Cum să recuperați spațiul USB „pierdut” în Windows

Cum să recuperați spațiul USB „pierdut” în Windows
⏱️ 5 min read

Ați asistat vreodată la cazul unei unități USB „micșorate”? Nu prin mărimea sa fizică, desigur; vorbim despre cantitatea de stocare pe care o poate păstra. Este posibil să fi achiziționat un stick de memorie de 8 GB în trecut, apoi „brusc” raportează că poate deține doar 1 GB de stocare. Chiar și după ce ați curățat toate fișierele și folderele de pe stickul de memorie și reformatarea, acesta susține că aveți doar 1 GB spațiu de stocare total! Ce se întâmplă?

Cauza

Acest lucru pare puțin bizar, deoarece unitățile flash nu se micșorează în mod normal în acest fel. Ce face ca o unitate de memorie să „uite” că are mai mult spațiu decât raportează de fapt?

Când manipulați suporturi de stocare, puteți întâlni ceea ce este cunoscut sub numele de „partiții”. Partițiile sunt o modalitate de a împărți unitatea, astfel încât să puteți avea două „blocuri” separate pe o unitate. De exemplu, puteți împărți hard diskul în două partiții, puteți instala Windows pe una și Linux pe cealaltă, apoi puteți alege în care să porniți în timpul bootului. În acest fel puteți utiliza două sisteme de operare fără a fi nevoie să cumpărați un hard disk pentru fiecare! Este posibil să aveți chiar și o „partiție de recuperare” pe computer, unde sunt păstrate copiile de rezervă ale fișierelor de sistem.

Dacă instalați sau rulați lucruri pe cardul de memorie, este posibil să creați o partiție pentru a stoca date suplimentare. Rezultatul este o acumulare de partiții de-a lungul timpului care ocupă spațiu pe stick-ul de memorie pe care nu îl puteți vedea prin Windows Explorer.

Verificarea partițiilor

Dacă bănuiți că ar putea exista partiții ascunse pe memoria dvs., există modalități de verificare. În acest exemplu, vom analiza de ce un stick de memorie care ar trebui să aibă aproximativ 120 MB raportează că poate stoca doar 48,8 MB.

Asigurați-vă că unitatea USB este conectată, apoi apăsați „tasta Windows + R” și tastați diskmgmt.msc în fereastra Run care apare. Apasa Enter.

management-disc-USB-date

Se va deschide fereastra Disk Management. Căutați unitatea USB și verificați dacă are partiții. În acest exemplu putem vedea de ce stick-ul nostru USB deja mic a devenit și mai mic; există o partiție redundantă care ocupă cea mai mare parte a spațiului!

partiții usb-date

„Partiția primară” este cea pe care noi, utilizatorul, o putem folosi pentru a stoca fișiere și foldere pe unitatea USB. În acest exemplu, această partiție a fost redusă la 49 MB, ceea ce explică de ce Windows susține că stick-ul de memorie s-a „micșorat”. Ceilalți 99 MB sunt preluați de o partiție creată de un software care a fost șters de mult.

De obicei, puteți crea și șterge partiții în acest ecran, dar există adesea dificultăți în utilizarea acestui instrument pentru a edita partiții pe unitățile USB. Ca atare, vom folosi un alt instrument pentru acest job. Închideți ecranul Gestionare disc.

Curățarea unității

Acum avem nevoie de un prompt de comandă cu privilegii de administrator. Pentru a face acest lucru în Windows 8 și 10, apăsați „Windows + X” sau faceți clic dreapta pe butonul Start. Apoi faceți clic pe „Prompt de comandă (Administrator)”.

usb-data-command-admin

În promptul de comandă care apare, tastați diskpart și apăsați Enter pentru al rula.

usb-data-disk-part

Veți activa utilitarul diskpart. Acesta este un alt mod de a gestiona partițiile de pe discuri, inclusiv unitatea noastră USB. În primul rând, trebuie să spunem diskpart să se concentreze pe unitatea USB. Tip list disk și apăsați Enter.

usb-data-disk-part-list

Avem două unități aici; una este unitatea hard disk, iar cealaltă este unitatea USB. Putem spune care este unitatea USB datorită dimensiunilor de stocare, deci alegeți-o pe cea care are aceeași dimensiune ca USB-ul dvs. În acest caz, ne concentrăm pe Disk 1. Tastați „select disc”, apoi un spațiu, apoi numărul desemnat pe unitatea USB. Asigurați-vă că nu alegeți accidental unitatea de disc!

usb-data-disk-part-select

Acum, că diskpart este concentrat pe unitatea noastră USB, există două modalități prin care putem avansa.

Ștergerea partițiilor individuale

Dacă doriți să ștergeți fiecare partiție separat, tastați list partition și apăsați Enter.

usb-data-disk-part-list-partition

Selectați o partiție care nu este listată ca „Primară” tastând select partition, apoi un spațiu, apoi numărul. În acest caz tastați select partition 0.

usb-data-disk-part-select-partition

Apoi, tastați delete partition și apăsați Enter. Dacă dă o eroare, cum ar fi ceea ce se arată mai jos, puteți adăuga override până la capăt și încercați din nou. Continuați să faceți acest lucru până când rămâne doar partiția primară.

usb-data-disk-part-override

Ștergerea tuturor partițiilor

Dacă preferați să ștergeți totul dintr-o dată, puteți tasta clean pentru a șterge tot de pe disc.

usb-data-disk-part-clean

Aceasta șterge toate partițiile de pe disc. Din păcate, aceasta include și partiția primară, astfel încât unitatea USB nu va funcționa corect în starea sa actuală! Pentru a-l face din nou utilizabil, avem nevoie de o nouă partiție primară, așa că vom tasta create partition primary pentru a face unul nou.

usb-data-disk-part-create

Acum, când utilizați unitatea USB în Windows Explorer, Windows vă va cere să o formatați. Faceți clic pe „Formatare disc”, apoi formatați unitatea USB. Acum ar trebui să poată fi folosit cu tot spațiul său înapoi.

format-date-USB

Probleme de partiție

În funcție de modul în care v-ați folosit unitatea USB în trecut, pot fi create partiții ascunse pe ea. Acest lucru poate duce la o „reducere a unității”, pierzând capacitatea totală pe care o avea inițial. Acum știi cum să revendici aceste date și să recuperezi tot spațiul respectiv.

Aveți unități USB care se micșorează? Dacă da, ați reușit să le remediați folosind instrucțiunile de mai sus? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x