Cum să reduceți zgomotul sursei de alimentare de pe computer

Cum să reduceți zgomotul sursei de alimentare de pe computer
⏱️ 8 min read

Sursa de alimentare este, fără îndoială, cea mai puțin interesantă parte a unui computer personal. Nu este surprinzător faptul că tinde să fie ignorat și are adesea cel mai mic buget alocat în majoritatea versiunilor de PC. De aceea, unitatea de alimentare (PSU) se întâmplă să fie vinovatul în majoritatea computerelor zgomotoase. Aici aruncăm o privire asupra diferitelor moduri în care sursa dvs. de alimentare poate provoca o rachetă și cum să reduceți zgomotul sursei de alimentare de pe computer.

1. Este clar ventilatorul PSU?

Dacă zgomotul care provine de la computer este puternic și dur, prima dvs. linie de acțiune ar trebui să fie deschiderea carcasei și verificarea dacă paletele ventilatorului alimentatorului nu prezintă obstacole. Nu este neobișnuit ca cablurile rătăcite să pătrundă în paletele ventilatorului în ciuda grătarului de protecție. Acest lucru este ușor de remediat prin simpla fixare a obiectului înfășurat în ventilatorul alimentatorului.

Cu toate acestea, lucrurile devin dificile dacă sursa acestei obstrucții este internă. Rezistați tentației de a scoate sursa de alimentare cu orice preț. Condensatoarele vrac din interior pot deține suficient potențial electric pentru a vă ucide chiar și atunci când dispozitivul este oprit. Vă rugăm să lăsați acest lucru profesioniștilor și să duceți alimentatorul la centrul de service autorizat.

2. Este ventilatorul PSU uzat?

Dacă sunetele dure / zumzăitoare persistă fără niciun semn de obstrucție, există mari șanse ca rulmentul ventilatorului să se fi uzat. Alimentatoarele mai vechi și / sau mai ieftine angajează ventilatoare cu ventilatoare purtătoare de manșon, care sunt renumite pentru că produc zgomote neplăcute aproape de sfârșitul ciclului lor de viață. Problema poate fi remediată fie lubrifiantă din nou ventilatoarele cu manșon, fie înlocuindu-le direct. Cu toate acestea, acest lucru nu se poate face fără a elimina alimentatorul. Este ceva ce nu recomandăm în niciun caz.

3. Verificați șuruburile de montare a carcasei

Ghid de răcire Psu Gestionarea cablurilor

Acest lucru ar putea părea o nebunie, dar nu este neobișnuit ca constructorii de PC-uri să fie zgârcite la șuruburile PSU sau să uite să le strângă. Dacă alimentatorul nu este fixat pe carcasă, masa rotativă a ventilatorului încorporat poate provoca vibrații suficient de puternice pentru a fi auzite. Remedierea este o chestiune de adăugare a șuruburilor lipsă și / sau strângerea celor slabe.

4. Verificați dacă admisia / evacuarea aerului este blocată

O componentă a computerului care aspiră aerul este de obicei echipată cu filtre de plasă pentru controlul prafului. Aceste prize filtrate tind să acumuleze praf și să se înfunde în timp. Ventilatorul PSU nu face excepție. De fapt, este destul de predispus la înfundare, deoarece de obicei preia aer din partea de jos a carcasei. A fi așezat pe podea nu ajută nici la probleme.

Ghid de răcire Psu Capac ventilator

O admisie de aer blocată a alimentatorului poate face ca ventilatorul să funcționeze mai repede și mai zgomotos. Curățați periodic filtrul / admisia ventilatorului PSU pentru a evita această problemă. Evitați să amplasați partea din spate a carcasei prea aproape de perete sau să obstrucționați în orice fel rețeaua de evacuare a alimentatorului. Nerespectarea acestui lucru va contribui la acumularea de căldură și, în consecință, la zgomotul crescut al ventilatorului.

5. Păstrați-l de pe covor

Acest sfat nu este limitat la laptopuri, deoarece se aplică și computerelor desktop. Dacă balansați covoare groase, trebuie fie să așezați carcasa computerului pe birou, fie să folosiți un cărucior pentru a-l ridica de la sol. Covoarele groase pot bloca admisia ventilatorului PSU din partea de jos și o pot face mai zgomotoasă.

