Cum să restricționați ceilalți utilizatori să nu modifice o parte a unui fișier Word

Cum să restricționați ceilalți utilizatori să nu modifice o parte a unui fișier Word
⏱️ 3 min read

De câte ori ați deschis un document, doar pentru a constata că acesta a fost modificat de membrii echipei dvs. cu care ați distribuit documentul? Va fi un adevărat coșmar dacă cineva din grupul dvs. a eliminat sau a modificat ceva important, fără a face backup, în document. Pentru a preveni acest lucru, Microsoft Word are o funcție încorporată care poate restricționa utilizatorii să editeze anumite părți ale documentului. Acest lucru este util, deoarece vă permite în continuare să colaborați cu alții fără ca aceștia să modifice partea sensibilă a documentului. Restricționarea utilizatorilor în Word este foarte ușoară. Iată cum puteți proteja o parte a documentului de modificările efectuate.

Notă: Vă rugăm să nu confundați acest lucru cu “Protecția documentelor” care blochează efectiv un document întreg. Mai mult, procedura este prezentată în Microsoft Word 2013 și ar trebui să funcționeze și cu alte versiuni anterioare. Totuși, procedura poate diferi puțin.

Restricționați utilizatorii de la modificarea unei părți dintr-un fișier Word

Înainte de a putea juca cu funcția de restricționare a conținutului în Microsoft Word, trebuie să activați fila “Dezvoltator” din interfața panglică. Fila Dezvoltator este ascunsă implicit, deoarece conține tot felul de setări avansate. Pentru a activa fila Dezvoltator, faceți clic pe butonul “Fișier” și selectați “Opțiuni” din bara laterală din stânga.

Acțiunea de mai sus va deschide caseta de dialog “Opțiuni”. Navigați la fila “Personalizați panglica”, bifați caseta “Dezvoltator” sub coloana “Filele principale” și faceți clic pe butonul “Ok” pentru a salva modificările.

dezvoltator de cuvinte

Acțiunea de mai sus va activa fila “Dezvoltator”.

fila-dezvoltator-cuvânt

Acum, pentru a bloca conținutul, selectați conținutul cu mouse-ul și faceți clic pe butonul “Rich Text Content Control” care este chiar lângă butonul “COM Add-Ins”. Această acțiune va crea o graniță vizibilă în jurul textului selectat. Dacă doriți, puteți selecta și opțiunea “Plain Text Content Control” buton.

control-text-bogat-de-cuvinte

Acum selectați opțiunea “Proprietăți”.

cuvânt-proprietăți

Acțiunea de mai sus va deschide fereastra “Content Control Properties”. Aici introduceți titlul dorit și selectați ambele casete de selectare “Controlul conținutului nu poate fi șters” și “Conținutul nu poate fi editat” în categoria “Blocare”. De asemenea, puteți juca cu estetică, cum ar fi culoarea, granițele etc., dacă doriți ca conținutul restricționat să iasă în evidență de conținutul obișnuit. După ce ați terminat modificările, faceți clic pe butonul “Ok” pentru a salva modificările.

word-enable-restriction

De îndată ce faceți clic pe butonul “Ok”, conținutul va fi blocat și nimeni (inclusiv dvs.) nu îl poate edita decât dacă blocarea este eliminată din caseta de dialog “Proprietăți”.

cuvânt-conținut-blocat

În afară de conținutul text obișnuit, puteți bloca și alte conținut multimedia, cum ar fi imaginile. Procedura este destul de similară. Doar selectați imaginea și blocați-o din “Proprietăți de control al conținutului”.

cuvânt-imagine-blocat

Asta este tot ce trebuie făcut și este atât de ușor să restricționezi utilizatorii să editeze anumite părți ale unui document Word. Partea bună a acestei funcții este că ceilalți utilizatori pot edita documentul fără a se lăsa de conținutul important sau blocat. Desigur, acesta nu este un mod infailibil de a face acest lucru, dar este totuși mai bun decât nimic.

Sperăm că acest lucru vă ajută și faceți comentarii de mai jos, împărtășind gândurile dvs. despre această mică funcție încorporată la îndemână.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x