Cum să utilizați Emacs ca cititor USENET cu Gnus

Usenet Emacs Gnus Reader
⏱️ 16 min read

USENET este un sistem global de mesagerie descentralizat. Este considerată a fi prima rețea socială globală cu peste 100.000 de grupuri care vorbesc despre diverse subiecte și specializări. Acest lucru face din USENET un depozit deosebit de bun de cunoștințe și discuții pentru cititorul interesat.

Top 5 destinații din Asia pentru n...
Top 5 destinații din Asia pentru nomazi digitali

Ce este gnus?

În ciuda declinului USENET în ultimii ani, există încă oameni care îl folosesc pentru a adăposti discuții și a împărtăși știri. Majoritatea utilizatorilor USENET din zilele noastre interacționează cu rețeaua prin intermediul Grupuri Google site-ul web. Dacă utilizați Emacs, totuși, există o modalitate de a vizualiza grupurile de știri USENET prin intermediul acestuia.

Lista grupurilor de știri Gnus Reader 01

Gnus este un pachet Emacs conceput pentru a citi grupuri de știri. Este un program bogat care are multe caracteristici puternice care fac citirea știrilor ușoară și convenabilă. În plus, fiind în interiorul Emacs, utilizatorul poate manipula cu ușurință textul din postări și îl poate folosi cu restul sistemului Emacs.

De ce să folosiți un cititor de știri în Emacs?

Emacs a fost întotdeauna prezentat ca chiuveta de bucătărie a extensibilității. Nu numai pentru că are multe pachete și funcții suplimentare, este, de asemenea, foarte ușor să extinzi funcțiile de bază ale Emacs în afara editării textului.

Emacs operează pe ideea de interoperabilitate. Această idee îi permite lui Emacs să-și folosească pachetele pentru a forma un mediu complet în care puteți crea text și îl puteți modifica în moduri diferite.

Gnus Reader 02 Emacs Interoperability

De exemplu, Emacs vine cu propriul manager de fișiere: dired, un pachet simplu Emacs care vă permite să traversați o structură de directoare și să deschideți fișiere. Cu toate acestea, spre deosebire de alți manageri de fișiere, dired își afișează rezultatele ca text.

Dacă utilizați și modul Org pentru jurnalizare, puteți copia acel text și puteți crea link-uri elaborate din dired în Fișierele organizației.

Gnus Reader 03 Dired

Datorită capacității Emacs de a utiliza rezultatul text al unui pachet ca intrare într-un pachet diferit, face ca un cititor de știri precum gnus să fie de neprețuit pentru ecosistemul Emacs.

Acest lucru vă permite, de exemplu, să copiați un pasaj de text dintr-o postare de știri, apoi să puneți acel text în modul organizație și să-l adăugați ca intrare de jurnal, postare pe agendă sau captură de idei.

Instalarea gnus

Gnus vine în fiecare instalare implicită a Emacs începând cu versiunea 19.32. Dacă utilizați o versiune recentă de Emacs, este posibil ca aceasta să vină deja cu gnus.

Gnus Reader 04 Gnus încorporat

Puteți verifica dacă gnus este instalat în sistem apăsând Alt + X și tastarea gnus. Aceasta va încărca o versiune completă, neconfigurată de gnus.

Configurarea gnus pentru a citi grupurile USENET

Configurarea inițială pentru gnus este relativ simplă. Trebuie doar să setați câteva opțiuni în fișierul init.el pentru a crea un fișier .newsrc.

Fișierul .newsrc este un fișier standard pentru cititorii de grupuri de știri situat în directorul dvs. de acasă. Scopul său principal este de a înregistra toate grupurile disponibile și abonate pe un server USENET.

În plus, fișierul .newsrc acționează și ca un fișier de stare care urmărește toate postările pe care le-ați citit deja.

Gnus Reader 05 Usenet Listă grupuri

Pentru a crea un fișier .newsrc, rulați următoarea comandă:

touch /home/$USER/.newsrc

Configurație inițială

Odată terminat, puteți începe configurarea fișierului init.el, fișierul de configurare pentru Emacs. În mod implicit, puteți găsi acest fișier fie în „/home/$USER/.emacs.d/” fie în „/home/$USER/.config/emacs”.

Pentru a inițializa corect gnus, trebuie să adăugați următoarele linii în fișierul init.el:

 (setq user-full-name '"yourusername")
 (setq user-mail-address '"[email protected]")
 (setq gnus-select-method '(nntp "news.eternal-september.org"))
 • The numele complet de utilizator este o opțiune generală care setează numele de utilizator în Emacs. Acesta va fi numele pe care gnus îl va afișa în antetul „De la” atunci când trimiteți postări de știri.
 • The adresa de e-mail a utilizatorului este, de asemenea, o opțiune generală. Similar cu user-full-name, îi spune lui gnus să afișeze acest e-mail în antetul „De la”. În cazul meu, am trimis o adresă de e-mail nevalidă.
 • Ultima varianta, metoda gnus-select, este o opțiune specifică gnus care îi spune cititorului de știri la ce serviciu și server să se conecteze. În cazul meu, am selectat serviciul nntp cu „news.eternal-september.org” ca server.
Gnus Reader 06 Emacs Init El

Autentificare USENET de la distanță

Un lucru important de reținut este că, dacă utilizați un furnizor USENET care necesită autentificare, trebuie să furnizați detaliile contului dvs. într-un fișier authinfo. Acesta este fișierul în care gnus va citi detaliile serverului USENET, precum și numele de utilizator și parola.

