Douăsprezece întrebări de pus la interviurile tehnologice

Cum sa ti interviezi intervievatorii atunci cand cauti un loc de

Tocmai am ieșit din șase săptămâni de interviuri pentru roluri de dezvoltator de software medior, pe o piață disperată pentru talent (Amsterdam). Asta înseamnă că am continuat lot de interviuri. Pentru a elimina care companii ar putea fi potrivite pentru mine, am vrut să pun multe întrebări. Va trebui să găsiți echilibrul potrivit pentru dvs. și persoana (persoanele) care vă intervievează.

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă ca junior, este posibil să constatați că nu vă pasă de fapt de răspunsurile la niciunul dintre acestea – doriți doar un loc de muncă. Chiar dacă acesta este cazul, ia în considerare ceea ce ar fi un steag roșu pentru tine și pune întrebări care vor scoate aceste informații de la intervievatorii tăi. Dacă există o problemă, vrei să afli despre asta inainte de accepți o ofertă de muncă.

Procesul tipic

Pe baza experienței mele, iată cum se desfășoară în general procesul de intervievare:

  1. Apel de screening / interviu potențial la fața locului. De obicei realizat de cineva din HR. Dacă este realizat de cineva tehnic, este în mod normal destul de scurt (nu este un moment bun pentru a vă răspunde la toate întrebările).
  2. Interviu tehnic. Veți avea o altă rundă de interviuri cu dezvoltatorii reali și aceștia vor săpa în cunoștințele dvs.
  3. Evaluare tehnică / teme / programare pereche. Puncte bonus imense pentru companiile care fac programare în perechi, în opinia mea. Înțeleg de ce atribuie temele, dar în cea mai mare parte este o pierdere de timp a tuturor și nu evaluează abilitățile potrivite.
  4. Interviul final, întâlnirea cu restul echipei. Uneori, acest interviu este înlocuit cu întâlnirea cu fondatorii, dacă este o companie mică.
  5. Oferi.

Bineînțeles, toate acestea diferă destul de mult în funcție de companie, dar este o schemă generală pentru ceea ce vă puteți aștepta în timpul procesului de angajare.

Întrebări pentru ecranul dvs.

Este foarte obișnuit ca cineva non-tehnic să facă primul interviu. Nu este potrivit să le puneți întrebări de tip stack, deoarece de multe ori nu au nicio idee despre ce vorbiți – chiar și în companiile mici.

Cea mai mare parte a acestui apel ar trebui să fie vorba de tine. Ei au deja CV-ul dvs., dar se vor aștepta la o introducere – asigurați-vă că aveți un o poveste bună și concisă de spus despre istoricul muncii tale. Veți repeta această poveste ad nauseum în timpul interviurilor.

Care este procesul de angajare?

Probabil că vor trece prin asta oricum cu dvs., dar dacă nu, asigurați-vă că veți afla care sunt pașii specifici acestei companii. Dacă doar testați apele aici și se așteaptă să construiți o aplicație completă în continuare, este cel mai bine să vă deplasați.

Povestește-mi puțin despre echipa tehnologică.

Câți membri, machiaj junior vs. senior și orice ierarhie (există un CTO? Proprietar de produs?) Ar trebui să fie ușor de explicat pentru persoana de resurse umane. Dacă nu, în special la companiile mari, este în regulă.

Asigurați-vă că știți următorul pas înainte de a coborî din telefon cu ecranul dvs.

Întrebări pentru interviul tehnic

Aici apare cea mai mare parte a întrebărilor mele. Ei te evaluează, dar și tu îi evaluezi. Lăsați-i pe cei care intervievează să conducă conversația, dar este bine să intrați cu o întrebare sau două pe parcurs. La sfârșitul ședinței, aceștia ar trebui să vă întrebe dacă aveți întrebări și puteți întreba cât de multe dintre acestea se simt corecte pentru moment.

Dacă nu vă pasă de răspunsul la o întrebare, nu o întrebați. Nu are rost să pierdeți timpul tuturor vorbind despre un lucru, cu excepția cazului în care vă va ajuta să decideți dacă lucrați sau nu acolo.

