Între ei trei, co-fondatorii Orbită au zeci de ani de experiență în inginerie și relații cu dezvoltatorii, construind produse la companii precum Accenture, Algolia, Apple și Keen.io. După lansarea Orbit, au petrecut ultimul an vorbind cu oameni din spațiul DevRel despre demonstrarea valorii DevRel.

Ianuarie este un moment obișnuit pentru ca directorii să întrebe ce fel de investiții ar trebui să facă în relațiile cu dezvoltatorii, inclusiv ce angajează să facă și care este cazul de afaceri.

Orbită la HeavyBit

După Orbit s-a alăturat Heavybit luna trecută, M-am așezat cu Josh, Patrick și Dustin să vorbească despre abordarea lor față de DevRel, de la parteneriate și promoții la externalizare și valori.

Cuprins

  • Care sunt cele mai mari greșeli ale companiilor atunci când vine vorba de DevRel?
  • Ce părți din DevRel ar trebui să externalizeze companiile?
  • Cum valorificați parteneriatele?
  • Cum poate DevRel să se asocieze cu dezvoltarea afacerii?
  • Cum echilibrezi crearea vs promovarea?
  • Cui din DevRel ați dori să chemați?

Î: Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac companiile atunci când vine vorba de DevRel?

O mare greșeală este încercarea de a angaja un avocat dezvoltator înainte ca compania să fi învățat să facă cel puțin puțin DevRel pe cont propriu. În lumea consultanței, companiile veneau la noi și ne spuneau „suntem pregătiți să angajăm, avem nevoie doar de ajutor pentru a scrie o fișă a postului și pentru a obține candidați”. În acel moment, uneori aceste companii nu susținuseră o discuție și nici nu creaseră conținut orientat spre dezvoltatori.

În schimb, la unele companii, fiecare inginer face un anumit aspect al DevRel încă de la începerea companiei, cum ar fi susținerea de discuții și contribuția la proiecte. Dacă o companie încearcă să angajeze un rol specific DevRel, dar nu are experiență în acest domeniu, va fi dificil pentru ei să aibă succes.

Companiile și echipele trebuie să își definească așteptările interne pentru DevRel. Este obișnuit să citiți o descriere a postului pentru DevRel care nu este concentrată – ar putea acoperi zeci de activități cheie! Dacă o companie a realizat DevRel singură, de obicei apare o descriere mai concentrată a postului. De exemplu, văd acest rol pe drum, susținând discuții sau fiind un avocat intern? Vrem să ajutăm companiile să evite scrierea fișelor de post care sunt „toate lucrurile”.

Î: Ce părți din DevRel ar trebui să păstreze companiile în interior, comparativ cu externalizarea?

Depinde de ce părți ale procesului DevRel aveți nevoie de ajutor.

Pe de o parte, persoana dvs. DevRel care are punctele de contact cu comunitatea – acea persoană ar trebui să trăiască și să respire în interiorul organizației dvs. și să întruchipeze cultura organizației. Dacă o companie a încheiat contracte cu o firmă externă, este posibil să nu obțineți aceeași experiență vorbind cu ei, comparativ cu vorbirea cu angajații încorporați în cultura companiei.

În cazul în care avocatul dvs. își face ecou valorilor, acesta va duce la o experiență mai bună pentru dezvoltatori. Acesta este un risc atunci când faceți un contract de închiriere, în special din partea comunității. Am văzut că antreprenorii fac social media pentru comunitatea de dezvoltatori a unei companii și totul merge prost – este minunat de ce companiile fac acest lucru cu puțină pregătire și supraveghere.

Cu toate acestea, dacă lucrați exclusiv la conținut, tutoriale etc., acesta poate fi un loc excelent pentru ajutor din exterior, deoarece vor exista și alte persoane din organizație care revizuiesc conținutul pentru a vă asigura că acesta corespunde poziționării companiei și valori.

Ne-am consultat pentru ultimul an, așa că avem unele părtiniri aici, dar utilizarea companiilor externe pentru a genera conținut strategic, de la terți, vă poate oferi o mulțime de pârghie. Se pot baza pe echipele dvs. interne pentru a amplifica conținutul și a aduce mesajele pe piață. Am făcut acest lucru de mai multe ori cu diferite companii – îi face pe susținătorii dezvoltatorilor din interiorul companiei să se simtă ca niște supereroi, deoarece au o mulțime de conținut excelent pe care îl pot aduce și partaja cu comunitatea.

Citat: DevRel se află într-un loc unic pentru a oferi informații și puncte de vedere lipsă despre dezvoltatori către alte echipe

Î: Cum putem, în relațiile cu dezvoltatorii, să valorificăm parteneriatele interne pentru a ne spori acoperirea și eficacitatea?

Credem că parteneriatele pot fi una dintre cele mai importante părți ale unei strategii DevRel de succes. Un singur avocat sau echipă DevRel servește ca multiplicator de forță în întreaga companie. Impacturile interne ale unei echipe care funcționează bine sunt enorme atunci când sunt multiplicate pe întreaga companie.

Putem da o mulțime de exemple, dar să ne concentrăm asupra câtorva: în marketing, DevRel poate ajuta la menținerea vocii mărcii fidelă personalității dezvoltatorului. În schimb, marketingul ajută DevRel să se bazeze mai mult pe date, determinând valoarea în ambele direcții.

