Cum să remediezi vitezele lente Wi-Fi: Cele mai eficiente metode

Wi-Fi încetinește brusc?  Cele mai bune modalități de a remedia viteze Wi-Fi lente
⏱️ 12 min read

Wi-Fi-ul este o importantă sursă de conexiune la internet în zilele noastre, dar poate încetini brusc uneori, creând frustrări. Aceste probleme pot fi cauzate de diferite motive, cum ar fi interferența semnalului sau distanța de router. În astfel de situații, există câteva modalități de a remedia problema. Opțiunile includ schimbarea canalului wireless, reducerea distanței dintre dispozitivele conectate și router, actualizarea firmware-ului routerului sau utilizarea unui amplificator Wi-Fi. În plus, poate fi util să se reducă numărul de dispozitive care folosesc rețeaua și să se verifice dacă există alte surse de interferență asemănătoare în zona dvs. Însă, prin urmarea acestor sfaturi, se poate remedia problema și se poate obține o conexiune Wi-Fi mai rapidă și mai stabilă.

Există zeci de motive pentru care WiFi-ul tău ar putea fi lent. Ar putea fi puterea WiFi-urilorsemnal, canalul wireless, computerul sau routerul și chiar o problemă cu rețeaua în sine. Cu atât de mulți factori care afectează viteza WiFi, poate fi a puțin dificil să identifici problema și să o rezolvi. Cu toate acestea, există întotdeauna o cale, nu? Dacă WiFi-ul este brusc lent și se pare că nu puteți găsi problema, atunci suntem aici pentru a vă ajuta să găsiți problema și remediați-o.

Deoarece există mulți factori care afectează viteza WiFi, vom începe cu problemele de bază și vom trece la probleme mai avansate cu soluția lor.

1. Reporniți routerul

Soluția populară de resetare a dispozitivului funcționează în multe situații și ar putea fi, de asemenea, o soluție pentru WiFi lent. Tot ce trebuie să faceți este să opriți routerul timp de 10-15 secunde și să-l reporniți. Cele mai multe routere au un întrerupător de oprire pe spate, dar puteți, de asemenea, să deconectați adaptorul pentru a întrerupe alimentarea și a o opri. După ce repornește complet (așteptați cel puțin 1 minut), încercați să îl utilizați din nou și vedeți dacă problema persistă.

În timp ce sunteți la asta, reporniți și dispozitivul pe care utilizați WiFi. Uneori, dispozitivul conectat la WiFi poate fi și cauza problemei.

2. Verificați alte dispozitive care utilizează WiFi

Lățimea de bandă totală a unei rețele WiFi este împărțită între dispozitivele care sunt conectate în prezent la ea, iar orice program cu lățime de bandă grea care rulează pe un dispozitiv va afecta viteza de internet a celorlalte dispozitive. În mod normal, sarcini precum navigarea pe web nu au un efect major, dar dacă cineva joacă, transmite în flux video sau descarcă fișiere mari pe un dispozitiv, ar putea afecta drastic lățimea de bandă a rețelei a celorlalte dispozitive. Prin urmare, asigurați-vă că nimeni nu folosește rețeaua WiFi pentru conținut cu lățime de bandă mare.

În plus, puteți deconecta dispozitivele inactive, cum ar fi smartphone-urile care nu sunt utilizate, deoarece aplicațiile de fundal pot continua să utilizeze lățime de bandă chiar și atunci când ecranul este oprit.

3. Opriți programele de fundal care utilizează lățimea de bandă

Există posibilitatea ca un program de fundal să vă folosească lățimea de bandă fără știrea dvs. De exemplu, Windows Update este cunoscut pentru a descărca actualizări în fundal și există și alte programe care sunt conectate la Internet și ocupă lățime de bandă în fundal; chiar și programele malware pot face asta!

Dacă utilizați un computer cu Windows, puteți vizualiza procesele active de fundal din Managerul de activități Windows. Apăsați combinația de taste Ctrl+Shift+Esc pentru a deschide Gestionar de sarcini si mergi la “proceselor“geana. Procesele software Windows și terțe părți sunt enumerate aici. Acum, găsiți orice aplicație terță parte pe care nu le-ați lansat și faceți clic pe „Proces încheiat” după ce l-ai selectat. Încercați doar să evitați închiderea proceselor cu cuvinte precum Windows, Microsoft, explorer.exe și System etc. Dacă aveți întrebări despre un proces, ar trebui să îl căutați online și să vedeți ce face.

Trebuie să obțineți și un program antivirus bun pentru a vă asigura că nu există niciun program malware care rulează ascuns în fundal.

4. Adăugați protecție WiFi

Dacă niciun program sau dispozitiv nu vă folosește lățimea de bandă, există șansa ca vecinul să vă fure lățimea de bandă. Dacă WiFi-ul dvs. nu este suficient de sigur sau deloc, atunci altcineva se poate conecta și utiliza lățimea de bandă. ar trebui să folosești Securitate WPA2, deoarece în prezent este cel mai avansat protocol pentru a vă securiza WiFi. Va trebui să schimbați parola din interfața principală a routerului dvs., care poate fi accesată introducând adresa IP a routerului în bara de adrese a browserului dvs.

