Cum să redați DVD-uri în Linux

Cum să redați DVD-uri în Linux

Multe DVD-uri comerciale sunt criptate cu CSS (Content Scramble System) pentru a vă împiedica să faceți copii sau să le vizionați pe playere neacceptate. Dacă doriți să puteți reda discuri criptate în Linux, trebuie să instalați o bibliotecă numită libdvdcss care permite decriptarea.

Datorită implicațiilor legale ale utilizării unei astfel de biblioteci, multe distribuții nu o includ în mod implicit în depozitele lor de software. Cu toate acestea, îl puteți instala cu ușurință pentru a obține funcționalitatea de redare DVD pe o varietate de playere video.

Acest tutorial vă va prezenta cum puteți reda DVD-uri criptate cu VLC media player.

Instalare

Primul pas este instalarea fișierului libdvdcss pachet prin managerul de pachete al distribuției dvs.

Pentru Ubuntu 12.04 – 15.04

Porniți terminalul și introduceți următoarele comenzi:

Pentru Ubuntu 15.10 și versiuni ulterioare

Dacă rulați Ubuntu 15.10 sau mai nou, introduceți următoarele comenzi:

Urmați instrucțiunile care apar pe terminalul dvs. pentru a permite compilarea și instalarea acestuia libdvdcss.

Fedora 25

A instala libdvdcss pe Fedora 25, trebuie mai întâi să activați depozitul Livna și să vă actualizați sursele software.

Executați următoarele comenzi:

Alte distribuții Linux

Comenzile enumerate mai sus ar trebui să funcționeze pe majoritatea distribuțiilor bazate pe Ubuntu. Pentru alte distribuții, puteți efectua o căutare pe web despre modul de instalare libdvdcss pe sistemul dvs.

Obținerea VLC

VLC este disponibil în mod implicit în depozitele software ale multor distribuții Linux. Pe Ubuntu îl puteți instala din Software Center sau tastând următoarele comenzi în terminal:

Utilizatorii Fedora pot instala VLC cam în același mod, cu excepția faptului că depozitul RPMFusion trebuie să fie activat mai întâi așa cum se arată mai jos.

Redarea DVD-urilor cu VLC

redare-DVD-Linux-open-media

După ce ați parcurs pașii de mai sus, introduceți DVD-ul și lansați VLC. Faceți clic pe opțiunea „Meniu” și selectați „Deschideți discul” sau utilizați comanda rapidă de la tastatură „Ctrl + D” pentru a lansa dialogul media.

Sub fila „Disc”, selectați opțiunea DVD. VLC ar trebui să detecteze automat calea pe care a fost montat DVD-ul. În caz contrar, poate fi necesar să introduceți calea unității DVD aici. Odată satisfăcut, faceți clic pe butonul de redare. DVD-ul dvs. ar trebui să înceapă să fie redat.

play-dvd-linux-media-options

Dacă nu funcționează imediat, acordați-i câteva minute pentru a termina încărcarea. Am observat o scurtă întârziere la redarea unor DVD-uri. Dacă nu funcționează deloc, încercați să reporniți computerul pentru a vă asigura că VLC folosește libdvdcss corect.

Învelire

Asta este tot ce trebuie să joci DVD-uri pe Linux. Rețineți că și alte playere media pot funcționa, deși unele pot necesita pași suplimentari. Spuneți-ne dacă acest tutorial a fost util pentru dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos.