Cum să tastați rapid caractere speciale în Linux

Cum să tastați rapid caractere speciale în Linux

Din când în când este posibil să fie nevoie să tastați caractere speciale, cum ar fi atunci când scrieți într-o limbă străină care are litere accentuate sau când utilizați simboluri matematice pentru teme sau rapoarte.

Deși tastatura dvs. are multe taste, multe dintre aceste caractere speciale vor lipsi. Deci, cum le introduceți în documentele dvs.?

Puteți utiliza aplicația încorporată Harta caracterelor care este inclusă în sistemul de operare sau puteți instala o aplicație precum GNOME Characters pentru a găsi caracterul dorit și apoi copiați și lipiți de acolo, dar acest lucru va fi lent și plictisitor, în special dacă trebuie să faceți acest lucru în mod regulat.

Acest articol oferă două moduri în care puteți tasta rapid caractere speciale Unicode în Linux fără a fi nevoie de o aplicație externă.

1. Puncte de cod Unicode

Fiecare caracter Unicode are atribuit un punct de cod. De exemplu, punctul de cod pentru caracterul semnului dolar ($) este U+0024. Punctul de cod este partea de după U+ care în acest caz este „0024”.

Dacă nu aveți acest caracter pe tastatură și doriți să îl inserați într-un document, apăsați Ctrl + Schimb + U de pe tastatură urmat de punctul de cod cu 4 caractere, apoi apăsați Enter pentru a produce ieșirea.

ad-banner

Această metodă necesită memorarea punctelor de cod Unicode pentru caracterele pe care le tastați des. Puteți găsi punctele de cod pentru unele dintre cele mai importante personaje pentru cititorii englezi în acest sens Articol Wikipedia.

2. Compuneți cheia

Utilizarea unei secvențe de chei de compunere este o modalitate simplă și rapidă de a insera un caracter special în Linux. Tastaturile nu au o tastă de compunere specifică încorporată; va trebui să definiți una dintre cheile dvs. existente ca cheie de compunere.

Pentru a defini o cheie de compunere în GNOME, va trebui să aveți instalat Gnome Tweak Tool. Puteți să-l instalați în Ubuntu tastând următoarea comandă în terminal:

După instalare, lansați-l și selectați „Tastatură și mouse” în bara laterală, apoi faceți clic pe „Dezactivat” de lângă setarea Compunere cheie. Porniți comutatorul în caseta de dialog și alegeți cheia pe care doriți să o utilizați.

caractere-speciale-linux-compune-1

Rețineți că orice tastă pe care o setați ca cheie de compunere va funcționa doar ca cea pe care ați desemnat-o și nu cea intenționată inițial.

După ce ați setat tasta de compunere, puteți introduce orice caracter apăsând tasta Compunere urmată de secvența necesară pentru a produce acel caracter.

Puteți găsi secvențele cheie de compunere pentru multe caractere Unicode comune pe această pagină.

De exemplu, secvența pentru caracterul copyright © este oc. Pentru a insera acest caracter, apăsați tasta Compune urmată de oc.

La fel, pentru a tasta semnul de grad °, apăsați tasta Compune urmată de oo.

Observați că secvența cheii de compunere are o anumită asemănare cu caracterul real pe care doriți să îl inserați și nu conține mai mult de două caractere, ceea ce face mult mai ușoară angajarea în memorie.

Învelire

Am acoperit două modalități rapide de a insera caractere speciale în documentele dvs. în Linux. Nu uitați să ne spuneți ce metodă preferați sau alte metode alternative în secțiunea de comentarii de mai jos.

Scroll to Top