Pentru a găsi adresa IP a routeruluipresa Windows + tasta R și introduceți „cmd” în caseta de dialog „Run” pentru a deschide promptul de comandă.

CMD

Aici scrie “ipconfig” și apăsați Enter și ar trebui să vedeți adresa IP lângă „Default Gateway”. Pur și simplu introduceți această adresă în bara de adrese a browserului și apăsați enter. Când vi se solicită să furnizați parola, introduceți „Admin” sau „12345”. Dacă niciunul nu funcționează, încercați să vă contactați ISP (furnizorul de servicii de internet) și cereți-i să vă furnizeze parola.

ipconfig

Interfața este diferită pentru fiecare router, așa că nu putem oferi instrucțiuni exacte. Cu toate acestea, ar trebui să găsiți opțiunea de a schimba parola sub Securitate, Wireless sau opțiuni similare. Doar alegeți securitatea WPA2 și criptarea AES și utilizați o parolă puternică.

5. Locația dispozitivului și a routerului dvs

Locația routerului dvs. joacă un rol foarte important în asigurarea faptului că semnalele Wi-Fi ajung cu succes la dispozitivul dvs. și oferă o viteză optimă. Semnalele Wi-Fi sunt trimise sub formă de dom și orice obstacol între router și dispozitiv ar putea afecta viteza acestuia. Dacă doriți să trimiteți semnalele în toate părțile casei, cel mai bine este să o plasați într-o locație centrală și într-un punct mai înalt. Pe ce trebuie să vă concentrați, totuși, sunt obiectele care se interpun între dispozitivul dvs. și semnalele Wi-Fi.

Deși semnalele Wi-Fi pot pătrunde cu ușurință prin majoritatea obiectelor cu o scădere mică sau deloc a vitezei, există unele obiecte care sunt cu adevărat dificile sau imposibile pentru trecerea semnalelor Wi-Fi. De exemplu, semnalele Wi-Fi pătrund greu în metal, ciment sau beton, așa că dacă vă aflați în spatele unui perete din astfel de material, semnalele Wi-Fi vor fi afectate. De asemenea, cuptorul cu microunde și telefonul fără fir rulează aproape pe aceeași frecvență ca și Wi-Fi (adică 2.450 GHz), așa că interferează și cu semnalele.

De asemenea, distanța dvs. față de router afectează și semnalul Wi-Fi. Cu cât te îndepărtezi, cu atât semnalele vor fi mai slabe. Încercați să rămâneți pe o rază de 6-10 metri.

6. Schimbați canalul Wi-Fi

Semnalele wireless funcționează pe diferite canale similare cu semnalele radio și toate routerele din apropierea zonei dvs. sunt conectate la aceste canale. Dacă există multe routere conectate la același canal, acestea pot interfera cu semnalele celuilalt. Din fericire, puteți schimba manual acest canal și îl puteți alege pe cel cu cea mai mică încărcare.

Pentru a face asta, Nirsoft’s Wi-FiInfoView este un instrument mic, simplu și gratuit. Când porniți programul, acesta va afișa toate canalele Wi-Fi și cât de ocupate sunt. Aici selectează-l pe cel mai puțin aglomerat și gata. poti si plati călătorie în rețea dacă WifiInfoView nu funcționează mai bine pentru tine.

Wi-FiInfoView

7. Windows Network Adapter Power Saver

Dacă ați pus Windows în modul de economisire a energiei pentru a economisi energie și pentru a crește durata bateriei, sunt șanse să economisiți și energie pe adaptorul de rețea. Windows poate reduce puterea adaptorului de rețea pentru a economisi energie și a sacrifica performanța Internetului. Pentru a seta la maxim, accesați panou de control din meniul Start și faceți clic pe „Sistem de securitate”.

sistem de securitate

Apoi faceți clic pe „opțiuni de putere” și apoi faceți clic pe „modificați setările planului” lângă planul selectat.

opțiuni de putere

Modificați setările planului

EuPe ecranul următor, faceți clic pe „Modificați setările avansate de alimentare” și Opțiunile de alimentare ar trebui să se deschidă. Aici, faceți clic pe „Configurare adaptor wireless” și setați-l la „performanta de varf”.

Modificare-Setări-Avansat

Network-Adptor-Maximum-Performance

8. Remediați driverele de rețea

Uneori, driverele de rețea corupte pot cauza o viteză scăzută a internetului pe acel computer. Pentru a găsi și remedia driverele de rețea, apăsați pe Window+R pentru alergare deschisă caseta de dialog și introduceți „devmgmt.msc”. Acest lucru va deschide managerul de dispozitive, aici faceți dublu clic pe “adaptoare de rețea” și vezi dacă sunt bine. LA șoferul cu un triunghi galben și un semn de exclamare indică faptul că există o problemă cu ce. Dacă găsiți vreuna, faceți clic dreapta pe el și apoi faceți clic pe „Actualizați software-ul driverului”. Apoi urmați expertul pentru a actualiza software-ul și ar trebui să fie remediat.

actualizați driverul de rețea

Dacă nu este remediat, puteți utiliza și programul amplificator șofer pentru a remedia și actualiza automat toate driverele.

