Cum să reduceți zgomotul ventilatorului pe computerul dvs.

Cum să reduceți zgomotul ventilatorului pe computerul dvs.
⏱️ 5 min read

Dacă doriți să reduceți zgomotul ventilatorului pe computerul dvs., consultați aceste recomandări de hardware și software specializate de mai jos pentru sfaturi despre obținerea unui computer mai silențios.

Obțineți ventilatoare cu carcasă redusă

Scopul unui ventilator este de a mișca aerul, iar aerul în mișcare face zgomot. Chiar și fanii ieftini pot atinge acest obiectiv de bază, dar îl fac ineficient. Cu cât ventilatorul este mai ieftin, cu atât va fi mai tare. Ventilatoarele mai scumpe pot fi proiectate mai bine, cu profile care reduc zgomotul mecanic și al fluxului de aer inutile. De asemenea, veți avea nevoie de ventilatoare care acceptă modulația lățimii pulsului sau PWM. Cu această caracteristică ventilatorul poate funcționa la o viteză mai mică decât cea maximă, producând mai puțin zgomot rulând cât mai încet posibil pentru a produce răcirea necesară.

Fanilor le place Linia Noiseblocker a lui Blacknoise utilizați garnituri de cauciuc special concepute pentru a monta pe carcasă, reducând vibrațiile componentelor mecanice ale ventilatorului împotriva metalului carcasei. Alte opțiuni bune includ Nexus 120, Linia Antec TrueQuiet (care oferă opțiuni LED sportive) și Scythe Splitstream.

Actualizați coolerul CPU

reduce-zgomot-ventilator-carcasa-pc

Fanii cazului dvs. reprezintă doar jumătate din luptă. De asemenea, va trebui să opriți ventilatorul de răcire al computerului, care este de obicei cel mai puternic ventilator unic de pe aparat. Dacă utilizați răcitorul de stoc furnizat împreună cu computerul dvs., veți dori să îl înlocuiți imediat. În schimb, instalați cel mai mare radiator pe care carcasa dvs. îl poate suporta.

Un radiator transportă căldura departe de procesor cu plăci conductoare mari de metal. Această căldură este apoi transportată de ventilatoarele de răcire a procesorului și de ventilatoarele carcasei. Asigurați-vă că utilizați un compus termic de înaltă calitate care poate transfera căldura de la CPU la radiator cât mai eficient posibil.

Radiatoare precum Scythe Kotetsu poate funcționa ca un cooler pasiv sau utilizatorii pot atașa ventilatoare pentru a îmbunătăți performanța de răcire. Racitoare de apa ca NZXT Kraken X61 sunt, de asemenea, o opțiune excelentă, dar nu uitați că un răcitor de apă folosește încă ventilatoare pentru a îndepărta căldura de la radiator.

Faceţi loc

reduce-zgomotul-ventilator-răcire-carcasă

În timp ce designul fanilor dvs. are cel mai mare impact asupra cantității de zgomot pe care îl fac fanii, folosirea carcasei potrivite poate ajuta sau împiedica impactul acestora. Dacă un caz prezintă un flux de aer slab, ventilatoarele trebuie să sufle mai tare pentru a răci componentele computerului. Acest lucru înseamnă mai mult zgomot, chiar și cu ventilatoare silențioase. Asigurați-vă că carcasa dvs. conține suficient spațiu pentru a curge aer în jur. O carcasă strânsă va fi mai greu de răcit eficient, iar aerul care suflă peste componentele înghesuite va crea turbulențe cauzatoare de zgomot.

Veți dori o cale clară pentru a vă deplasa fluxul de aer. În cele mai multe modele moderne, carcasa dvs. ar trebui să scoată aer rece din partea din față a mașinii și apoi să scoată aerul fierbinte din spate. Puteți consulta diagrama de mai sus pentru a vedea cum arată această configurație în majoritatea cazurilor. Dacă puteți, evitați blocarea admisiei cu un hard disk care poate provoca turbulențe zgomotoase și produce o tonă de căldură.

Folosiți o carcasă liniștită

Dacă sunteți în căutarea liniștii, veți dori o carcasă special concepută pentru o funcționare ușoară. Acest lucru nu este același lucru cu o carcasă pentru computer pentru jocuri, care are adesea caracteristici diametral opuse computerului silențios. O carcasă silențioasă pentru computer va oferi guri de aerisire nerestricționate și va avea o cale bună de curgere a aerului în carcasă. De asemenea, acestea vor include izolație fonică pentru a reduce zgomotul componentelor sonore și carcasa rezistentă la vibrații. Cazurile pentru jocuri, cu accent pe estetică și ventilatoarele montate în partea superioară și laterală, nu oferă niciuna dintre aceste caracteristici. Cazuri precum Fractal Design definește R5 sunt construite pentru funcționare silențioasă, funcțională cu GPU de dimensiuni complete și mult spațiu pentru extindere.

Ajustează-ți fanii

Dacă ați corectat situația hardware de pe computer, putem începe să acceptăm hardware-ul cu opțiuni software. Va trebui să instalăm unele programe de monitorizare pentru a urmări viteza fanilor noștri. Freeware-ul SpeedFan este cea mai populară alegere din comunitate și poate vizualiza și edita curbele ventilatorului.

În mod ideal, doriți ca fanii dvs. să se învârtă cât mai încet posibil, prevenind totuși supraîncălzirea. Acest lucru necesită experimentare și va trebui să creați curbe care să corespundă specific cazului, componentelor și sarcinilor de lucru.

Păstrați praful în jos

reduce-zgomotul-ventilator-praf

Praful este partea cea mai zgomotoasă a computerelor mai vechi, slab întreținute. Se acumulează în jurul ventilatoarelor și altor componente, prevenind o deplasare eficientă a aerului și distrugând puterea de răcire. Dacă doriți să vă mențineți computerul să funcționeze în liniște sau să recondiționați un computer mai vechi, va trebui să îl păstrați cât mai liber de praf. Aceasta înseamnă curățarea oricărui praf acumulat deja cu aer comprimat și cu un mic vid. Dacă aveți un mediu extrem de prăfuit, luați în considerare filtrele de praf, dar fiți avertizat că acestea ar putea crește zgomotul restricționând aerisirea carcasei.

Concluzie

Dacă doriți să vă liniștiți computerul, va trebui să investiți în niște fani de înaltă calitate. De asemenea, asigurați-vă că fluxul de aer nu este restricționat în mod nejustificat și obțineți un răcitor de procesor bun pentru a ajuta la menținerea nivelului de zgomot scăzut. Dacă doriți să vă adânciți în calculul silențios și silențios, consultați SilentPCReview.com pentru articole detaliate și recomandări de produse.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x