Cum să setați Grub să-și amintească ultima intrare selectată

Cum să setați Grub să-și amintească ultima intrare selectată
⏱️ 5 min read

De câte ori ați repornit din Linux pentru a încărca Windows? Cei care pornesc dublu sistemul lor au făcut acest lucru destul de mult. Lucrul despre dual-boot este că se bazează foarte mult pe bootloader-ul Grub și pe intrările sale. Acest lucru se înrăutățește când vă dați seama că Windows trebuie să repornească mult pe măsură ce se actualizează.

Rezultatul este că utilizatorii încarcă ferestrele, actualizările și se regăsesc în Linux (sau în alt sistem de operare instalat) datorită setărilor implicite teribile ale Grub. Să nu vă faceți griji! Există o modalitate de a-l seta pe Grub să-și amintească de unde ai rămas ultima oară! Acest lucru înseamnă că atunci când încărcați Windows (sau orice sistem de operare) și repornește, îl va încărca din nou!

Backup Grub

Înainte de a se face modificări în configurație, este o idee bună să faceți o copie de siguranță a tuturor configurațiilor Grub doar în cazul în care ceva nu merge bine. Presupunând că executați în prezent Linux în mașina dvs., începeți prin deschiderea unui terminal și crearea unui director de rezervă.

Comanda de mai sus va plasa un folder numit „grub-backup” în directorul principal al utilizatorului pentru utilizare ulterioară.

Odată cu realizarea directorului de rezervă, este timpul să începeți copierea fișierelor de configurare. Această primă comandă va copia totul din „/ etc / default / grub”. Aici trăiesc majoritatea configurațiilor Grub.

Această ultimă parte a procesului de backup implică preluarea fișierelor din directorul „/etc/grub.d”. Aici se află restul configurațiilor Grub.

Grub este acum salvat. Schimbările (inclusiv cele din acest ghid) pot apărea acum fără teama de a deranja ceva.

Editarea Grub

Iată cum să setați încărcătorul de încărcare Grub astfel încât să-și amintească ultimul element pornit. Deschideți un terminal și introduceți următoarea comandă:

În interiorul gedit, căutați GRUB_DEFAULT=0. Schimbați-l în GRUB_DEFAULT=saved. Apoi, apăsați tasta Enter de pe tastatură și lipiți-o (folosind comanda rapidă de la tastatură „Ctrl + Shift + V”) sub GRUB_DEFAULT linia:

După editarea fișierului grub, apăsați „Ctrl + o” pentru a salva și „Ctrl + x” pentru a ieși.

Alte moduri de a regla Grub

Setarea lui Grub pentru a-și aminti ultimul element pornit este o caracteristică utilă. Cu toate acestea, există și alte mici modificări pe care le puteți face lui Grub pentru a face bootloaderul mai util. Începeți deschizând fișierul de configurare Grub cu această comandă:

Modificarea timpului de expirare

grub-grub-timeout-time

Grub este util, dar pentru unii, meniul se încarcă mult prea repede. Pentru a schimba asta, căutați GRUB_TIMEOUT=5. Valoarea implicită este de cinci secunde. Schimbați acest număr cu orice sună de parcă ar fi mai confortabil (de exemplu, zece sau cincisprezece).

În plus, dacă timpul de expirare Grub este mult prea lent, schimbați-l la trei secunde pentru o viteză crescută.

Ascundeți Grub dacă utilizatorul nu apasă tasta Shift

grub-hidden-menu-tweak

Unii oameni urăsc absolut modul în care arată Grub, dar înțeleg că trebuie să-l folosească. Iată o modalitate de a o ascunde. Adăugați această linie în fișierul de configurare „/ etc / default / grub”. De acum înainte, când utilizatorul repornește, meniul Grub va fi complet ascuns dacă nu este apăsată tasta „Shift”.

Actualizați modificările din Grub

În unele versiuni de Linux este posibil să actualizați modificările din Grub rulând update-grub. Totuși, nu toate distribuțiile Linux acceptă acest lucru și este în esență un alias pentru o comandă mai lungă. Pentru a actualiza Grub pe Ubuntu, deschideți un terminal și introduceți următoarea comandă:

grub-update-grub-configuration-changes

Pentru a actualiza Grub pe sistemele de operare care nu au o funcție „update-grub”, rulați această comandă în terminal:

Rularea acestor comenzi îi va spune lui Grub să extragă din noile modificări de configurație și să le salveze. Acum, tot ce trebuie să faceți este să reporniți. Din acest moment, încărcătorul de încărcare Grub își va aminti ultima selecție care a fost pornită.

Restabiliți Backup-ul

Pentru a restabili copiile de rezervă făcute mai devreme în ghid, deschideți un terminal și tastați următoarele:

Odată ce configurațiile sunt copiate din copie de rezervă, rulați din nou update-grub comanda sau grub-mkconfig pentru a restabili configurațiile originale.

Concluzie

Grub îmbătrânește tehnologia, ceea ce este clar. O mulțime de caracteristici simple pe care majoritatea s-ar aștepta să le existe în mod implicit sunt înșurubate. Din fericire, întrucât nu există un alt bootloader pe care cineva îl ia în serios (de acum), Grub primește toată dragostea. Aceasta înseamnă că acest bootloader va primi încet actualizări și caracteristici noi pe măsură ce timpul va trece. Până atunci, utilizatorii vor trebui să se mulțumească cu editarea fișierelor de configurare.

Ce părere aveți despre Grub? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x