Gnus Reader 07 Emacs Authinfo

Pentru a crea unul, puteți apăsa Ctrl + X, Ctrl + F și tip /home/$USER/.authinfo în Emacs. Această comandă va crea un fișier .authinfo în directorul dvs. de acasă și îl va deschide într-un buffer.

Sintaxa generală a fișierului .authinfo arată cam așa:

machine news.domain.name login yourusername force yes password yourpasswordgoeshere
 • The mașinărie variabila indică faptul că vă conectați la o altă mașină sau server.
 • The domeniu câmpul nume îi spune lui gnus că aceasta este adresa mașinii la care doriți să vă conectați.
 • The Autentificare câmpul este locul în care veți pune numele de utilizator al contului dvs. USENET.
 • The „forța da” opțiunea îi spune lui gnus să te autentifice chiar dacă serverul nu o cere.
 • În cele din urmă, parola variabila conține parola pentru contul dvs. USENET.

Utilizarea serverelor locale USENET

În plus, gnus își poate prelua sursele dintr-un fișier spool local. Acest lucru este util dacă aveți un serviciu care vă descarcă automat grupurile de știri pe computerul dvs. local.

Pentru a face asta, va trebui să modificați setarea nntp în funcția „gnus-select-method”:

(setq gnus-select-method '(nnspool ""))

Cu toate acestea, dacă utilizați Leafnode ca server local USENET, va trebui să îl configurați ca server NNTP. Acest lucru se datorează faptului că Leafnode se comportă mai mult ca un server USENET decât ca un director normal „/var/spool/”.

Pentru a utiliza un server Leafnode care rulează pe aceeași mașină, puteți introduce următoarele:

(setq gnus-select-method '(nntp "localhost"))

După ce este gata, rulați gnus apăsând Alt + X și tastarea gnus în tamponul de comandă. Acest lucru va încărca gnus și va prelua toate grupurile care sunt disponibile pe serverul tău USENET la distanță.

Utilizare de bază

Odată ce gnus se încarcă, veți fi întâmpinat de un ecran gol. Acest lucru se datorează faptului că, în mod implicit, gnus ascunde toate grupurile de știri care sunt dezabonate și citite.

Puteți vizualiza o listă cu toate grupurile de știri disponibile pe serverul USENET apăsând Schimb + 6. Aceasta va afișa ecranul Server pentru gnus. În cazul meu, acest lucru a adus la iveală toate grupurile de știri disponibile din Eternal September.

Gnus Reader 08 Grupuri de știri Usenet

Abonament de grup USENET

De aici, puteți apăsa U pentru a vă abona sau a vă dezabona la un anumit grup de știri. Acest lucru va pune acel grup în ecranul de aterizare atunci când porniți pentru prima dată gnus.

De exemplu, m-am abonat atât la „alt.religion.emacs” cât și la „alt.folklore.computers” în ecranul Server. Odată ce am reîncărcat gnus, a pus acele două grupuri în ecranul principal pentru ca eu să răsfoiesc.

Gnus Reader 09 Ecranul principal Gnus

Mișcarea tamponului

De acolo, apăsați Enter pentru a intra în grupul de știri și utilizați tastele de mișcare standard Emacs, cum ar fi Ctrl + N și Ctrl + Ppentru a parcurge diferitele postări din grup.

Gnus Reader 10 Alt Computers Folclor

De asemenea, puteți apăsa pe introduce sau Tab cheie. pentru a deschide o postare și Backspace și Spaţiu tasta pentru a derula în sus și în jos în cadrul postării.

Utilizați funcția de căutare Emacs (Ctrl + S și Ctrl + R) pentru a parcurge rapid postările pentru a găsi ceea ce doriți.

Postarea și răspunsul la postările USENET

Pentru a crea o postare nouă într-un grup de știri, apăsați A pentru a afișa un editor de mesaje în care puteți scrie detaliile postării dvs.

Gnus Reader 11 Postare nouă

presa Ctrl + C de două ori când ați terminat de trimis mesajul către acel grup de știri.

Dar dacă doriți să răspundeți la o postare dintr-un grup, puteți apăsa Schimb + S, Schimb + F. Acest lucru va iniția un buffer „Urmărire” în care gnus vă va aduce la un editor de mesaje cu postarea originală deja citată pentru dvs.

Gnus Reader 12 Nouă urmărire

Similar cu postarea unui mesaj nou, puteți apăsa Ctrl + C de două ori pentru a trimite continuarea postării respective.

Filtrarea prin Scorefiles

Gnus are, de asemenea, un sistem de filtrare puternic, dar simplu de utilizat, care utilizează fișiere de scor. Este diferit de un killfile obișnuit în care postările sunt automat „omorâte” atunci când atingeți un anumit model sau criterii.

