Cum să treceți la Xorg de la Wayland în Ubuntu 17.10 [Quick Tip]

Cum să treceți la Xorg de la Wayland în Ubuntu 17.10 [Quick Tip]
⏱️ 2 min read

Probabil că majoritatea dintre voi nu știți acest lucru, dar în Ubuntu 17.10, serverul de afișare implicit utilizat a fost trecut la Wayland (serverul de afișare implicit utilizat în Gnome Desktop) în loc de Xorg obișnuit. În majoritatea cazurilor, acest lucru este un lucru bun, deoarece Wayland este mai sigur și remediază o mulțime de neajunsuri găsite în X11. Rău este că va sparge unele aplicații care încă depind de vechiul server X11.

Din fericire, Ubuntu vine cu Wayland și Xorg instalate și puteți trece cu ușurință între ambele. Aici vom analiza modul în care puteți trece la Xorg de la Wayland în Ubuntu 17.10.

Finalizarea lucrărilor la structur...
Finalizarea lucrărilor la structura casei

Treceți de la Wayland la Xorg în Ubuntu

În mod implicit, când vă conectați la desktopul Ubuntu, acesta va rula Wayland. Pentru a trece la Xorg va trebui să vă deconectați de la sesiunea curentă.

1. În ecranul de conectare, faceți clic pe pictograma dințată lângă butonul „Conectare”.

2. Selectați opțiunea „Ubuntu pe Xorg”.

opțiunea ubuntu-on-xorg

3. Introduceți parola și conectați-vă la mașina dvs. Ubuntu.

Asta e. Ubuntu dvs. rulează acum pe Xorg, iar aplicațiile dvs. vechi ar trebui să funcționeze acum. Rețineți că acesta va deveni noul implicit de fiecare dată când vă conectați, până când reveniți înapoi în ecranul de conectare.

Cum să verificați dacă folosiți Xorg sau Wayland

Dacă doriți doar să aflați ce server de afișare rulează Ubuntu în prezent, puteți utiliza următoarea comandă pentru a face acest lucru:

Dacă vedeți X11, atunci rulați Xorg. În mod similar, dacă vedeți „wayland”, atunci îl conduceți pe Wayland.

tip ubuntu-session

Ce fac dacă nu vreau să revin la Xorg?

Vor exista unele aplicații care necesită permisiunea de root care nu vor rula în Wayland. De exemplu, dacă utilizați în continuare vechea aplicație Synaptic la îndemână, aceasta nu va rula în Wayland. Probabil că veți vedea o eroare precum următoarea imagine.

eroare ubuntu-wayland

Dacă trebuie doar să rulați o aplicație și nu doriți să reveniți la Xorg din această cauză, iată o soluție pentru a rula acea aplicație în Wayland.

În terminal introduceți următoarea comandă:

ubuntu-add-localuser

Ce face această comandă este să adăugați utilizatorul local (sau utilizatorul actual) la lista conexiunilor permise la serverul X. După aceea, veți putea lansa aplicațiile cu sudo.

Concluzie

Când Canonical a decis să revină la utilizarea desktopului Gnome pentru Ubuntu, au decis, de asemenea, să îmbrățișeze toate lucrurile care vin cu Gnome, inclusiv Wayland. Este o alegere bună, totuși, și dacă vreodată trebuie să vă întoarceți la Xorg, acum știți cum să faceți asta.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x