de Arnav Varyani

„Culoarea este o putere care influențează în mod direct sufletul.” – Vasili Kandinsky

Culorile sunt proprietatea pe care o are un obiect de a produce senzații diferite pe ochi ca urmare a modului în care reflectă sau emite lumină.

Culorile sunt adesea atribuite subconștientului nostru, trecutului și preferințelor noastre personale. Selectarea culorii potrivite poate fi una dintre cele mai importante părți din proiectarea literală a oricărui lucru, de la un poster la o aplicație. Mai important, culoarea are capacitatea de a evoca un anumit tip de emoție la o persoană care poate varia în funcție de factori precum cultura și sexul.

Cum poate impactul culorilor asupra modului în care luați decizii?

Am fost cu toții condiționat social de lumea în care trăim. Tot ceea ce vedem are culoare, care este folosită ca tehnică pentru a stimula un anumit tip de emoție la oameni.

Culorile primare sunt practic culorile părinte ale tuturor culorilor care există; sunt ca rădăcinile oricărei culori.

Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Justin Lim pe Unsplash

Roșu – Energie, Putere, Iubire

Roșul creează un sentiment de urgență, astfel veți observa că este utilizat în afișe precum cel al vânzărilor de lichidare. În plus, roșul are capacitatea de a vă crește pofta de mâncare, deci este folosit destul de mult și în industria alimentară. Este o culoare foarte intensă din punct de vedere emoțional, astfel încât utilizarea acesteia ca culoare de fundal poate să nu fie cea mai bună idee.

1611484868 929 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Paul Green pe Unsplash

Galben – Optimism, Intelect, Bucurie

Galbenul este o culoare asociată soarelui și, la fel ca roșul, este foarte luminos. Ar fi o alegere mai bună să o utilizați în sigla aplicației sau în designul capturilor de ecran ale aplicației. Această culoare poate deveni prea copleșitoare, așa că folosiți-o mai puțin decât majoritatea.

1611484868 509 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Con Karampelas pe Unsplash

Albastru – Stabilitate, Liniște, Încredere

Albastrul indică de obicei răceala și calmul și creează un sentiment de încredere, astfel este folosit în mod popular în logo-urile companiilor aeriene și spitale. Veți observa că o mulțime de logo-uri ale aplicațiilor folosesc această culoare, în special cele care vă cer multe detalii private.

Culorile secundare sunt amestecurile a două dintre cele trei culori primare. Sunt verde, violet și portocaliu.

1611484868 241 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Hans Vivek pe Unsplash

Verde – Creștere, sănătate, prospețime

Verde este culoarea mediului și este puternic asociat cu banii. Se folosește de obicei pentru a face publicitate alimentelor sănătoase și a produselor proaspete. Veți observa că este folosit în aplicațiile legate de sănătate și fitness.

1611484869 930 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Catalogul gândirii pe Unsplash

Violet – regalitate, nobilime, bogăție

Violetul are energia roșu și stabilitatea albastru; în mod tradițional, este considerată a fi o culoare feminină, așa că veți observa că este folosită foarte mult în industria machiajului, modei și luxului.

1611484869 86 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Christian Wiediger pe Unsplash

Portocaliu – Entuziasm, Încurajare, Fericire

Portocaliul împachetează energia roșu și optimismul galbenului. Este o culoare mai puțin utilizată, dar este de obicei utilizată la produsele pe bază de citrice. De asemenea, are capacitatea de a crește fluxul de oxigen în creier.

1611484870 826 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Fotografie de Medhat Dawoud pe Unsplash

Gri, alb și negru

Acestea sunt în mod obișnuit cunoscute sub numele de culori blande, dar oferă totuși un aspect foarte elegant și veți observa că sunt folosite adesea în mărcile auto. Griul este de obicei considerat a fi o culoare fără emoții și levitează pe partea neutră. Negrul este de obicei asociat cu putere, eleganță, mister, în timp ce albul este asociat cu siguranță, puritate și credință.

Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Eucredite mage

Acum, că știți despre culorile de bază, nu vă limitați doar la aceste șase. Folosind rotița de culori, puteți crea, de asemenea, multe tipuri diferite de palete de culori, atâta timp cât păstrați o armonie colorată în întreaga aplicație.

Cum se creează palete de culori folosind „Color Wheel”

A paletă de culori este o organizare ilustrativă abstractă a nuanțelor de culoare în jurul unui cerc, care arată relațiile dintre culorile primare, culorile secundare, culorile terțiare etc. (Sursă)

1611484871 176 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori monocromatice

Culorile monocromatice sunt create utilizând aceeași culoare și combinându-le cu diferite cantități de alb sau negru pentru a crea diferite tonuri și nuanțe care se deosebesc una de alta.

Pro:

 • La modă
 • Util pentru designul digital modern
1611484872 56 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori analoage

Culorile analogice se formează atunci când combinați o culoare pe roata de culoare cu culoarea imediat lângă ea.

Pro:

 • Ușor de privit
1611484872 463 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori complementare

Culorile complementare sunt exact opusul culorilor analogice. Scopul lor principal este de a atrage atenția utilizatorului, deși este posibil să nu fie ideal să îl folosiți pentru interfața principală a aplicației.

Pro:

 • Util pentru crearea siglelor aplicației și a proiectelor de capturi de ecran ale aplicațiilor.
1611484873 645 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Split-Culori complementare

Aceasta este o combinație atât de culori analoge, cât și complementare, în care luați o culoare și alegeți două culori care sunt chiar alături de culoarea opusă. Sunt unul dintre preferatele mele personale.

