Cum să vă comprimați fișierele mai repede cu pigz

Cum să vă comprimați fișierele mai repede cu pigz
⏱️ 4 min read

Chiar dacă este una dintre soluțiile de arhivare / compresie mai rapide disponibile, gzip are o mică problemă: nu acceptă mai multe procesoare / nuclee. Astfel, dacă aveți un PC relativ nou, acesta nu profită de capacitățile sale. Pigz este o implementare multi-thread a gzip care vă permite să comprimați fișierele în format zip GNU la o fracțiune din timp. Iată cum să comprimați fișierele mai repede cu pigz.

Instalare

Pentru a instala pigz pe Ubuntu, Mint și alte distribuții compatibile Debian, utilizați:

Pe Arch și Manjaro Linux, instalați-l cu:

Dacă utilizați openSUSE, încercați:

Comprimă un singur fișier

Pentru a comprima orice fișier în format GNU Zip cu pigz, utilizați:

Compresie ultrarapidă cu Pigz Single File

Pentru unii, poate fi o problemă faptul că, în mod implicit, pigz șterge fișierul original după comprimare. Dacă doriți să îl păstrați, trebuie să utilizați -k switch (observați că este cu litere mici).

Compresie ultrarapidă cu Pigz Single File Ls

Pigz acceptă mai multe niveluri de compresie și puteți alege între ele declarând numărul lor după o liniuță. De exemplu:

Puteți utiliza numere de la 1 la 9, „1” oferind cea mai rapidă performanță, dar o compresie redusă, iar „9” oferă cea mai lentă, dar cea mai mare compresie.

Compresie ultrarapidă cu Pigz Single File High

Comprimarea folderelor

Pigz are o restricție semnificativă: nu acceptă foldere. Puteți comprima numai fișiere unice cu el. O soluție este să o folosiți împreună cu gudronul.

Să presupunem că doriți să comprimați folderul „Poze”. Deoarece tar acceptă utilizarea programelor de compresie externe, puteți face următoarele:

În comanda de mai sus, tar --use-compress-program afirmă că, deși veți crea o arhivă de fișiere cu tar, comprimarea conținutului său va avea loc printr-un program extern.

Acest program extern și parametrii săi sunt definiți cu pigz -k -9 parte a comenzii.

În cele din urmă, declarați că doriți să creați un fișier („-cf”) numit „pictures.tar.gz” cu tot ce se găsește în folderul „Pictures”.

Compresie ultrarapidă cu directorul Pigz Tar

Decomprimarea fișierelor și folderelor

Decomprimarea oricărui fișier gz cu pigz este la fel de simplă ca introducerea uneia dintre următoarele comenzi:

În fișierele noastre tar.gz create anterior, decomprimarea folderelor utilizează aceeași abordare „tar”.

Compresie ultrarapidă cu folderul Pigz Decompress

Limitarea paralelizării

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că un comutator suplimentar ar putea fi util: p. Pigz, în mod implicit, folosește toate procesoarele / nucleele din computer. Când comprimați seturi mari de date, acest lucru poate afecta capacitatea de reacție a computerului.

Cu p comutați, puteți limita pigz să utilizeze doar un anumit număr de procesoare / nuclee. Acest lucru va lăsa restul nucleelor ​​libere pentru celelalte sarcini și interactivitate. Pentru a face acest lucru, adăugați numărul de procesoare / nuclee imediat după comutare:

-p2 restricționează pigz să folosească doar două procesoare / nuclee. Puteți utiliza orice număr doriți, dar vă sugerăm să îl păstrați în limitele hardware-ului dvs.

Pentru a afla mai multe despre compresia și extragerea fișierelor în Linux, consultați ghidul nostru detaliat pentru arhivarea și comenzile de compresie Linux.

Credit de imagine: Miguel Á. Padriñán @Pexels

Legate de:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...