Cum să rulați jocuri vechi pe Windows 10

Cum să rulați jocuri vechi pe Windows 10
⏱️ 9 min read

Te simți nostalgic? Doriți să lansați câteva jocuri clasice pentru computer, cum ar fi Duke Nukem, pe computerul dvs. modern? Din păcate, este mai ușor de spus decât de făcut. Iată câteva modalități de a rula jocuri vechi pe Windows 10.

De ce jocurile vechi nu rulează pe Windows 10?

Sistemele de operare se schimbă semnificativ în timp. Dependențele necesare pentru hardware și software mai vechi nu mai sunt utilizate de sistemele moderne. Deoarece actualizările hardware și actualizările software necesită sisteme de operare mai sofisticate, au fost aruncate cele mai vechi fragmente de cod care nu mai sunt necesare. De exemplu, arhitectura pe 64 de biți a sistemelor de operare moderne, cum ar fi Windows 10, pur și simplu nu acceptă arhitectura mai veche de 16 biți din Windows 95/98. Acest lucru înseamnă că nu puteți rula jocuri vechi pe Windows 10 așa cum a fost în Windows 95. Acestea fiind spuse, există câteva trucuri pentru a vă pune jocurile în funcțiune.

Notă: fiecare joc va avea cerințe și dependențe diferite. Ca atare, trucurile enumerate mai jos s-ar putea să nu funcționeze la fiecare joc de acolo.

Rulat ca administrator

Sistemele de operare moderne precum Windows 10 au diverse caracteristici de securitate care nu erau disponibile în sistemele de operare mai vechi. Un efect secundar neintenționat al acestui fapt este că aceste caracteristici de securitate vă pot împiedica să rulați vechile dvs. jocuri. De exemplu, UAC (User Account Control) ajută la atenuarea malware-ului de la distrugerea sistemului dumneavoastră. Face acest lucru prevenind instalarea automată a fișierelor din surse necunoscute sau neconfirmate. Din păcate, acest lucru vă poate împiedica instalarea jocurilor retro pe computerul dvs. modern. Acest lucru se datorează faptului că execuția (.EXE) care instalează fișierele necesare pentru a rula un joc este blocată de la instalarea pe computer.

Rulați Administratorul jocurilor vechi

Pentru a evita acest lucru, va trebui să rulați fișierul .exe cu privilegii de administrator. Pentru a face acest lucru, faceți clic dreapta pe fișierul .exe al jocului și selectați „Run as Administrator” din meniu. Cu un pic de noroc, jocul tău va rula. Aceasta este o soluție ușoară; cu toate acestea, va trebui să faceți acest lucru de fiecare dată când doriți să jucați jocul.

Mod de compatibilitate

Versiunile moderne de Windows au o caracteristică care permite utilizatorilor să simuleze versiuni mai vechi de Windows numite mod de compatibilitate. Dacă intenționați să vă jucați jocul de mai multe ori, rularea acestuia cu privilegii de administrator va deveni veche rapid. În schimb, utilizați modul de compatibilitate pentru a spune Windows 10 cum să vă lansați jocul de fiecare dată.

Pentru a începe, găsiți fișierul .EXE al jocului pe care doriți să îl rulați și faceți clic dreapta pe el. În meniul care apare, faceți clic pe „Proprietăți”, care va lansa o fereastră nouă. În partea de sus a ferestrei noi, găsiți fila care citește „Compatibilitate”.

Rulați compatibilitatea jocurilor vechi

În acest moment aveți două opțiuni. Optarea pentru „Rulați instrumentul de depanare a compatibilității” va solicita Windows-ului să diagnosticheze automat orice problemă care vă împiedică să vă rulați jocul. După ce lăsați Windows să-și facă treaba, este posibil să vă puteți rula jocul.

Alternativ, puteți opta pentru ruta manuală. Sub opțiunea care arată „Modul de compatibilitate”, veți vedea o casetă derulantă care vă permite să selectați versiunea de Windows pentru care a fost conceput jocul. În „Setări”, puteți chiar să modificați rezoluția ecranului și să spuneți Windows să funcționeze cu o paletă de culoare redusă. Activarea acestor opțiuni vă poate ajuta să vă măriți șansele de a juca acel vechi favorit.

Folosiți un emulator

Până la Windows XP, sistemul de operare Microsoft Windows a fost construit deasupra MS-DOS. Drept urmare, multe dintre jocurile lansate în această perioadă au fost scrise pentru DOS. Din păcate, versiunile moderne de Windows nu mai depind de DOS și nu o acceptă. Deci, dacă modul de compatibilitate încă nu face jocurile să ruleze, poate doriți să încercați să imitați DOS din interiorul mașinii dvs. moderne.

