DISCLAMER: Nu este vorba despre niște reclame gratuite pentru JetBrains, ci doar despre un dezvoltator care împarte sfaturi despre IntelliJ.

Fără îndoială, cel mai important instrument pentru dezvoltatori este mediul de dezvoltare (numit IDE).

Preferatul meu și cel cu care lucrez în fiecare zi la serviciu este IntelliJ (Versiunea finală). În acest articol, vă voi împărtăși toate sfaturile și trucurile pe care le-am adunat din experiența mea și de la colegii mei. Acest lucru vă poate ajuta să stăpâniți acest instrument și să vă ușurați munca.

Nu plecați dacă nu utilizați IntelliJ sau chiar dacă îl urâți! Pun pariu că poți aplica multe dintre aceste trucuri IDE-ului tău preferat.

Cuprins

Convertiți microserviciile în module

Dacă lucrați la mai multe proiecte sau proiectul dvs. implementează o arhitectură de microserviciu, aveți proiecte independente în multe directoare.

Aceasta înseamnă că trebuie să creați un proiect IntelliJ pentru fiecare director de proiect. Totuși, nu puteți avea mai multe proiecte într-o singură fereastră IntelliJ.

Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Solicitați dacă un proiect este deja încărcat (Fișier> Deschideți proiectul)

Crearea modulelor este soluția. Ideea este de a crea un proiect IntelliJ cu module independente.

1611165486 132 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Creați un modul din directorul de proiect

Puteți gestiona toate modulele în fereastra Structura proiectului (File > Project Structure). De asemenea, sunt accesibile făcând clic dreapta pe un singur modul și selectândng Open Module Settings.

Aveți recenzii de cod eficiente

Sper că utilizați un sistem de control al versiunilor, cum ar fi Git sau Subversion. Dacă nu sunteți, ar trebui să luați în considerare să aflați mai multe despre sistemele de control al versiunilor!

IntelliJ oferă o bună integrare pentru VCS, în special pentru recenzii de cod. Dacă proiectul dvs. conține mai multe depozite în cadrul modulelor dvs., este posibil să vizualizați fiecare commit într-un singur loc.

Mai întâi, verificați dacă controlul versiunii vă cunoaște directoarele:

1611165487 388 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Fișier> Setări> Control versiune

Apoi, verificați fereastra acestui instrument:

1611165487 249 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Fereastra instrumentului de control al versiunilor (fila Jurnal)

Trebuie doar să activați fișierul Show Root Names opțiune pentru a vedea numele modulelor din stânga. Căi filter vă permite să filtrați folosind numele modulelor. Util când lucrați la proiecte cu o arhitectură de microservicii!

Partea dreaptă a acestei ferestre arată fiecare fișier modificat din comisia selectată. Puteți face clic pe Show Diff pentru a deschide o fereastră nouă și a vizualiza modificările pentru fiecare fișier.

1611165487 357 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Confirmați conținut pentru recenzii de cod

Dacă trebuie să revizuiți mai multe confirmări în același timp, selectați confirmările de verificat (țineți apăsat butonul ctrl tasta) și faceți clic pe Show Diff.

Reveniți la mai multe confirmări

Din anumite motive, este posibil să trebuiască să reveniți la câteva confirmări în proiectul dvs. Dacă nu sunteți obișnuiți să faceți acest lucru, puteți avea probleme.

Revenirea la o comitere este destul de simplă: faceți clic dreapta pe ea și alegeți să reveniți. Odată ce în cele din urmă remediați conflictele, va apărea un popup de comitere. Dacă reveniți doar la o comitere, faceți ca de obicei fără a verifica Amend commit opțiune.

1611165488 852 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Fereastra Modificări comitere (nu bifați Modificare pentru prima comitere revocată)

Dar dacă trebuie să reveniți la mai multe confirmări, trebuie să fiți puțin mai inteligent. Ideea este să creăm una comitere care revine toate comitetele simultan – începeți cu cea mai recentă pentru a evita conflictele.

Când reveniți la o comitere, trebuie să comiteți modificările. Înseamnă că nu puteți efectua mai multe inversări și, în cele din urmă, comiteți rezultatul. Soluția mea este să comit prima revenire și apoi să verificăm Modificați comiterea opțiunea de a împiedica celelalte revine la acest prim commit.

Verificări de siguranță pentru dezvoltatorii Java

IntelliJ vine cu o mulțime de caracteristici pentru Java, inclusiv integrarea Maven. Este extrem de configurabil, dar înainte de a explora, trebuie să verificați unele setări.