Pro:

 • Acapararea atenției
 • Ușor de privit
1611484873 243 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori triade

Puteți crea o paletă de culori triadică luând o culoare pe paleta de culori și desenând un triunghi echilateral pe roata de culoare pentru a forma o culoare triadică.

Pro:

 • Acapararea atenției
 • Bine echilibrat
 • Are o senzație vintage
1611484874 834 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori Tetrad (pe bază de pătrat)

O tetradă pe bază de pătrat este utilizată atunci când toate cele patru culori sunt distanțate uniform pe roata de culori.

Pro:

 • Funcționează cel mai bine atunci când culorile trebuie să fie echilibrate.
1611484875 730 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Culori Tetrad (pe bază de dreptunghi)

O tetradă pe bază de dreptunghi folosește patru culori care sunt perechi de două culori complementare pe o roată de culori.

Pro:

 • Util când este necesară o singură culoare dominantă.

Factori de luat în considerare înainte de a utiliza o anumită culoare

După cum am menționat anterior, în funcție de publicul țintă, utilizarea culorilor dvs. ar trebui să difere, deoarece acestea nu pot implica întotdeauna același lucru.

Cultură

Este unul dintre factorii vitali care trebuie luați în considerare înainte de a utiliza orice culoare; în funcție de funcționalitatea aplicației dvs., ar trebui să selectați o opțiune adecvată culoare dominantă pentru aplicația dvs.

De exemplu, dacă proiectați o aplicație de întâlniri cu culoarea dvs. dominantă fiind roșu, aceasta ar obține semnificativ mai multe descărcări în Asia decât ar fi în Africa. Iată o listă care arată modul în care diferite culori sunt percepute de diferite țări.

1611484875 177 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria

Gen

S-a demonstrat științific că bărbații și femeile preferă anumite culori decât altele. Femeile tind să prefere culorile primare și dragoste albastru, violet și verde cel mai mult, dar ură portocaliu, maro și gri. Dacă doriți, puteți verifica aproape orice aplicație / site de comerț electronic al cărui public țintă sunt femei și veți găsi aceste culori afirmate. În mod similar, bărbați dragoste albastru, verde și negru și ură maro, portocaliu și violet.

Orbire de culoare

Orbirea culorii afectează 1 din 12 bărbați (8%) și 1 din 200 de femei din întreaga lume. Aceasta înseamnă că aproximativ 300 de milioane de oameni sunt orbi în toată lumea și o masă pe care nu ar trebui să o neglijați. Majoritatea populației sunt bărbați, deci ținând cont de statisticile menționate mai sus, ar trebui să decideți culorile în consecință. La sfârșitul articolului, am menționat un instrument pe care îl puteți utiliza pentru a vedea cum un daltonist ar vedea o imagine în funcție de tipul de daltonism pe care îl are o persoană.

1611484876 651 Cum sa sporiti implicarea utilizatorilor cu aplicatia dvs folosind Teoria
Credite de imagine

Nuanțe de aceeași culoare

Acest lucru poate avea, de asemenea, o influență destul de mare, în funcție de intensitatea acestuia. De exemplu, roșu aprins poate însemna dragoste, dar o altă nuanță de culoare roșie, cum ar fi purpuriu, probabil nu ar însemna același lucru.

Câteva instrumente excelente pentru proiectare

Acum, că am acoperit principalele aspecte ale teoriei culorilor, iată o listă care prezintă câteva dintre site-urile web pe care le folosesc pentru a-mi crea propriile palete de culori.

 • Colorhunt—O platformă gratuită și deschisă pentru inspirația culorilor, cu mii de palete de culori la modă, selectate manual
 • Alte câteva palete includ Răcitoare, Paleta de proiectare a materialelor și Culori UI plate 2
 • ColorZilla – o extensie cromată pentru găsirea codului hexagonal de culoare de pe orice site web.
 • Toptal – un instrument excelent pentru a vedea cum o persoană orb de culoare ar vedea o imagine.
 • Dacă doriți să vă inspirați de câteva site-uri web care folosesc propria paletă de culori unică, le puteți vedea aici.

Câteva lucruri finale de reținut

 • Testați diferite palete de culori – Încercați să utilizați diferite sigle în aplicația dvs. pentru a vedea care dintre acestea vă oferă mai multe descărcări. Magazinul Google Play vă oferă o opțiune de a arăta diferite logo-uri oamenilor, astfel încât să puteți crește descărcările.
 • Evitați să folosiți prea multe culori Culorile pot fi foarte distractive și am văzut asta în acest articol. Dar nu le folosiți mai mult decât este necesar, deoarece ar deranja utilizatorul și ar putea ajunge să șteargă aplicația de pe telefon.
 • Folosiți culori strălucitoare pentru CTA-uri – Culorile strălucitoare tind să caute într-adevăr atenția, așa că folosiți-le în butoane și sigle, practic ori de câte ori aveți nevoie de utilizator pentru a efectua o acțiune.
 • Folosiți culori care vând cel mai bine marca dvs. – Deși nu trebuie să respectați întotdeauna regulile, la sfârșitul zilei vindeți un produs și scopul dvs. principal este să îl comercializați pentru a avea succes. Așadar, utilizați culorile care se potrivesc cel mai bine produsului dvs., ținând cont de toți factorii.

Folosind toate tehnicile și instrumentele despre care tocmai am vorbit în acest articol, sper că veți obține o combinație bună de culori pentru propriul site / aplicație. Mult noroc!

Acesta este primul meu articol, așa că aș aprecia dacă ați lăsa un feedback!

Dacă vi s-a părut util acest articol, dați-mi câteva aplauze?