Am pus acestea în ordine de relevanță pentru mine. Dacă discutăm frumos, probabil că nu ajung la cele de la sfârșit. Dacă este puțin dureros și greu să vorbesc cu intervievatorul meu, s-ar putea să-i întreb pe toți și sper să am o relație mai bună cu restul echipei.

Cine este candidatul tău ideal pentru acest rol?

Îmi place foarte mult această întrebare, deoarece îți oferă o idee mai bună despre ceea ce se așteaptă de la tine, încadrându-l într-un mod nou. Dacă intervievatorul dvs. ar putea crea o persoană din aerul liber pentru a îndeplini acest rol, cine ar fi acea persoană? Uneori vă vor descrie în T și alteori veți auzi multe lucruri care nu se aliniază la fundal / abilități / preferințe. Este un mod bun de a vedea dacă ați fi potrivit pentru companie.

De exemplu, o companie a spus că doresc pe cineva care „nu are nevoie de mult ajutor”. Pentru mine, acesta este un steag roșu. Oricine intră într-o nouă bază de cod are nevoie de ajutor pentru a înțelege logica afacerii, chiar dacă este expert în tehnologie pe care se bazează codul. Dezvoltatorii care sunt ostili față de un mediu de învățare sunt un mare turn-off pentru mine.

Pe de altă parte, am auzit frecvent că candidatul lor ideal ar lucra „independent” și ar fi „motivat de sine”. Acestea sunt semne minunate pentru mine, întrucât mă văd pe amândouă și nu doresc multă structură forțată în ceea ce privește munca mea. Cele două răspunsuri ar putea însemna exact același lucru, dar modul în care sunt încadrate face o mare diferență pentru mediul dvs. de lucru.

Care sunt cele mai mari provocări pentru acest rol?

Răspunsul la aceste întrebări depinde foarte mult de ceea ce veți face. În toate cazurile, este o modalitate excelentă de a vedea în spatele unor informații însorite pe care le veți obține din restul chatului. Acordați o atenție deosebită ceea ce cred că va fi dificil în acest rol și evaluați dacă sunteți persoana potrivită pentru a face față acelor provocări.

Cine stabilește viziunea pentru această companie?

Caut aici planul pe termen lung și sper să vorbesc despre obiectivele de creștere. Singurul răspuns care mă pare un steag roșu este dacă nu știu cum să răspundă la întrebare. „Fondatorul” mi se pare un răspuns minunat pentru o companie mică și „consiliul de administrație” și „conducere” pe măsură ce intrați în companii mai mari. Bonusuri majore dacă toată lumea simte că a contribuit la crearea unei viziuni și a unei foi de parcurs mai mari. Privirile goale ar fi rele aici – vrei să lucrezi la o companie care știe unde merge.

Cum măsurați succesul echipei de dezvoltare / indivizilor / companiei?

Din nou, o întrebare de proces. Vreau să știu cum vor fi evaluate munca mea și munca echipei mele. Dacă au probleme cu acesta, îl schimb și întreb cum știu dacă au făcut o treabă proastă. În opinia mea, dacă nu există nicio modalitate de a ști dacă ați făcut bine, dar sunt clari despre cum arată „încurcarea”, acesta este un steag roșu. Cum poți avea succes la locul de muncă dacă nu știi cum arată să ai succes?

Care este cel mai plăcut / frustrant lucru la lucrul aici?

Această întrebare este excelentă pentru a fi reutilizată pe mai multe persoane. Puneți-l ca două întrebări, spate-în-spate (prefer să-l întreb mai întâi pe cel pozitiv). Veți vedea adesea că apar modele – toată lumea este enervată de aceleași lucruri. A face oamenii să vorbească despre un negativ este întotdeauna greu în interviuri, dar consider că acesta este dificil pentru oameni să facă un pas secundar.

Probabil că nu vă vor spune marile probleme sistemice ale companiei (s-ar putea), dar cel puțin veți avea impresia unor provocări ale procesului / personalității / birocrației de a lucra acolo

Descrieți procesul de revizuire a codului.

Răspunsul la acesta tinde să fie destul de scurt – fac PR-uri, recenzează un coleg pe GitHub / oriunde. Săpați puțin mai departe pentru a afla ce tipuri de recenzii, timpul mediu de fuzionare după depunere etc. Vor fi super-pretențioși în privința tuturor? Lăsați erori masive să treacă? Îi pasă de fapt sau își arată doar propriile cunoștințe? Dar testarea? Cât de des eliberează?