Rulați jocurile vechi Dosbox

Cel mai popular emulator care vă permite să rulați jocuri concepute pentru DOS este DOSBox. Din fericire, există o documentație extinsă despre cum să activați DOSBox pe PC. În plus, păstrează site-ul oficial DOSBox o listă exhaustivă a tuturor jocurilor compatibile astfel încât să puteți verifica dacă colecția dvs. va funcționa înainte de a merge mai departe.

Împachetări 3D

GPU-urile moderne acceptă accelerarea 3D prin trei API-uri: DirectX, OpenGL și Vulkan. Dacă încercați să rulați un joc creat special pentru vechea API creată de mult dispărutul 3dfx, Glide, pur și simplu nu va rula, pentru simplul motiv că GPU-ul dvs. modern nu îl acceptă.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, puteți utiliza un „glide wrapper” – un software care acționează ca un traducător pentru apelurile Glide API ale jocului, mapându-le la funcțiile DirectX și OpenGL pe care GPU-ul dvs. modern le poate înțelege.

Jocuri vechi pe Windows nou Dgvoodoo

nGlide este una dintre cele mai populare soluții care vă permit să jucați jocuri vechi pentru Glide pe versiunile actuale de Windows. Prin simpla instalare, adăugați un „strat de compatibilitate glide” la versiunea dvs. de Windows, care vă va permite să jucați jocuri vechi, cum ar fi versiunea 3D-accelerată a Diablo II.

ScummVM

Dacă încercați să rulați un joc de aventură vechi, cum ar fi cele realizate de Sierra sau LucasGames, nu merită să vă luptați cu setările sistemului de operare sau DosBox atunci când există o alternativă mai bună: ScummVM.

Jocuri vechi pe Windows nou Scummvm

Făcut inițial ca o implementare modernă a SCUMM, sistemul LucasArts folosit pentru a crea majoritatea aventurilor lor clasice, cum ar fi „The Secret Of Monkey Island” și „Full Throttle”, sa extins în curând pentru a susține, de asemenea, clasicii Sierra și apoi unele nu-așa-]titluri populare, dar și îndrăgite precum „Sub un cer de oțel” și seria Gobliiins.

Astăzi suportă peste 250 de titluri, inclusiv Broken Sword, Myst și chiar seria Elvira cu adevărat antică. Pentru a le juca, rulați ScummVM și „îndreptați-l” către fișierele de instalare ale unui joc acceptat.

Folosiți o mașină virtuală

Dacă niciuna dintre opțiunile enumerate mai sus nu funcționează, aveți probleme majore de compatibilitate. Pentru a rezolva acest lucru, cea mai bună opțiune este să păcălești jocul să creadă că îl rulezi pe sistemul de operare pentru care a fost conceput inițial. Puteți face acest lucru rulând o mașină virtuală pe hardware-ul dvs. curent. VirtualBox este o mașină virtuală populară pentru Windows și este 100% gratuită.

Rulați Old Games Winworld

Pentru cei neinițiați, gândiți-vă la o mașină virtuală ca la un emulator pentru un sistem de operare. Practic, funcționează astfel: începeți prin instalarea unei mașini virtuale pe computerul curent. Din interiorul mașinii virtuale instalați un sistem de operare. În acest caz, ar fi o versiune mai veche de Windows care este compatibilă cu jocurile dvs. Din fericire, puteți obține versiuni mai vechi de Windows de la WinWorld.

Notă: Microsoft este conștient de acest site și interzice descărcarea versiunilor comerciale ale Windows XP și Vista.

În cele din urmă, din mediul dvs. de mașină virtuală puteți instala jocul pe care doriți să îl jucați. Mersul pe ruta mașinilor virtuale nu este cea mai ușoară metodă, dar atunci când trebuie să joci în mod absolut colecția de jocuri retro PC, vremurile disperate necesită măsuri disperate.

Steam & GOG

Rulați Old Games Gog

Dacă toate celelalte nu reușesc, vă puteți răscumpăra jocul prin intermediul unui comerciant online, cum ar fi Steam sau GOG. Din fericire, atât Steam, cât și GOG oferă versiuni ale jocurilor mai vechi care au fost corecționate pentru a funcționa pe sisteme de operare moderne. Aceasta înseamnă că nu trebuie să vă lăsați cu ceva detaliat mai sus și puteți ajunge direct la sesiunea de joc îmbibată de nostalgie. În plus, majoritatea jocurilor mai vechi sunt foarte accesibile și fără DRM.

Dacă întâmpinați dificultăți serioase în rularea jocurilor vechi pe Windows 10, o altă modalitate este de a rula RetroPie pe Raspberry Pi pentru a juca jocuri clasice de consolă din trecut! Doar funcționează și vă scutește de problemele legate de Windows 10.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x