de acțiune.

Pe scurt, aceste instrumente oferă următoarele funcționalități:

 • Lupă – mărește o secțiune a ecranului. Puteți folosi mouse-ul pentru a naviga în diferite părți ale ecranului. Acest lucru este util dacă există zone cu imprimare mai mică sau butoane care sunt greu de distins din cauza problemelor de contrast.
 • Filtre de culoare – va reduce saturația tuturor elementelor de pe ecran și, în esență, o va face alb-negru.
 • Narator – vă citește cu voce tare textul de pe ecran. Naratorul conturează textul pe măsură ce se citește. De asemenea, puteți alege dacă Naratorul vă va spune despre comenzile rapide de la tastatură asociate.
 • Audio mono – scoate tot sunetul de pe un canal în loc de canalele stânga și dreapta, ceea ce poate fi util pentru persoanele care au auzul diminuat la o ureche, dar nu la cealaltă.
 • Chei lipicioase – permite utilizatorilor să apese tastele una câte una în loc de simultan și să acceseze în continuare comenzile asociate. De exemplu, în loc să fie nevoie să apăsați Ctrl + C împreună, „Tastele lipicioase” permite cuiva să apese Ctrl butonul și apoi butonul C cheie.

Meniul principal de accesibilitate

Accesibilitatea se află în meniul Setări și puteți naviga rapid la lista completă de funcții. Rețineți că cele mai multe dintre acestea sunt disponibile și în Windows 10.

 1. Apăsați butonul Start și selectați aplicația Setări din meniul care apare.
Accesibilitate Start Setări
Cum să profitați de instrumentele îmbunătățite de accesibilitate ale Windows 11
 1. De acolo, selectați Accesibilitate din panoul lateral pentru a deschide pagina principală Accesibilitate. De asemenea, puteți utiliza funcția de căutare din meniul Setări pentru a căuta rapid setarea de care aveți nevoie.
Accesibilitate principal
 1. Sau puteți apăsa tasta Victorie + U comandă rapidă pentru a deschide meniul Accesibilitate.

În cele ce urmează, vom explora opțiunile suplimentare de accesibilitate în funcție de categoriile celor pe care doresc să îi ajute.

Opțiuni pentru nevăzători/deficienți de vedere

Pentru majoritatea dintre noi, ar părea imposibil să navigăm pe un computer dacă nu am putea vedea ecranul. Știind acest lucru, Microsoft a inclus un set de aceste funcții pentru a ajuta utilizatorii cu deficiențe de vedere să profite la maximum de experiența lor Windows.

Am atins deja funcțiile Narator și Magnifier, iar acum vom arunca o privire asupra unora dintre funcțiile suplimentare incluse în Windows 11.

1. Dimensiune text, cursore și indicatori

Combinate, aceste caracteristici facilitează interacțiunea cu textul și alte elemente prin interfața computerului.

 1. Din Accesibilitate, selectați opțiunea „Dimensiune text”.
Accesibilitate Meniul principal Dimensiunea textului
 1. De aici puteți accesa glisorul pentru dimensiunea textului. Este o caracteristică destul de explicită, care permite unui utilizator să mărească dimensiunea textului pe mai mult sau mai puțin pe toate Windows, în loc să fie nevoit să facă zoom individual asupra diferitelor aplicații pe care le utilizează.
Accesibilitate Dimensiunea textului 1
 1. Asigurați-vă că faceți clic pe „Aplicați” după ce mutați glisorul. Modificările pot dura câteva secunde pentru a intra în vigoare.
 2. Reveniți la Accesibilitate și selectați de data aceasta meniul „Cursor de text”.
Accesibilitate Meniul principal Text Cursor
 1. De aici, utilizatorii pot, de asemenea, personaliza culoarea și grosimea cursorului lor de introducere a textului.
Cursor text de accesibilitate
 1. În plus, opțiunea indicator „Cursor de text” creează markeri vizuali în partea de sus și de jos a barei de cursor, care pot avea diferite dimensiuni și culori în funcție de preferințele utilizatorului.
 2. Utilizatorii își pot personaliza, de asemenea, pointerele mouse-ului pentru a le face mai vizibile, accesând „Indicator mouse și atingere” din meniul Accesibilitate.
Accesibilitate Meniul principal Mouse Pointer
 1. Puteți schimba indicatorul mouse-ului, stilul și culoarea.
Accesibilitate Mouse
Cum să profitați de instrumentele îmbunătățite de accesibilitate ale Windows 11
 1. Dacă selectați ultima opțiune din „Stil indicator mouse”, veți putea selecta o altă culoare pentru indicatorul mouse-ului.
Accesibilitate Culoarea indicatorului mouse-ului 1

2. Efecte vizuale

Aceste caracteristici pot face mai ușoară distingerea între ferestre făcându-le ușor transparente. Puteți găsi această opțiune mergând la „Accesibilitate-> Efecte vizuale”.

