Cum să stabilim dacă un site web este legitim și sigur de utilizat

Cum să stabilim dacă un site web este legitim și sigur de utilizat
⏱️ 6 min read

2018 a fost un alt an de escrocherii online și încălcări de date, așa că nu este de mirare dacă vă simțiți paranoic în legătură cu site-ul pe care îl vizitați. Este important pentru dvs. să știți că un site web este sigur înainte de a-l utiliza și, mai ales, înainte de a partaja date sensibile, cum ar fi informații despre cardul de credit, site-ului.

Există multe semnale care vă pot ajuta să stabiliți dacă un site web este sigur sau nu. Când navigați pe web, aveți grijă la aceste semnale.

Cât de invazivă este publicitatea?

Acesta necesită un pic de intuiție și de muncă de detectiv, dar puteți spune adesea credibilitatea unui site după cantitatea și tipul de publicitate pe care îl are. Bannerele ocazionale precum le vedeți aici pe Routech.ro și multe alte site-uri sunt o practică standard (trebuie să facem cumva banii noștri!), Dar există anumite tipuri de reclame pe care ar trebui să le citiți ca un steag roșu. Chiar dacă aceste tipuri de reclame nu fac un site „rău intenționat”, acestea implică o gestionare deficitară a site-ului și, prin urmare, ar trebui să fii foarte precaut atunci când le navigați.

Reclame care iti sar in fata: Site-urile web bune nu găzduiesc anunțuri pop-up. Dacă apar noi ferestre care conțin reclame, atunci acesta este un semn rău.

Anunțuri interactive: Anunțuri care vă solicită să faceți lucruri precum răspunsuri la întrebări și sondaje pentru terți.

Redirecționarea anunțurilor: Multe site-uri mai puțin reputate au bannere cu butoane „Descărcare” care arată că ar trebui să descarce lucrul pe care doriți să îl descărcați, dar ajung să vă redirecționeze către alte programe publicitare furioase. Dacă un site face acest lucru sau nu este clar ce descărcați de pe acesta, atunci ar trebui să vă duceți navigarea în altă parte.

Sigiliile de încredere înseamnă ceva?

Un sigiliu de încredere este de obicei reprezentat de o insignă într-unul din colțurile unei pagini web, pe care puteți face clic apoi pentru a face legătura cu site-ul web al furnizorului de sigilii. Există numeroși furnizori ai acestor sigilii, precum VeriSign, PayPal Verified, TrustE și multe altele.

cum să determinați sigiliile sigure ale site-ului web

Problema este că este ușor pentru orice site de înșelătorie să copieze și să lipească doar imaginile pentru aceste sigilii și să le tencuiască pe site-ul lor web. Bineînțeles, ar încălca legea în conformitate cu utilizarea corectă, dar oricum sunt escroci. De ce ar trebui să le pese? Cu excepția cazului în care sigiliul se leagă de site-ul propriu-zis, ceea ce face rar, nu poți fi sigur.

De asemenea, fiți atenți la lucruri precum „Microsoft Certified” sau Norton sau McAfee-securizat. Certificatul Microsoft este practic lipsit de sens, în timp ce acesta din urmă poate fi utilizat pe orice site web care nu conține un virus real. Nu înseamnă că acel site nu va dispărea cu detaliile cardului dvs. dacă le predați.

Un sigiliu ca cel pe care îl vedeți mai sus poate sau nu să însemne ceva și nu ar trebui să le luați la valoarea nominală, ci să faceți clic și să căutați furnizorii de sigilii.

Site-ul folosește HTTPS?

HTTPS este obligatoriu pentru orice site web, indiferent dacă este un site de comerț electronic sau un simplu blog. HTTPS previne atacurile omului din mijloc, cum ar fi atacurile de phishing sau falsificarea, prin criptarea traficului către și de la server.

site-uri-siguranță-semnale

Pe site-urile care utilizează HTTPS, browserul va afișa un lacăt verde în bara de adrese. Pe unele site-uri web, este posibil să vedeți numele companiei, de asemenea, indicat împreună cu lacătul verde. Acesta este un semnal mai puternic decât doar lacătul verde pentru evaluarea securității site-ului web, deoarece vă ajută să aveți încredere că entitatea din spatele site-ului este legitimă.

site-ul-siguranță-semnale-ev-certificat

În acest moment, browserele afișează un avertisment „Nu sunt sigure” pe paginile web HTTP care conțin formulare, cum ar fi formularele de autentificare. Abțineți-vă de la introducerea informațiilor dvs. pe astfel de pagini web, deoarece acestea oferă o modalitate ușoară pentru hackerii terți să adulmece și să vă fure parolele sau informațiile cardului de credit.

Firefox afișează un avertisment nesigur pe formularele care sunt încărcate prin HTTP

În viitorul apropiat, browserele vor afișa în mod prestabilit notificarea pentru toate paginile web încărcate prin HTTP, indiferent dacă colectează sau nu informații sensibile.

Screenshiot of the "Nu este sigur" observație în Chrome

Notă: Prezența lacătului verde nu indică faptul că un site web nu va folosi datele dvs. în scopuri rău intenționate. Înseamnă doar că informațiile încărcate pe pagina web sau trimise către server nu vor fi interceptate, furate sau modificate de către o terță parte. Site-urile web de phishing pot implementa HTTPS pentru a părea legitime.

Dacă sunteți proprietar sau administrator al site-ului, Let’s Encrypt și Cloudflare oferă o modalitate rapidă, ușoară și gratuită de a implementa HTTPS pe site-ul dvs. web.

Căutați o politică de confidențialitate

Un site web bun va avea o politică de confidențialitate care explică modul în care va utiliza datele pe care le colectează de la utilizatorii săi. Aceasta va include, de obicei, informații despre modul în care vă păstrează datele, dacă vă partajează datele cu terți și cum puteți solicita ștergerea datelor dvs. Asigurați-vă că citiți acest document înainte de a trimite orice date personale sau de a efectua o achiziție.

Găsiți politica de returnare a site-ului web

Dacă faceți cumpărături online, asigurați-vă că site-ul web de la care cumpărați are o politică de returnare. Dacă nu sunteți mulțumit de achiziția dvs., puteți să o returnați cu ușurință și să primiți o rambursare integrală.

Asigurați-vă că entitatea din spatele site-ului web este reală

Căutați semnale sociale că persoana sau compania din spatele unui site web este reală. O adresă fizică și un număr de telefon oferă unele dovezi sociale. Dacă aceste informații nu sunt pe site, încercați să efectuați un căutarea whois aici pentru a afla cine deține domeniul, unde și când a fost înregistrat site-ul, informații de contact și multe altele.

Acordați atenție avertismentelor browserului

Captură de ecran a notificării site-ului web nesigur în Firefox

Când un site web a fost compromis, browserul vă va notifica de obicei și vă va recomanda să nu continuați pe site. Este important să ieșiți imediat din site-urile web nesigure pentru a vă proteja datele împotriva furtului.

Rulați o verificare a siguranței site-ului web

Captură de ecran a Virus Total

Dacă doriți să verificați dacă un anumit site web este sigur, unele verificatoare de siguranță ale site-ului web, cum ar fi VirusTotal, există pentru a te ajuta să faci exact asta. Tot ce trebuie să faceți este să scrieți adresa URL a site-ului în câmpul de introducere furnizat și să accesați introduce.

Învelire

Nu există nicio garanție că un site web care are toate semnalele de mai sus nu vă va fura datele, dar să aveți aceste semnale este un semn bun că site-ul are origini legitime și că conținutul său nu a fost compromis de către o terță parte.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x