Cum să programați Arduino prin codul Visual Studio folosind PlatformIO

Platformio Home Page
⏱️ 9 min read

Uneori, codarea pe IDE-ul Arduino nu este suficientă. Gândiți-vă la toate instrumentele care îi lipsesc: fără verificare ortografică, fără foldere, fără completare automată. Sigur, puteți doar să programați Arduino pe un editor și apoi să-l lipiți pe IDE înainte de a încărca. Dar PlatformIO vă permite să faceți asta fără a fi nevoie să schimbați deloc ferestrele.

Ce este PlatformIO?

PlatformIO este o extensie pentru Visual Studio Code care vă permite să rulați și să depanați cod pentru sistemele încorporate. În prezent, acceptă 1.395 de plăci de dezvoltare de la tot felul de producători, permițându-vă să-l utilizați pentru mai mult decât pentru Arduino.

Compararea PlatformIO cu IDE-ul Arduino poate fi mai degrabă ca un fel de „folosește-l și îl vei ști”. În opinia mea, este cu siguranță mai bine, deoarece îi puteți adăuga mai multe funcții, cum ar fi linter-uri C/C++ mai bune, completare automată și chiar suport pentru MicroPython. De asemenea, acceptă Git, ceea ce este bine dacă lucrați în echipă.

Instalarea PlatformIO

 1. În Visual Studio Code, faceți clic pe butonul Extensii din tava din stânga sau apăsați Ctrl + Schimb + X pe tastatură.
Tava din stânga pentru extensiile codului Visual Studio
 1. În bara de extensii de căutare, tastați platformioapoi faceți clic pe rezultatul care spune „PlatformIO IDE”.
Visual Studio Code Platformio Căutare
 1. Faceți clic pe butonul „Instalare” și așteptați până când se termină instalarea.
 1. Când are succes, sigla PlatformIO ar trebui să apară în zona din stânga a tăvii Visual Studio Code. Apăsați acest logo ori de câte ori doriți să utilizați PlatformIO.

Codare cu PlatformIO

În comparație cu Arduino IDE, codarea cu PlatformIO necesită câțiva pași suplimentari. Pentru acest exemplu, vom folosi un Arduino Uno și îl vom face să clipească LED-ul intern.

 1. Apăsați pictograma PlatformIO din zona tavă din stânga.
Platformio Tava din stânga
 1. Apăsați Deschidere.
 1. Ar trebui să apară pagina de pornire a PIO. Veți găsi o bară de acces rapid în dreapta. Selectați „Proiect nou”.
Platformă Acces rapid
 1. Ar trebui să apară un expert de proiect. Puteți introduce „PlatformIO Blink” în caseta de text Nume. Apoi introduceți sau căutați „Arduino Uno” în meniul derulant Board și selectați Arduino în meniul drop-down Framework.
Platformio Project Wizard
 1. Opțional: PlatformIO salvează automat proiectele dvs. în folderul implicit (Documents\PlatformIO\Projects). Puteți debifa caseta de selectare care spune „Utilizați locația implicită” și apoi selectați sau creați propriul dosar prin intermediul exploratorului care apare sub acesta.
Platformio debifată Locație implicită
 1. Faceți clic pe „Terminare” când ați terminat. Procesul de inițializare poate dura ceva timp pentru prima dată. De asemenea, s-ar putea să vă întrebe dacă aveți încredere în autorii fișierelor din folder. Dacă lucrați la propriul proiect, faceți clic pe „Da, am încredere în autori”. În caz contrar, apăsați „Nu, nu am încredere în autori”. Puteți schimba oricând această opțiune în alt moment.
Platformio Ai încredere în acest utilizator

Găsiți Unde să codificați

Ar trebui să fiți gata să vă programați Arduino după ce apăsați butonul respectiv. Pentru a începe codarea, trebuie să mergeți la „src -> main.cpp”. Aceasta deschide un fișier cu următorul cod:

#include <Arduino.h>
 
void setup() {
 // put your setup code here, to run once:
}
 
void loop() {
 // put your main code here, to run repeatedly:
}

Arata familiar? Acesta este lucrul care apare pe Arduino IDE imediat ce îl deschideți. Există o singură diferență: scrie #include <Arduino.h> la linia 1.