6. Asigurați-vă că alimentatorul este orientat corect

Ghid de răcire Psu Orientare ventilator

Aceasta este o greșeală destul de obișnuită comisă atât de constructorii de PC-uri începători, cât și de cele mai importante case media din tehnologie. Toate carcasele pentru computer desktop sunt proiectate pentru a monta sursele de alimentare într-o orientare specifică pentru o răcire optimă, asigurând admisia și evacuarea aerului în direcția corectă. Montați alimentatorul într-un mod greșit și riscați să blocați fluxul de aer critic de răcire. Această eroare de instalare se manifestă ca zgomot excesiv al ventilatorului. Este, de asemenea, un potențial pericol de incendiu.

7. Nu excludeți plânsul bobinei

Cu toate remediile standard în afara drumului, iată ceva din câmpul stâng. Geamătul bobinei poate fi la fel de zgomotos ca un ventilator care se comportă prost și mult mai greu de diagnosticat. Se manifestă ca un zgomot puternic, care tinde să crească și să scadă cu diferite niveluri de activitate pe PC. Geamătul bobinei emană din inductoare sau bobine de putere găsite pe placa de circuit imprimat a alimentatorului. Acesta este ușor de localizat odată ce ați pus urechea spre GPU, placa de bază și PSU pentru a izola vinovatul.

Ghid de răcire Psu Bobină Whine

Aceste componente de condiționare a puterii tind să vibreze în tandem cu curenții de înaltă frecvență care curg prin ele, făcând astfel un sunet zgomotos atunci când frecvența vibrațiilor se potrivește cu frecvența de rezonanță naturală a inductoarelor. Majoritatea alimentatoarelor bine concepute previn acest fenomen enervant cu un design mai bun și având aceste componente acoperite cu materiale absorbante de vibrații / sunet. Producătorii de renume PSU oferă înlocuiri pentru unitățile premium / de înaltă performanță care prezintă scânceturi excesive.

8. Rularea alimentatorului în locul dulce

Un alimentator de calculator trebuie să convertească curentul alternativ de la o priză de perete în curent continuu cerut de componentele computerului. Această conversie AC-DC este plină de ineficiență care este transformată în căldură. Alimentatoarele computerizate sunt cele mai eficiente atunci când li se cere să furnizeze între 40 și 60 la sută din totalul de ieșire nominală.

cum-se-reduce-temperatura-cpu-throttlestop

Alimentatorul tinde să devină ineficient atunci când este forțat să furnizeze energie în afara acestui punct dulce. Cu alte cuvinte, un alimentator nominal la 1000 de wați nu este suficient de eficient în timp ce furnizează 950 de wați de putere. Această ineficiență se manifestă prin disiparea căldurii prin componentele de alimentare. Acest lucru, la rândul său, forțează ventilatorul de răcire să lucreze din greu, ceea ce contribuie în consecință la zgomotul general.

O modalitate este să calculați cantitatea de energie pe care o consumă PC-ul, apoi să obțineți un alimentator supradimensionat. Nu este neobișnuit pentru constructorii de PC-uri să aleagă surse de alimentare extrem de puternice. Majoritatea surselor de alimentare nu pornesc ventilatoarele până când sarcina sistemului nu atinge 30% din capacitatea nominală. Soluția ar putea să nu fie eficientă, dar sigur este silențioasă.

9. Nervolent pentru a ține lucrurile tăcute

Subvoltarea este exact opusul overclockării. În termeni simpli, implică reducerea tensiunii maxime furnizate hardware-ului de procesare critic, cum ar fi CPU și GPU. Consultați ghidul nostru excelent pentru a afla mai multe despre proces.

Reducerea tensiunii la aceste componente scade consumul total de energie și, prin urmare, căldura totală disipată de alimentator. Acest lucru face, de asemenea, computerul și alimentatorul dvs. să funcționeze semnificativ mai rece și mai silențios. Este posibil ca acest proces să fie implicat, dar este o opțiune puternică dacă toate opțiunile anterioare nu reușesc să facă PSU să funcționeze în tăcere.

Concluzie: este mai inteligent să investești într-un alimentator bun

În timp ce toate aceste remedii vă vor rezolva problema într-o oarecare măsură, există puține lucruri de făcut dacă folosiți o sursă de energie foarte ieftină. Aceasta este o idee proastă, deoarece alimentatoarele de calitate scăzută sunt responsabile pentru majoritatea problemelor de stabilitate a sistemului și a defecțiunilor componente critice. Este o idee bună să puteți identifica o sursă de alimentare pe moarte. Și nu uitați să consultați ghidul nostru pentru a alege alimentatorul corect pentru computer.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x