  • SDK de proiect (Fișier> Structura proiectuluire)
  • Versiunea compilatorului Java pentru fiecare modul (Fișier> Setări> Com. Javastivuitor)
  • Configurație Maven (Fișier> Setări> Maven)

Pentru configurația Maven, luați în considerare verificarea Always update snapshots dacă lucrați la proiecte arhitecturate de microservicii.

1611165488 552 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Verificați configurația Maven

Nu uitați să verificați și Fișiere ignorate pentru a vă asigura că IntelliJ nu vă ignoră modulul pom.xml. Dacă modulul dvs. nu este încă recunoscut ca un proiect Maven, faceți clic dreapta pe pom.xml și Add as Maven Project.

Uneori puteți compila folosind terminalul, dar IntelliJ găsește erori din cauza dependențelor Maven. Pentru a remedia problema, faceți clic dreapta pe modul Maven > Reload și apoi faceți clic dreapta din nou to Rebuîn modul.

Discutați cu baza de date

Am încercat unii clienți să se ocupe de baze de date, dar utilizarea IntelliJ este mult mai bună atunci când scrieți și cod.

Puteți explora baza de date fără a scrie niciun cod folosind Tree Explorer. Apoi, dacă faceți dublu clic pe un tabel, puteți, de asemenea, să filtrați rezultatele, să efectuați unele operații CRUD și chiar să exportați datele în mai multe formate, cum ar fi SQL, CSV și HTML.

1611165488 617 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Editor tabel bazei de date

După cum ați putea crede, fișierele SQL acceptă evidențierea sintaxei, completarea automată și posibilitatea de a rula interogări din fișier. Partea bună este că puteți scrie mai multe interogări în fișier, dar puteți rula numai interogări evidențiate cu Ctrl + Enter.

Ultimele sfaturi

Rulați tabloul de bord

Este posibil să rulați aplicațiile dvs. de la IntelliJ, dar trebuie să creați un Run Configuration primul. Odată ce un anumit proces rulează, veți putea să le listați pe toate pe un tablou de bord.

1611165488 320 Cum sa stapanesti IntelliJ pentru a ti creste productivitatea
Rulați setările de configurare

Pentru a activa Run Dashboard, deschideți fereastra pop-up Run Configuration și selectați Defaults. Apoi, puteți adăuga ce tip de configurație poate apărea în tabloul de bord de rulare.

Directoare marcate

Când faceți clic dreapta pe un director, aveți opțiunea să-l marcați ca Sursă, Testați și chiar să-l excludeți.

Este util, deoarece puteți ascunde fișierele excluse în proiectul dvs. și, de asemenea, filtra rezultatele căutării, astfel încât să nu afișeze teste (în domeniu> Producție Files).

Scratch files

Crearea fișierelor temporare este foarte convenabilă pentru a testa ceva în afara proiectului dvs. IntelliJ acceptă această caracteristică (comandă rapidă: Ctrl + Alt + Maj + Insert) cu multe tipuri de fișiere precum JavaScript și SQL. Pluginurile vă pot ajuta să rulați acele fișiere. Vă recomand să încercați Quokka care rulează fișiere JS scratch.

Instalați pluginuri

Există o mulțime de pluginuri pentru IntelliJ – aproape fiecare cadru popular și limbajul are unul. Ar trebui să instalați aceste pluginuri și să verificați dacă acestea vă ajută în munca dvs. zilnică.

De exemplu, verificați Folding avansat Java ceea ce ar putea fi interesant pentru dezvoltatorii Java. De asemenea, puteți configura un anumit font pentru a distinge cu ușurință caractere similare, cum ar fi l 1 I și O 0 o. Aș recomanda Cod sursă Pro și Hack care ajută la evitarea confuziei personajelor similare.

Comenzi rapide de suprasolicitare

  • shift + shift caută peste tot un fișier
  • ctrl + shift + E pentru fișierele deschise recent
  • ctrl + shift + F caută un text în cale (utilizați filtrul modulului)
  • ctrl + click sare la declarația variabilă / funcțională
  • ctrl + f12 caută variabilă / funcție în fișier
  • alt + F7 listează utilizările variabilei / funcțiilor

Mulțumesc pentru lectură! Aceasta a fost o compilație de sfaturi și trucuri pe care le-am învățat cu experiență și, de asemenea, cu ajutorul colegilor mei. Sper că ai găsit ceva util pentru munca ta zilnică cu IntelliJ!

Dacă vi s-a părut util acest articol, vă rugăm să faceți clic pe ? apăsați de câteva ori pentru a-i face pe alții să găsească articolul și pentru a vă arăta sprijinul! ?

Nu uitați să mă urmăriți pentru a fi informat despre articolele mele viitoare ?

➥ JavaScript

➥ Sfaturi și trucuri