Motivul este simplu. Acum codificați cu C++ pur. PlatformIO arată toate lucrurile ascunse pe care nu le vedeți niciodată când utilizați limbajul de programare Arduino. De aceea, puteți vedea toate acele foldere noi din stânga. Ei sunt acolo pentru ca tu să faci lucruri.

Pe de altă parte, Arduino IDE vă permite să programați plăci Arduino doar cu limbajul de programare Arduino, care se bazează pe C++.

După ce s-a terminat, să facem ca Arduino să clipească LED-ul intern!

Cod intermitent

#include <Arduino.h>
 
void setup() {
 // put your setup code here, to run once:
 pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
 Serial.begin(9600);
}
 
void loop() {
 // put your main code here, to run repeatedly:
 digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH); // turns on the LED.
 delay(500);
 digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW); // turns off the LED.
 delay(500);
 Serial.println("One cycle of on and off LED"); // prints a message after a cycle of turning the LED on and off.
}

Se încarcă pe Arduino

Ca și în IDE-ul Arduino, PlatformIO vă permite fie să construiți, fie să construiți și să încărcați programul Arduino pe placa dvs. În bara albastră de sub Visual Studio Code, ar trebui să vedeți o bifă și o săgeată lângă pictograma casei.

Visual Studio Code Platformio Tava de jos

Pictograma de verificare vă permite să vă creați codul și să vedeți dacă există probleme în timpul conversiei acestuia în cod de mașină. Între timp, pictograma săgeată vă permite să vă creați codul curent și apoi să îl încărcați direct pe placa dvs. (presupunând că este conectat la computer).

Următoarele două butoane vă permit să ștergeți versiunea curentă salvată (pictograma coș de gunoi) de pe computer și să faceți un test unitar (pictograma balon) pe placa dvs.

Încercați un LED extern

Cu asta din drum, LED-ul încorporat al Arduino ar trebui să înceapă să clipească o dată pe secundă. Dacă doriți cu adevărat să vedeți că funcționează pe un LED extern, atunci ar trebui să încercați să puneți un LED și un rezistor de 250 Ω între pinul 13 și GND în serie.

Ltspice Schematic Arduino Led extern

Utilizați monitorul serial

Un IDE pentru sisteme încorporate nu este un IDE dacă nu are un monitor serial. Apăsați pictograma priză pentru a deschide monitorul serial. Se va deschide un nou proces de terminal care vă arată orice vrea să vă spună placa.

În acest caz, codul nostru Blink ar trebui să facă Arduino să spună „One cycle of on and off LED” pe monitorul serial după fiecare ciclu de clipire.

Visual Studio Code Platformio Monitor serial

întrebări frecvente

Cum ștergeți PlatformIO din Visual Code Studio?

Ca orice altă extensie, trebuie doar să accesați fila Extensii din zona tavă din stânga, să faceți clic pe PlatformIO IDE, apoi să faceți clic pe butonul de dezinstalare.

Are rost să avem butoane separate Build și Upload?

Deși poate părea redundant la început, a avea un buton Build care nu încarcă codul nicăieri ajută foarte mult atunci când experimentezi anumite funcții C++ despre care nu ești sigur că ar funcționa deloc pe un sistem încorporat. Până la urmă, depinde de cazul tău de utilizare. Aceasta și depanarea timpurie ajută la eliminarea multor erori nedorite pe termen lung.

Pot folosi PlatformIO pentru uz comercial?

Răspuns rapid: da!

Răspuns puțin mai lung: puteți programa Arduino și multe alte plăci cu PlatformIO pentru afacerea dvs. Dar oferă și o soluție IDE internă pentru companiile din PIO Labs.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x