Cum merge o idee de la „în afara lumii” la restanțe și, în cele din urmă, la cod și producție – treceți-mă prin procesul de dezvoltare a caracteristicilor.

Vreau să știu de unde vin ideile noi. Se uită la date și apoi construiesc pe baza unei viziuni despre lume informate? Sau fondatorul are o idee și apoi toată lumea sare pentru a-și satisface așteptările?

Această întrebare seamănă mult cu cea de „viziune” și poate fi adresată ca o continuare. Odată ce ai viziunea, cum se descrie și apoi se codifică o caracteristică reală? Consider acest lucru cel mai apropiat de „cum este să lucrezi aici?” fără a fi nevoie să întrebi în aceste cuvinte și să obții un răspuns banal.

Explicați o provocare tehnică cu care v-ați confruntat recent.

Dacă se luptă cu întrebarea de mai sus, aceasta ar trebui să fie mai ușoară – cer un exemplu concret de muncă recentă pe care au făcut-o. A existat o colaborare între membrii echipei sau o singură persoană și-a dat seama ei înșiși? Au fost aduse resurse externe? Funcția a fost abandonată? Din nou, această întrebare este bună pentru a vă face o idee despre operațiunile de zi cu zi.

Bonus: Care sunt planurile pentru integrarea noilor angajați? Cum încorporezi noi dezvoltatori în echipă?

Consider că acesta este destul de puțin prioritar dacă nu ești junior. Juniorii ar trebui să caute planuri semnificative pentru integrare și chiar antrenament. Persoanele în vârstă și persoanele în vârstă pot pune această întrebare pentru a vedea dacă au un răspuns. Aș vrea să știu că au luat în considerare cum este să înceapă noii dezvoltatori. S-au gândit cum să faciliteze tranziția în companie? Nu este neapărat un break-deal, dacă nu au făcut-o – pentru că multe companii nu au făcut-o.

În legătură cu asta, îmi place să întreb dacă angajează juniori și cum lucrează cu ei, dar numai dacă suntem deja solizi că nu sunt junior. Am aproape trei ani de carieră, dar nu vreau să dau nimănui idei. Mai mulți ingineri superiori ar putea întreba acest lucru fără teama de a fi confundați cu un junior și să obțină informații bune despre modul în care angajații sunt apreciați.

Întrebări pentru interviul final

În acest ultim interviu, s-ar putea să vorbiți deja despre salarii și despre datele de începere. Dacă vă fac o ofertă, clarificați ce este pe masă – bonusuri, pensie, capital propriu, zile de vacanță, data de începere etc.

Iată o întrebare pe care s-ar putea să o luați în considerare, dar trebuie să călcați ușor și să citiți camera:

Există vreo politică internă de care trebuie să fiu atent?

Într-o companie mai mare, ei pot pune acest lucru pe „vânzări” și vă pot spune că sunt zeii de aici și să nu-i supere. Într-o companie mai mică, aceștia sunt responsabili să vă spună că nu există probleme. Ceea ce aveți de gând este o cunoaștere din prima zi la locul de muncă – cine sună efectiv? Există un proiect pe masă pe care unii oameni consideră că nu merită să-l facă, dar alții adoră? Dacă sunt dispuși să renunțe la puțină murdărie aici, te poate ajuta în primele săptămâni. De asemenea, arată că îți pasă să te încadrezi în companie și să negociezi corect toate personalitățile care plutesc în jur.

Note finale

Toate aceste întrebări pot duce la discuții extraordinare. Nu simți că trebuie să sari în fiecare. Începeți cu cele mai importante sau cele mai informative și mergeți de acolo. Este mult mai bine să ai o întoarcere înainte și înapoi decât să dai foc la fiecare întrebare.

În evaluarea mea despre o companie, încerc să aflu mi-ar plăcea să lucrez aici? și m-ar dori ca coleg / angajat? Oricare ar fi conversația pe care o putem purta mai aproape de un răspuns la oricare dintre aceste întrebări este cel mai bine. Aceste solicitări sunt doar ajutoare pentru a ajunge acolo.

Mult succes în căutarea unui loc de muncă!