Accesibilitate Meniul principal Efecte vizuale

Acest lucru, împreună cu o altă caracteristică pe care o vom atinge puțin, îi poate ajuta cu adevărat pe cei cu vedere scăzută.

Accesibilitate Efecte vizuale

Efectele de animație fac un UX mai plăcut pentru majoritatea dintre noi, dar în unele cazuri, utilizatorii ar putea dori pur și simplu ca meniurile să apară și să dispară pe ecran.

3. Opțiuni de culoare

Potrivit organizației non-profit din Marea Britanie Conștientizarea daltonismului, 1 din 12 bărbați și 1 din 200 de femei suferă astăzi de daltonism. În acest context, Microsoft a inclus mai multe filtre pentru diferite tipuri de daltonism.

 1. Puteți găsi aceste profiluri în „Filtre de culoare” din meniul Accesibilitate.
Accesibilitate Meniul principal Filtre de culoare
 1. Dacă derulați mai departe în acest meniu și apăsați pe „Culori”, veți avea opțiunea de a utiliza și mai multe culori.
Filtre de culoare pentru accesibilitate
 1. Veți fi direcționat către un meniu care nu este de fapt găzduit în meniul Accesibilitate. În schimb, te vei îndrepta către secțiunea Personalizare.
Accesibilitate Personalizare Culori
 1. Culoarea accentului de pe această pagină poate fi comutată la Manual sau Automat. Automat se va potrivi cu culoarea de accent pe baza fotografiei de fundal.
 2. Dar pentru cei cu deficiențe de vedere, manualul poate fi o opțiune mai bună. Acest lucru vă permite să setați propria culoare care va rămâne indiferent de fundalul dvs. Culoarea de accent va contura ferestrele, ceea ce va funcționa bine cu transparența pe care am menționat-o mai devreme, pentru a ajuta utilizatorii să facă distincția între mai multe ferestre pe un singur ecran. O culoare precum un alb strălucitor va ieși în evidență față de majoritatea culorilor de fundal.

O altă opțiune importantă de accesibilitate este „Teme de contrast”, care se numea „Teme de contrast ridicat” în Windows 10. Puteți accesa prin „Accesibilitate-> Teme de contrast”.

Accesibilitate Meniul principal Teme de contrast

În comparație cu Windows 10, aceste teme sunt mult mai robuste în Windows 11. Sunt mult mai subtile în Windows 11, oferind în același timp suficient contrast pentru a fi utile celor care trebuie să folosească setări de contrast mai mari pentru vederea lor.

Contrast de accesibilitate

Există patru teme, iar utilizatorii pot edita din acele presetări pentru a face setări unice. Microsoft a făcut, de asemenea, un efort mare pentru a oferi o opțiune estetică pentru cei care au nevoie de mai mult contrast pe computerele lor.

Opțiuni pentru surzi/deficienți de auz

Cei care sunt surzi sau au o deficiență de auz se bazează pe indicii vizuale în mediile lor digitale, iar Microsoft a creat câteva caracteristici special pentru acești utilizatori. Sunt utile și pentru cei care își folosesc computerele într-un spațiu în care nu este posibil să se bazeze pe sunet.

1. Efecte audio

 1. Puteți găsi aceste caracteristici accesând „Accesibilitate-> Audio”.
Accesibilitate Meniul principal Opțiuni audio
 1. De aici, puteți configura notificări de pe sistemul dvs. printr-un ecran intermitent. Puteți fie să clipească fereastra activă, bara de titlu a ferestrei active sau întregul ecran. Acest lucru vă va anunța că a intrat ceva când nu puteți auzi ping-ul de la sistem.
Accesibilitate Meniul principal Audio Flash Ecran

2. Subtitrări

Subtitrările sunt unul dintre instrumentele cele mai utilizate pe scară largă de cei care au tulburări de procesare audio și de cei care au o deficiență de auz.

 1. Puteți obține subtitrări în Windows 11 vizitând meniul Subtitrări din Accesibilitate.
Accesibilitate Meniul principal Subtitrări
 1. De aici puteți personaliza modul în care arată subtitrările când le utilizați (alb pe negru, majuscule mari, galben pe albastru etc).
Subtitrări de accesibilitate

În viitor, utilizatorii de Windows 11 vor putea descărca un pachet care permite subtitrări live. Această funcție, disponibilă în prezent doar pentru Windows Insiders, va transforma orice sunet în text în timp real.

Aceasta înseamnă că utilizatorii vor putea profita de subtitrări în timp real în timpul întâlnirilor lor Zoom sau ale videoclipurilor care nu au subtitrări încorporate.