Fișierele de scoruri permit utilizatorului să reducă sau să mărească treptat scorul intern al unei anumite postări, ceea ce îi spune lui gnus postările să acorde prioritate și pe care să le ascundă sau nu de pe serverul de la distanță.

Tipuri de filtrare

În plus, gnus are și un sistem de filtrare bogat în caracteristici. Acesta permite utilizatorului să controleze și să ajusteze diversele părți ale unui anumit filtru.

Proprietatea filtrului Gnus Reader 13 1

De exemplu, dacă vreau să scad scorul unei anumite postări. Pot doar să o evidențiez și să apăs L. Acest lucru va afișa un mic meniu în bufferul de comandă care mă va întreba pe ce proprietate a postării vreau să bazez scorul.

Lista proprietăților este extinsă, dar cele mai importante sunt:

 • A pentru a marca împotriva numelui autorului.
 • S pentru a nota în raport cu textul subiectului.
 • L pentru a marca în funcție de numărul de linii.
 • B pentru a marca împotriva corpului textului.

În cazul meu, vreau să punctez această postare în funcție de autorul postării, așa că am apăsat A.

Metode de potrivire a filtrului

De acolo, gnus vă va cere tipul de potrivire de șir pe care doriți să o implementați în acest scor. Puteți alege dintre expresii exacte, subșiruri, neclare și obișnuite:

 • Corect folosește întregul șir pentru a se potrivi cu textul.
 • Subșir folosește bucăți din șir pentru a se potrivi cu textul. Aceasta înseamnă că postarea nu trebuie să aibă întregul text potrivit pentru a o atinge.
 • Fuzzy folosește un model predictiv bazat pe postările anterioare disponibile pentru grupul de știri. Acest lucru este util în special pentru posterele creative care încearcă să ocolească potrivirea subșirurilor folosind simboluri, numere și orice formă de ascunde textul lor.
 • Regexp folosește expresiile regulate mai tradiționale pentru a filtra textul.
Tip de filtru Gnus Reader 14

În cazul meu, am selectat subșir, așa că am apăsat S.

Durata filtrului

În cele din urmă, gnus vă va întreba dacă doriți ca acest scor să fie temporar, permanent sau imediat.

 • Temporar înseamnă că scorul va expira la o dată stabilită. Este util atunci când doriți doar să micșorați sau să creșteți scorul unei anumite postări sau afiș pentru o perioadă limitată de timp.
 • Permanent înseamnă că scorul nu va expira. Acest lucru este util pentru filtrarea spammerilor care ar putea intra în grup.
 • Imediat înseamnă că gnus va aplica scorul la bufferul curent fără a-l adăuga la fișierul de scor. Acest lucru este util dacă doriți doar să filtrați postările acum, dar nu doriți să le înscrieți în mod persistent.
Gnus Reader 15 Timp de filtrare

În cazul meu, am vrut ca acest filtru să fie permanent așa că am apăsat P.

Felicitări! Acum aveți o înțelegere de bază despre cum să utilizați gnus ca cititor de știri în Emacs. Mai mult, aveți și o idee de bază despre cum să vă conectați la un server USENET autentificat, precum și despre utilizarea corectă a fișierelor de scor și filtrarea.

Cu toate acestea, dacă toată această discuție v-a făcut interesat să aflați mai multe despre Emacs, atunci ar trebui să aflați cum să instalați Doom Emacs.

întrebări frecvente

1. Am scris un mesaj și nu vreau să-l mai trimit. Cum îmi pot anula postarea sau urmărirea?

Nu se știe, dar este posibil să anulați postarea curentă pe care o scrieți. Pentru a face asta, puteți apăsa Ctrl + C, Ctrl + D.

2. Este posibil să adăugați mai multe servere USENET în gnus?

Da! Trebuie doar să adăugați o altă variabilă „gnus-select-method” în fișierul init.el.

De exemplu, fișierul dvs. init.el ar putea arăta cam așa:

 (setq user-full-name '"ramcesred")
 (setq user-mail-address '"[email protected]")
 (setq gnus-select-method '(nntp "news.eternal-september.org"))
 (setq gnus-select-method '(nntp "nntp.aioe.org")).
 (setq gnus-select-method '(nntp "localhost"))

După ce ați terminat, reîncărcați Emacs-ul pentru a vă reîncărca configurația gnus.

3. Am citit un articol, iar acum a dispărut din lista mea principală de pe ecran. Este posibil să fixez o anumită postare atunci când o urmăresc activ?

Da! Puteți face asta folosind gnus-rezumat-bifați-articol-înainte funcţie. Puteți accesa această funcție apăsând butonul U tasta în timp ce postarea respectivă este selectată.

Este important să rețineți, totuși, că acest lucru va „fix” doar acest articol. Toate celelalte răspunsuri din acel thread nu vor apărea implicit. Pentru a face asta, apăsați Schimb + A, Schimb + T pentru a reconstrui întregul fir pentru acel subiect.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x