9. Viteză mică de descărcare

În cazul în care totul pare să fie în regulă, dar întâmpinați o viteză mai mică în timp ce descărcați un anumit lucru, atunci există șansa ca internetul să nu fie vina dvs. Când descărcați ceva de oriunde, viteza de descărcare depinde atât de viteza Internetului, cât și de capacitatea serverului de descărcare. Chiar dacă aveți internet de mare viteză, serverul de descărcare trebuie să aibă suficientă capacitate pentru a vă permite să utilizați acea viteză. Dacă acest lucru se întâmplă în timp ce descărcați fișiere de pe un anumit site web, încercați să descărcați fișiere de pe site-uri diferite și vedeți dacă există vreo diferență sau nu.

10. Folosiți un VPN?

Dacă utilizați un VPN pentru a naviga anonim, ar trebui să știți asta toate VPN-urile reduc viteza internetului până la un anumit punct. VPN direcționează traficul prin serverele sale și, de asemenea, criptează și decriptează datele în timp real. Acest lucru duce la o procesare mai lentă, deoarece internetul dvs. trebuie să gestioneze mai multe date. Va trebui să încetați să utilizați un serviciu VPN sau să vă actualizați pachetul de viteză a internetului pentru a obține o viteză mai bună.

11. Reporniți routerul

Dacă toate celelalte nu reușesc, puteți, de asemenea, să resetați ruterul la setările din fabrică, care ar trebui să anuleze orice modificări incorecte care ar putea afecta WiFi. Pentru a reseta routerul, veți găsi un mic buton de resetare în interiorul unui orificiu chiar pe router (mai ales pe spate). Puteți folosi o agrafă pentru a apăsa acest buton. Apăsați și mențineți apăsat acest buton timp de 10-15 secunde, iar routerul ar trebui să repornească pentru a confirma că s-a repornit. Odată ce ați făcut acest lucru, va trebui să faceți din nou toate modificările și să configurați o nouă parolă Wi-Fi.

12. Contactați furnizorul dvs. de servicii de internet

Dacă nimic nu funcționează pentru dvs., ar trebui să vă contactați ISP-ul și să discutați problema. Ar putea fi o problemă din partea lor și ar putea să vă ofere instrucțiunile corecte pentru a vă rezolva problema. De multe ori, un agent de service a venit la mine acasă pentru a verifica personal sistemul și a-l repara. De asemenea, puteți obține un astfel de serviciu dacă îl solicitați și ISP-ul dumneavoastră îi pasă suficient.

VEZI ȘI: 6 cele mai bune software-uri pentru hotspot WiFi pentru a înlocui Connectify

Gata să remediați problemele legate de viteza rețelei WiFi

Am încercat să acoperim unele dintre cele mai comune motive pentru Wi-Fi lent și cum să le remediam. Deși există multe alte motive care ar putea afecta performanța Wi-Fi, țineți cont de acest lucru și, de asemenea, împărtășiți-ne în comentarii dacă problema dvs. nu este rezolvată. De asemenea, nu uitați să consultați articolul nostru separat despre cum să remediați problemele WiFi pe Android TV.

În plus, trebuie remarcat, de asemenea, că unii ISP-uri reduc lățimea de bandă în timpul orelor de vârf sau în alte ore specifice. Dacă vă confruntați cu încetiniri numai la un anumit moment, vă rugăm să contactați furnizorul de servicii de internet pentru aceasta. S-ar putea să vă ajute, altfel va trebui să vă schimbați ISP-ul.

În concluzie, există multe motive pentru care linia WiFi poate să fie lentă, inclusiv puterea semnalului, canalul wireless, dispozitivele în rețeaua utilizatorului, probleme cu rețeaua și multe altele. Cu toate acestea, există soluții simple pentru aceste probleme, cum ar fi repornirea routerului, verificarea altor dispozitive care utilizează rețeaua, oprirea programelor de fundal, adăugarea de protecție WiFi, plasarea routerului într-un loc adecvat și schimbarea canalului Wi-Fi. De asemenea, remediarea driverelelor de rețea și verificarea vitezei de descărcare sunt alte soluții la îndemână pentru probleme de performanță Wi-Fi.
Încheiem aici această postare și ne reîntâlnim curând cu mai multe noutăți tehnologice interesante. Nu uitați să vă abonați la Newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu cele mai recente informații din lumea tehnologiei. Până data viitoare, să aveți o zi cât mai plină de gadgeturi și de tehnologie performantă!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x