Opțiuni pentru utilizatorii cu deficiențe de mobilitate

Una dintre cele mai mari îmbunătățiri în ceea ce privește accesibilitatea în Windows 11 este legată de tastarea vocală și dictarea. În timp ce caracteristica a fost afectată de erori în Windows 10, noua versiune funcționează în sfârșit conform intenției.

1. Tastarea vocală și dictarea

Aceasta este o caracteristică excelentă pentru persoanele afectate de deficiențe de mobilitate care implică probleme legate de manipularea manuală a obiectelor care trebuie să creeze documente sau să introducă text. Utilizatorii pot „scrie” în Notepad, Microsoft Word și site-uri online precum WordPress și Google Docs.

Dacă aveți nevoie de mai multe funcționalități vocale decât doar introducerea textului, puteți configura recunoașterea vorbirii. Acest lucru vă permite să vă controlați computerul cu vocea. Necesită o configurare inițială, astfel încât să vă poată recunoaște vocea.

 1. Pentru a începe cu funcția, accesați „Accesibilitate-> Vorbire”.
Accesibilitate Meniul principal Discurs
 1. De aici, va trebui să activați comutatorul „Recunoașterea vorbirii Windows”.
Accesibilitate Tastare vocală Activată

3. În continuare, urmați pașii pentru a configura funcția.

Discurs de accesibilitate
 1. Dacă doriți să utilizați funcția „Punctuație automată”, trebuie să o activați și. Pentru a face acest lucru, utilizați Windows și H comandă rapidă pentru a deschide meniul de tastare vocală.
 2. Faceți clic pe pictograma roată pentru a deschide „Setări”.
Accesibilitate Tastare vocală 2
 1. Apoi comutați la setarea „Punctuație automată”.

2. Controlul ochilor

Când vine vorba de deficiențe acute de mobilitate, controlul ochilor poate ajuta pacienții să comunice prin tastarea răspunsurilor folosind ochii lor. Accesați „Accesibilitate-> Control vizual” pentru a găsi această funcție.

Accesibilitate Meniul principal Eye Control

Veți avea nevoie de un dispozitiv compatibil de urmărire a ochilor înainte de a putea începe să comunicați doar cu ochii și de cineva care să vă ajute să configurați totul, activând comutatorul „Controlul ochilor”.

Accesibilitate Tastare vocală Control ocular

întrebări frecvente

Ce este Disability Answer Desk?

Microsoft a creat un centru de asistență numit Biroul de răspuns pentru persoanele cu dizabilități care se adresează persoanelor care doresc să folosească funcțiile de accesibilitate, precum și celor care doresc să își facă conținutul mai accesibil pentru ceilalți.

Această pagină web acționează ca un hub pentru cei care doresc să afle mai multe despre Accesibilitatea Windows. Derulați prin sfaturi (împărțite în categorii precum comenzile rapide de la tastatură și videoclipurile YouTube) și găsiți resurse, cum ar fi seminarii web. În plus, utilizatorii pot accesa numere de telefon utile, chat live, suport pentru limbajul semnelor american și pot descărca aplicația Be My Eyes.

Funcțiile de accesibilitate sunt doar pentru cei cu dizabilități fizice?

Microsoft a petrecut timp să dezvolte instrumente care ar ajuta și persoanele cu probleme de sănătate mintală și dizabilități de învățare, cum ar fi dislexia. În plus, unele dintre funcții sunt grozave pentru toți utilizatorii, în special pentru cei care înregistrează multe ore de calculator.

Folosirea unor funcții precum modul întunecat ne poate ajuta să vedem mai bine, dar cei mai mulți dintre noi tot ajungem să strâmbăm din ochi pentru a găsi lucruri, cum ar fi bara cursorului sau indicatorul. Acest lucru poate duce la oboseală, dureri de cap și oboseală. Utilizarea acestor funcții poate ajuta la atenuarea stresului pe care munca constantă la calculator îl pune asupra corpului și creierului nostru.

Cum pot sugera modificări de accesibilitate?

Microsoft are un Hub de feedback aplicație unde utilizatorii pot solicita modificările respective. Este ușor accesibil de pe computer, doar căutați-l folosind pictograma lupă din bara de activități. Aici veți găsi mai multe secțiuni care permit utilizatorilor să sugereze feedback. Există un meniu derulant care permite utilizatorului să aleagă o categorie, iar Accesibilitatea este al treilea pe lista derulantă.

Unele chei pentru a oferi un feedback bun, conform Microsoft, sunt să vă asigurați că aveți un titlu concis și descriptiv și să păstrați fiecare feedback limitat la o singură problemă. Rețineți că informațiile despre dispozitiv, sistem de operare și aplicație sunt trimise automat împreună cu feedbackul dvs.

Credite imagine: Unsplash Toate capturile de ecran de Amy Yoder

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x