Cum să-ți overclockezi GPU-ul AMD cu AMDGPU pe Linux

Cum să-ți overclockezi GPU-ul AMD cu AMDGPU pe Linux
⏱️ 5 min read

Linux nu are, de obicei, aplicațiile de tip „gaming” de lux pe care le are Windows. Aceasta include o mulțime de utilități grafice de gestionare a GPU care vin în driverele celor mai recente plăci grafice. Drept urmare, overclockarea cărților și obținerea la maximum a acestora este mai dificilă decât simpla tragere a unui glisor.

Pentru proprietarii de carduri AMD, utilitarele de care aveți nevoie pentru overclockarea cardului sunt incluse în driverele pe care le-ați instalat deja. Pur și simplu nu sunt ușor accesibile în niciun instrument grafic. În schimb, trebuie să modificați câteva fișiere de configurare.

Casa din lemn de la Sibiel
Casa din lemn de la Sibiel

Instalați cele mai recente drivere

În primul rând, aveți deja niște drivere instalate. Cu toate acestea, este posibil să nu fie cele mai recente. Puteți alege absolut drivere proprietare dacă rulați unul dintre sistemele acceptate.

Dacă preferați driverele open-source, probabil că le aveți deja. Dacă vă aflați într-un sistem care are un kernel sau o versiune Mesa oarecum învechită, vă recomandăm să căutați opțiuni pentru actualizarea acestora. Pe Ubuntu puteți utiliza un depozit popular pentru a avea întotdeauna cele mai recente.

Nu face o mare diferență în overclocking, dar vă va ajuta să creșteți performanța cardului.

Activați senzorii

Deoarece faceți overclocking, aveți nevoie de o modalitate de a monitoriza temperatura cardului. Din nou, această funcționalitate vine cu kernel-ul în sine. Trebuie doar să instalați software-ul de monitorizare.

Acum, rulați o scanare a senzorilor din sistemul dvs.

Rulați prin opțiuni și selectați valorile implicite. La final, vă va salva setările. Reporniți serviciul, apoi verificați ce ieșire aveți.

Dacă vedeți ieșirea de pe cardul dvs. acolo, știți că funcționează corect. Puteți urmări ieșirea de la un terminal cu watch sensorssau puteți utiliza un utilitar precum gkrellm sau conky.

Setați manual viteza ventilatorului (opțional)

Cardul dvs. va utiliza o setare PWM pentru a controla automat viteza ventilatorului în funcție de temperatura cardului, deci nu există niciun motiv apăsător pentru a seta manual viteza ventilatorului. Cu toate acestea, dacă sunteți serios cu privire la overclockare, poate doriți să controlați manual viteza pentru rezultate optime.

Fișierul care controlează starea PWM a cardului dvs. este:

Numărul cardului și numărul „hwmon” pot fi diferite, așa că verificați. Valoarea implicită din fișier este „2.” Aceasta permite controalele PWM. Pentru a comuta la manual, schimbați-l pe „1.”

Dacă preferați o singură comandă:

Acum puteți seta manual viteza ventilatorului. Controlul este bazat pe procente, deci veți introduce procentajul la care doriți să ruleze fanul dvs. în „/ sys / class / drm / card0 / device / hwmon / hwmon0 / pwm1”. Bineînțeles, poți să-l faci din nou ecou.

Overclockează-ți GPU-ul

Cu ventilatoarele setate și monitorizarea temperaturii activate, puteți începe overclockarea cardului. Setările de overclocking ale AMD sunt bazate pe procente. Valoarea implicită este „0.” Când schimbați acest lucru la un număr pozitiv, cardul își va crește frecvența cu acel procent peste rata de ceas implicită. Deci, dacă introduceți un „5”, cardul va overclocka cu 5%.

Primul fișier pe care trebuie să îl modificați este „/ sys / class / drm / card0 / device / pp_sclk_od”. Acest fișier controlează viteza de ceas a cardului GPU. Introduceți procentajul pe care doriți să-l overclockați. Probabil că nu este o idee bună să introduceți vreo valoare peste „10” pentru a începe. Puteți schimba oricând aceste valori și le puteți regla pe măsură ce testați.

Setați Viteza de ceas AMD

De asemenea, puteți overclocka memoria urmând aceeași metodă. Din nou, nu o împingeți prea departe pentru a începe. Rețineți că acesta este un fișier diferit – „pp_mclk_od”.

Testează-l

Testați-vă overclock-ul. Vă puteți asigura că cardul dvs. rulează la viteza pe care ați stabilit-o monitorizând informațiile cardului, în timp ce faceți ceva solicitant din punct de vedere grafic, cum ar fi jocul.

Vizualizați viteza de ceas AMD

Deschideți un terminal și rulați următoarea comandă.

În timp ce funcționează, deschideți un joc sau unul dintre Repere Unigine. Rulați și urmăriți ieșirea terminalului. Ar trebui să vedeți că atât viteza ceasului, cât și memoria funcționează mai mult decât specificațiile din fabrică. Asigurați-vă că urmăriți și temperatura. Urmăriți-l mai ales când cardul funcționează la 100%. Nu vrei să vezi nimic prea sus. Temperatura maximă diferă foarte mult de card, deci căutați temperatura maximă a cardului.

Pe măsură ce mergeți, puteți întotdeauna să vă intensificați overclock-ul dacă există ceva spațiu pentru a face acest lucru. În același timp, dacă vedeți temperaturi nerezonabile, formați-o înapoi și / sau creșteți viteza ventilatorului. Fiți întotdeauna atenți la overclocking. Există întotdeauna șanse foarte reale de a vă deteriora hardware-ul.

De asemenea, rețineți că este posibil ca overclock-ul dvs. să nu se lipească după o repornire. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu un script care rulează la pornire. Nu trebuie să fie nimic complex. Trebuie doar ca scriptul să seteze valorile din nou.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x