În companiile mai mari, există posibilitatea de a aduce vocea dezvoltatorului în conversații interne. Vă puteți imagina aducând povești din câmp în pereții clădirii și oferind companiei câteva despre modul în care dezvoltatorii interacționează cu produsul dvs.

Din punct de vedere istoric, a existat o oarecum nepotrivire între echipe precum vânzări și marketing și echipe comunitare precum DevRel. Adesea, acest lucru se bazează pe o nepotrivire în pâlnii.

DevRel poate evangheliza modele alternative de măsurare a impactului comunității în loc de modelul standard de împingere a oamenilor într-o pâlnie și măsurarea evenimentelor de cumpărare. Modelul Orbit vă permite să reconectați modul în care companiile gândesc despre comunitate, nu doar o pâlnie de marketing standard, ci vă permite să creați valori în jurul eforturilor comunității.

De asemenea, vedem că DevRel și Sales funcționează bine împreună – istoric, nu este întotdeauna cazul! Am văzut că pot fi foarte colaborative și complementare atunci când există o comunicare clară.

În organizațiile mari, este normal să vedeți dezvoltatori individuali participând la comunitate – dacă dezvoltatorii unei companii contribuie la proiectul dvs., acesta este un semnal puternic că compania ar putea fi interesată de o relație comercială.

Din punct de vedere al vânzărilor, probabil că nu doriți ca un SDR să fie trimis prin e-mail acelor dezvoltatori, dar SDR ar dori să aibă feedback despre activitatea dezvoltatorului respectiv, pe care l-ar putea referi atunci când sună managerul dezvoltatorului. Desigur, acest lucru necesită date și instrumente din back-end pentru a scoate la iveală acele informații și este ceva ce vedem o mulțime de companii în mișcare în 2020.

De fapt, am scris o serie întreagă pentru Heavybit care acoperă diferite tactici pentru colaborarea internă.

Josh prezintă la DevrelCon

Î: Ce zici de dezvoltarea afacerii – unde sunt oportunitățile pentru partenerii echipelor de relații cu dezvoltatorii?

Parteneriatele cu agențiile îmi vin în minte destul de repede. Pentru companiile cu o platformă axată pe dezvoltatori, o parte din modelul BizDev este de a se asocia cu agenții care pot construi platforma în produse pentru clienți. Algolia a avut relații cu agenții care implementează toate platformele de comerț electronic și CMS.

Crearea de parteneriate formale cu aceste companii poate fi utilă pentru BizDev, dar poate ajuta și programul dvs. DevRel, încurajând dezvoltatorii agenției să fie implicați în ecosistemul tehnologic.

De asemenea, DevRel se poate asocia cu companii și proiecte complementare. Acest lucru poate menține lucrurile proaspete și vă poate asigura că nu vorbiți prea mult despre dvs. și despre produsele dvs. – aduceți câteva voci proaspete în conversație.

Î: Unde trasați linia cu privire la crearea de active noi, cum ar fi conținut și discuții, și promovarea acelor active? Ar trebui ca 100% din bugetul dvs. DevRel să meargă la creație, 100% la publicitate sau undeva între ele?

Privind la DevRel în ansamblu, în general, credem că mai multă reutilizare ar fi inteligentă. Scrierea unei noi prezentări de fiecare dată când susțineți o discuție este foarte costisitoare în ceea ce privește efortul și energia mentală.

Mulți susținători de dezvoltatori ezită să refolosească materialul, dar nu ar trebui să fie – există milioane de dezvoltatori acolo care nu v-au văzut prezentarea până acum. Dacă comedianții de rezervă pot reutiliza aceleași glume de ani de zile, nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la aceeași discuție de două ori în același oraș.

Un truc îl am: să vorbesc cu inginerii din cadrul companiei și apoi să îi lăsăm pe ingineri să susțină această discuție în altă parte. Creați materialele și prezentările dvs., astfel încât alții să poată reutiliza pachetul și scriptul. Acesta este un mod frumos de a te implica în efortul DevRel de la alții din organizație – trei luni mai târziu, cineva vorbește pe scenă, poate pentru prima dată.

Adesea, în compania dvs. există ingineri care doresc să înceapă discuții și, în calitate de susținători ai dezvoltatorilor care fac acest lucru de mai multe ori pe săptămână, putem facilita acești ingineri și, de asemenea, acoperim mai mult teritoriu. (Sunt o mulțime de evenimente la care vreau să vorbesc, dar nu pot fi în două locuri în același timp.)

Î: Există cineva în DevRel care să facă o treabă uimitoare pe care doriți să o evidențiați?

  • Doron Sherman, VP DevRel la Cloudinary are un program DevRel excelent
  • Stefan Judis la Twilio pentru că este bazat pe date, are o abordare excelentă și un tablou de bord pentru conținutul său, care este destul de impresionant
  • Tim Berglund și Ale Murray, Echipa confluentă

Mulțumită Josh Dzielak, Patrick Woods, și Dustin Larimer pentru că am discutat cu mine despre experiența lor DevRel.

Pasii urmatori: