Cum să-ți faci propriul cloud personal cu NextCloud și Ubuntu

Cum să-ți faci propriul cloud personal cu NextCloud și Ubuntu
⏱️ 7 min read

Ați dorit vreodată să aveți propriul dvs. Dropbox privat, ceva care vă permite să gestionați și să distribuiți fișiere online, dar fără nicio companie care să vă spună despre limitele de date, restricțiile de lățime de bandă sau chiar dezactivarea anumitor tipuri de fișiere? Vesti bune! Acest vis poate fi ușor realizat cu ajutorul unui software cunoscut sub numele de Nextcloud.

Acest software îl face astfel încât oricine are un server să își poată găzdui și distribui propriul spațiu de stocare și să aibă efectiv propriul cloud! În acest ghid vom trece în revistă tot ce trebuie să știți pentru a vă crea propria soluție de stocare în cloud personală – de la trecerea în revistă a hardware-ului necesar, punerea în ordine a sistemului de operare și chiar configurarea clienților de sincronizare. Să începem!

Notă: Nextcloud este o furcă a Owncloud care este o altă clonă Dropbox auto-găzduită.

Cerințe hardware și software

Să discutăm despre tipurile de servere care sunt cele mai bune pentru a configura un cloud de acasă alimentat de software-ul de stocare NextCloud. Pentru început, serverul ar trebui să ruleze cea mai recentă versiune a serverului Ubuntu (sau cel puțin să ruleze o versiune care acceptă snaps). De ce server Ubuntu și nu ceva de genul Redhat sau CentOS? Simplu, dezvoltatorii NextCloud distribuie în prezent un pachet snap cu cel mai recent software NextCloud, ceva ce aceste alte sisteme de operare nu oferă.

În plus, NextCloud, atunci când este instalat în alte moduri, necesită mult timp pentru configurare și nu este foarte ușor de utilizat. Prin instalarea versiunii snap, este necesară configurarea zero și totul funcționează destul de mult.

Dezvoltatorii au spus în trecut că este greu să actualizezi NextCloud atunci când se bazează pe distribuții sau depozite integrate. Tehnologia instantanee Ubuntu le permite să vă primească cele mai recente actualizări de securitate cât mai curând posibil în propriile condiții.

Dispozitive hardware care sunt perfecte pentru a crea propria soluție cloud:

  • Orice PC / laptop 64bit pe epocă sau mai vechi (sau mai bun) DDR2, care poate rămâne pe 24/7
  • Raspberry Pi 2 sau 3 care poate rula Ubuntu Snappy Core
  • Orice server de acasă sau de întreprindere

Pregătirea

Utilizatorii vor trebui să facă o imagine USB pentru a instala cea mai recentă versiune a serverului Ubuntu. Descărcați imaginea discului ISO de la această pagină.

Utilizatori Raspberry Pi 2/3

În prezent, Pi nu rulează o versiune tradițională a serverului Ubuntu. În schimb, utilizatorii trebuie să utilizeze Ubuntu Snappy Core. Descarcă imaginea aici. Extrageți imaginea din terminal:

Urmează Wiki Ubuntu pentru a începe cu prima încărcare a lui Snappy Core. Va trebui să vă înscrieți cu Canonical, utilizând o adresă de e-mail.

nextcloud-raspberry-pi-snappy-core

Odată cu descărcarea imaginii de pe disc, este timpul să faceți mediul de instalare USB (sau SD). Descarca instrumentul USB / SD Etcher. Urmați instrucțiunile de pe pagină pentru a vă crea instalarea USB sau SD dacă utilizați un Raspberry Pi 2/3. Este un proces ușor în trei pași.

Instalarea serverului Ubuntu

Conectați dispozitivul USB și configurați aparatul pentru a porni de pe acesta prin BIOS. Pentru unii, această cheie poate fi F2 sau DEL. Pentru alții, este Esc. Cel mai bine este să cercetați manualul pentru a fi sigur.

nextcloud-ubuntu-server-boot-menu

Cu serverul Ubuntu încărcat, selectați limba corectă pe ecranul de limbă, apoi apăsați Enter pe opțiunea „Instalați serverul Ubuntu”. Aceasta va duce utilizatorul printr-un meniu care întreabă care este aspectul tastaturii și țara. Selectați opțiunile corespunzătoare și treceți la pagina următoare.

nextcloud-select-language-ubuntu-server

Utilizatorii vor fi rugați apoi să introducă un nume de gazdă pentru serverul Ubuntu. Introduceți „ubuntu-server”, „ubuntu-nextcloud”, „Ubuntu” sau ceva în acest sens. Apoi, utilizând tastele săgeată, navigați la butonul „Continue” și apăsați Enter pentru a trece la pagina următoare.

nextcloud-set-ubuntu-server-hostname

În pagina următoare, instrumentul de instalare îi va cere utilizatorului să configureze un nume de utilizator și o parolă care se însoțesc cu acest nume de utilizator. Introduceți un nume de utilizator și o parolă sigură, dar memorabilă, apoi selectați „Continuați” pentru a trece la pagina următoare.

nextcloud-ubuntu-server-enter-username

Următorul proces de instalare, utilizatorul trebuie să spună serverului Ubuntu cum se instalează pe hard disk. Selectați „ghidat – utilizați întregul disc”. Aceasta permite sistemului să configureze automat partiții. Nu este necesară partiția manuală sau partajarea manuală. Cu această opțiune selectată, instalarea va începe.

nextcloud-ubuntu-server-select-partition-setup

La scurt timp după ce datele inițiale ale serverului Ubuntu se termină de copiat în sistem, utilizatorii vor trebui să modifice o setare. Securitatea actualizează o caracteristică, mai exact. Această caracteristică, atunci când este activată, permite sistemului să instaleze automat actualizări de securitate. Selectați „instalați automat”.

nextcloud-select-packages-to-install-ubuntu-server

În cele din urmă, înainte de finalizarea instalării, sunt necesare câteva pachete. Folosind bara de spațiu, găsiți „serverul LAMP” și selectați-l. În plus, selectați „Server OpenSSH” dacă doriți ca accesul shell de la distanță să fie gata. Când pachetele sunt selectate, apăsați tasta Enter pentru a le instala în sistem.

Instalarea NextCloud

nextcloud-ubuntu-server-snap-package

Ubuntu Server este instalat pe sistem. Acum este posibil ca NextCloud să funcționeze. Instalați software-ul pe sistem cu această comandă:

nextcloud-find-internal-IP-address

Cu NextCloud instalat, utilizați comanda ifconfig pentru a găsi adresa IP internă a serverului. Folosind browserul web de pe un telefon, tabletă sau computer, accesați adresa IP internă ca și cum ar fi un site web.

nextcloud-create-admin-account

Aceasta va afișa Expertul de configurare Nextcloud. Acest expert va solicita utilizatorului să configureze un cont de administrator cu o parolă.

Folosind NextCloud

După crearea contului de administrator în Cloud-ul următor, webUI se va încărca, iar utilizatorul va avea apoi control administrativ complet. Accesați Nextcloud în orice moment, îndreptându-vă către (în browserul web) adresa IP internă utilizată anterior.

Fișierele din contul de administrator pot fi încărcate direct de pe web prin browser (la fel ca Google Drive, Dropbox și One Drive). Nu-ți place web-ul? Descarca clientul de sincronizare oficial pentru Linux, Mac sau Windows. Există, de asemenea, un Android și iOS și aplicația.

Încărcarea fișierelor

nextcloud-upload-a-file

Încărcați un fișier sau un director pe Nextcloud făcând clic pe pictograma „+”, apoi făcând clic pe butonul de încărcare.

Crearea de noi utilizatori

nextcloud-user-menu

Utilizatorii nu se pot înregistra pe Nextcloud. În schimb, administratorul trebuie să creeze un cont nou. Accesați colțul din dreapta sus al interfeței de utilizare web și faceți clic pe „administrator”. Găsiți „Utilizatori” și selectați-l. Acest lucru vă va duce la zona de gestionare a utilizatorilor.

Folosind interfața de utilizare, setați numele de utilizator și parola pentru noul utilizator. În plus, adăugați utilizatorul la un grup nou dând clic pe „+ Adăugați un grup”.

nextcloud-make-new-user

Pentru a modifica cât spațiu de stocare este permis să utilizeze un anumit utilizator, mergeți la „Cota” și fie selectați o opțiune prestabilită, fie introduceți propria limită a cotei de stocare.

Sincronizarea

Pentru a sincroniza, introduceți adresa IP locală în clientul de sincronizare Nextcloud.

adresa nextcloud-ip

Apoi, introduceți numele de utilizator și parola.

nextcloud-login-to-sync-client

Cu informațiile introduse, clientul Nextcloud va crea un folder Nextcloud pe mașina dvs. locală. Plasați tot ce doriți să sincronizați în interior. Instrumentul de sincronizare îl va detecta și va încărca fișierele.

nextcloud-start-syncing

Concluzie

Stocarea în cloud este un fapt al vieții moderne. Toată lumea are un Dropbox, un Google Drive sau ceva în acest sens. Ca urmare, companiile mari de tehnologie au servere mari care dețin informații prețioase și private. Pentru unii, riscul de compromis și de confidențialitate este în regulă. Ei consideră că Dropbox, etc., sunt fiabili și versatili și sunt dispuși să își asume riscul.

Nextcloud nu este pentru acele tipuri de oameni. Acest software este destinat celor care văd beneficiile stocării în cloud, dar doresc să-și controleze total datele. Sper că, cu acest ghid, tot mai mulți oameni vor îmbrățișa Nextcloud și se vor elibera de serviciile de stocare cloud proprietare.

Găzduiești propria soluție cloud? De ce sau de ce nu? Spune-ne mai jos!

Credit de imagine: Christine und Hagen Graf

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x